AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: kopiosuojaus lisää piratismia

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.10.2011 13:26 Kommentteja (9)

Tutkimus: kopiosuojaus lisää piratismia Uuden pian julkistettavan tutkimuksen mukaan musiikin kopiosuojaus ei itseasiassa vähennä piratismia vaan päinvastoin lisää ihmisten haluja musiikin laittomaan kopiointiin. Kahden amerikkalaisyliopiston toteuttaman tutkimuksen perusteella kopiosuojauksen eli DRM-suojauksen poisto on omiaan lisäämään laillista myyntiä ja vähentämään laitonta lataamista.
Tutkijat löysivät kaksi pääasiallista syytä, miksi DRM-suojaus toimii vastoin alkuperäistä ideaansa. Yksi syy on se käyttäjien pitkään tuntema tosiasia, että vain laillisten tuotteiden käyttäjät joutuvat kärsimään DRM-suojauksen mukanaan tuomista rajoitteista. DRM-suojaus saattaa esimerkiksi rajoittaa tiedostojen käyttöoikeuksia siten, että musiikkikokoelmansa varmuuskopioiminen ilman lain rikkomista muuttuu mahdottomaksi.

Samaan aikaan musiikkinsa laittomista lähteistä hankkineet voivat kuunnella musiikkia haluamillaan laitteilla ja varmuuskopioida lataamansa kappaleet esimerkiksi levyrikkojen varalta. Ei siis ole varsinainen ihme, että kalliimpi, mutta ominaisuuksiltaan huomattavasti huonompi toteutus ei kerää suurta suosiota.

Toinen tärkeä laillisen musiikin myyntiä vauhdittava tekijä on kopiosuojauksen poistamisen helpottama hintakilpailu. Kilpailu laskee musiikin hintaa ja rajoittamattomat käyttömahdollisuudet tekevät myös digimusiikista houkuttelevan vaihtoehdon perinteisille CD-levyille.

Tutkimus ei tule enää täytenä yllätyksenä edes hitaasti muuttuvalle musiikkiteollisuudelle ja kopiosuojauksista ollaan jo luovuttu monessa isossakin kauppapaikassa. Esimerkiksi lähes monopoliaseman saavuttanut Applen iTunes-palvelu luopui DRM-suojauksesta jo muutama vuosi takaperin.

Tägit: DRM piratismi
Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

110.10.2011 14:06
AfterDawn Addict

Ostan blu-ray elokuvan mukana tulee tietokoneellekkin ladattava versio. Lataan sen, mutta voin ladata sen vain kerran ja yhdelle koneelle. Elokuvaa voi katsoa, vain vuoteen 2013 saakka.

Tottakai minä lataan sen netistä, kun nämä systeemit on tehdy näin typerästi. Haluasin ladata elokuvan myös ps3 kovolle, mutta ei koska kopisuojaus estää.

Tämä on toinen syy ladata elokuva netistä.
Toinen vaihtoehto on purkaa kopisuojaus, mutta menee hankalemmaksi.
Tosin voihan sitä vähän kiertää, jos ei pysty purkamaan.

Ostan elokuvani kaupastam mutta, lataan sen myös netistä, jos kopisuojaus estää minua tekemästä mitä haluan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.10.2011 @ 14:08

890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

210.10.2011 14:43

Uutinen on toisiaan aika oikeassa tietyissä tapauksissa.

Piraatti tuote usein toimii paremmin. Esimerkiksi peleissä on välillä käynnyt niin että DRM on tehnyt pelaamisen epämielyttäväksi ja hankalaksi. Joten jotkut ovat ostaneet lailisen ja sen jälkeen ladanneet sen piraatin, koska piraatti toimii paremmin. Eli DRM tekee tuotteista HUONOMPIA.

Toinen merkittävä virhe on se että kohdellaan KAIKKIA kansalaisia kuin he olisivat rikollisia. Eli pyritään ennalta ehkäisemään kaikkien kansalaisten MAHDOLLISUUTTA tehdä jotain. Ongelma tässä on se että kaikki kansalaiset joutuvat tällöin KÄRSIMÄÄN DRM:n aiheuttamista rajoituksista ja ongelmista. Vaikka nämä kansalaiset eivät tekisi rikoksia vaikka olisi mahdollisuus siihen. On eri asia haitata rikollisten toimintaa kuin haitata kaikkien kansalaisten toimintaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.10.2011 @ 14:44

310.10.2011 15:39

Itsestäänselvyys:
Piratismi lisää kopiosuojauksia, kopiosuojaukset lisäävät piratismia.

410.10.2011 16:13
AfterDawn Addict

Lainaus:
Itsestäänselvyys:
Piratismi lisää kopiosuojauksia, kopiosuojaukset lisäävät piratismia.
Totta.
Vähemmän kopisuojauksia. -> vähemmän piratismia.
Ainoa mitä toivon olisi, että voisin saada elokuvan pois levyltä ja voisin laittaa sen kovolle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.10.2011 @ 16:15

890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

510.10.2011 16:24

Kopiosuojausten vähentäminen vähentäisi piratismia varmaankin melko marginaalisesti, mutta onhan sekin jotain. Ehkä.

610.10.2011 16:55

Niin, minäkään en noita elokuvien mukana tulevia "Digital Copyja" käytä, vaan rippaan elokuvan koneelle. Toimii paremmin, ja voi siirtää mihin ikinä tahtoo.

710.10.2011 18:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Smanci:
Itsestäänselvyys:
Piratismi lisää kopiosuojauksia, kopiosuojaukset lisäävät piratismia.
Näinhän se menee, valitettavasti. Tai oikeastaan suunta on nyt muuttunut ja esim. musiikkia ei enää DRM suojata. Eli suunta on ainakin osin parempi. Jos vain ne elokuvatkin ja pelit vielä saisi suojaamattomana.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.10.2011 @ 18:06

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

811.10.2011 8:16

Hupaisaa, tätäkin toitotettu jo vuosia ja nyt vihdoin sitten tutkimuskin sen vahvistaa. Veikkaan ettei teollisuutta kiinnosta tippaakaan vaan jatkaa toinen toistaan ikävempien suojausten kehitystä ja esittää niitä kuluttajan kannalta hyväksi jutuksi.

921.10.2011 16:49

Sama olisi syytä tajuta myös videosisältöjen jakelussa ja myynnissä.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto