AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefox 4 Beta 1 ladattavissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.7.2010 10:17 Kommentteja (19)

Firefox 4 Beta 1 ladattavissa Kesäisen selainkehityksen omia hedelmiä on tällä viikolla esitellyt Mozilla-säätiö, joka julkaisi eilen ensimmäisen virallisen beta-version tulevasta Firefox 4 -selaimesta.
Kuten arvata saattaa, tarjoaa uusi 4-versio runsaasti muutoksia aiempiin 3-versioihin verrattuna. Tarjolla on mm. kokonaan uusittu selainlaajennusten hallintapaneeli, mahdollisuus toistaa WebM-videoita, paremmat asetukset surffailuyksityisyyden suojaamiseen sekä laajennettu HTML5-tuki.

Muutoksia on tapahtunut myös suorituskyvyssä ja ulkoasussa. Suorituskyvyn osalta tarjolla on mm. uudistettu Javascript-moottori ja mahdollisuus käyttää uusilla Windows-käyttöjärjestelmillä Direct2D-renderöintiä selaimen piirto-operaatioiden nopeuttamiseen (oletuksena pois päältä). Ulkoasun osalta isoimmat muutokset ovat välilehtien siirtäminen osoiterivin yläpuolelle ja uudistuneet ikonit. Muita muutoksia voi nähdä Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmien kanssa, joissa Firefox näyttää käyttöliittymässä vain erillisen Firefox-valikon uusien Opera-selaimien tapaan. Linux- ja Mac OS X -versioiden käyttöliittymiä muokataan vielä tulevien beta-versioiden yhteydessä, joten ne eivät näytä tällä hetkellä samalta kuin Windows-versiot.

Mozilla lupaa julkaista uuden beta-version 2-3 viikon välein, ja palautetta kehittäjille voi antaa selaimesta löytyvän Feedback-napin avustuksella. Toivottavasti seuraavassa betassa Direct2D-renderöinti ja 3D-websisällön piirtämisen mahdollistava WebGL ovat oletuksena päällä, jotta surffaajat voivat testata uudistuksia suoraan, eikä heidän tarvitse laittaa ominaisuuksia erikseen päälle.

Nyt jaossa on ainoastaan englanninkielinen beta-jakelu Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille, mutta myöhemmissä beta-versioissa nähtäneen myös muita käyttöliittymäkieliä.

Alla pari kuvaa uudesta selaimesta

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

17.7.2010 10:25

Sais tuo Firefox menu nappula tulla tohon välilehtiriville (varsinki silloin kun on tabit ylhäällä). Mutta eiköhän siihenki addon saada, jos ei muuten.

Mutta muuten kyllä olla menossa huomattavasti parempaan suuntaan. Toivotaan että saadaan 4 versio aikataulunmukaisesti valmiiksi

27.7.2010 11:27

Kappas, taas ovat kopioimassa Operaa minkä ehtivät, tällä kertaa erityisesti ulkoasua. Ja vieläpä näin räikeästi, huhhuh :D
http://www.smashingapps.com/2010/07/02/o...r-to-opera.html

37.7.2010 12:32

Näyttää ihan kivalta, mutta en tajua miksi nuo välilehdet pitää siirtää osoitinpalkin yläpuolelle. Itseä ärsyttää aivan järkyttävästi kyseinen ominaisuus, mutta kait siihenkin tottuisi ajan myötä. Toivottavasti välilehdet saa kuitenkin vaihettua osoitinrivin alapuolelle edes jollain laajennuksella.

47.7.2010 12:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Gaggu:
Näyttää ihan kivalta, mutta en tajua miksi nuo välilehdet pitää siirtää osoitinpalkin yläpuolelle. Itseä ärsyttää aivan järkyttävästi kyseinen ominaisuus, mutta kait siihenkin tottuisi ajan myötä. Toivottavasti välilehdet saa kuitenkin vaihettua osoitinrivin alapuolelle edes jollain laajennuksella.
Itse siirryin operasta pois tuon takia. Voi helvetti jos se nyt mozillaankin eksyy :/

57.7.2010 12:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Gaggu:
Näyttää ihan kivalta, mutta en tajua miksi nuo välilehdet pitää siirtää osoitinpalkin yläpuolelle. Itseä ärsyttää aivan järkyttävästi kyseinen ominaisuus, mutta kait siihenkin tottuisi ajan myötä. Toivottavasti välilehdet saa kuitenkin vaihettua osoitinrivin alapuolelle edes jollain laajennuksella.
Kyllä tuon saa vaihdettua ihan napinpainnalluksella takaisin alas. Itseälläkin aluksi tuo vähän tuntui oudolta / ärsyttävältä. Mutta kerran sitten vain päätin kokeilla noita välilehtiä tuonne ylös. Ja sinne ne ovatkin jääneet. Kyllä siihen kummasti tottuu kun hetken kokeilee.

67.7.2010 13:02

Se on paljon parempi jos ne välilehet on ylhäällä kuten Chromessa, mutta ei tolla tavalla ku tässä nyt näkyy. Chromessa ne on samalla rivillä missä on noi perus windows napit "sulje", "pienennä"... Vie näytöltä vähemmän tilaa, fiksun näkönen ja helposti osuu hiiren siihen ku ne on ihan näytön yläreunassa kiinni.

77.7.2010 13:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse siirryin operasta pois tuon takia.

Ja ihan turhaan, sillä Operassa saat sen osoitepalkin/tabit miten vain haluat :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.7.2010 @ 13:49

87.7.2010 14:56
Dumb74
Inactive

Tässä on maailman nopein selain. Poistin tänään täydellisesti firefox 3.6.6 selaimen, ennen kuin asensin tämän firefox 4 beta 1 selaimen ristiriitojen välttämiseksi. Mulla oli kolmen päivän ajan firefox 3.6.6 selaimen rinnalla opera 10.60 ja googlen chrome 6.0.453.1 testattavana ja chrome oli selvästi nopein. Mut ei oo enään. Tää firefox 4 beta 1 on aivan sikanopea, niin käynnistymisessä kuin selailussa. Chrome 6 jää varaselaimeksi, opera lähtee kokonaan pois mun koneelta. Ulkonäköä piti vähän muokata tässä beta 1 selaimessa muttei paljoa. (www.getpersonas.com) PS. muistinkulutuskin on pieni verrattuna esim. operaan. Tämä tiedoksi niille joilla on vähän muistia käytettävissä.

97.7.2010 16:21

Kyllä tämä Firefox 4 beta 1 on paljon nopeampi kuin aikasempi 3.6.6 ja muut selaimet ^_^.
Ei mitään miinusta.

107.7.2010 16:44

On varmaan nopea, mutta en pääselaimekseni ota beta-versioita, odotan valmista pakettia. Chrome on siihen asti "se" selain.

117.7.2010 17:41

Otin käyttöön kuten aikoinaan FX 3 Betan. Huomasin että jos "menu barin" ottaa pois käytöstä (poissa jo vakiona) niin ikkunaksi laitettuna tuon betan yläreuna näyttää Windows 7 tältä:

http://www.aijaa.com/v.php?i=6400832.png

Toinen hämmennystä aiheuttava: miksi pienennä,palauta pienennys ja sulje painikkeet puuttuu jos menu bar ei ole näkyvissä..

127.7.2010 23:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Quiote:
Otin käyttöön kuten aikoinaan FX 3 Betan. Huomasin että jos "menu barin" ottaa pois käytöstä (poissa jo vakiona) niin ikkunaksi laitettuna tuon betan yläreuna näyttää Windows 7 tältä:

http://www.aijaa.com/v.php?i=6400832.png

Toinen hämmennystä aiheuttava: miksi pienennä,palauta pienennys ja sulje painikkeet puuttuu jos menu bar ei ole näkyvissä..
Syy tuohon on se että sinulla on persoona käytössä.Itsekkin törmäsin samaan ensin.

138.7.2010 0:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JuusoP:
Syy tuohon on se että sinulla on persoona käytössä.Itsekkin törmäsin samaan ensin.
Kappas, ilmankos se Beta tuossa version nimessä lukee ;)


148.7.2010 0:34

Lievästi on kyllä samaa näköä Operan kanssa. Opera on vissiin sittten vaan niin hyvä, että pitää matkia ;)

158.7.2010 0:50
jkstone
Inactive

Ihan turhaa matkivat, parempi olis pysyä omalla linjalla.


168.7.2010 7:42

kaikki matkii kaikkia, yksi keksii pyörän, niin kaikki sitä on matkinut. Muistatteko Firefox 4.0 Mocup esittelyn jo viime vuonna, joka tuli vahingossa kuulemma esille? Tältähän se näytti, mutta miltä näytti Opera silloin? Niin juuri, ihan erinäköinen kuin nykyään.

178.7.2010 9:57

Itse olen miettinyt tuota selainten näyttöasettelua. Chromen windows-palkiton lähtökohta on eteenpäin. Olisi hienoa, että kaikki tilpehöörit saataisiin mahdutettua yhdelle riville, kun niitä ei aina tarvi, ja ne saisi mouse hoverilla (eli hiiren viennillä kohteen päälle) takaisin näkyviin. Yhdellä palkkirivillä olisi välilehdet, nappi toiminnoille, hiiren vienti välilehden päälle toisi alapuolelle osoitepalkin näkyviin, tuplaklikkaamalla välilehteää tulisi osoitepalkkiin select all, ja niin edelleen. Minimalismi on mielestäni ainakin selaimissa hieno asia.

Heitän muuten hiiteen tuon ajatuksen selaimen suorityskyvystä, koska sillä ei tunnu enää olevan väliä kaikkien selainten ollessa "tarpeeksi" nopeita. Enää katsotaan käyttöliittymää, lisätoimintoja, kaatumis herkkyyttä ja yhteensopivuutta. Vai onko jollekin oikeasti väliä latautuuko se sivu 0,03 vai 0,04 sekunnissa? Ei ne silmät sen nopeammin pysty sieltä sitä tavaraa kauhomaan. Enemmän viivettä tulee Internetyhteydestäsi

188.7.2010 13:51

Ei Peacekeeper testin mukaan kovin suurta nopeutta tuo tullessaan, mutta eipähän se tietenkään mikään tarkka testi olekkaan. Pienoinen nopeuden lisäys 3.6.6 versioon havaittavissa, mutta jää Chromen ja Operan jalkoihin vielä. Muistinkäytössä myös hienoista parannusta. Pikaisten selailu testien mukaankin on hitaampi kuin kilpailijat.

Alla Peacekeeper tulokset, sekä vertailun vuoksi Chromen ja Operan tulokset.

Lainaus:
Firefox(v3.6.6) Scored:
1620 Points
147,1 MiB

Firefox(v4.0b1) Scored:
2376 Points
134,2 MiB

Chrome(v6.0.453.1) Scored:
4473 Points
280,6 MiB

Opera(v10.60) Scored:
4593 Points
60.0 MiB
Pääselaimena toimii vielä Chrome, mutta testaillaan muutamia päiviä tätä uutta kettua ja katsotaan mitä tulee. Betahan tämä on, joten muutoksia luultavasti vielä tulee. Ulkoasuhan tässä on itsellä vielä vanha, koska käytössä Linux käyttöjärjestelmä.

198.7.2010 20:35

Mulla ff 4 saa Peacekeeperiltä 4731 ja Chrome 5 8880. Vois varmaan
myöhemmin siirtyä takas Firefoxiin. Se vaan että käytännön nopeuseron huomaa vielä liiankin hyvin.

e: ainiin, ja kokeilkaahan vaikka liikuttaa sitä Googlen sivun
onscreen -näppäimistöä. Luultavasti useimmilla ero on radikaali.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2010 @ 20:39

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto