AfterDawn: IT-alan uutiset

FFmpeg-kehittäjät nopeuttivat VP8-videoiden purkamista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.7.2010 18:19 Kommentteja (5)

FFmpeg-kehittäjät nopeuttivat VP8-videoiden purkamista Google julkaisi toukokuussa VP8-videokoodekin kaikelle kansalle avoimen lähdekoodin muodossa. Tuolloin VP8 sai osakseen kritiikkiä mm. nopeutensa osalta, mutta nyt tähän epäkohtaan on saatu huomattava parannus, kun FFmpeg-kehittäjät julkaisivat ensimmäisen optimoidun version VP8-dekooderista.
Kolmen hengen kehitystiimi työsti optimointeja muutaman viikon ajan, ja julkaistujen mittaustulosten perusteella kolmikon tekemät muutokset nopeuttavat teräväpiirtoisten VP8-videoiden purkamista parhaimmillaan jopa 65 prosentin verran.

VP8:n tulevaisuuden kannalta tällaiset optimoinnit ovat tärkeitä, koska rautakiihdytettyjä VP8-dekoodereita ei löydy vielä esim. näytönohjaimista, jonka takia VP8-videot pitää toistaiseksi purkaa tietokoneen tai mobiililaitteen suorittimella.

Nyt julkaistut optimoinnit koskevat vain x86-suoritinarkkitehtuuria, mutta myöhemmin luvassa on mobiililaitteissa suosituille ARM-suorittimille tarkoitettuja optimointeja. Lisäksi Intelin Atom-suorittimille julkaistaan jossain vaiheessa omia optimointeja, joiden myötä myös suositut miniläppärit saavat lisää potkua VP8-videoiden toistoon.

Useat selainvalmistajat tukevat Googlen lanseeraamaa WebM-projektia, joka yhdistää VP8-videokoodekin, Vorbis-audiokoodekin ja Matroska-säiliöformaatin yhteen pakettiin. Videosivustot eivät kuitenkaan ole innostuneet WebM:stä samalla tavalla, ja se kaipaisikin enemmän huomiota, jotta WebM:stä saataisiin ainakin de facto -standardi internetin videosisällölle.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

124.7.2010 19:18

VP8 on laadultaan aivan surkea verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Sitä parempia ovat mm. Dirac (myöskin avoin formaatti), XviD ja VC-1. H.264 on ihan omassa luokassaan ja yksinkertaisesti ylivoimaisesti kaikkia muita parempi. Vaikka arvostankin avoimuutta ja ilmaisuutta, valitsen kuitenkin epävapaan vaihtoehdon, kun laatuero on näin massiivinen. Suomessahan ei ole myöskään softapatenttijärjestelmää, joten täällä H.264:llä avoimen lähdekoodin x264-codecilla pakattuna on sekin täysin vapaa ratkaisu.

224.7.2010 20:51

En tiedä kodekista niin paljoa että siitä sen enempää mutiseen,mutta kuitenkin kodekin takana noinkin mitään sanomaton pikku firma kuin google niin eipä olisi yllätys kovin suuri (kun tarvittaessa tuota resurssia kyllä varmaan löytyy kehitys tiimiin) jotta tämäkin on pian kuuminta hottia tuolle rintamalle..

324.7.2010 21:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tronikku:
VP8 on laadultaan aivan surkea verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Sitä parempia ovat mm. Dirac (myöskin avoin formaatti), XviD ja VC-1. H.264 on ihan omassa luokassaan ja yksinkertaisesti ylivoimaisesti kaikkia muita parempi. Vaikka arvostankin avoimuutta ja ilmaisuutta, valitsen kuitenkin epävapaan vaihtoehdon, kun laatuero on näin massiivinen. Suomessahan ei ole myöskään softapatenttijärjestelmää, joten täällä H.264:llä avoimen lähdekoodin x264-codecilla pakattuna on sekin täysin vapaa ratkaisu.

Ei se vp8 ole nyt niin paljon huonompi etenkin kun saadaan parempia toteutuksia enkooderista jotka sitten hyödyntää kaikkia koodekin feetsereitä altref framet, golden framet ym. Ei tuo x264 kehittäjäkään sitä ihan noin pahasti lytännyt. http://x264dev.multimedia.cx/?p=377
Tuota Diracia en nyt pitäisi avoimena kun sen patentti vapaudesta ei ole mitään takeita. VP8 taas on alunperinkin kehitetty kiertäen kaikki pahimmin patentoidut kohdat mitkä on h.264 standardissa esim. bertta framet on jätetty sen takia pois ja CABAC koodauksen tilalla on melkein yhtä hyvä boolean entropia koodaus. Joutuu lisenssi maksuja maksamaan h.264:n käyttämisestä joka tapauksessa esim nettisivuilla tai laitteissa tai jos vaikka kännykän asic piirillä on h.264 dekooderi niin joutuu jokaisesta chipistä maksamaan 25 senttiä rojaltia. Kovasti tuntuu jos tekee vaikka 100 miljoonaa chippiä.

424.7.2010 21:56

Lainaus:
Tuolloin VP8 sai osakseen kritiikkiä mm. nopeutensa osalta, mutta nyt tähän epäkohtaan on saatu huomattava parannus, kun FFmpeg-kehittäjät julkaisivat ensimmäisen optimoidun version VP8-dekooderista.
Tämä on harhaanjohtavasti ilmaistu. Kyseessä ei siis ole mikään optimoitu versio Googlen/On2:n VP8-dekooderista vaan täysin erillinen, uusi implementaatio.

525.7.2010 0:54

Jep tuli eilin käännettyä mplaer sorsista ja oletusarvoisesti näyttää törkkäävän ffvp8 purkajan käyttöön ja on ibvpx nopeampi.


Mutta XVID ei todellakaan ole parempi. Diracin schrodinger impementaatio tuotta heikkoa kälkeä. VC-1 on melkopisen rajoitettu formaatti. Taitavat viralliset speksitkin olla maksulliset. En ole testannut.

Se enkooderi on vain pirun hidas ja ei x264 tasoinen. Piessee kuitenkin jotkin h.264 -pakkaajat kuitenkin laadullisesti maanrakoon. Psykovisuaalisella (vai mikä se termi on) optimoinnilla laatu tulee parantumaan. Theoraankin kehitysversioon alkoivat viimein säätämään sitä ja parannus oli huikea samalla PSNR:n pudotessa alaspäin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Viestintävirasto: Suosittu eBookers tietomurron kohteena, koskee myös suomalaisia - tarkkaile maksukorttitapahtumiasi Viestintävirasto: Suosittu eBookers tietomurron kohteena, koskee myös suomalaisia - tarkkaile maksukorttitapahtumiasi (25.4.2018 09:00)
Mikäli olet varannut matkoja tai hotelleja vuoden 2016 aikana suositun hintavertailupalvelun eBookersin kautta, ovat tietosi voineet vuotaa ulkopuolisille. eBookersin omistaja, Orbitz, on ....
WhatsApp kieltää sovelluksensa käytön alle 16-vuotiailta WhatsApp kieltää sovelluksensa käytön alle 16-vuotiailta (25.4.2018 08:15)
WhatsApp on kieltämässä sovelluksensa käytön kaikilta alle 16-vuotiailta EU:n alueella toukokuussa 2018. Tulevien viikkojen aikana WhatsAppin käynnistyessä eurooppalaisilta käyttäjiltä tullaan ....
Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta (24.4.2018 17:44)
Spotify paljasti tänään New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa uudistetun version suoratoistopalvelun ilmaisesta mobiilikokemuksesta. Nyt ympäri maailman saataville tulevan päivityksen ....
Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa (24.4.2018 14:25)
Googlen Chrome-verkkoselain oli aikoinaan tiennäyttäjän asemassa, kun selaimet siirtyivät nykyisenlaiseen pelkistettyyn käyttöliittymään, jossa käyttöliittymän elementit on yritetty häivyttää ....
Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi (24.4.2018 10:29)
Google sai aikoinaan paljon lokaa niskaan Google Play -sovelluskaupan leväperäisestä modernoinnista, minkä seurauksena Android-puhelimien omistajat saattoivat asentaa laitteisiinsa epämääräisiä ....

Uutisarkisto