AfterDawn: IT-alan uutiset

Adoben laiskuus Flashin Linux-tuen osalta kostautui

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 10.12.2010 13:22 Kommentteja (14)

Adoben laiskuus Flashin Linux-tuen osalta kostautui Adoben Flash on erittäin suosittu selainlaajennus, josta on julkaistu versiot mm. Windows-, Linux- ja Mac OS X -alustoille. Adoben satsaus eri alustoihin ei ole kuitenkaan ollut tasavahva, jonka takia Linux-versio ei kilpaile tasapuolisesti esim. Windows-version kanssa. Nyt tämä Linux-säästökuuri on ajanut Adoben ongelmiin, sillä tällä viikolla julkaistut Googlen Chrome OS -kannettavat tarjoavat monien mukaan luokattoman huonon Flash-tuen.
Koska Chrome OS -käyttöjärjestelmä perustuu Linuxiin, käytetään siinä Flashin hieman muokattua Linux-versiota. Toteutus ontuu kuitenkin kuluttajilta tulleiden palautteiden mukaan todella pahasti, sillä Flash-komponentin satunnaisten kaatuilujen lisäksi ongelmia on erityisesti Flashin suorituskyvyssä. Engadgetin mukaan esim. Hulussa ja YouTubessa jopa 480p-videoiden toistossa esiintyy ongelmia, ja esim. Pandoran kuuntelu Flashin kautta tuntuu hidastavan järjestelmää selvästi. Engadget pitääkin laitteen Flash-tukea sen Akilleen kantapäänä.
Valitukset Chrome OS -kannettavien Flash-ongelmista ovat kantautuneet myös Adoben toimistoille, ja eilen yrityksen blogissa luvattiin ongelmiin korjauksia. Korkeimmalle prioriteetille laitettiin videoiden toistoon liittyvät ongelmat, joita Adobe aikoo paikata laitteistokiihdytyksellä.

Adoben nykyisen suunnitelman mukaan Flashin videotoistoon liittyvä laitteistokiihdytys toteutetaan Linuxissa VDPAU-rajapinnan kautta, joka toimii toistaiseksi vain NVIDIA:n näytönohjaimilla. Koska Chrome OS -käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan aseta näytönohjaimen valmistajalle mitään vaatimuksia, on Adoben muutettava suunnitelmiaan, jos se haluaa tarjota kaikille Chrome OS -kannettaville toimivan laitteistokiihdytyksen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

110.12.2010 15:57

Olipas yllätys.

210.12.2010 17:52

Juurinäin eipä yllätä varmaan ketään..flash raskas paskakasa.


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

310.12.2010 18:11

Lainaus:
Nyt tämä Linux-säästökuuri on ajanut Adoben ongelmiin, sillä tällä viikolla julkaistut Googlen Chrome OS -kannettavat tarjoavat monien mukaan luokattoman huonon Flash-tuen.
Jotenkin meikäläiselle ei nyt auennut miksi tämä ongelma nimenomaan Adoben on ajanut ongelmiin, eikös ongelmissa ole lähinnä Chrome OS kannettavien käyttäjät ja kehittäjät?

410.12.2010 22:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Lainaus:
Nyt tämä Linux-säästökuuri on ajanut Adoben ongelmiin, sillä tällä viikolla julkaistut Googlen Chrome OS -kannettavat tarjoavat monien mukaan luokattoman huonon Flash-tuen.
Jotenkin meikäläiselle ei nyt auennut miksi tämä ongelma nimenomaan Adoben on ajanut ongelmiin, eikös ongelmissa ole lähinnä Chrome OS kannettavien käyttäjät ja kehittäjät?
Jep samaa mieltä. Niin kauan kun flash toimii windowsissa hyvin suurta ongelmaa ei ole. Muut käyttöjärjestelmät ovat vielä marginaalissa.

511.12.2010 00:54

Kyllä se ongelma on nimenomaan Adoben.

Nimittän noi eri *nix versiot yleistyvät nykyisin kovaa vauhtia nopeimmin kasvavilla markkinoilla, eli älypuhelimissa. Ja jos Flash ei toimi niin, se korvautuu väkisinkin paremmin toimivilla ratkaisuilla.

Nää "Windows-miehet" eivät ilmeisestikään tajua tai halua tajuta, sitä muutosta mikä tässä netin käyttökulttuurissa on menossa.

Ongelma ei kosketa Linuxissakaan oikeastaan näitä perinteisiä "tehokkaita" bittimurskaimmia, mutta kun mennään niille tehoalueille, jossa perinteinen Windows ei suostu enään edes kunnolla käynnistymään, niin Flashista tulee ongelma.

Tällä hetkellä noissa tableteissa ja älypuhelimissa käytetään yleisemmin noin gigasta prossua ja kompromisseja joudutaan kokoajan tekemään akun keston ja tehon suhteen. Epäilen, että jopa toi Windows Phone 7:kaan ei saa noita Flashseja pyörimään kunnolla.

Adobe kyllä yllätettiin nyt vähän niin kuin housut kintuissa. Se ei ilmeisesti osannut ottaa huomioon ollenkaan tota älypuhelinsurffailun nopeaa yleistymistä ja sitä, että sen puolen tulevat "valtakäyttikset" perustuvatkin Linuxiin tai muihin *nix varianteihin perinteisen Windowsin sijasta.

Tästä kaikesta nyt sitten seuraa se, että, jos Flashia ei nopeasti saada käyttökelpoiseksi tämän "liikkuvan surfailun" kanssa, niin suurin osa netin sisällöntuottajista hylkää sen. Samalla kyllä häviävät onneksi noi ärsyttävät Flashmainoksetkin.

Abobelle tämä tietää sitä, että sen Flash kehitystyökaluilla ei ole enään kysyntää, joten Flashista tulee sille "turhake", jota ei kannata enään kehittää.

Yritin tässä sanoa sitä, että vaikka tää juttu käsitteleekin Chrome OS:aa niin se ei suinkaan ole ainoa käyttis ja alusta missä tää nykyisenlainen Flash tulee aiheuttamaan ongelmia.

611.12.2010 00:56

Youtubestakin löytynyt jo hyvän aikaa html5-tuki, niin ei sitä flashia ole pakko katsella.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti charmakr:
Niin kauan kun flash toimii windowsissa hyvin suurta ongelmaa ei ole.
Flash toimii hyvin ja lehmät lentää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti charmakr:
Muut käyttöjärjestelmät ovat vielä marginaalissa.
Jo pelkästään androidilla, symbianilla ja iphonella on satoja miljoonia käyttäjiä...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.12.2010 @ 01:00

711.12.2010 02:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OILgame:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti charmakr:
Muut käyttöjärjestelmät ovat vielä marginaalissa.
Jo pelkästään androidilla, symbianilla ja iphonella on satoja miljoonia käyttäjiä...
No itse en ole nähnyt näitä tutkimuksia, joissa joku muu käyttöjärjestemlä uhkaisi windowsia netin selailussa.

Yksi tilasto
Esimerkiksi tuolta Windows ~91%, Mac ~5%, iOS ~1.4%, Linux ~0.9% ja android ~0.3%.

811.12.2010 02:25
KalikoJak
Inactive

Lainaus:
Esimerkiksi tuolta Windows ~91%, Mac ~5%, iOS ~1.4%, Linux ~0.9% ja android ~0.3%

Tällaisia tutkimuksia olen minäkin lukenut, mutta on otettava huomioon että mobiililaitteiden nettiselailu on merkittävästi kasvava alue. Ja yrityksen näkökulmasta: se missä on merkittävää kasvua ja potentiaalia, niin siihen kannattaisi panostaa. Meinaan, että luvut tulevat kasvamaan rajusti.

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

911.12.2010 11:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JullePuh:
Kyllä se ongelma on nimenomaan Adoben.

Nimittän noi eri *nix versiot yleistyvät nykyisin kovaa vauhtia nopeimmin kasvavilla markkinoilla, eli älypuhelimissa. Ja jos Flash ei toimi niin, se korvautuu väkisinkin paremmin toimivilla ratkaisuilla.

Nää "Windows-miehet" eivät ilmeisestikään tajua tai halua tajuta, sitä muutosta mikä tässä netin käyttökulttuurissa on menossa.

Ongelma ei kosketa Linuxissakaan oikeastaan näitä perinteisiä "tehokkaita" bittimurskaimmia, mutta kun mennään niille tehoalueille, jossa perinteinen Windows ei suostu enään edes kunnolla käynnistymään, niin Flashista tulee ongelma.

Tällä hetkellä noissa tableteissa ja älypuhelimissa käytetään yleisemmin noin gigasta prossua ja kompromisseja joudutaan kokoajan tekemään akun keston ja tehon suhteen. Epäilen, että jopa toi Windows Phone 7:kaan ei saa noita Flashseja pyörimään kunnolla.

Adobe kyllä yllätettiin nyt vähän niin kuin housut kintuissa. Se ei ilmeisesti osannut ottaa huomioon ollenkaan tota älypuhelinsurffailun nopeaa yleistymistä ja sitä, että sen puolen tulevat "valtakäyttikset" perustuvatkin Linuxiin tai muihin *nix varianteihin perinteisen Windowsin sijasta.

Tästä kaikesta nyt sitten seuraa se, että, jos Flashia ei nopeasti saada käyttökelpoiseksi tämän "liikkuvan surfailun" kanssa, niin suurin osa netin sisällöntuottajista hylkää sen. Samalla kyllä häviävät onneksi noi ärsyttävät Flashmainoksetkin.

Abobelle tämä tietää sitä, että sen Flash kehitystyökaluilla ei ole enään kysyntää, joten Flashista tulee sille "turhake", jota ei kannata enään kehittää.

Yritin tässä sanoa sitä, että vaikka tää juttu käsitteleekin Chrome OS:aa niin se ei suinkaan ole ainoa käyttis ja alusta missä tää nykyisenlainen Flash tulee aiheuttamaan ongelmia.
En nyt kyllä ihan vieläkään ymmärtänyt tuota logiikkaa, eli kerrataan vielä,
Jos Apple, Microsoft, tai mikä tahansa muu mobiilikäyttöjärjestelmän kehittäjä meinaa jättää flash tuen pois järjestelmästä, on se heidän munauksensa ja murheensa,
mutta kun Googlen Chrome OS:stä jää flash pois, se onkin yllättäen sitten Adoben munaus ja murhe?
Miten se nyt menikään...

1011.12.2010 13:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JullePuh:
Kyllä se ongelma on nimenomaan Adoben.

Nimittän noi eri *nix versiot yleistyvät nykyisin kovaa vauhtia nopeimmin kasvavilla markkinoilla, eli älypuhelimissa. Ja jos Flash ei toimi niin, se korvautuu väkisinkin paremmin toimivilla ratkaisuilla.

Nää "Windows-miehet" eivät ilmeisestikään tajua tai halua tajuta, sitä muutosta mikä tässä netin käyttökulttuurissa on menossa.

Ongelma ei kosketa Linuxissakaan oikeastaan näitä perinteisiä "tehokkaita" bittimurskaimmia, mutta kun mennään niille tehoalueille, jossa perinteinen Windows ei suostu enään edes kunnolla käynnistymään, niin Flashista tulee ongelma.

Tällä hetkellä noissa tableteissa ja älypuhelimissa käytetään yleisemmin noin gigasta prossua ja kompromisseja joudutaan kokoajan tekemään akun keston ja tehon suhteen. Epäilen, että jopa toi Windows Phone 7:kaan ei saa noita Flashseja pyörimään kunnolla.

Adobe kyllä yllätettiin nyt vähän niin kuin housut kintuissa. Se ei ilmeisesti osannut ottaa huomioon ollenkaan tota älypuhelinsurffailun nopeaa yleistymistä ja sitä, että sen puolen tulevat "valtakäyttikset" perustuvatkin Linuxiin tai muihin *nix varianteihin perinteisen Windowsin sijasta.

Tästä kaikesta nyt sitten seuraa se, että, jos Flashia ei nopeasti saada käyttökelpoiseksi tämän "liikkuvan surfailun" kanssa, niin suurin osa netin sisällöntuottajista hylkää sen. Samalla kyllä häviävät onneksi noi ärsyttävät Flashmainoksetkin.

Abobelle tämä tietää sitä, että sen Flash kehitystyökaluilla ei ole enään kysyntää, joten Flashista tulee sille "turhake", jota ei kannata enään kehittää.

Yritin tässä sanoa sitä, että vaikka tää juttu käsitteleekin Chrome OS:aa niin se ei suinkaan ole ainoa käyttis ja alusta missä tää nykyisenlainen Flash tulee aiheuttamaan ongelmia.
En nyt kyllä ihan vieläkään ymmärtänyt tuota logiikkaa, eli kerrataan vielä,
Jos Apple, Microsoft, tai mikä tahansa muu mobiilikäyttöjärjestelmän kehittäjä meinaa jättää flash tuen pois järjestelmästä, on se heidän munauksensa ja murheensa,
mutta kun Googlen Chrome OS:stä jää flash pois, se onkin yllättäen sitten Adoben munaus ja murhe?
Miten se nyt menikään...
Kyllä se nimenomaan on ollut adoben ongelma myös noissa muissa mainitsemissasi tapauksissa. Juuri tämä flashin toimimattomuus on ajanut eteenpäin esim. HTML5:ttä joku nyt on kovaa vauhtia alkanut korvaamaan muita ratkaisuja.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Charmakr:

Yksi tilasto
Esimerkiksi tuolta Windows ~91%, Mac ~5%, iOS ~1.4%, Linux ~0.9% ja android ~0.3%.

Unohdat oleellisen seikan. Tuohan ei suinkaan tarkoita sitä että 91% IHMISISTÄ käyttäisi windowsia ja 0.3% androidia. Mobiilikäyttöjärjestelmiä käytetään noiden isompien RINNALLA, eli kun ajetaan esim Android ja iOS käyttäjiä pois flash-sivuilta, menettävät samat sivustot suosiotaan myös pc ja mac-puolella, koska niiden takana ovat samat käyttäjät jotka siis vaihtavat preferenssejään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.12.2010 @ 13:38

1111.12.2010 14:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Kyllä se nimenomaan on ollut adoben ongelma myös noissa muissa mainitsemissasi tapauksissa. Juuri tämä flashin toimimattomuus on ajanut eteenpäin esim. HTML5:ttä joku nyt on kovaa vauhtia alkanut korvaamaan muita ratkaisuja.

Nimenomaan kyse onkin siitä kuinka uutiset on aiemmin muotoiltu tyyliin "Apple hylkää flashin" "iPhone ei tue flashia" "windows phone ei tue flashia"
mutta nyt Chrome OS:n kyseessä ollessa uutisoinnin tyyli onkin "Adobe ongelmissa Chrome OS:n huonon flash tuen vuoksi"

1211.12.2010 16:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Kyllä se nimenomaan on ollut adoben ongelma myös noissa muissa mainitsemissasi tapauksissa. Juuri tämä flashin toimimattomuus on ajanut eteenpäin esim. HTML5:ttä joku nyt on kovaa vauhtia alkanut korvaamaan muita ratkaisuja.

Nimenomaan kyse onkin siitä kuinka uutiset on aiemmin muotoiltu tyyliin "Apple hylkää flashin" "iPhone ei tue flashia" "windows phone ei tue flashia"
mutta nyt Chrome OS:n kyseessä ollessa uutisoinnin tyyli onkin "Adobe ongelmissa Chrome OS:n huonon flash tuen vuoksi"
Apple hylkää flashin = käyttävät kilpailevaa tuotetta, Chromessa flash ongelmia = Käyttävät flashia mutta se ei toimi kunnolla koska adobe on toimittanut rikkinäisen softan.
Kaksi täysin eri asiaa.

1312.12.2010 13:16

Valitettava tosiasia taitaa olla, että ainoa täysipainoinen vaihtoehto flashille on silverlight, jonka linux tuki on samaa luokkaa kuin flash tuki gnashillä. Html 5 mahdollistaa kyllä monia asioita ja onkin se omalta kannalta toivottavin ratkaisu. Tosin flashin suosio taitaa perustua pitkälti helppoon sisällön tuottamiseen eikä mihinkään tehokkuuteen. Monelle riittää että flash toimii n. 3/4 käyttäjillä.

Kyllä adobekin siinä kärsii, kun mobiililaitteilla ei ole sille toimivaa tukea, tai että linux-tuki puuttuu suurelta osin. Ne jotka kehittävät noita pelejä ym. multimedia-kikkareita kuitenkin saattavat antaa painoarvoa sille muutamien prosenttien ryhmälle jolla flash ei toimi. Monesti tahtoo olla, että kun tietty suosio ylittyy, niin pyörä pyörii itsekseen.

Itsellä ei ole ollut flashiä pääkoneella(gnash tilalla) sen jälkeen kun adobe lopetti 64-bittisen flash-tuen linuxissa. mm. Elisa saattanut menettää asiakkaan kun käyttävät sivuillaan flashiä oleellisissa paikoissa. Toisissa koneissa se ei pyöri kuin tuurilla, sillä ovat hieman rajoittuneita, eli sisältävät intelin näyttiksen ja hitaan prossun(atom & celeron). Eli omalla kohdalla voisin sanoa että suurin kärsijä on firma joka sitä flashiä käyttää.

En siis flashiä muuten vastustaisi, mutta siltä puuttuu vaihtoehtoiset toimivat pluginnit.

1413.12.2010 12:14

Silverlight olisi muuten huomattavasti parempi ratkaisu(suorituskyvyltään) kuin flash, mutta valitettavasti, kuten sanoit, se ei toimi kuin windowsilla, ja ainakaan moonlight ei sitä tällä hetkellä riitä korvaamaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto