AfterDawn: IT-alan uutiset

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.6.2010 15:26 Kommentteja (6)

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot Piraattipelien aiheuttamista kaupallisista tappioista julkaistaan tilastoja lähes joka kuukausi, ja tällä kertaa omat lukunsa on iskenyt pöytään Japanissa toimiva pelialan etujärjestö Computer Entertainment Suppliers Association (CESA), jonka julkaisemien lukujen valossa taskukonsoleiden piraattipelit aiheuttivat pelialalle vuosien 2004-2009 välisenä aikana 41,5 miljardin dollarin tappiot.
Tähän summaan CESA päätyi Tokion yliopiston tekemän selvityksen perusteella, jossa yliopisto tutki 114 suosituimman piraattisivuston ladatuimpia DS- ja PSP-pelejä vuosien 2004-2009 välillä. Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Tutkijat eivät ottaneet mittauksissa lainkaan huomioon P2P-ohjelmien avulla tehtyjä luvattomia levityksiä, joten he arvelevat luvattomia kopioita olevan liikkeellä enemmänkin.

CESA:n ja Tokion yliopiston tekemän tutkimuksen yllättävin tulos liittyy kuitenkin piraattipalvelimien yleisyyteen ja pelien luvattomaan lataamiseen, sillä tutkimuksen perusteella suurin osa näistä palvelimista sijaitsee Yhdysvalloissa, jonka lisäksi suurin osa luvattomista latauksista tehtiin Yhdysvalloissa, vaikka esim. tietokoneohjelmistojen luvatonta kopiointia vastaan taistelevan BSA:n (Business Software Alliance) mittauksien mukaan Yhdysvalloissa käytetään vähiten piraattiohjelmia väkilukuun suhteutettuna.

Toiseksi eniten piraattipalvelimia on tutkimuksen mukaan Kiinassa ja toiseksi suosituinta luvattomien pelikopioiden lataaminen oli Japanissa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

18.6.2010 16:07

Lainaus:
Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Taas tämä aikansa elänyt ajattelutapa eli yksi lataus = yksi ostaja.
Asiaa sivuten, ihme kun autokauppiaat eivät ole vielä alkaneet itkeä miljoonamenetyksistään. Varmasti moni auton koe-ajanut ei ko. autoa osta.

28.6.2010 16:14

Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

38.6.2010 18:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

Jeps. Todennäköisesti ostamatta jää noin yksi peli kymmentä ladattua kohden. Lisäksi esim. yksi syy miksi valitsin 360:n ps3:n sijaan oli modaamismahdollisuus. Toistaiseksi en kuitenkaan ole modannut, ja vaikka olisinkin, ostaisin silti pelejä(nytkin ostan ne pääasiassa käytettyinä). Sitten kun konsolisukupolvi vaihtuu, mahdollisesti modaan ja kokeilen läpi ne pelit mitkä jäivät testaamatta vanhalla sukupolvella(esim. enää en missään tapauksessa osta ps2:lle yhtään peliä, mutta modaamalla konsoli sai hiukan lisäaikaa). Mikäli tuota mahdollisuutta ei olisi ollut, olisin hyvinkin saattanut päätyä kilpailijan konsoliin.

Toisaalta ymmärrän esim. Sonyn huolen joka tekee tappiota konsoleilla ja odottaa saavansa voitot yksinomaan peleistä. Sinäänsä melko kummallinen bisnesmalli, kyllä median toistamiseen kaytetyilla laitteilla muutkin firmat tilinsä tekevät.

49.6.2010 19:30

Mitenköhän noita piraattisivustojen lataajien määrä lasketaan? Jos Isohunt.com ja piratebay.org sivulla tietty sama pelijulkaisulla on molemissa 10 lataaja niin lasketaanko se sitten 20 lataajaksi vaikka todellisuudessa eri lataajia on vain 10? Viidellä eri piraattisivulla määrä nousee jo 50.
Valtion päättäjillehän sitä tietysti uskotellaan, että lataajia on 20->.

511.6.2010 10:24
jkstone
Inactive

Täähän on vähän ympäripyöreä juttu, sillä eihän jokaista peliä ostettaisi, jos niitä ei saisi lataamalla. Kun voi ilmaiseksi ladata, niin joillakin ainakin käy niin että vain kokeilevat pelejä, joita he eivät ainakaan olisi ostanut, korkeitaan kokeillut kaverilla.


613.6.2010 9:09

Itse olisin PSP:lle ostanut ehkä juuri ja juuri Tekkenin ja Soulcaliburin jos konsolin nyt omistaisin tai siihen olisi enää ylipäätään kiinnostusta, DS:sää en edes ostaisi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
1 kommentti
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto