AfterDawn: IT-alan uutiset

BBC testasi huimaa Super Hi-Vision -lähetystä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 30.9.2010 16:52 Kommentteja (19)

BBC testasi huimaa Super Hi-Vision -lähetystä Britannian yleisradioyhtiö BBC ja japanilainen televisioyhtiö NHK ovat toteuttaneet ensimmäisen Super Hi-Vision -televisiolähetyksen Isosta-Britanniasta Japaniin. Yhteistyön tuloksena The Charlatans -yhtyeen keikka lähetettiin sekä viereiseen huoneeseen että Tokioon tekniikalla, joka kykenee peräti 16 kertaiseen Full HD -resoluutioon. Muutamia vuosia kehitettyä teknologiaa on ennenkin demottu, mutta tämänkertaista lähetystä pidetään merkittävä askeleena kohti julkista käyttöä.
NHK:n tavoitteena on saada teknologia kuluttajakäyttöön vuoteen 2020 mennessä, mutta toistaiseksi tarjolla olevat televisiot rajoittuvat Full HD -tarkkuuteen. Full HD:n tarjoamasta 1920x1080-resoluutiosta on siis vielä pitkä matka Super Hi-Visionin 7680x4320-resoluutioon. Tarkoituksena on kuitenkin esitellä huipputarkkaa kuvaa Lontoon 2012 olympialaisista, joissa BBC on vahvasti mukana.

Suuri tarkkuus vaatii kehittynyttä rautaa, jonka takia peräti 24Gb/s -nopeudella siirrettävää dataa varten on jouduttu kehittämään uusi optinen datalähetin. Kameroita on turha etsiä edes erikoisliikkeiden hyllyiltä, sillä niitä on olemassa vain 3 kappaletta koko maailmassa. Kuvan katseluun käytettiin luonnollisesti myös erikoisvalmisteisia näyttöjä, joista pienempikin oli peräti 103 tuumainen ja kykeni toistamaan vain neljänneksen maksimiresoluutiosta.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

130.9.2010 18:55

Kertokaas viisaammat, että onko tuollaisesta resoluutiosta enää mitään hyötyä? Ainakaan siis kuluttaja käytössä.


las ballenas son el camino

230.9.2010 19:18
Tnoi
Inactive

Aikamoinen turhake.. Tai sitten pitää olla jo melko jumalaton screeni jos tollasista pikselimääristä meinaa hyötyä.

330.9.2010 20:10

Johan tossa fullhd-resossa ollaan paneelien osalta jumitettu jo ihan riittävän kauan.

430.9.2010 20:11
Zarok
Inactive

Joissakin tapahtumissa voisi olla kyseinen näyttö, mutta taviksilla tuskin tulee yleistymään noin isoja näyttöjä.

530.9.2010 21:34

Mitähän tuo 4000x2000 reson 103" mahtaa maksaa... Ja mistä löytyis myynnistä. Ja löytyykö edes pc puolelta näytönohjainta joka pystyy tuollaiseen resoon. Hdmi piuhassa moinen kuva kait pitäis mahtua kulkemaan muistaakseni.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.9.2010 @ 21:35

61.10.2010 1:04

Siinä saa monet ensin päivittää hushollinsa uuteen ja tilavampaan, että hyöty on fullHD:n verrattaessa on merkittävä.
50" töllöstäkin koko fullHD-resosta nauttiminen vaatii varsin pientä etäisyyttä näyttöön. Eihän nykyinen 32 mm filmi tarjoa aina aitoja yksityiskohtia koko fullHD:n edestä. Tulevaisuus toki on eri asia digin myötä.

Mitäs britit tykkää luparahojensa käytöstä?

71.10.2010 2:01

Tekniikka on kivaa

Mut sitten kun mennään yli niin hyöty on nolla

Itellä on 100" valkokangas ja Full HD tykki ja jos ei nyt nenäkiinni kankaassa ole niin ei nää Blu-ray leffassa pixeleitä

Ja jos tuo tekniikka joskus tulee perus sukan kuluttajan ulottuville niin ei pelkoa HDMI johdosta koska sillon ne on museo kamaa kuten VGA ja Scart tänään


81.10.2010 2:16

Lainaus:
...onko tuollaisesta resoluutiosta enää mitään hyötyä?

Niin, miten sitä sitten haluaakaan ajatella. Onko järkevää ajatella, että katsoja katsoo kuvaa aina vähintään niin kaukaa, että näkee koko kuvan, vai pitääkö varautua siihenkin, että vain pientä osaa kuvasta voidaan joskus haluta katsoa hyvin tarkasti hyvin läheltä?

Jossain laskettiin, että puolen metrin päästä voi hyvillä silmillä (erotuskyky kulmaminuutin luokkaa) puolen metrin päästä havaita vielä jopa n. 0,1 mm:n kokoiset pisteet. Eli jos kuvan koko on esim. tyyliä "seinä" (leveys vaikkapa 4 m, korkeus 2,5 m), vaakapikseleitä tarvitaan silloin puolen metrin päästä katsottaessa korkeintaan 40 000 kpl ja pystysuunnassa 25 000 eli miljardi pikseliäkö tuo sitten tekisi. Luonnollisesti niin läheltä katsoen kuvasta näkisi vain hyvin pienen osan kerrallaan. (Kyse on nyt täysväripikseleistä; jos värit muodostetaan kolmesta osaväristä, osaväripikseleitä tarvitaan tietysti yhteensä 3 mrd.)

Em. tarkkuista kuvan osaa voisi siis esim. hyvin lukea kuten sanomalehteä, vielä puolen metrin päästä. Joku toinen katsoja taas voisi haluta katsoa toista kohtaa samassa kuvaruudussa yhtä tarkasti (lehden toinen sivu), joten tarkkuuden pitäisi kai joka paikasta olla yhtä hyvä.

Toisaalta ajatellen, ihmisen silmässä on 120 miljoonaa sauvasolua ja n. 6 miljoonaa värejä erottavaa tappisolua, jotka ovat keskittyneet ns. tarkan näön keskukseen verkkokalvolla. Näillä luvuilla voisi myös koittaa spekuloida näytöltä parhaimmillaan vaadittavaa tarkkuutta. Eli jos koko näytön näkee kerralla, ei 120 miljoonaa pikseliä ainakaan liene syytä ylittää, värikuvassa taas paljon pienempikin voi riittää.

Tuossa Super Hi-Visionissahan on siis hieman reilut 33 milj. pikseliä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.10.2010 @ 02:29

91.10.2010 8:07

HDMI on suunniteltu teräväpiirtotelevisioita varten ja se tukee resoluutioita aina 1080p (1.3-versio ja aiemmat) ja 4K x 2K (1.4-versiot)

101.10.2010 9:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Mitähän tuo 4000x2000 reson 103" mahtaa maksaa... Ja mistä löytyis myynnistä. Ja löytyykö edes pc puolelta näytönohjainta joka pystyy tuollaiseen resoon. Hdmi piuhassa moinen kuva kait pitäis mahtua kulkemaan muistaakseni.
Rakensin yhteen labraan 140" kokoisen ruudun neljästä 70" FullHD -taustaprojisiopöntöstä yhdellä näytönohjaimella, tekee resoluutioksi 3840 x 2160. Kyllä siitä kelpas katella, eikä edes maksanut paljon joskin vielä olisi voinut säästää, kun olisi korvannut ne taustaprojisiopöntöt tykeillä.

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

111.10.2010 18:48

Jollakin QFHD:llä ja sen lieve ilmiöillä rahastetaan kuluttajilta kuitenkin ennen tätä tietenkin ainakin turhat löysät pois.

121.10.2010 23:27

Lainaus:
Rakensin yhteen labraan 140" kokoisen ruudun neljästä 70" FullHD -taustaprojisiopöntöstä yhdellä näytönohjaimella, tekee resoluutioksi 3840 x 2160. Kyllä siitä kelpas katella, eikä edes maksanut paljon joskin vielä olisi voinut säästää, kun olisi korvannut ne taustaprojisiopöntöt tykeillä.

Löytyiskö jotain materiaalia, kuvia tms ko. projektista? Ihan mielenkiinnon vuoksi.

132.10.2010 10:45

Lainaus:
Niin, miten sitä sitten haluaakaan ajatella.
Kyllä Blu-ray on parempi vs DVD mut nyt Blu-Ray reso on oman näkökyvyn on maxisimi rajoilla

Eli en usko et Full_HD parempi reso leffassa auttaisi minua

Juuri eilen katsoin Prince of Persia: The Sands of Time Blu raynä valkokankaalta Full_HD tykin avustuksena kuvan laatuun olin 100% tyytyväinen

Lainaus:
Jossain laskettiin, että puolen metrin päästä voi hyvillä silmillä (erotuskyky kulmaminuutin luokkaa) puolen metrin päästä havaita vielä jopa n. 0,1 mm:n kokoiset pisteet.
Kukin omalla tavallaan mut ite tykkään katsoa leffaa tai yleensä liikkuvaa kuvaa


143.10.2010 0:21

Friis:in kysymys kuuluikin, onko tuollaisesta resoluutiosta enää mitään hyötyä ainakaan kuluttajakäytössä. Varmastikaan moni ei maksa edes tuplahintaa näytöstä, jossa huipputarkan kuvan hyöty olisi lähinnä mahdollisuus tarkastella jotain kohtaa pysäytetystä kuvasta lähempää, mutta tekniikan parantamisen järkevyys tai hinta ei tässä varsinaisesti ollutkaan puntarissa. Todellista hyötyä tuon luokan tarkkuuksista lienee vain jossain ison leffateatterin kankaalla tai suurten yleisötapahtumien näytöillä.

Noilla pikselimäärillä kuvan leveyttä voitaisiin tietysti rajusti kasvattaa, niin että kuva jatkuisi myös katsojan sivuille tai jopa taakse. FullHD-tarkkuus on varmaankin riittävä tuollaisella tavallisella parin metrin levyisellä kotivalkokankaalla, kuten Sokar kertoi, mutta esim. 20 m (huoneen kaikki 4 seinää) vaatisi jo vähän eri luokan kuvaformaatin. Disney Landissä joskus katselin elokuvaa, jossa kuva kiersi koko huoneen, ja efekti oli aika mahtava, kun esim. väkijoukko liikkui ympärillä. Sen ajan toteutus vaan oli joissain suhteessa melkoisen heikko.
edit: Niin, tekniikan nimi on siis Circle-Vision 360° ja se käytti 9:ää valkokangasta ja vastaavaa määrää projektoreita ympäri salin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.10.2010 @ 19:49

153.10.2010 13:10

Lainaus:
FullHD-tarkkuus on varmaankin riittävä tuollaisella tavallisella parin metrin levyisellä kotivalkokankaalla, kuten Sokar kertoi, mutta esim. 20 m (huoneen kaikki 4 seinää) vaatisi jo vähän eri luokan kuvaformaatin.
Wipeout :) on oikeilla jäljillä

Uus tekniikka on kivaa mut perus käyttäjälle ei hyödyllistä

Circle-Vision 360° oli heurekassa käytössä oli hienon näköistä kuva heijastettiin pyöreäseen kattoon ja ja seiniin

Montakin asiaa tulee mieleen miks tuo ei sopisi normaali koti käyttöön tässä pari

1: Kuten Wipe2000 sanoi pitäisi olla niin suuri kangas tai seinä et tuosta resosta olis jotain hyötyä

2: Perus asunnoissa ei ole niin isoa huonetta että tuo olis mahdollista

3: Itsellä on 4m leveä ja 5m pitkä olohuone jossa 100" kangas eli 2,5m leveä leffa kuva saisin suuremman mut sillon joutuisin kääntämään päätä et näkisin reunat

4: Monessa video tykissä on tietty etäisyys josta tietyn kokoinen kuva tulee pitäisi olla joku 10m pitkä 8m leveä huone että Super Hi-Vision resoluution hyöty näkysi ja jos yks huonen on 10*8m ei oo perus asunto jossa moni asuu

Oman tykin info valmistajan sivuilta

Heijastusetäisyys / koko kuva:

- 0,9, 30 tuumaa
- 1,2, 40 tuumaa
- 1.5m, 50 tuumaa
- 1.8m, 60 tuumaa
- 2,1m, 70 tuumaa
- 2.4m, 80 tuumaa
- 2,7m, 90 tuumaa
- 3,0m, 100 tuumaa
- 3,3m, 110 tuumaa
- 3,6m, 120 tuumaa
- 4,5m, 150 tuumaa
- 5,0m, 200 tuumaa
- 6,0m, 300 tuumaa

Jokin 300" kankaan katsominen vaatii jo reilun katselu etäisyyden et näet koko kovan

5: Esim Kampin kauppakeskuksessa oli jokin aika sitten Panasonikin 103" LCD taulu töllö se on yks kiinteä möhkäle miten edes sais tuon kotiin vaikka se mahtuisi olo huoneeseen ei mahtuisi ainakaan omasta ovesta tai edes ikkunasta

6: HELLA SÄRÖ

Mut kuten todettu niin Linnamäki - Heureka ym paikoissa tuo varmaan tosi hyvä

Mut perus kotiin Full_HD on paras

163.10.2010 13:26

ei fullHD:ta pajoo tarvi zoomailla niin menee jo pikselimössöks. Tottakai olis kivaa jos tulis isommat resot käyttöön. Sit voi tehä CSI-tyylisiä zoomauksia pieniin yksityiskohtiin


HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

173.10.2010 14:18

Tuollaisenaan hyödytön mutta tuo tekniikka mahdollistaisi holovisuaalisen näytön (useista pikseleistä linssitetyt 3D-pikselit) joka olisi paljon parempi ja mielekkäämpi 3D kuin nykyiset "3D"-tekniikat jotka rajoittavat katselukuman...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

183.10.2010 20:03

Lainaus:
Circle-Vision 360° oli heurekassa käytössä oli hienon näköistä kuva heijastettiin pyöreäseen kattoon ja ja seiniin

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin eikös Heurekassa ole ns. IMAX-teatteri, jossa on yksi projektori, joka käyttää tavallista elokuvaa tuplasti leveämpää 70 mm:n filmiä, ja jossa kuva heijastetaan puoliympyrän muotoiselle kankaalle? Siinä kuva ulottuu kyllä jonkin verran katsojan sivuille, muttei kovin pitkälle, eikä lainkaan katsojan taakse. Sellaisessa teatterissa en ole koskaan kokenut yhtä aidosti väkijoukon keskellä olemista kuin mihin Circle-Vision 360° pystyi, vaikka IMAX-teatteri ehkä muuten tekniikaltaan onkin parempi.

Voi vaikka olla, että seuraava suuri askel elokuvissa 3D:n jälkeen olisi juuri kuvan jatkaminen reilusti näkökentän ulkopuolelle, jolloin päätä ja vartaloakin pitäisi käännellä elokuvissa, aivan kuten ihminen sitä kääntelee muutenkin liikkuessaan esim. ulkona. Vaikutelma elokuvan tapahtumissa mukana olosta voimistuu ainakin tuon em. kokemukseni perusteella silloin kummasti. Nykyelokuviahan ei ole kuvattu tätä ajatellen, joten niissä pään pakollinen kääntely (eli liian suuri kuva tai liian läheltä katsominen) on pelkästään huono asia.

194.10.2010 20:35

Lainaus:
ei fullHD:ta pajoo tarvi zoomailla niin menee jo pikselimössöks.
Tottakai olis kivaa jos tulis isommat resot käyttöön. Sit voi tehä CSI-tyylisiä zoomauksia pieniin yksityiskohtiin
Niin ja kuin moni sun lisäksi haluaisi tota

Kaverin työ paikassa on hyviä dome kameroita jolla zooooooomata 100m päähän niin et näkee metro lehden

Aluks ihan kiva mut nyt ei jaksa vaikka olis kuin tylsä työ päivä
Lainaus:
Jos ihan tarkkoja ollaan, niin eikös Heurekassa ole ns. IMAX-teatteri,
Voipi olla en muista tuo Circle-Vision_360° kuulosti tutulta
ja muistin kun kävin katsomassa Heurekassa sen dinosaurus jutun

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto