AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube - Viacom 1-0

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.6.2010 13:31 Kommentteja (3)

YouTube - Viacom 1-0 Vuonna 2007 useat eri tahot haastoivat YouTuben oikeuteen, koska videopalvelun kautta luvatta jaettavat videot ja musiikkikappaleet rikkovat heidän tekijänoikeuksia. YouTubelta korvauksia haluavat mm. Viacom ja Englannin valioliiga, mutta ainakaan ensimmäisen oikeuspäätöksen perusteella YouTuben ei tarvitse korvata mitään, koska oikeuden mukaan mitään väärää ei ole tapahtunut.
Erinäisten tahojen mukaan YouTube oli tietoinen videopalvelusta löytyvistä tekijänoikeuksia rikkovista videoista, mutta ei tehnyt asialle mitään, koska luvattomasti palvelussa olevat videot houkuttelevat sinne enemmän kävijöitä. Tuomari Louis Stantonin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan pakota palveluita tarjoavien tahojen vahtimaan palvelunsa sisältöä itse, vaan palveluille riittää tekijänoikeuksien omistajilta tulleiden poistopyyntöjen käsittely.

Täten Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki suojaa YouTubea ja muita vastaavia palveluita vaikka ne eivät itse etsisi palveluistaan tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä ja poistaisi sitä.

Viacom oli luonnollisesti pettynyt alimman oikeusasteen tuomioon, ja se aikookin valittaa oikeuden päätöksestä. Viacomin mukaan Stantonin tekemä päätös on virheellinen, eikä se nouda kongressin tai korkeimman oikeuden asettamia linjauksia.

Viacomin valituksen käsittely ottaa oman aikansa, joten seuraavan oikeusasteen päätös asiasta saataneen parin vuoden sisällä.

Viacomin lisäksi Stantonin päätös on aiheuttanut huolestumista sisältöä tuottavien tahojen keskuudessa, koska nämä tahot pelkäävät luvattoman nettijakelun syövän osan heidän tuloistaan.

Oikeustaistelun käynnistymisen jälkeen YouTube on lisännyt palveluun erinäisiä tunnistustekniikoita, jotka hankaloittavat tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta lähettämistä palveluun.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.6.2010 20:33

"Tuomari Louis Stantonin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan pakota palveluita tarjoavien tahojen vahtimaan palvelunsa sisältöä itse, vaan palveluille riittää tekijänoikeuksien omistajilta tulleiden poistopyyntöjen käsittely."

Miksei tämä periaate päde Torrent-sivustoihin?

225.6.2010 2:51
sip1eff
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Raattis:
"Tuomari Louis Stantonin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan pakota palveluita tarjoavien tahojen vahtimaan palvelunsa sisältöä itse, vaan palveluille riittää tekijänoikeuksien omistajilta tulleiden poistopyyntöjen käsittely."

Miksei tämä periaate päde Torrent-sivustoihin?
Yksinkertaista, Youtubella on miljoonaluokan asianajajat, torrent-sivustoilla ei...

31.7.2010 13:08

Lainaus:
...lainsäädäntö ei kuitenkaan pakota palveluita tarjoavien tahojen vahtimaan palvelunsa sisältöä...
Juuri näin. Sama pätee myös muuhun vastaavaan esim. torrenteihin.

YouTube ei ole myöskään velvollinen törsäämään rahojaan kyttäysteknologian tai isoveli-palveluiden kehittämiseen ja ylläpitoon...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto