AfterDawn: IT-alan uutiset

Thom Yorke: Levy-yhtiöt kuolevat muutamien kuukausien kuluttua

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.6.2010 00:19 Kommentteja (14)

Thom Yorke: Levy-yhtiöt kuolevat muutamien kuukausien kuluttua Musiikkiteollisuuden kuolemaa on povattu jo pidemmän aikaa, ja Radiohead-yhtyeen keulahahmona tunnettu Thom Yorke uskookin, että suuret levy-yhtiöt kaatuvat pian taloudellisiin ongelmiin.
Yorke puhui musiikkiteollisuuden tulevaisuudesta pessimistiseen sävyyn, kun hän antoi tuleville musiikintekijöille neuvoja pian julkaistavan oppikirjan kautta. Yorken mukaan uuden musiikkia tekevän sukupolven kannattaa tehdä kaikki pohjatyö itse, eikä heidän kannata sitoutua suuriin levy-yhtiöihin, koska niiden loppu on lähellä. Yorken ennustuksen perusteella suuret levy-yhtiöt kaatuvat tulevien kuukausien aikana, mutta mitään suurta menetystä tästä ei seuraa musiikkialalle, vaan elämä jatkuu ilman levy-yhtiöitäkin.

Yorke ei esittänyt mitään tarkempia taloudellisia laskelmia ennustuksien tueksi, mutta tiettävästi esim. levy-yhtiö EMI:llä on tällä hetkellä yli kolmen miljardin punnan velat maksamatta, joten ainakin yksi suurista levy-yhtiöistä on taloudellisissa vaikeuksissa. EMI:n toimitusjohtajan mukaan tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvä, vaikka yrityksen velkataakka on suurehko.

Yorken ennustusta avittamassa on yhtyeen Ed O'Brien, jonka tukema Featured Artists Coalition haluaa parantaa musiikintekijöiden asemaa esim. uudistamalla tekijänoikeuslakeja enemmän artistin etuja puolustaviksi, jolloin levy-yhtiöiden on hankalampi hyötyä artisteista.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

111.6.2010 0:30

Johtaakohan tämä kenties Teosto oikeudenkäyntien vähenemiseen... empä usko.

211.6.2010 1:13

Enpä nyt jaksa uskoa että kuukausista voidaan puhua, mutta lähivuosista kenties. Nurin vain, kyllä laadukas musiikki löytää aina keinoja ansaita ilman levy-yhtiöitäkin.

311.6.2010 1:35

Levy yhtiöt = city market ja tv mainos yhdessä

Ei Emi musiikkia tee vaan ne artistit ilman musa yhtiötä artistit joutuu tekemään ite markkinoin kyllä ne CD:eet löytää tiensä Anttilan hyllylle ilman musa yhtiöitäkin kuten elokuvat myös


411.6.2010 6:57

En todellakaan usko, että levy-yhtiöt ovat katoamassa minnekään. Nehän ovat erittäin tehokkaita promoottoreita, eikä Radioheadilla menisi todellakaan yhtä hyvin ilman niitä. Tällä hetkellä uusilla artisteilla on nimenomaan se ongelma, että miten ihmiset saadaan kuuntelemaan/lataamaan heidän musiikkiaan kaiken muun tarjonnan joukosta. Tekijänoikeussuoja on muutenkin niin pitkä, että nykyiset yhtiöt pystyvät rahastamaan ja puolustamaan "monopoliaan" vielä vuosien ajan.

Levy-yhtiöt eivät varmastikaan kaadu lähivuosina, mutta niiden toiminta tulee muuttumaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.6.2010 @ 06:58

511.6.2010 8:07

Mä olen aina toivonut salaa, että pienet erikoiset yhtiö menestyy, ne jotka erottuvat edukseen erikoisilla keksinnöillä, niin kuin esim. kierrätyspahvista tehdyillä CD-koteloilla. Toivon, että suurien kaaduttua pienet jäävät, vaikkain näin ei varmasti käy. Tuskin suurin levy-yhtiöistä osa kaatuu kuukaudessa tai kahdessa, ehkä vuodessa tai kahdessa, jos edes sillonkaan.

Musiikista saisi tulla vapaampaa, ehkä halvempaa ja yksinkertaisemmalla järjestelmällä toimivaa, eli rahaa ei revittäisi joka suuntaan, vaan se menisi sille musiikin tekijälle.

611.6.2010 9:30

Kuka julkaisee vanhojen tai kuolleiden artistien musiikkia uudelleen, ellei levy-yhtiöt? Tietysti yksityinen tuottaja voi perikunnalta hankkia oikeudet ja tehdä levyn tai myydä sitä verkossa. Mutta EMIn tai Warnerin kuolemaa ei tapahdu tod.näk. koskaan.

711.6.2010 12:46

Yorken Thom hakee vaan itselleen punkkikrediittiä. Muuta uuttahan tässä ei ole.

811.6.2010 14:33

Kaikki ylikansalliset levy-yhtiöt alas vaa!!! \o/

911.6.2010 15:15

#6, sanopa yksikin hyvä syy miksi jollakin saisi olla monopoli johonkin musiikkikappaleeseen 50-70 vuotta tai jopa elinikä plus 70 vuotta ?

Yksityinen tuottaja voi hyötyä musiikkikappaleesta vasta kun se on ns. Public domain ns. suoja-ajan umpeuduttua. Ja tätä suoja-aikaa kiristetään koko ajan.

Miksi taiteilija ei voi erota Teosto r.y:stä vaikka tämä sotii perustuslakia vastaan ?

1011.6.2010 15:48

"...pian julkaistavan oppikirjan kautta."

Myy siis kirjaa maalaamalla.Varmaan ihan hyvä luku listoille pyrkiville artisteille,mutta epäilen vahvasti suurtalojen kaatumista vielä kausiin.

1112.6.2010 0:58

Kiitän Jumalaa, onneani ja kaikkia muita mahdollisia tahoja siitä, etten ole koskaan liittynyt Teostoon enkä tehnyt diilejä minkään levy-yhtiön kanssa.
Se ei ollut kaukana 80-luvulla kun soittelin bändeissä ja sävelsin musiikkia. Onneksi köyhällä artistilla ei ollut varaa maksaa tuota Teoston jäsenmaksua joka oli silloin 500 markkaa.
Nyt minulla on kaikki oikeudet omiin teoksiini edelleenkin omissa käsissäni ja saan tehdä niillä ihan mitä itse haluan tehdä. Niinpä olenkin julkaissut useita omia teoksiani Creative Commons lisenssillä esim. YouTubessa, PirateBayssa ja muissa tunnetuissa web-instansseissa. 80-luvulla minulle uskoteltiin että ellen liity Teostoon, kuka vaan voi varastaa teokseni ja minulla ei ole mitään oikeuksia enää omiin teoksiini. Minä uskoin tuon silloin mutten liittynyt silti. Nyt tiedän tuon olleen pahemman luokan kusetusta. Tekijänoikeudet ovat olemassa riippumatta siitä oletko Teoston jäsen vai et. Mutta jos et ole, sinulla on myös täysi valta päättää mitä teet teoksillasi.
Häpeän että olen edes harkinnut Teoston jäsenyyttä!
Ja isojen levy-yhtiöiden pitääkin kuolla!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.6.2010 @ 01:01

1212.6.2010 11:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Kuka julkaisee vanhojen tai kuolleiden artistien musiikkia uudelleen, ellei levy-yhtiöt? Tietysti yksityinen tuottaja voi perikunnalta hankkia oikeudet ja tehdä levyn tai myydä sitä verkossa. Mutta EMIn tai Warnerin kuolemaa ei tapahdu tod.näk. koskaan.
Levy-yhtiöiden toiminta ei lakkaa, ne vain sulautuvat johonkin toiseen ja niiden kanssa tehdyt sopimukset pätevät edelleen. Levy-yhtiöt (tai ne uudet mitkä yhtiöt lienevätkään) julkaisevat vanhoja levyjä jos näkevät niissä tarpeeksi "kaupallista potentiaalia", niitä ei todellakaan julkaista "lämpimikseen".

Vanhojen levyjen julkaisun ongelmana on se, että musiikintekijän ja levy-yhtiön välillä tehdyt sopimukset pitävät sisällään usein ehtoja sopimuksessa määrättyjen "tuotteiden" (biisit/levyt) julkaisemisesta. Jos sopimuksessa on julkaisuja rajoittavia ehtoja ja se sopimus on voimassa niin pitkään kuin tekijänoikeus suojaa (mikä on ennemmin sääntö kuin poikkeus), niin perikunta/tuottaja joutuu oikeuteen jos menee antamaan julkaisulupia muille..

1312.6.2010 13:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Tällä hetkellä uusilla artisteilla on nimenomaan se ongelma, että miten ihmiset saadaan kuuntelemaan/lataamaan heidän musiikkiaan kaiken muun tarjonnan joukosta.
Tällä hetkellä kyllä, ja se johtuu siitä että suuret levy-yhtiöt käytännössä määräävät mitä radiot ym media soittaa/suosittelee. Vai montako pikkulevy-yhtiön artistia olet viimeaikoina nähnyt noilla perhanan agressiivisilla tehosoittolistoilla?

1413.6.2010 12:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Tällä hetkellä uusilla artisteilla on nimenomaan se ongelma, että miten ihmiset saadaan kuuntelemaan/lataamaan heidän musiikkiaan kaiken muun tarjonnan joukosta.
Tällä hetkellä kyllä, ja se johtuu siitä että suuret levy-yhtiöt käytännössä määräävät mitä radiot ym media soittaa/suosittelee. Vai montako pikkulevy-yhtiön artistia olet viimeaikoina nähnyt noilla perhanan agressiivisilla tehosoittolistoilla?
Näinhän se on. Perinteiset kanavat ovat melko hyvin mediateoolisuuden hallussa. Tähän vaikuttaa niin musiikin volyymin määrä kuin myös payola-lahjonta. Kannattaa muistaa, että suurilla levy-yhtiöillä on myös tukeva jalansija Spotifyssa. En väitä pitäväni tilanteesta, mutta näinhän se vain on...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto