AfterDawn: IT-alan uutiset

Häikäilemättömät operaattorit: YouTube maksumieheksi tai saitti ei enää näy

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.1.2011 10:49 Kommentteja (10)

Häikäilemättömät operaattorit: YouTube maksumieheksi tai saitti ei enää näy Useita vuosia kestänyt keskustelu internetin tasa-arvoisuudesta ei nähtävästi ole vakuuttanut internet-operaattoreita tämän idean järkevyydestä, sillä norjalainen Telenor aikoo nyt vaatia YouTubelta ja muilta videosivustoilta korvauksia, jotta heidän videonsa siirtyvät kuluttajille.
Telenorin mukaan videosisällön määrä latauksissa on kasvanut jatkuvasti, ja operaattorin täytyy sijoittaa jatkuvasti enemmän ja enemmän rahaa runkoverkkoonsa, jotta tiedonsiirrot eivät ala hidastelemaan. Telenorin johtoportaaseen kuuluvan Rolv-Erik Spillingin mukaan rahat näihin verkon parannuksiin täytyy saada jostain.

Telenorin arvioiden mukaan liikennöinti sen verkossa kaksinkertaistuu seuraavan viiden vuoden aikana ja syynä tälle ovat nimenomaan videosivustot, joita useat asiakkaat käyttävät.

Videosivustojen omistajat eivät kuitenkaan ole halukkaita maksamaan, joten Telenorin uhkailun perusteella sivustot potkitaan pois sen verkosta. Videosivustojen mukaan internet-yhteyksistä maksavat jo kuluttajat, joten lisärahan vaatiminen sivustoilta kuulostaa typerältä. Googlen maajohtaja Jan Grønbech toteaa sekä Googlen että YouTuben olevan Norjassa huippusuosittuja, ja ne ovat hänen mielestään yksi suuri syy sille, miksi kuluttajat yleensä hankkivat itselleen internet-yhteyden. Tämän takia Grønbech pitää Telenorin ideaa typeränä, ja todennäköisesti myös kuluttajat hylkäävät nopeasti operaattorin, jonka verkossa videosivustot eivät toimi.
Monissa maissa on vaadittu selkeitä lainsäädännöllisiä linjauksia, jotta tiedetään saavatko operaattorit veloittaa lisää rahaa asiakkailtaan tai internet-sivustoilta omien lisäehtojensa mukaan. Norjan lisäksi myös Britanniassa operaattorit aikovat rahastaa lisää tiettyjen sivustojen tai palveluiden käytöstä. Tällöin halvimmalla kuukausimaksulla ei enää välttämättä pääsisikään esim. YouTubeen, vaan YouTube olisi asiakkaalle maksullinen lisäpalvelu.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Norja Telenor
Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

125.1.2011 10:57

Telenor olisi voinut ihan suomeksi sanoa että haluavat myydä asiakkaille tiedonsiirtokapasitettia jota heillä ei oikeasti ole. Internetoperaattorit eivät ole vielä näköjään tajunneet etteivät ne voi myydä jotain jota niillä ei oikeasti ole.

225.1.2011 11:09

Nyt jos olisin Telenorin asiakas, ottaisin välittömästi kaiken tilaamani kaistan käyttöön ja kehoittaisin muita tekemään samoin.

Kyllähän tällainen pahaenteilee sitä että tulevaisuudessa tilataan laajakaistoissakin datan määrää, eikä kaistan leveyttä.

325.1.2011 11:41

Mutta hei, minähän olen Telenorin asiakas... Ihme etteivät ole kitisseet vielä siitä kun kuuntelen päivät pitkät nettiradiota 3G:llä (kymmeniä gigatavuja kuukaudessa), kun sattuu vielä olemaan Telenor ainoa operaattori ilman mobiililaajakaistan siirtorajoja täällä Ruotsissa. Youtuben katselu ja kännykän automaattiset päivitykset tuovat varmaan jokusen gigan liikennettä myöskin, mutta ei se nettiradion rinnalla paljoa tunnu.

No, eipä niillä ole varaa Youtuben sulkemiseen ja Google ei varmasti suostu maksamaan (koska joutuisi sitten maksamaan kaikille muillekin ISP:ille). Ehkä tässä Telenor yrittää keksiä tekosyytä kuluttajahintojen korottamiseen?

425.1.2011 11:44

Samaa kaksoisrahastusta kuin tekijänoikeusjärjestöillä kun pakottavat kaikki maksamaan ensin kiintolevyjen ym. tallennusmedioiden hinnassa ja toistamiseen äänitallenteiden tai tiedostojen ostossa. Itse olen ainakin maksanut jo musiikkikappaleet kiintolevyjen ja DVD-aihioiden hinnassa. Kuka hankkii 10 megasen liittymän, jos siitä ei ole mitään iloa suhteessa hitaampiin. Ei saa ladata videoita, ei voi jakaa tiedostoja, surffailussa ja sähköpostissa pärjää kyllä jo puolimegasella. Kuten kaikessa palvelussa, myös laajakaistoissa aletaan takuulla ottaa takapakkia pian, koska palveluntarjoajien ahneus on rajatonta.

525.1.2011 13:06

Kaikki internetoperaattorit ovat laskeneet liittymiensä hintoja kilpailun pakottamina niin alas, ettei operaattorilla ole varaa niiden ylläpitoon. Bu huu.

Ihan tulee pankkien toiminta mieleen: annetaan enemmän lainaa kuin pankilla on pääomaa. Tällä kertaa seurauksena ei ole lama - vain keinotekoisia kuukausirajoja. Operaattorit myhäilevät, jatkavat hintojen laskemista ja pienentävät kuukausirajoja sakottaen ylimenevistä osuuksista huikeita summia.

Omasta mielestäni tämä olisi pitänyt ratkaista jo kauan sitten ilman keinotekoisia rajoitteita kaistannopeuksiin: nopeuden sijaan maksettaisiin oman yhteyden prioriteetistä ruuhka-aikoina. Kun verkossa ei olisi ruuhkaa, kaikkien liittymät toimisivat juuri niin nopeasti kuin kaapeli ja laitteet antavat myöten. Tällöin operaattorit voisivat kilpailla keskenään verkonkantokyvystä hinnoittelun sijaan ja päästäisiin ehkä joskus siihen pisteeseen, että youtube ei pätkisi 24/1M liittymällä viikonloppuisin.

625.1.2011 13:56

Näen jo eurooppalaisten tulevaisuuden vuonna 2030:
10 gigabitin yhteydet 10 gigatavun kuukausirajoituksin.
Ja luonnollisesti videosivut on blokattu, ellei maksa 50€/kk "YouTube-paketista".

725.1.2011 17:46

Tällä hetkellä suurin osa netin käyttäjistä maksaa pelkästä valmiudesta yhteyteen. Hyvin suuren osan vuorokaudesta keskimääräinen megaliittymä on käyttämättä ja loput ajastakin sitä käytetään täydellä kaistalla vain hetkittäin. Operaattorien on siis aivan turha valittaa että jokaisesta kuormapiikistä pitäisi saada lisää liksaa.

825.1.2011 18:49
tonttila
Inactive

kyllä 24/1 tosiaan pätkii viikonloppuisin ihan pirusti juurikin youtubessa, Onko vika tuben päässä vai operaattorissa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2011 @ 18:49

925.1.2011 22:08

Naurettavaa toimintaa.

1026.1.2011 22:37

fuu fuu

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto