AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvallat työstää jo seuraajaa ACTA:lle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.3.2011 10:39 Kommentteja (3)

Yhdysvallat työstää jo seuraajaa ACTA:lle Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustavan USTR:n (United States Trade Representative) työstämä ACTA-sopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) sai viime vuonna runsaasti huomiota, ja samainen taho on jälleen päätynyt otsikoihin uuden työn alla olevan TPP-sopimuksen (Trans-Pacific Partnership) myötä.
Tälläkin kertaa sopimusta on työstetty pienen piiriin keskuudessa, ja TPP:n tarkoituksena on tiukentaa sopimuksen hyväksyvien maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä. Sopimus mm. takaa pitkät suoja-ajat teoksille, tekee DRM-suojauksien kiertämisestä rikollista, pakottaa internet-operaattorit luovuttamaan asiakkaidensa tietoja tekijänoikeuksia turvaaville tahoille, hankaloittaa tekijänoikeudella suojattujen tuotteiden vientiä pois maasta ja hankaloittaa patenttien kumoamista.

Luvatonta tiedostonjakoa harrastaville tahoille sopimus toisi suuria ongelmia, sillä pelkkien tiedostojen pitäminen saatavilla on sopimuksen mukaan riittävä peruste oikeusjutulle. Samalla myös luvattomista kopioista maksettavia korvauksia halutaan kasvattaa, ja jokaisesta luvattomasta kopiosta voitaisiin vaatia sopimuksen myötä korvauksena uuden tuotteen myyntihintaa.

USTR:n aiempien toimintaperiaatteiden mukaista myös TPP-sopimukseen kuuluu runsaasti salailua, joten sopimuksen työversioita ei saa esim. levittää eteenpäin, jolloin ulkopuolisten tahojen on lähes mahdoton saada tietoja sopimuksesta. Kuluttajien onneksi sopimuksen luonnoksia on tälläkin kertaa vuotanut julki, ja täten sopimuksesta voidaan keskustella, vaikka USTR ei tätä haluakaan.

Näillä näkymin sopimus on tarkoitus ottaa käyttöön Yhdysvaltojen lisäksi mm. Australiassa, Chilessä, Malesiassa ja Vietnamissa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

112.3.2011 10:56

No jee jee. Haluavat tuhota sitten viimeisetkin kulttuurin rippeet. USA:kin paras demokratia...


212.3.2011 10:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anestic:
No jee jee. Haluavat tuhota sitten viimeisetkin kulttuurin rippeet. USA:kin paras demokratia...
USA:n demokratia = Se, jolla on eniten rahaa käytössään, saa tahtonsa läpi.

312.3.2011 16:43

Onneksi on maailmassa vielä maita jäljellä jotka eivät halua olla pakonkaan uhalla kaljamahaisten jenkkien talutusnuorassa. Kysehän on vain saman paskapaperin uudesta paketoinnista, eri nimikkeellä ACTA == TPP.

Itse olen sitä mieltä että piratismia en tue kaupallisessa muodossa, jos siitä joku hyötyy rahallisesti. Mutta moraali-käsitykseeni ei mahdu se että ns. eikaupallinen vaihdantatalouteen perustuva P2P tuhoaisi kokonaisia lypsäjä väliportaita. Niitä ei toivottavasti tarvita enään tulevaisuudessa. Äänestä piraattipuoluetta niin edes saat oman "protesti"äänesi kuuluviin.

Kyseinen sopimus vain on viivytystaistelua jotta jenkkien kauppa-alijäämä saataisiin edes vähän hidastumaan. Bollywood on melkein ottanut Hollywoodista niska-perse otteen muutamaa huippu kallista leffaa lukuunottamatta. Tulevaisuuden markkinat on siellä missä on ihmismassaa, ehkä joku maksaa huonostakin tuotteesta. Makunsa kullakin - mielenkiinnolla odotan tulevaisuuden satojen miljoonien dollareiden kiinalaisia elokuva-projekteja, ehkä niissä Kiina on voittava valtio sodissa, joissa se oikeasti hävisi :P

Kokemusta kun on ajoilta joilta VHS-nauhureita raahattiin pulkalla naapuriin ja SCART-johto mahdollisti fyysisen median kopioinnin. Kaikki kun ei mahtuneet katsomaan samaa 28" näyttöä olohuoneen sohvalle, vain hyvät elokuvan tekijät ja tuottajat kyllä erottuivat massasta ja saivat arvoisensa tuen ja kunnian ja ennenkaikkea rahansa kun fanitus lisääntyi.

Enemmän kuin näitä viivytys lisenssimaksu-sopimuksia pelkään amatöörien tuottamia B- ja C-luokan elokuvia, joihin voin vahingossa tuhlata kallista elämääni. Sosiaalinen media kun on parempi arvostelija kuin ammattikriitikko Suomessa, kunhan sitä osaa oikein tulkita ja laskea turhat hypetys-äänet pois.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2011 @ 16:49

Suomiliitto 0wns

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto