AfterDawn: IT-alan uutiset

Karttadatan maksuttomuus tyssäämässä valtiovarainministeriöön

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 8.12.2011 18:52 Kommentteja (19)

Karttadatan maksuttomuus tyssäämässä valtiovarainministeriöön Maanmittauslaitoksen suunnitelmat karttadatan avaamisesta ilmaiseen käyttöön ovat tyssäämässä valtiovarainministeriön budjettiosaston vastustukseen. Uudesta käänteestä kertoi ensimmäisenä avoimen datan aktiivi Antti Poikola blogissaan.
Maanmittauslaitos kaavaili aiemmin, että laitoksen keräämät karttatiedot ja ilmakuvat voitaisiin vapauttaa ensi keväästä alkaen kansalaisten vapaaseen käyttöön.

Idea karttadatan laajemmasta ja maksuttomasta jakelusta juontaa juurensa hallitusohjelmaan, johon on kirjattu periaatepäätös julkisen sektorin tietovarantojen avaamisesta.

Maanmittauslaitos teki asiasta ehdotuksen Maa- ja metsätalousministeriölle, joka pyysi lausuntoa asiasta muilta ministeriöiltä. Valtiovarainministeriön budjettiosaston kanta esitykseen on yksiselitteisesti kielteinen.
Valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan hallitusohjelman periaatepäätös julkisen sektorin tietovarantojen avaamisesta ei millään tapaa edellytä tietojen jakamista kansalaisille tai yrityksille maksutta. Valtiovarainministeriö perisi kartoista jatkossakin vähintään niiden tuottamiseen käytetyt rahat maksujen muodossa.

"Maastotietokantojen avaaminen laajemmin kansalaisten ja yritysten käyttöön on kannatettavaa, mutta se ei tarkoita, että maastotietojen käyttöoikeus olisi jatkossa maksuton tai alle kustannusvastaavuuden.", valtiovarainministeriön budjettiosaston virallisessa kommentissa todetaan.

Maanmittauslaitoksen karttadataa voitaisiin soveltaa esimerkiksi mobiililaitteisiin tarkoitettujen ilmaisten maastonavigaattoreiden tai muiden vastaavien sovellusten rakentamiseen. Laitoksen hallussa oleva data on monin verroin tarkempaa kuin esimerkiksi Googlen tällä hetkellä tarjoamat kartta-aineistot.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

18.12.2011 19:00

[rant]

Nyt on Valtionvarainministeriössä joku kiva poliittisella päätöksellä ikivirkaan palkattu virkamiesjyrä kyllä sellaisena tulppana kehitykselle, että joku pikapikaa kehitetty eläkepaketti vois olla paikallaan.

Meidän kaikkien yhteisesti kustantama data pitäisi aivan oletusarvoisesti olla kaikkien kansalaisten ja yhteisöjen käytössä. VM nyt unohtaa, että heidän, kuten Maanmittauslaitoksenkin "kulut" maksetaan me, jotka töissä käydään. Joten, oletusarvoisesti kulut on jo maksettu.. omaa verokorttia katsoessa, uskoakseni useampaankin kertaan.

Tärkein pointti lienee kuitenkin siinä, että datan avaamisella saadaan luotua uusia firmoja ja innovaatiota. Eikös niitä juuri kaikenmaailman juhlapuheissa aina peräänkuuluteta.. tosin mitään konkreettista ei koskaan tunnu näkyvän valtion taholta tuon edistämiseksi, jonka tämäkin idiotia taas todistaa.

[/rant]

28.12.2011 19:02

Harmi. Onko kulut muka niin suuret ettei ilman maksuja voi tuota karttadataa jakaa? 1,5 miljoonaa sinne tai tänne. Kyllä sen jostain voi nipistää.


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

38.12.2011 19:27

Kyllä nyt katsotaan asiaa melko musta-valkoisin lasein. Haluaisin kuulla budjettiosaston kannan mitä tämä datan avaaminen nyt sitten tarkoittaa, koska nythän toimintamalli pysyy täysin samana maanmittauslaitoksen osalta.

48.12.2011 21:13

No, tuo datan avoimuus oli periaatepäätös. Eli periaatteessa niiden pitäis julkaista se data, mutta... Ja taitaa VVM:ssä olla VVM:ssä vyönkiristys nyt joka asian suhteen, joten tähän aikaan jonkin asian antaminen kansalaisille "ilmaiseksi" on täysin njet njet.

58.12.2011 21:40

Linnanjuhlien jatkoilla omien sanojensa mukaan toinen näistä vihaisista linnuista taisi luvata, että tietopalvelut avautuvat.

Kyse on taitaa olla siitä, mitä tietopalveluista halutaan avata ilmaiseksi. MML tietopalveluja on saatavissa kaupallisesti, mm. niitä hyödyntävät Tracker Hunter sekä View ranger kännykkäsoftat. Ensimmäisessä on myös rajatieto saatavilla. Ilmainen GPS Coordinate Converter hyödyntään MML ilmaista karttapaikkaa.

Softia on mahdollisuus kehittää jo nykyisellä käytännöllä. Ehkä yksittäiset koodinvääntäjät saavat suurimman hyödyn ja kynnys aineiston käyttöön laskee, jos tietokannat avataan. Tarjonta joka tapauksessa monipuolistuisi.

Asiaa voi lähestyä hieman toisesta suuntaan. Ajatellaampa mikä haloo nousisi siitä, että esim. maanomistajatiedot olisi kaikkien saativilla ilman korvausta? Ei muuta kuin kaikki tiedot hakuun ja etsimään löytyiskö tuttuja joita voisi kahdehtia. Tai sitten piemeältä kantilta ajatellen, ketä kiristää, kenen omaisuus tärvellä. Toki nämä tiedot on jo saatavilla maksusta / rikollisia teitä, mutta välttämättä kaikkea tietoa ei pidä avata kaikille, etenkään ilmaiseksi.

Niin, tracker hunterin vuosimaksu, sis. koko maan karttalisenssit, taitaa olla jotain 60 e. ViewRangeriin kertakorvauksella ostettavien karttojen hinta riippuu karttatyypistä ja ostettavasta pinta-alasta. Miksei GPS coordinate converter tapaisia ilmaisia sovelluksia voisi tulla lisää, mutta tarvitseeko valtio alkaa tuottamaan kartta-aineistoa jopa ylikansallisille ohjelmistofirmoille ilmaiseksi?

68.12.2011 22:24

Enemmän tuosta datasta taitaisi olla hyötyä suomalaisille startupeille kuin monikansallisille suuryrityksille kuten Nokia, jonka puhelimista kartat jo löytyvät nykyäänkin ilmaiseksi.

79.12.2011 00:47
Orobash
Inactive

Noiden karttojen avaaminen olisi ollut todellista juhlaa sellaisille ihmisille ketkä tykkäävät geokätköilystä tai luonnossa liikkumisesta. Myös vapaaehtoiset pelastustoimintaan osallistuvat olisivat saattaneet arvostaa helposti saatavaa/tarkempaa karttainformaatiota.

Mutta jotenkin tuosta valtiovarainministeriön päätöksestä tuli mieleen ylirahastaminen ja ylirahastamisesta tuli taas mieleen musiikki ja elokuvateollisuus.
Entäs jos maamittauslaitois alkaisikin rahastamaan kaikkia, ketkä käyttävät suomen karttoja (oli karttalähde mikä tahansa), vähän samalla tavalla kuin musiikkiteollisuus haluaisi rahastaa kaikkea millä voi toistaa, nauhoittaa tai arkistoida ääntä, ihan vaan tekijäoikeusperusteisesti.
Tai sitten YLEn tyylillä, oli asiakkaalla mikä tahansa keino havannoida/taltioida karttoja.
Tulisi hänen maksaa maanmittauslaitokselle korvausta, vaikka kattoiskin ulkomaisten tuottamaa karttaa.
Sillä keinolla saatais tuota valtion budjettia kuntoon vähän enemmän.
No okei, toi kärjistys lähti lapasesta.
Mutta olis se tosi kiva, jos nykyisiin navigointiohjelmiin saataisiin lisää tarkkaa informaatiota, esim. korkeuseroavaisuudet, kiinteistöjen koot ja sijainnit, jolloin navigaationäkymän realistisuus paranisi huomattavasti, mikä taas mahdollistaisi liikenneturvallisuuden parantamista teknologia avusteisesti.
No joo..
"saaha tuota sitte muualtakin, ilmatteeksi. Kiitti tyhjästä"

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.12.2011 @ 00:55

89.12.2011 07:59

Aihe on mielenkiintoinen, sain tilanneselvitystä yhdeltä MML:n virkamieheltä ja kirjoittelin sen jälkeen blogiartikkelin [1] joka on kerännyt ihan mukavasti lukijoita. Asiaan on vielä tällä hetkellä mahdollisuus vaikuttaa, peli ei ole pelattu.

Sellainen tarkennus pitää ottaa esille, että lausunto on VM:n budjettiosaston, eikä edusta suinkaan koko ministeriön kantaa. Ministeriön sisällä JulkICT -puoli on vahvasti avoimen datan puolella.

Budjettiosasto ryppyilee ilmeisesti perinteitä kunnioittaen, vaikkei asia edes vaikuttaisi ainakaan negatiivisesti valtion budjettiin.

Vapauttakaa maastotiedot FB-ryhmässä [2] voi kanssa käydä urputtamassa / tykkäämässä.

[1] http://apoikola.wordpress.com/2011/12/07/yhteiskuntaoppia-virkamiesvalta-yrittaa-vesittaa-avointa-dataa/

[2] https://www.facebook.com/VapauttakaaMaastotiedot

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.12.2011 @ 08:02

99.12.2011 08:00

Se näkyy olevan ihan sääntö että noista valtion virastoista löytyy jokaisesta aina joku kauttaaltaan tyhmä henkilö. Kuten on jo tullut todettua, eiköhän noista ole jo useampaan kertaan maksettu erinäisten verojen muodossa. Huomaa taas että asialla ollut joku virkamies, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo kun ei tällaista pikkuasiaa kerennyt ottamaan huomioon.

109.12.2011 08:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
VM nyt unohtaa, että heidän, kuten Maanmittauslaitoksenkin "kulut" maksetaan me, jotka töissä käydään. Joten, oletusarvoisesti kulut on jo maksettu.. omaa verokorttia katsoessa, uskoakseni useampaankin kertaan.
Kannattaa yrittää ajatella asiaa hieman laajemmassa mittakaavassa kuin pelkkien kulujen kautta: Kulut on kyllä katettu mutta jos ministeriö antaa datan jatkossa ilmaiseksi, menettävät he osan tuloistan. Tällöin nämä tulot on kompensoitava jollakin muulla, eli käytännössä verotuksella tai menoleikkauksilla (joka taas tarkoittaa huonompaa dataa). Julkishallinnosta puhuttaessa ei ole mitään ilmaista, vaan rahat kerätään joko suoraan tai välillisesti (jälkimmäinen vaan on yleensä se kommunistisempi keino rahan keruuseen, eli kaikilta saman verran käytöstä riippumatta).

VVM:n tehtävä on ajatella vain ja ainoastaan taloutta tässä asiassa. Valtion kannalta datan ilmaisuus heikentää mitattavissa olevia tulovirtoja (jotka taas ovat ekonomistien mielessä huomattavasti tärkeämpiä kuin potentiaaliset tulevat rahavirrat, joita tämän datan avaamisella voidaan aikaansaada). Tämä ajattelu tietenkin hidastaa kehitystä, mutta johtaa yleensä myös johonkin jotensakin toimivaan kompromissiin.

Älkääkä nyt käsittäkö väärin, en todellakaan vastusta datan avaamista. Mielessä täytyy vain pitää, ettei se ole maksutonta missään tapauksessa ja tästä johtuen rahat olisi hyvä kerätä edes jollain muotoa oikeudenmukaisesti ja suhteessa saavutettuun hyötyyn.

119.12.2011 09:28

Minusta paras tapaolisi lisenssoida kartat niin, että jos käyttää yksityiseen käyttöön tai valmistaa ohjelman, joka hyödyntä MML:n karttoja, mutta jakaa sitä ilmaiseksi, ei tarvisi mitään maksaa.

Kaupalliseen käyttöön tarkoitetun ohjelman valmistajan olisi kuitenkin pieni lisenssimaksu maksettava. Näin saatasiin "verotusta" ohjattua sinne minne sitä pitäisikin, eli yrityksiin eikä yksityisiin toimijoihin. Haittana tässä tosin olisi se, että kynnys perustaa karttadataa hyödyntövä yritys olisi hieman korkeampi. Toisaalta suurilleyrityksille, kuten Nokia ja Google, ei tämä lisenssi ole muiden joukossa mikään iso menoerä.

Suomessa on aina ollut vahva osaaminen IT:n saralla. Nyt kun Nokiakin on kaatumassa, uusia toimijoita tarvitaan lisää, muuten menetämme etulyöntiasemamme. Kuten jo sanottiin ,tällIset mustavalkoiset päätökset vain hidastavar kehitystä todella pahasti.

129.12.2011 09:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
VM nyt unohtaa, että heidän, kuten Maanmittauslaitoksenkin "kulut" maksetaan me, jotka töissä käydään. Joten, oletusarvoisesti kulut on jo maksettu.. omaa verokorttia katsoessa, uskoakseni useampaankin kertaan.
Kannattaa yrittää ajatella asiaa hieman laajemmassa mittakaavassa kuin pelkkien kulujen kautta: Kulut on kyllä katettu mutta jos ministeriö antaa datan jatkossa ilmaiseksi, menettävät he osan tuloistan. Tällöin nämä tulot on kompensoitava jollakin muulla, eli käytännössä verotuksella tai menoleikkauksilla (joka taas tarkoittaa huonompaa dataa). Julkishallinnosta puhuttaessa ei ole mitään ilmaista, vaan rahat kerätään joko suoraan tai välillisesti (jälkimmäinen vaan on yleensä se kommunistisempi keino rahan keruuseen, eli kaikilta saman verran käytöstä riippumatta).

VVM:n tehtävä on ajatella vain ja ainoastaan taloutta tässä asiassa. Valtion kannalta datan ilmaisuus heikentää mitattavissa olevia tulovirtoja (jotka taas ovat ekonomistien mielessä huomattavasti tärkeämpiä kuin potentiaaliset tulevat rahavirrat, joita tämän datan avaamisella voidaan aikaansaada). Tämä ajattelu tietenkin hidastaa kehitystä, mutta johtaa yleensä myös johonkin jotensakin toimivaan kompromissiin.

Älkääkä nyt käsittäkö väärin, en todellakaan vastusta datan avaamista. Mielessä täytyy vain pitää, ettei se ole maksutonta missään tapauksessa ja tästä johtuen rahat olisi hyvä kerätä edes jollain muotoa oikeudenmukaisesti ja suhteessa saavutettuun hyötyyn.
Kannattaa myös huomioida se että karttadatasta tuloja voidaan saada myös kasvaneista veroista. Joku vaikka keksii hyvää käyttöä noille ja pistää (veroja maksavan) firman pystyyn. Tietenkin todennäköisesti ei verot paljoa kasvaisi tuon takia. Mutta ainahan on mahdollista että joku jotain merkittävää noilla saisi aikaan.

Niin ja kyse ei sitten ole loppujenlopuksi tosiaan mistään suurista summista joka karttamaksujen poistamisella menetettäisiin. Kannattaisi lukea läpi tuo uutisessa linkitetty lausunto:
http://paikkatieto.files.wordpress.com/...0-00-052011.pdf

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

139.12.2011 10:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
Kannattaa myös huomioida se että karttadatasta tuloja voidaan saada myös kasvaneista veroista. Joku vaikka keksii hyvää käyttöä noille ja pistää (veroja maksavan) firman pystyyn. Tietenkin todennäköisesti ei verot paljoa kasvaisi tuon takia. Mutta ainahan on mahdollista että joku jotain merkittävää noilla saisi aikaan.
Näin käytännössä, mutta kuten aiemmin sanoin:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Valtion kannalta datan ilmaisuus heikentää mitattavissa olevia tulovirtoja (jotka taas ovat ekonomistien mielessä huomattavasti tärkeämpiä kuin potentiaaliset tulevat rahavirrat, joita tämän datan avaamisella voidaan aikaansaada).
Lisäksi rahamäärillä on tässä taloudellisessa tilanteessa vähemmän vaikutusta kuin niiden symbolisella merkityksellä. Kun kaikkien pitää kiristää vyötä, ei VVM voi sallia kenenkään luopua tuloista. Tilanne voikin olla ihan erilainen muutaman vuoden kuluttua (toivottavasti ainakin).

149.12.2011 11:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
VM nyt unohtaa, että heidän, kuten Maanmittauslaitoksenkin "kulut" maksetaan me, jotka töissä käydään. Joten, oletusarvoisesti kulut on jo maksettu..


Kyllä! Minusta alkaa nyt tuntua että VM:ssä on töissä joku jonka palkkaa en enää halua maksaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
datan avaamisella saadaan luotua uusia firmoja ja innovaatiota.


Niinpä, nimenomaan työpaikkoja tässä maassa tarvittaisiin eikä lisää maksullisia julkisia palveluita joita ei juurikaan kukaan käytä.

159.12.2011 13:32

Kaikesta pitää repiä aina viimeinen hinta. Kun kerran raha on jo käytetty karttoihin, niin miksei niitä anneta hyödynnettäväksi, varsinkin kun kaikki kansalaiset hyötyisivät tarkemmista kartoista navigaattoreissa, paikannussovelluksissa ym. Sama juttu kuin taannoin kun Eniro halusi antaa puhelinluettelotiedot ilmaiseksi kansalaisten käyttöön, ei käynyt vaan piti laittaa joku maksullinen tekstiviestirekisteröiminen ja tunnusten hankkiminen. Pelätäänkö ettei puhelintietoja hakeneita voida myöhemmin selvittää, jos kuka tahansa saa ne ilmaiseksi ilman tietojen jättämistä?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.12.2011 @ 13:33

169.12.2011 17:20

Valtiovarainministeriön budjettiosasto ei todellakaan taida tajuta mikä merkitys infrastruktuurilla on yhteiskunnan taloudellisille perusteille!

Kuten esim. tieverkosto, terveydenhuolto tai koulutus.

Suomen taloudellisen aseman turvaamiseksi on välttämätöntä että kartta- ja ilmakuvadata tulee mahdollisimman helposti ja tehokkaasti hyödynnetyksi moni(muotoisi)ssa palveluissa...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

179.12.2011 21:40

Siis on jääty jonnekin historiaan ns. virkamiesten ja poliitikkojen tahtoa, ettei muka joku tietäs karttasysteemiä, varmaan kuuluu maailman parhaimpiin.Rajat lasketaan lasreilla yms. Luuleeko, joku että tätäkin maata ei täältä tunnettas ihan tarkkaan. Esim. verottaja tietää hyvin nopeasti kiinteistöjesi arvot. Verot sitten jaetaan yhteisesti.
Jos halutaan säästää jotain, niin tyhjänpäiväset virkamiehet tekemään oikeita töitä. Voisivat nyt mennä Kreikkaan "töihin", jos oman maan asiat eivät kiinnosta kuin edes näennäisillä töillä.

Kuinka moni virkamies tunnustaa tekevänsä oikeaa työtä, Mistä palkka maksettaisiin.


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

189.12.2011 21:59
Aordddd
Vahvistamaton

Pienihän tuo kustannus on, Karttapaikalta saa noita ilmaiseksi katsoa, samoin noita ilmakuvia. Tontinrajat ovat myös hyvä palvelu. Yhdessä googlen palvelun kanssa erinomainen. Taitaa tuo summa olla aika minimaalinen. Kun katsoo noita hintoja, mitä kunnat maksavat niin sieltähän se raha taitaa ihan oikeasti tulla.

Noihin kartta-aineistoa hyödyntäviin kannattaa lisätä vielä karttaselain.fi -palvelu. Sitä on itse tullut käytettyä geokätköilyn apuna (näyttää oman sijainnin kanssan kartalta ja näin löytyy itsensä helpommin ulos metsistä).

1912.12.2011 09:25

Kaiken verorahoilla tuotetun tiedon tulee olla avoimesti ja ilmaiseksi kansalaisten saatavissa. Nämä kartat ovat nimenomaan sellaista tietoa, jonka tuottamisesta me olemme jo verorahoilla maksaneet. Jos jotain yhdessä maksetaan, tulee sen käytön olla myös mahdollista kaikille. Muutoin kusetetaan kansaa ja pahasti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto