AfterDawn: IT-alan uutiset

FFmpeg-kehittäjät nopeuttivat VP8-videoiden purkamista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.7.2010 18:19 Kommentteja (5)

FFmpeg-kehittäjät nopeuttivat VP8-videoiden purkamista Google julkaisi toukokuussa VP8-videokoodekin kaikelle kansalle avoimen lähdekoodin muodossa. Tuolloin VP8 sai osakseen kritiikkiä mm. nopeutensa osalta, mutta nyt tähän epäkohtaan on saatu huomattava parannus, kun FFmpeg-kehittäjät julkaisivat ensimmäisen optimoidun version VP8-dekooderista.
Kolmen hengen kehitystiimi työsti optimointeja muutaman viikon ajan, ja julkaistujen mittaustulosten perusteella kolmikon tekemät muutokset nopeuttavat teräväpiirtoisten VP8-videoiden purkamista parhaimmillaan jopa 65 prosentin verran.

VP8:n tulevaisuuden kannalta tällaiset optimoinnit ovat tärkeitä, koska rautakiihdytettyjä VP8-dekoodereita ei löydy vielä esim. näytönohjaimista, jonka takia VP8-videot pitää toistaiseksi purkaa tietokoneen tai mobiililaitteen suorittimella.

Nyt julkaistut optimoinnit koskevat vain x86-suoritinarkkitehtuuria, mutta myöhemmin luvassa on mobiililaitteissa suosituille ARM-suorittimille tarkoitettuja optimointeja. Lisäksi Intelin Atom-suorittimille julkaistaan jossain vaiheessa omia optimointeja, joiden myötä myös suositut miniläppärit saavat lisää potkua VP8-videoiden toistoon.

Useat selainvalmistajat tukevat Googlen lanseeraamaa WebM-projektia, joka yhdistää VP8-videokoodekin, Vorbis-audiokoodekin ja Matroska-säiliöformaatin yhteen pakettiin. Videosivustot eivät kuitenkaan ole innostuneet WebM:stä samalla tavalla, ja se kaipaisikin enemmän huomiota, jotta WebM:stä saataisiin ainakin de facto -standardi internetin videosisällölle.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

124.7.2010 19:18

VP8 on laadultaan aivan surkea verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Sitä parempia ovat mm. Dirac (myöskin avoin formaatti), XviD ja VC-1. H.264 on ihan omassa luokassaan ja yksinkertaisesti ylivoimaisesti kaikkia muita parempi. Vaikka arvostankin avoimuutta ja ilmaisuutta, valitsen kuitenkin epävapaan vaihtoehdon, kun laatuero on näin massiivinen. Suomessahan ei ole myöskään softapatenttijärjestelmää, joten täällä H.264:llä avoimen lähdekoodin x264-codecilla pakattuna on sekin täysin vapaa ratkaisu.

224.7.2010 20:51

En tiedä kodekista niin paljoa että siitä sen enempää mutiseen,mutta kuitenkin kodekin takana noinkin mitään sanomaton pikku firma kuin google niin eipä olisi yllätys kovin suuri (kun tarvittaessa tuota resurssia kyllä varmaan löytyy kehitys tiimiin) jotta tämäkin on pian kuuminta hottia tuolle rintamalle..

324.7.2010 21:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tronikku:
VP8 on laadultaan aivan surkea verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Sitä parempia ovat mm. Dirac (myöskin avoin formaatti), XviD ja VC-1. H.264 on ihan omassa luokassaan ja yksinkertaisesti ylivoimaisesti kaikkia muita parempi. Vaikka arvostankin avoimuutta ja ilmaisuutta, valitsen kuitenkin epävapaan vaihtoehdon, kun laatuero on näin massiivinen. Suomessahan ei ole myöskään softapatenttijärjestelmää, joten täällä H.264:llä avoimen lähdekoodin x264-codecilla pakattuna on sekin täysin vapaa ratkaisu.

Ei se vp8 ole nyt niin paljon huonompi etenkin kun saadaan parempia toteutuksia enkooderista jotka sitten hyödyntää kaikkia koodekin feetsereitä altref framet, golden framet ym. Ei tuo x264 kehittäjäkään sitä ihan noin pahasti lytännyt. http://x264dev.multimedia.cx/?p=377
Tuota Diracia en nyt pitäisi avoimena kun sen patentti vapaudesta ei ole mitään takeita. VP8 taas on alunperinkin kehitetty kiertäen kaikki pahimmin patentoidut kohdat mitkä on h.264 standardissa esim. bertta framet on jätetty sen takia pois ja CABAC koodauksen tilalla on melkein yhtä hyvä boolean entropia koodaus. Joutuu lisenssi maksuja maksamaan h.264:n käyttämisestä joka tapauksessa esim nettisivuilla tai laitteissa tai jos vaikka kännykän asic piirillä on h.264 dekooderi niin joutuu jokaisesta chipistä maksamaan 25 senttiä rojaltia. Kovasti tuntuu jos tekee vaikka 100 miljoonaa chippiä.

424.7.2010 21:56

Lainaus:
Tuolloin VP8 sai osakseen kritiikkiä mm. nopeutensa osalta, mutta nyt tähän epäkohtaan on saatu huomattava parannus, kun FFmpeg-kehittäjät julkaisivat ensimmäisen optimoidun version VP8-dekooderista.
Tämä on harhaanjohtavasti ilmaistu. Kyseessä ei siis ole mikään optimoitu versio Googlen/On2:n VP8-dekooderista vaan täysin erillinen, uusi implementaatio.

525.7.2010 0:54

Jep tuli eilin käännettyä mplaer sorsista ja oletusarvoisesti näyttää törkkäävän ffvp8 purkajan käyttöön ja on ibvpx nopeampi.


Mutta XVID ei todellakaan ole parempi. Diracin schrodinger impementaatio tuotta heikkoa kälkeä. VC-1 on melkopisen rajoitettu formaatti. Taitavat viralliset speksitkin olla maksulliset. En ole testannut.

Se enkooderi on vain pirun hidas ja ei x264 tasoinen. Piessee kuitenkin jotkin h.264 -pakkaajat kuitenkin laadullisesti maanrakoon. Psykovisuaalisella (vai mikä se termi on) optimoinnilla laatu tulee parantumaan. Theoraankin kehitysversioon alkoivat viimein säätämään sitä ja parannus oli huikea samalla PSNR:n pudotessa alaspäin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
1 kommentti
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto