AfterDawn: IT-alan uutiset

Europarlamentti ehdottaa EU:n tekijänokeusjärjestelmien yhtenäistämistä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 25.9.2010 11:42 Kommentteja (13)

Europarlamentti ehdottaa EU:n tekijänokeusjärjestelmien yhtenäistämistä Europarlamentti jätti viime viikolla EU-komissiolle ehdotuksen koko EU:n alueen kattavan yhtenäisen tekijänoikeusjärjestelmän ja lisensointikäytännön luomisesta.
Ehdotuksella halutaan taistella laajaa piratismia vastaan helpottamalla koko Euroopan laajuisten lisenssien myöntämistä kirjoille, musiikille ja elokuville. Yksinkertaisempi lisensointikäytäntö helpottaisi laillisten jakelukanavien perustamista, mikä vähentäisi tarvetta laittomalle jakelulle.

"Laittoman tiedostonjakamisen aiheuttamat ongelmat ovat yhä suurempia Euroopan talouden kannalta ja ne vaikuttavat esimerkiksi alan työpaikkojen ja tuottojen määrän kuin myös hallitusten tulojen määrään" kertoo parlamentin ehdotuksen EU-komissiolle jättänyt ranskalainen europarlamenttiedustaja Marie Gallo.

Tällä hetkellä monen laillisen musiikki- ja videopalvelun laajemman yleistymisen esteenä on Euroopan maiden toisistaan eroavat lisensointikäytännöt ja useat eri edunvalvontajärjestöt, jotka kaikki haluavat olla osaltaan valvomassa ja myöntämässä lisenssejä omilla alueillaan. Esimerkiksi suosittu musiikkipalvelu Spotify ei ole viralisesti ollut käytettävissä monissa maissa johtuen lisensointijärjestelmän monimutkaisuudesa.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

125.9.2010 12:11

Hieno asia! Onneksi yhdistyvät niin uusia palveluita tulee käyttöön. Saadaan vähän päivitystä vanhanaikaiseen teosto-mafiaan.

225.9.2010 12:23

Hieno asia sen kannalta et saadaan Teosto-mafia pois. Mut en tiedä sitten kuinka paljon tämä vaikuttaa piratismiin. Kuinka moni warettajista, OIKEASTI lataa sen takia että on "Huonot lailliset tiedonjakoyhteydet"? Ehkä 1/100:sta, ei 1/1000:sta. Loput 999 lataa sen takia että se on ilmasta. Tehkää laillinen vertaisverkkokanava, jossa on kuukausimaksu 20e ja sinne saa myös itse upata niin voin joo ehkä myös tulla mukaan.


- Dont you ever get tired singing the same song?
- Dont you ever get tired telling jokes about your dick?
@ Funny People

325.9.2010 12:26

TO-järjestöt eivät kyllä purematta niele tätä, sen tietää jo etukäteen.

425.9.2010 12:53

Ei mitenkään yllätys että ehdotuksen teki ranskalainen....


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

525.9.2010 14:20

Yhdistykööt TO-lafkat jos haluavat, kunhan niitä ei samalla nosteta lain yläpuolelle.

625.9.2010 20:21

Kuitenkin, jos tuollainen tulee, niin Suomi/Teosto jättäytyy pois, jotta diktatuuri voisi jatkua.


AMD Phenom II X2 555 (X4 B55 ACC) | Sapphire Radeon HD 5770 1GB GDDR5 | AsRock 870 Extreme3 | Kingston HyperX Blu 1600MHZ DDR3 2GB x2 | HDD yht. 1.5TB | Cooler Master Centurion 5 II | Nexus Value 430 | Nexus Real Silent AXM-8200 | Windows 7 Ultimate 64-Bit | BenQ BL2400PT | HTC Desire | Canon EOS 550D | PS3 80GB | Sony MDR-V6

725.9.2010 22:42

Oha se sinääsä ihan hauskaa että EU vaatii nopeempia laajakaistoja kokoaja kaikkiin maihin yadiyadiyada ja samalla sotii piratismii vastaa.. :D Joo teräväpiirtoo ja muita palveluja varten tietty.. ;P kuiteki kaikilla tarjoajilla on ne piraatit siellä mielessä jotka pomoille oikeasti sen leivän tuo pöytään.. mut se on sellasta juttua mistä ei puhuta ku tarjoajan kahvipöydässä pienessä porukassa ettei mafiat saa vihiä tämmösistä :P

826.9.2010 2:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LordPepsi:
Oha se sinääsä ihan hauskaa että EU vaatii nopeempia laajakaistoja kokoaja kaikkiin maihin yadiyadiyada ja samalla sotii piratismii vastaa.. :D Joo teräväpiirtoo ja muita palveluja varten tietty.. ;P :P
Enpä muista vuosikausiin ladanneeni mitään laitonta netistä. Silti keksisin heti käyttöä 100/100 liittymälle, jos sellainen olisi tarjolla.

Sen taakse voisi esimerkiksi perustaa nettiradion, jotta palvelua ei tarvitsisi hankkia ulkomailta. Myös esimerkiksi median, (vaikkapa podcastien), jakopalvelimen saisi pystytettyä kohtuullisen pienin kustannuksin. Tietenkin sillä oletuksella, että palveluntarjoaja sallisi moisen palvelun pystytyksen.

Tällä hetkellä ainoat järkevät vaihdoehdot kyseisten palveluiden hankkimiseksi sijaitsee ulkomailla, joten kotimaisille on kyllä tilausta. Mutta ei näillä nykyisillä kaistamäärillä voi kuvitellakaan mitään tuollaista.

Jos minulla on julkaistuna podcastia vaikkapa 15 jaksoa, ja jaksojen keskimääräinen koko on 70 megatavua, yksi uusi lataaja haukkaa kaikki jaksot ladatessaan 1,5 gigatavua kaistaa.

Mikäli taas julkaisen uuden podcast-jatkon, jolla on kokoa 75 megatavua ja fiidillä on esim. 250 tilaajaa, haukkaa tämä yhden jakson toimitus kaikille käyttäjille kaistaa 18,75 gigatavua. Nuo laskelmat koskevat siis vain yhtä podcastia.

Kuvitellaanpa nyt vielä se, että serverilläsi olisi vaikka 15 eri podcast-syötettä, jotka päivittyvät viikottain. Syötteillä on yhteensä tilaajia vaikka parituhatta ja jaksojen keskimääräinen koko on tuo 75 megatavua, niin jo alkaa kulumaan kaistaa. Vieläkö joku väittää, että nopeille yhteyksille ei löydy laillisia käyttötarkoituksia?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.9.2010 @ 02:25

Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

926.9.2010 12:43

Kuka on väittänyt etteikö löydy laillisia käyttötarkotuksia? Mutta eipä noi nopeet palvelimet ulkomaillakaan enään paljoa maksa..

Nettiradio 100/100 linjan skaalalla vaatii aika paljon käyttäjiä että se täyttyisi.. jos perus laadulla siis soittelee.. jos ratio kasvaa suuriin mittoihin ja tulee suosituksi niin teosto voi ottaa asiaan kantaa kanssa koska soitat musiikkia ilman korvauksia teostolle..

Et löytyyhän noita... Saahan siihen linjaan vaikka laillisia mirroreita joita tarjoat jollekkin yhteisölle/saitille tai juuri mainitsemasi podcastit..

1026.9.2010 12:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LordPepsi:
jos ratio kasvaa suuriin mittoihin ja tulee suosituksi niin teosto voi ottaa asiaan kantaa kanssa koska soitat musiikkia ilman korvauksia teostolle..
On olemassa musiikkia, jonka soittamisesta ei tarvita sopimuksia Teoston tai Gramexin kanssa. Ei siitä sen enempää, sen voin kuitenkin kertoa, että Teostoa tai Gramexia ei kiinnosta nettiradioiden soittolistat, koska "toiminta on liian pientä." Rahaa he kyllä silti haluavat, mutta minusta nettiradiossa on täysin turha soittaa korvauksien alaista musiikkia. Ja no, onpa Suomessa kyllä näitä, jotka joko eivät maksa mitään tai maksavat korvaukset miten sattuu, aika paljon.

1126.9.2010 14:26

Lainaus:
Ehdotuksella halutaan taistella laajaa piratismia vastaan...

"Laittoman tiedostonjakamisen aiheuttamat ongelmat ovat yhä suurempia Euroopan talouden kannalta...."

Hassua... piratismia vastaan taistelu siis tarkoittaa virallisesti kotilataajien metsästämistä. Päättäjät saavat extra tienestiä terroristi- ym, järjestäytyneiltä rikollis organisaatioilta jotka rahoittavat toimensa piraattituotteita myymällä ?!?!
=/

1226.9.2010 17:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti T/D/F:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LordPepsi:
jos ratio kasvaa suuriin mittoihin ja tulee suosituksi niin teosto voi ottaa asiaan kantaa kanssa koska soitat musiikkia ilman korvauksia teostolle..
On olemassa musiikkia, jonka soittamisesta ei tarvita sopimuksia Teoston tai Gramexin kanssa. Ei siitä sen enempää, sen voin kuitenkin kertoa, että Teostoa tai Gramexia ei kiinnosta nettiradioiden soittolistat, koska "toiminta on liian pientä." Rahaa he kyllä silti haluavat, mutta minusta nettiradiossa on täysin turha soittaa korvauksien alaista musiikkia. Ja no, onpa Suomessa kyllä näitä, jotka joko eivät maksa mitään tai maksavat korvaukset miten sattuu, aika paljon.


kk jos oot tätä mielt :D

1326.9.2010 17:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LordPepsi:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti T/D/F:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LordPepsi:
jos ratio kasvaa suuriin mittoihin ja tulee suosituksi niin teosto voi ottaa asiaan kantaa kanssa koska soitat musiikkia ilman korvauksia teostolle..
On olemassa musiikkia, jonka soittamisesta ei tarvita sopimuksia Teoston tai Gramexin kanssa. Ei siitä sen enempää, sen voin kuitenkin kertoa, että Teostoa tai Gramexia ei kiinnosta nettiradioiden soittolistat, koska "toiminta on liian pientä." Rahaa he kyllä silti haluavat, mutta minusta nettiradiossa on täysin turha soittaa korvauksien alaista musiikkia. Ja no, onpa Suomessa kyllä näitä, jotka joko eivät maksa mitään tai maksavat korvaukset miten sattuu, aika paljon.


kk jos oot tätä mielt :D

Ei tuo ole mielipide, vaan molemmilta järjestöiltä kyseltyä faktatietoa. Teostossa on tullut joskus käytyä paikanpäälläkin, Gramexissa, (joka on niistä kahdesta se isompi paha), en ole käynyt, mutta olen kuitenkin ollut välillisesti yhteydessä heihinkin. Eli väittäisin tietäväni, mistä puhun. Kumpikaan järjestö ei käsittele soittoraportteja, "koska se teettää liikaa töitä."

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto