AfterDawn: IT-alan uutiset

Piratismiin olemassa vain yksi lääke: hintojen alennus

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 16.3.2011 09:14 Kommentteja (21)

Piratismiin olemassa vain yksi lääke: hintojen alennus Kolmen vuoden selvitystyön jälkeen Media Pircay Project -hankkeen 35 tutkijaa tulivat siihen tulokseen, ettei piratismia saada kuriin Internet-sensuurilla tai kolmen hudin laeilla, vaan ainoa siihen tepsivä lääke on musiikin, elokuvien ja pelien hintojen tuntuva alennus.
Hankkeen myötä syntynyt raportti julkaistiin viime viikolla. Media Piracy Projectin tarkoituksena oli tutkia piratismia kehitysmaissa, joissa elää myös suurin osa maapallon väestöstä. Tutkijat havaitsivat, ettei piratismin syynä ollut ihmisten haluttomuus maksaa viihdesisällöstä. Syynä oli pikemminkin mediasisällön kalleuden, matalan tulotason ja digitaalisten laitteiden halpuuden yhteisvaikutus. Raportissa huomautetaan, että joidenkin tietokoneohjelmien hinnat ovat suhteellisesti viisi kertaa kalliimpia kehittysmaissa kuin ne ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä erään pelin hinta voi olla sama 15 dollaria. Venäläisen tulotason vuoksi venäläisen 15 dollaria on kuitenkin yhdysvaltalaisen 75 dollaria.

Raportissa myös todetaan, että kehittysmaissa sisällönjakelussa ei ole kunnollista kilpailua. Se vääristää hintoja, kun jakelusta vastaavat suuret kansainväliset yhtiöt haluavat maksimoida tulonsa. Se on johtanut piratismin räjähdysmäiseen kasvuun näissä maissa. Piratismi on siis raportin mukaan ymmärrettävä vastaiskuna epätyydyttävään hinnoittelupolitiikkaan, mihin ei voida vaikuttaa pakkotekeinoin tai valistuksella. Tämä on ristiriidassa nykyisen politiikan kanssa, minkä tavoitteena on ollut saada maailmanlaajuinen piratismi kuriin rangaistuksia ja lainsäädäntöä kiristämällä sekä omilla kuluttajaa seuraavilla isoveli-järjestelmillä.

Raportti ilmestyi osuvaan aikaan, sillä Yhdysvallat on parhaillaan työstämässä seuraajaa ACTA-sopimukselle, minkä tavoitteena on saada yhtenäinen lainsäädäntö piratismin ja tuoteväärennösten kitkemiseksi maailmanlaajuisesti.

Tägit: piratismi
Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

116.3.2011 9:32

Eiköhän saman vastauksen olisi voinut saada täältäkin, ilman 3 vuoden tutkimuksia.

216.3.2011 9:39

I

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.3.2011 @ 09:41

316.3.2011 9:53

Eikä hintojen alennus tarkoita, että tuotteita myytäisiin tappiolla. Kyse on korkeintaan katteiden leikkaamisesta. Tosin tämä varmasti harvalle sopii, kaiken on tuotettava mahdollisimman paljon. Esimerkiksi Steam tarjoaa viikoittain erilaisia tarjouksia, joissa kohtalaisen uusiakin pelejä saa tuntuvalla alennuksella. Niihin on lähes poikkeuksetta tullut tartuttua. Itseä hieman vähemmänkin kiinnostavat pelit on tullut ostettua, kun hinta on ollut järkevä. Ei muutaman tunnin viihteestä viitsi maksaa kymmeniä euroja.

416.3.2011 9:58

Tuonhan nyt pitäisi olla ihan päivänselvää...tosin ei ihan ole. Hintojen laskerminen varmasti auttaa asiaa mutta sitten on näitä jotka haluaa kaiken ilmaiseksi tai ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa.

Mutta kyllä esim xboxin/ps3:n pelit ovat helvetin suolaisia, myös nitukka jatkaa samaa rataa...


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

516.3.2011 10:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Eiköhän saman vastauksen olisi voinut saada täältäkin, ilman 3 vuoden tutkimuksia.

Samaa mietin minäkin =D tosin samapa se on mitä ne tutkii. Todennäköisintä on, että studiot ym. tahot toteavat tämän tutkimustuloksen olevan piraattien masinoima... pyyhkivät paperilla perseenja ja nostavat tuotteiden hintoja entisestään.

616.3.2011 10:15
sikarainenkukko
Vahvistamaton

No shit sherlock... Mistä näitä tyhjänpäiväisiä tutkimuksia oikein aina revitään. Tuonhan nyt tiesi kuka vain ilman tutkimustakin. Itsekkin steamista tulee liiankin usein ostettua pelejä, kun ovat tarjouksessa. 2-10e monesti hyviä pelejä ja se on hinta mitä niistä voi maksaa mielellään. 30e -> on ihan liikaa yhdestä pelistä.

716.3.2011 10:32

Paljos se Teostohyvitys olikaan myydystä mp3 biistä?


http://vertaa.info hintavertailuja Suomesta ja maailmalta

816.3.2011 11:04

No eiköhän sen tutkimuksen tarkotuksena ole juurikin todistaa asia hieman virallisemmin vaikka "kaikki" sen tietäisikin. Vai väitättekö että AD:n foorumi on jotenkin kelpo tietolähde esim. oikeudessa :D Hyvä että on tutkittu, mutta eiköhän tässä käy niinkun trooper78:kin ennustaa...

916.3.2011 11:20

Ahh! Täydellinen otsikko! :)


mmmmmmmmmmmmm

1016.3.2011 11:21

Afterdawnin foorumi on tietääkseni hyväksytty jo YK:n sotatuomioistuimeenkin tietolähteeksi.

1116.3.2011 12:56

Steamista voi kyllä ostaa pelejä, tai tilata ulkomailta halvalla. Jos oikein nopeaa tarttee niin haen liikkeestä. Yleensä ostan pelin steamista niin pääsee pelaileen nopeasti ja edullisesti. Ite tykkään ku hyllyssä olis pelien kotelot niin olis paljon parempi. Musiikki on törkeen kallista ja elokuvia vain kannattaa käydä kahtoon elokuvateatterissa. Hyvä vain jos hinnat laskee niin vois itekki alkaa ostaan...


Absolutismi on alkoholiongelma.

1216.3.2011 13:08

Tuon olisi voinut toki kertoa melkein kuka tahansa, mutta ei uskoa kuka tahansa. Eikä sitä usko nytkään kukaan joka asioista päättää. Ainoa konsti saada viesti perille on äänestää omilla rahoillaan.

Nykyään näitä huokeita vaihtoehtoja tosin jo alkaa olla joten suosittelisin pääasiassa käyttämään niitä tyydyttämään tarpeet. Peleille on esim Steam tarjoukset, PS-store/Live tarjoukset, huuto.net käytetyt, App Store/Android market/tms (ja niissäkin tarjoukset), ...

Voi tosin olla etteivät määräävät tahotkaan usko näihin valtaviin tappioihin joita piratismin sanotaan aiheuttavan ja toimenpiteisiin ei siksi ryhdytä, mutta toivossa on hyvä elää.

1316.3.2011 13:43

Vielä kun uutisoitte paljon tämä 3 vuoden selvitys on kustantanut, niin lopputulos on loistava :)1416.3.2011 16:50

Kopiosuojaamattoman mp3-kappaleen hinnaksi kotikäytössä 10-20 senttiä, elokuville 1-2 EUR ja peleille 1-10 EUR (niiden monimutkaisuudesta riippuen) olisi näin nopeasti heitettynä se hintataso, jolle viihteen arvostaisin. Noilla hinnoilla ainakin meillä ostosten määrä kasvaisi huimasti.

Myyjälle luulisi olevan suunnilleen sama, myykö 10 000 biisiä 20 sentin katteella (myyntihinta euron) vai 100 000 biisiä 2 sentin katteella (myyntihinta 0,10 EUR). Jälkimmäisellä tavalla asiakkaat vaan lienevät tyytyväisempiä ja valmiita ostamaan jatkossakin.

1516.3.2011 17:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Kopiosuojaamattoman mp3-kappaleen hinnaksi kotikäytössä 10-20 senttiä, elokuville 1-2 EUR ja peleille 1-10 EUR (niiden monimutkaisuudesta riippuen) olisi näin nopeasti heitettynä se hintataso, jolle viihteen arvostaisin. Noilla hinnoilla ainakin meillä ostosten määrä kasvaisi huimasti.

Myyjälle luulisi olevan suunnilleen sama, myykö 10 000 biisiä 20 sentin katteella (myyntihinta euron) vai 100 000 biisiä 2 sentin katteella (myyntihinta 0,10 EUR). Jälkimmäisellä tavalla asiakkaat vaan lienevät tyytyväisempiä ja valmiita ostamaan jatkossakin.

Aika reilusti saisivat myynnit kasvaa, että noilla hinnoilla homma kannattaisi edes steamin tapaisilla latauspalveluilla. Ja pitää muistaa, että eivät ne kaikki musiikki/elokuvat/pelit samoissa hinnoissa pyöri. Uudet julkaisut ovat järestään kalliimpia kuin hieman vanhemmat. Uusille tuotteille 50snt/musiikkikappale, ~10€/elokuva ja 20-30€/peli voisivat olla realistisemmat hinnat. Vanhemmille tai "muuten vain halvemmille" tuotteille nuo mainitsemasi hinnat voisivat olla ihan ok.
Noista peleistä mainittava vielä, että jos Steamin hinnoittelupolitiikka ei olisi nykyinen epäreilu 1€=1USD, niin omakin pelikokoelma olisi jo huomattavasti laajempi. Mutta kun ei, niin ei...

E: Ainiinjoo, taitaa Trooper78:n arvaus olla aikalailla todennäköisin skenaario. Eikös Activisionilta juuri äskettäin julkilausuma "Call of Duty -pelaajilta tuloja 200 dollaria per peli". Tiedetäänpähän ainakin, että minkä firman pelejä ei ole kannattavaa ostaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.3.2011 @ 17:43

1616.3.2011 18:21

Pelien ja muidenkin digitaalisien tuotteiden kohdalla ostaessaan oikean tuotteen tulisi mukaan sisällyttää jotakin mitä ei saa netistä lataamalla. Eli pelien kohdalla Collector's Editionit lisäkrääsällä ja musiikkilevyjen mukana taas USB tikun jne. Itse näkisin, että kun keppi ei ole auttanut, niin kokeiltaisiin enemmin porkkanaa.

Mutta toisessa kupissa sitten on käyttäjät joita moinen ylimääräinen krääsä ei kiinnosta, mutta heidän kohdallaan nettistä ostaminen on nykyisin jo helpohkoa, vaikka surkuhupaisasti helpoin tapa on warettaa. Ostaminen pitäisi olla yhtä helppoa. Ja Spotify kerää koko ajan enemmän tuloja artisteille, joten se tulevaisuudessa varmasti kasvamaan vielä suuremmaksi.


"Sillä ei ole mitään salattua, mikä ei tule ilmi, eikä kätkettyä, mikä ei tule tunnetuksi ja joudu päivän valoon." - LUUK-8:17

1716.3.2011 18:26

Pitää tietty noissa hinnoitteluissa huomioida se että esim Steamistä ostettuja pelejä ei voi kaupata eteenpäin eikä siitä jää tavaraa hyllyyn joten sillä pelillä ei ole jälleenmyyntiarvoa eikä keräilyarvoa. Siten sen sietääkin olla huomattavasti halvempi kuin kaupasta ostetun pelin.

Jotkut pelaajathan tekevät niin että ostavat kaupasta uutuuspelin (60€), pelaavat nopeasti läpi ja myyvät sitten (yhä vastajulkaistuna uutuuspelinä) 40-50€ hintaan eteenpäin (esim. huuto.netissä). Uutuuspelien pelaaminen maksaa heille sen 10-20€ per peli.

1816.3.2011 18:35

Nuo heittämäni hinnat vaan ovat suunnilleen ne, millä itse olisin valmis ostamaan viihdettä suurissa määrissä. Sille en voi mitään, jos kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Nykyhinnoilla olen ostamatta paljoa tai hankin musan muuta kautta.

Toki joku kiinnostava levy, kappale tai peli voisi silloin tällöin maksaa enemmänkin, mutta peruradiosoittomusa ei. Suurin osa uutuuksista on juuri sitä musaa, mistä en ole valmis maksamaan juuri mitään, koska radioasemat soittavat biisit kuitenkin puhki parissa viikossa.

Melkein väittäisin, että ainakaan musiikin kohdalla hintojen puolittaminen 50 snt/biisi ei vielä vaikuttaisi juuri mitään omiin ostomääriini. Peleissä se kyllä jo varmaan vaikuttaisi. Vitosella tulisi varmaan muksujen Wiille ostettua 2-4 kertaa enemmän pelejä, tosin jossain vaiheessa siinäkin tulisi raja, ylettömästi niitä ei ostaisi edes pilkkahinnalla. Tällä hetkellä pelien ja esim. karaokebiisien lataushinnat ovat Wiille (kuten muillekin konsoleille) aika tolkuttomia.

1917.3.2011 11:48

...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.9.2016 @ 16:14

2017.3.2011 23:18

On todella turha tutkimus, ja veivattu jopa 3 vuotta asiaa - varmaan isolla rahalla - jonka about jokainen on tiennyt jo ikuisuuden. Rahan- ja ajantuhlausta.
Varsinkin Suomen todella suolaiset hinnat on suuri syy miksi tawara jää ostamatta ja se imetään ennemmin netistä.
Mutta: eipä hirveästi huvita yleensäkään maksaa peleistä, leffoista tai musiikista useita kymppejä jossa sisältö on nykyään liiankin usein aikamoista höttöä, ainakaan niin että itse näillä hinnoilla ostaisi. Varsinkin jostain uutuuspeleissä 30-60€ on pelkkää ryöstöä, kun ne vielä pelaa läpi sen lineaarisenjuonen about viikossa tai ehkä kahdessa niin se roju jää lähes heti hyllyyn pölyyntymään. Iso raha muutaman tunnin hubasta (jos se on edes hyvä).
Jos kun jotain itse noista tuotteista ostan, niin tarkasti valittuna ja VAIN sopivilla alehinnoilla.

Toisaalta ei se hintakaan aina ole aina ja ainoa syy, vaan myös saatavuuskin ratkaisee, ja varsinkin Suomi on välillä pirunmoinen perähikiä tässäkin. Jos ei haluttua peliä, leffaa, musaa tai whatever kaupasta saa (kohtuuajassa/koskaan ja ok hinnalla) niin se netistä niistäminen lienee ainoa oleellinen vaihtoehto.

2118.3.2011 10:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MQe:
On todella turha tutkimus, ja veivattu jopa 3 vuotta asiaa - varmaan isolla rahalla - jonka about jokainen on tiennyt jo ikuisuuden. Rahan- ja ajantuhlausta.
Varsinkin Suomen todella suolaiset hinnat on suuri syy miksi tawara jää ostamatta ja se imetään ennemmin netistä.
Mutta: eipä hirveästi huvita yleensäkään maksaa peleistä, leffoista tai musiikista useita kymppejä jossa sisältö on nykyään liiankin usein aikamoista höttöä, ainakaan niin että itse näillä hinnoilla ostaisi. Varsinkin jostain uutuuspeleissä 30-60€ on pelkkää ryöstöä, kun ne vielä pelaa läpi sen lineaarisenjuonen about viikossa tai ehkä kahdessa niin se roju jää lähes heti hyllyyn pölyyntymään. Iso raha muutaman tunnin hubasta (jos se on edes hyvä).
Jos kun jotain itse noista tuotteista ostan, niin tarkasti valittuna ja VAIN sopivilla alehinnoilla.

Toisaalta ei se hintakaan aina ole aina ja ainoa syy, vaan myös saatavuuskin ratkaisee, ja varsinkin Suomi on välillä pirunmoinen perähikiä tässäkin. Jos ei haluttua peliä, leffaa, musaa tai whatever kaupasta saa (kohtuuajassa/koskaan ja ok hinnalla) niin se netistä niistäminen lienee ainoa oleellinen vaihtoehto.


Tuosta tutkimuksen turhuudesta voi olla montaa mieltä -nyt tämän "yleisesti tunnetun faktan" tukena on myös oikeita tutkimustuloksia.
Muilta osin kommenttisi on 100% asiaa, huono "asiakaspalvelu" -tuotteiden huono saatavuus, huono vastine rahoille sekä muut mahdolliset ongelmat tuotteen kanssa, esimerkiksi ubisoft&DRM- on se mikä piratismiin useasti kertaa ajaa. Vrt. vaikkapa pieni ja tuntematon yhtiö nimeltä Valve, kuinka monta kertaa heidän suunnalta on tullut valitusta piratismin vaikutuksista.
http://www.youtube.com/watch?v=pLC_zZ5fqFk

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... (19.1.2019 11:50)
Vanhemmalle läppärille tai pöytäkoneelle saa kummasti lisää käyttövuosia, kun vaihtaa tietokoneen kovalevyn tilalle SSD-levyn. Jopa hitaimmatkin SSD-levyt päivittävät käytännössä kaikki kovalevyt ....
Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto (19.1.2019 11:05)
Älypuhelinmerkkien yllätyksiä jo vuosia murskannut Evan Blass (@evleaks) on iskenyt jälleen julkaisemalla lehdistökuvan Samsungin Galaxy S10 -mallistosta. Kuten on jo vähän aikaa ollut puhetta, ....
3 kommenttia
Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu (19.1.2019 10:34)
Suoratoistopalvelu Spotify on kokeilemassa mahdollisuuksiaan laitemarkkinoilla, kertoo brittiläinen talousjulkaisu Financial Times. Myöhemmin tänä vuonna ruotsalaisyhtiö aikoo nimittäin esitellä ....
Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen (18.1.2019 21:36)
Microsoft on virallisesti kuopannut myös Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ja kehottaa käyttäjiä vaihtamaan muihin käyttöjärjestelmiin ennen tuen loppumista joulukuussa 2019.
10 kommenttia
Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....

Uutisarkisto