AfterDawn: IT-alan uutiset

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.6.2011 16:48 Kommentteja (3)

CSS 2.1 on nyt virallinen - hyväksyntä kesti vuosikymmenen WWW-tekniikoiden yhteensopivuudesta vastaava ja niiden kehitystä koordinoiva World Wide Web Consortium -järjestö on hyväksynyt nettisivujen ulkoasun muokkaamiseen käytetyn CSS-tekniikan version 2.1 virallisesti yhteensopivaksi. W3C suosittelee nyt kaikkia siirtymään uusimman virallisen standardin käyttöön.
Aikaansa seuraaville web-kehittäjille hyväksyntä tulee hieman myöhässä, sillä kuuminta muotia netissä alkaa jo olla selaintenkin hyvin tukema CSS-tekniikan versio 3 yhdistettynä HTML5-sivustoihin. Syy standardointiprosessin hitauteen löytyy standardin vaatimasta tiukasta testauksesta ja yhteensopivuusvaatimuksista.

Vaikka 2.1-version virallinen muoto vahvistui vasta nyt, niin huomattavasti lisää toiminnallisuutta tuovan CSS3:n standardointikin on jo päässyt vauhtiin. Yksi uuden version ominaisuuksista on sen useampaan osa-alueeseen eli moduuleihin jakautuneet ominaisuudet, jotka voidaan ottaa käyttöön yksitellen niiden ominaisuuksien valmistuessa, mikä nopeuttaa uusien ominaisuuksien laajempaa käyttöönottoa.

CSS3:n osalta W3C on lähiaikoina virallistanut värien käsittelyä määrittelevän moduulin, jonka avulla kehittäjät voivat helpommin käsitellä värejä sekä läpinäkyvyyksiä esimerkiksi tekstien, reunusten ja taustakuvien osalta.

Tägit: W3C
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.6.2011 17:19

Eniten varmaan layout-suunnittelijat odottaa tällä hetkellä Applen lisäyksiä taitto-ominaisuuksiin. Applehan demoili sanomalehti/aikakaisilehti-julkaisun vaatimia tekniikoita tuossa joku tovi sitten. Sisälsi ainakin palstat ja epämääräisen muotoista kuvaa tms. kiertävän tekstin.

Ketun häntä kainalossa toki: iOS-julkaisua edes auttaa, jos projektin tulokset on standardi-kamaa eli sovellettavissa myös muille alustoille sellaisenaan.

211.6.2011 0:59

Näissä suurissa standardoinneissa ei kyllä oo melkein mitää järkee, kun suuri osa porukasta käyttää kumminkin jos sitä seuraavaa versioo jonka standardoituminen kestää taas ties kui pitkää.

311.6.2011 8:36

Onhan se hidasta, kieltämättä. Ja joskus noin hitaissa päätöksissä tulee jopa tehtyä liian huonoja standardeja, jotka ovat vanhentuneet jo ennen kuin ovat virallisia, kuten esimerkiksi XHTML1.1 ja XHTML2, ja jälkimmäisin hylättiin tai yhdistettiin html5:een.

Mutta, hyvä puoli W3C:ssä on se, että yksi tekee standardit ja muut noudattavat sitä, paitsi MS, joka teki omia epästandardiuuksiaan ja tuhosi melkein internetin yhteensopivuuden ja yksinkertaisuuden ja täten hidasti entisestään netin kehitystä.

HTML5 Working Group sai aikaan jotain sellaista, mitä W3C ei ole saanut koskaan, nopeaa toimintaa ja kaiken tuen selain valmistajilta.

CSS 2.1 on tavallaan ollut standardi jo vuosia, ainakin ne osat, jotka ovat identtisiä 2.0 kanssa. Seuraavaksi odotellaan parempaa tukea ja standardin valmistumista CSS3:n kanssa, itse otin käyttöön uusimmat tekniikat kun selaimet tukivat niitä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto