AfterDawn: IT-alan uutiset

Wessberg: Hyvitysmaksun keräysvelvollisuus pois Teostolta ja laajakaista verolle

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 27.5.2011 13:53 Kommentteja (21)

Wessberg: Hyvitysmaksun keräysvelvollisuus pois Teostolta ja laajakaista verolle Yleisradion entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg on jättänyt toimitushallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Stefan Wallinille muistion, jossa esitetään vaihtoehtoisia malleja nykyiselle hyvitysmaksujärjestelmälle. Hyvitysmaksu on maksu, joka maksetaan tekijänoikeudenhaltijoille yksityisen kopionnin laillisuuden vuoksi.
Wessberg ehdottaa muistiossaan muutaman keskeisen uudistuksen, vaikka sen odotettiin olevan sisällöltään vieläkin radikaalimpi. Wessberg esittää ensinnäkin muutosta maksun tulouttamistapaan. Hän ehdottaa, että nykyisen televisio- ja radiorahaston käyttötarkoitusta laajennetaan ja sinne ohjataan yle-maksutulojen lisäksi taajuushuutokaupoista saadut tulot sekä laajakaistoista perittävä "hyvitysmaksu". Tämä tarkoittaisi (3 §) sitä, että maksun keräyksestä vastaisi Viestintävirasto Teoston sijaan.
Wessbergin ajatuksena siis on, että nykyinen laitesidonnainen järjestelmä lopetetaan ja maksua alettaisiin periä laajakaistaliittymistä. Muistion mukaan seitsemän euroa per laajakaistaliittymä (per vuosi) riittää samansuuruiseen summaan kuin mitä nykyisellä järjestelmällä saadaan kerättyä (12 miljoonaa euroa).

Muistiossa ehdotetaan myös toista vaihtoehtoista järjestelmää. Siinä tekijänoikeudenhaltijoille maksettaisiin korvaus suoraan valtion budjetista. Tässä mallissa korvaussumman suuruus päätetään vuosittain hallituksen budjettiriihessä.

Wessberg ehdottaa vielä kolmattakin mallia, jossa jatkettaisiin nykyisellä linjalla ja valtioneuvosto määrittelisi hyvitysmaksun tavoitetason. Tämän tavoitetason saavuttamiseksi neuvoston tulisi edelleen pohtia mistä laitteista hyvitysmaksua aiotaan kerätä. Tässä mallissa Teosto pysyisi hyvitysmaksujen kirstunvartijana.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

127.5.2011 14:04
spam
Vahvistamaton

Ylen entinen tj on aivan väärä mies selvittelemään asiaa. Yle on nimittäin erikoistunut kansan kuppaamiseen tv-maksun muodossa :(

Tulevaisuudessa vain hyvin harva elää pelkällä taiteella, kun ilmaisen musiikin, kirjojen ja elokuvien määrä kasvaa netissä. Hyvitysmaksujen kerääminen tulisi lopettaa kokonaan.

227.5.2011 14:24

IMO, jos hyvitysmaksu laajennetaan periaatteella "kaikki kansa oli verollepantava", niin olisiko mitenkään epärealistista toivoa niitä oikeuksia takaisin, minkä takia hyvitysmaksu on aikanaan kehitetty. Koko maksun ideanahan on ollut se, että kotikopiointi on sallittu vapaasti ja siitä aiheutuvat menetykset on korvattu tekijänoikeustahoille.

Tätä ideaa itsekin kannatan, mutta taas tekijänoikeusjärjestöt lobbaavat hommaa niin, että hyvitysmaksua pitäisi kerätä kaikesta mahdollisesta, mutta samalla kaikki kopiointiin liittyvät oikeudet pitää poistaa.

Eli, okei, 7 euroa / vuosi hyvitysmaksua laajakaistasta, mutta vastapalveluksena:

-DVD- ja Blu-ray -elokuvien kopiointi omaan, ei-kaupalliseen käyttöön itselleen tai lähipiirille, sallituksi ja täysin lailliseksi, eli kerrottaisiin selvästi "kyllä, saat ripata ostamasi CD:n MP3:ksi ja laittaa kopion siitä omaan ja vaimosi kännykkään ja se on 100% laillista" (kuten se onkin, mutta TO-järjestöjen lobbaus / mediakampanjointi tekee vaikutelman muusta)

-kaikki kopiointisuojaukset pois niistä tuotteista, joiden tekijänoikeusjärjestöt hyvitysmaksusta hyötyvät (musiikki, elokuvat, jne) -> eli DVD/Blu-ray -leffoista, e-kirjoista ja CD-levyistä kopiointisuojaukset pois, maksukanavien kautta tulevien lähetysten Conax-linkitys pois, jne.

-ulkomailta ostetuissa tuotteissa kopiointisuojaukset edelleen olisivat, mutta em. kopiointisuojausten murtamiseen tarkoitettujen työkalujen käyttö, valmistaminen ja levitys pitää sallia.

Nuo kohdat kuntoon, niin okei, tuskin kovinkaan moni hyvitysmaksuista rutisisi. Em. kohdat olivat aikoinaan selkeää pässinlihaa, kunnes alkoi se hirveä itku ja lisärajoitusten vaatiminen. Mikään em. kohdista ei laillistaisi kaupallista piratismia tai laajamittaista levitystä esim. P2P-verkkojen kautta, mutta selkeyttäisi sitä tavantallaajalle, että "okei, maksan hyvitysmaksua, mutta mitä minä siitä hyödyn?".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2011 @ 14:31

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

327.5.2011 14:29

Internetistä ei saisi periä veroa ja hyvitysmaksua, sehän on jo vastoin netin perusperiaatetta että sen tulisi olla vapaata ja kaikkien saatavilla. Verosta voi olla lyhyt matka laajentaa toimintaa erilliseen valvontakomissioon, joka valvoo ja sensuroi nettiä ja tämäkin rahoitettaisiin tietenkin kuluttajienkukkarosta.

Maksu valtiolta olisi sinänsä tasapuolisempaa, koska tällöin pienituloisilta rahaa ei pumpattaisi niin paljoa. Toisaalta tällöin houkutus vaatia huimia vuosimaksuja voisi olla melko matalalla.

Eikä tämä nykyinenkään laitteistoista perittävä hyvitysmaksu ole toimiva, koska moni tilaa tavaransa ulkomailta ja näin ollen pystyvät kiertämään maksun.

Ehkäpä parasta olisi lopettaa tuollainen pakonomainen maksaminen, mikäli kyseinen elinkeino ei kannata kaikilta osin. Tarkoitan tällä nyt lähinnä noita esim. vielunvinguttajia, joiden työstä moni ei ole halukas maksamaan pakosti verrattuna esim. hyödylliseen tarkoitukseen meneviin pakollisiin veroihin joilla työllistetään vaikkapa terveydenhoitaja.

427.5.2011 14:38

idea on hyvä mutta tiedän että maksu ei jää tuohon seitsemään euroon vuodessa, vuosien mittaan sitä kasvatetaan pikkuhiljaa ylemmäksi. Mielenkiintoinen on se että teostolta vietäisiin todennäköisesti yksinoikeus jakaa rahaa, tämä iskee suoraan siihen että saadakseen rahaa täytyisi olla Teoston jäsen....

Myös idea hyvitysmaksun suorittamisesta suoraan valtion budjetistä olisi hyvä idea summa ei ole suuri (tällä summalla saisi yhden pohjanmaan reissun etelän merille). Ja sitten kun piraattipuolue pääsisi valtaan ja hallitukseen, pääsee vallan kahvaan kiinni, myös piraattipuolue pääsee jakamaan rahaa!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2011 @ 14:39

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

527.5.2011 15:39

Nykyinen hyvitysjärjestelmähän on ollut täysi vitsi. Räikein esimerkki on hyvitysmaksu tyhjistä dvd-levyistä. Hyvitysmaksua kerätään 60 senttiä per levy mutta dvd-leffoja niihin ei saa kopioida. dRD:n ehdottomilla muutoksilla hyvitysmaksun keräämistä voisi perustella. Nykymuodossaan sen on pakkomuotoinen maksu joka ei anna kuluttajille minkäänlaisia oikeuksia.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

627.5.2011 16:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Nykyinen hyvitysjärjestelmähän on ollut täysi vitsi. Räikein esimerkki on hyvitysmaksu tyhjistä dvd-levyistä. Hyvitysmaksua kerätään 60 senttiä per levy mutta dvd-leffoja niihin ei saa kopioida. dRD:n ehdottomilla muutoksilla hyvitysmaksun keräämistä voisi perustella. Nykymuodossaan sen on pakkomuotoinen maksu joka ei anna kuluttajille minkäänlaisia oikeuksia.
Just ja kun ostat dvd:t jolle voit "nauhoittaa" omat hää, lasten synttärit, 50-vuotis juhlat etc maksat siitä teostolle hyvitysmaksua vaikka itse omistat oikeudet .... idioottimaista. Jos hyvitysmaksut niin omaan käyttöön kopiointi sallituksi ja jos ei maksua ei kopiointia .. simppeliä eikö totta.

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

727.5.2011 18:47

Lainaus:
Koko maksun ideanahan on ollut se, että kotikopiointi on sallittu vapaasti ja siitä aiheutuvat menetykset on korvattu tekijänoikeustahoille.

Totuuden nimissä on sanottava, että kopiointi on muuttunut viime vuosikymmenen aikana melkoisesti.
Silloin kun näitä lakeja on säädetty, niin telkkarista on tallennettu VHSsälle, radiota tallennettu c-kaseteille, LP-levyä kopioitu c-kaseteille yms. Kaikki ovat olleet häviöllistä kopiointia. Nyt digiaikana kun kaikesta voidaan tehdä 1:1 kopioita niin ei ihme että mediayhtiöt lobbaat tiukempien lakien ja suojausten puolesta.


las ballenas son el camino

827.5.2011 20:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Totuuden nimissä on sanottava, että kopiointi on muuttunut viime vuosikymmenen aikana melkoisesti.
Silloin kun näitä lakeja on säädetty, niin telkkarista on tallennettu VHSsälle, radiota tallennettu c-kaseteille, LP-levyä kopioitu c-kaseteille yms. Kaikki ovat olleet häviöllistä kopiointia. Nyt digiaikana kun kaikesta voidaan tehdä 1:1 kopioita niin ei ihme että mediayhtiöt lobbaat tiukempien lakien ja suojausten puolesta.


Rehellisyyden nimissä kopiot olivat n.100 kertaa arvokkaampia kuin nykyään. Kymmeniä kertoja kopioituja kasetteja kierti koska muuten niitä oli vaikea saada. Musiikkia ei tullut joka tuutista sillä tv-kanavia oli tasan kaksi ja radiokanavat täysin erilaisia. Jos joku sai jostain harvinaisuuden niin se oli todellinen löytö. Lisäksi ellei asunut isossa kaupungissa niin levyt joutui hakemaan pitkien matkojen päästä. Nykyään intenet on mullistanut koko alan. Kaikki ovat saatavilla saman tien. Voi ostaa netistä tai kuunnnella spotifysta tai youtubesta. Waretetut ovat erikseen sillä niitä ei hyvitysmaksut koske.

Nykyään siis kopiointi ei monesti onnistu laillisin keinoin, kopioiden arvo on murto-osa eikä kopioita monet enää edes tarvitse. Siltikin hyvitysmaksuja kerätään. Käsi ylös joka lainaa levyjä kirjastosta tai kaverilta kopiointia varten. Hyvitysmaksut olivat täysin perusteltuja silloin kun ne kehitettiin, nykyään ei millään tasolla. Onko järkee vai ei?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2011 @ 20:24

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

928.5.2011 14:36

Lainaus:
Kymmeniä kertoja kopioituja kasetteja kierti koska muuten niitä oli vaikea saada.

Tämä juuri kannusti ostamaan kasetteja/levyjä kun laatu oli paskaa.
Lainaus:
Nykyään siis kopiointi ei monesti onnistu laillisin keinoin, kopioiden arvo on murto-osa eikä kopioita monet enää edes tarvitse.

Jos musiikista puhutaan, niin kyllähän edelleen kopiointi laillisista lähteistä onnistuu edelleen laillisesti ja helposti.
Lainaus:
Käsi ylös joka lainaa levyjä kirjastosta tai kaverilta kopiointia varten.

Aika harva varmaan.
Kuinka moni käyttää enää mitään 'vanhoja' tallennusmediota kuten kasetteja tai cd/dvd levyjä? Itse en edes muista milloin olen viimeeksi levyn polttanut. Tästä syystä kaiketi hyvitysmaksua ollaan laajennettu mp3 soittimiin, digiboxseihin ja viimeeksi ulkoisiin kovalevyihin.


las ballenas son el camino

1028.5.2011 15:06

Kyllä tuo internetliittymästä perittävä hyvitysmaksu olisi minun mielestäni huomattavasti nykyistä toimivampi systeemi, jos fyysisten levyjen ja myös online-palveluista ostetusta musiikista poistettaisiin kopiosuojaus kuten dRD mainitsi. Käsittääkseni suurin osa levymyyntiin mahdollisesti vaikuttavasta kopioinnista kun nykyisin kuitenkin tapahtuu internetistä, ja minä ainakin olisin hyvällä mielellä valmis maksamaan vaikkapa 10 euroa vuodessa siitä että tämä tekijänoikeusjärjestöjen ja tuottajien itku ja valitus, sekä kuluttajien kiusaaminen, loppuisi.

1128.5.2011 17:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Kyllä tuo internetliittymästä perittävä hyvitysmaksu olisi minun mielestäni huomattavasti nykyistä toimivampi systeemi, jos fyysisten levyjen ja myös online-palveluista ostetusta musiikista poistettaisiin kopiosuojaus kuten dRD mainitsi. Käsittääkseni suurin osa levymyyntiin mahdollisesti vaikuttavasta kopioinnista kun nykyisin kuitenkin tapahtuu internetistä, ja minä ainakin olisin hyvällä mielellä valmis maksamaan vaikkapa 10 euroa vuodessa siitä että tämä tekijänoikeusjärjestöjen ja tuottajien itku ja valitus, sekä kuluttajien kiusaaminen, loppuisi.
Niikö luulet....epäilempä.

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1228.5.2011 22:30

Lainaus:
Tämä juuri kannusti ostamaan kasetteja/levyjä kun laatu oli paskaa.

Ja siltikin ihmiset kopioivat hurjat määrät musiikkia kaseteille. Eikä edelleenkään kaikkea voinut edes ostaa kun painokset loppu tai lähikaupoista myyty haluamasi levy loppuun. Uusista biiseistä puhumattakaan mitä ei välttämättä pystynyt ostamaan mistään. Radiosta kopioiminen ainoa tapa. Oman lukunsa toi erikoispainokset jolloin jos halusit sen yhden uuden biisin niin jouduit ostamaan koko levyn uudestaan.
Lainaus:
Jos musiikista puhutaan, niin kyllähän edelleen kopiointi laillisista lähteistä onnistuu edelleen laillisesti ja helposti.

Nyt puhutaan hyvitysmaksusta. Kerrotko miten onnistuu dvd:n laillinen kopiointi.
Lainaus:
Aika harva varmaan.
Kuinka moni käyttää enää mitään 'vanhoja' tallennusmediota kuten kasetteja tai cd/dvd levyjä? Itse en edes muista milloin olen viimeeksi levyn polttanut. Tästä syystä kaiketi hyvitysmaksua ollaan laajennettu mp3 soittimiin, digiboxseihin ja viimeeksi ulkoisiin kovalevyihin.

Perusteletko miksi hyvitysmaksua pitää maksaa digiboksista ja ulkoisista kovalevyistä. Ja paljon olen viimevuosina käyttänyt tyhjiä cd ja dvd lättyjä.

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1328.5.2011 23:48

Nykyinen hyvitysjärjestelmähän on ollut täysi vitsi. Räikein esimerkki on hyvitysmaksu tyhjistä dvd-levyistä. Hyvitysmaksua kerätään 60 senttiä per levy mutta dvd-leffoja niihin ei saa kopioida. dRD:n ehdottomilla muutoksilla hyvitysmaksun keräämistä voisi perustella. Nykymuodossaan sen on pakkomuotoinen maksu joka ei anna kuluttajille minkäänlaisia oikeuksia.
Dvd-levyjen ja muiden tallennevälineiden rahastaminen teostomaksu on tänään lähinnä vitsi. Hankin ulkomailta tyhjiä levyjä.n.20 senttiä kappale. Jos laitteilta peritään veroa, nekin hankin muualta.
Kaiketi laajakaistalta perittävä vero olisi yksi tie, mutta kun sekin on helppo kiertää.
Yleiseti ajattelen, että kaiken minkä millään formaatilla toimitat maailmalle on julkista. Kaiketi on tällä hetkellä vain hätä siitä, että miten kuluttajia voidaan rahastaa.


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

1429.5.2011 02:38

Lainaus:
Perusteletko miksi hyvitysmaksua pitää maksaa digiboksista ja ulkoisista kovalevyistä.

Tallentavat digiboksit ovat korvanneet VHS kasetit. Ulkoisten kovalevyjen hyvistysmaksua en itsekään ymmärrä, mutta se johtuu kaiketi siitä että markkinoille tuli paljon tallentavia digibokseja joissa ei ollu kovalevyä mukana. Niiihin piti siis kiinnittää erikseen ostettava kovalevy, tällä tavalla kierrettiin hyvitysmaksun maksaminen.

las ballenas son el camino

1529.5.2011 10:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Tallentavat digiboksit ovat korvanneet VHS kasetit. Ulkoisten kovalevyjen hyvistysmaksua en itsekään ymmärrä, mutta se johtuu kaiketi siitä että markkinoille tuli paljon tallentavia digibokseja joissa ei ollu kovalevyä mukana. Niiihin piti siis kiinnittää erikseen ostettava kovalevy, tällä tavalla kierrettiin hyvitysmaksun maksaminen.

No ei todellakaan ole digiboksi korvannut VHS-kasettia vaan DVD on sen korvaaja. Vai miten lainailet leffoja digiboksilta kaverille tai kopioit dvd-leffoja sinne sisään. VHS-hyvitysmaksu perustui VHS kasettien kopiointiin ja kavereille lainaamiseen. Sehän se on ollut hyvitysmaksun idea alusta asti. Digiboksin kohdalla tämä ei onnistu mitenkään. Ulkoisen kovalevyn maksulle ainoa keksimäni syy on ahneus. Antamasi esimerkki pelkästään naurattaa. Autoilla voi ajaa ylinopeutta, pitäisikö siis kaikille laittaa oletuksena maksettavaksi ylinopeussakko?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2011 @ 10:13

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1629.5.2011 11:38

Eikös digibokseista voi siirtää kaiken kaman koneelle ja sieltä editoidi/uppia/tallentaa toisille medioille ja jakaa kavereille? Meinaan lähinnä, että eihän se digiboksi mikään suljettu järjestelmä ole.

Toisaalta taas prosentuaalisesti varmaan aika pieni määrä digiboksin omistajista osaa/haluaa/viitsii siirtää tallennettuja ohjelmia tietokoneelleen. Taitaa olla myös olla niin, ettei kaikista laitteista tuo tallennusten siirtäminen ole edes ilman ohjelmiston muokkausta mahdollista, jos silloinkaan. Joka taas tarkoittaa mielestäni sitä, että on aivan naurettavaa periä jotain maksuja kyseisistä laitteista...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2011 @ 11:39

1729.5.2011 13:17

Minulla on digiboxi, joka tallentaa ohjelmia suoraan tietokoneen kiintolevylle. Eri asia on se, että viitsiikö tai onko aikaa niitä katsella. Tai jakaa kavereille...
Tarjonta on nykyisin niin runsasta, että osin tuottaa ongelmia löytää todella mielenkiintoisia juttuja.
Ajat ja mediat muuttuvat ja tallennusjärjestelmät.
Kaiken maailman rajoitukset ovat kuin menneisyydessä rimpuilua ja kai pelko, että ei voisi rahastaa.
Eiköhän nämä uudet systeemit anna entistä useammalle mahdollisuuden tuoda uusia tuotteita markkinoille, eikä niin että valta mitä julkaistaan on vain isoilla mediayhtiöillä.


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

1830.5.2011 09:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jonzcu:
Eikös digibokseista voi siirtää kaiken kaman koneelle ja sieltä editoidi/uppia/tallentaa toisille medioille ja jakaa kavereille? Meinaan lähinnä, että eihän se digiboksi mikään suljettu järjestelmä ole.
Esim. Humax wboxilla talletettuja HD-matskuja ei voi siirtää mihinkään boksilta. TV-HD-materiaali on muutenkin aikalailla pyritty rakentamaan juurikin suljetuksi järjestelmäksi Suomessa, joka IMO sotii suoraan hyvitysmaksun perusteluja vastaan.

1930.5.2011 14:48

Onkohan muuten niin, että DVB-T2 matskuja voikaan tallentaa tietokoneelle? Onko ne niin suojattuja?
Pelätään busineksen menetystä, kuten levykaupassa.
Siitäkö tässä viime päivien kohussa onkin kysymys?
Pirate Baykin on vain yksi yritys, ja eihän se mitään jakele, välittää vain tietoja.
Kuinka sitten ystäväni Australiasta lähettäisi minulle, vaikka häävideonsa? Jos kaiken materiaalin siirto kielletään?
Minä vaan ihmettelen...


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

203.6.2011 17:47

Tai: Valitsemanne IP-osoite ei ole käytössä, tarkistakaa...


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

2111.6.2011 00:43

Ei sinänsä liity aiheeseen, mutta VHS:t, DVD:t ja digiboksit mainittuna ihmettelen vielä tänäkin päivänä, miksei yhdeltäkään valmistajalta (ainakaan minun tietääkseni) tullut VHS-nauhuria tai tallentavaa DVD-soitinta sisäänrakennetulla digivirittimellä??

Pieni hyvitysmaksu laajakaistaan olisi ok jos systeemiä muuten rukattaisiin kuten edellä jo mainittiin.


Jos joskus jostain jotain mutta kun ei koskaan mistään mitään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto