AfterDawn: IT-alan uutiset

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.6.2010 15:26 Kommentteja (6)

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot Piraattipelien aiheuttamista kaupallisista tappioista julkaistaan tilastoja lähes joka kuukausi, ja tällä kertaa omat lukunsa on iskenyt pöytään Japanissa toimiva pelialan etujärjestö Computer Entertainment Suppliers Association (CESA), jonka julkaisemien lukujen valossa taskukonsoleiden piraattipelit aiheuttivat pelialalle vuosien 2004-2009 välisenä aikana 41,5 miljardin dollarin tappiot.
Tähän summaan CESA päätyi Tokion yliopiston tekemän selvityksen perusteella, jossa yliopisto tutki 114 suosituimman piraattisivuston ladatuimpia DS- ja PSP-pelejä vuosien 2004-2009 välillä. Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Tutkijat eivät ottaneet mittauksissa lainkaan huomioon P2P-ohjelmien avulla tehtyjä luvattomia levityksiä, joten he arvelevat luvattomia kopioita olevan liikkeellä enemmänkin.

CESA:n ja Tokion yliopiston tekemän tutkimuksen yllättävin tulos liittyy kuitenkin piraattipalvelimien yleisyyteen ja pelien luvattomaan lataamiseen, sillä tutkimuksen perusteella suurin osa näistä palvelimista sijaitsee Yhdysvalloissa, jonka lisäksi suurin osa luvattomista latauksista tehtiin Yhdysvalloissa, vaikka esim. tietokoneohjelmistojen luvatonta kopiointia vastaan taistelevan BSA:n (Business Software Alliance) mittauksien mukaan Yhdysvalloissa käytetään vähiten piraattiohjelmia väkilukuun suhteutettuna.

Toiseksi eniten piraattipalvelimia on tutkimuksen mukaan Kiinassa ja toiseksi suosituinta luvattomien pelikopioiden lataaminen oli Japanissa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

18.6.2010 16:07

Lainaus:
Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Taas tämä aikansa elänyt ajattelutapa eli yksi lataus = yksi ostaja.
Asiaa sivuten, ihme kun autokauppiaat eivät ole vielä alkaneet itkeä miljoonamenetyksistään. Varmasti moni auton koe-ajanut ei ko. autoa osta.

28.6.2010 16:14

Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

38.6.2010 18:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

Jeps. Todennäköisesti ostamatta jää noin yksi peli kymmentä ladattua kohden. Lisäksi esim. yksi syy miksi valitsin 360:n ps3:n sijaan oli modaamismahdollisuus. Toistaiseksi en kuitenkaan ole modannut, ja vaikka olisinkin, ostaisin silti pelejä(nytkin ostan ne pääasiassa käytettyinä). Sitten kun konsolisukupolvi vaihtuu, mahdollisesti modaan ja kokeilen läpi ne pelit mitkä jäivät testaamatta vanhalla sukupolvella(esim. enää en missään tapauksessa osta ps2:lle yhtään peliä, mutta modaamalla konsoli sai hiukan lisäaikaa). Mikäli tuota mahdollisuutta ei olisi ollut, olisin hyvinkin saattanut päätyä kilpailijan konsoliin.

Toisaalta ymmärrän esim. Sonyn huolen joka tekee tappiota konsoleilla ja odottaa saavansa voitot yksinomaan peleistä. Sinäänsä melko kummallinen bisnesmalli, kyllä median toistamiseen kaytetyilla laitteilla muutkin firmat tilinsä tekevät.

49.6.2010 19:30

Mitenköhän noita piraattisivustojen lataajien määrä lasketaan? Jos Isohunt.com ja piratebay.org sivulla tietty sama pelijulkaisulla on molemissa 10 lataaja niin lasketaanko se sitten 20 lataajaksi vaikka todellisuudessa eri lataajia on vain 10? Viidellä eri piraattisivulla määrä nousee jo 50.
Valtion päättäjillehän sitä tietysti uskotellaan, että lataajia on 20->.

511.6.2010 10:24
jkstone
Inactive

Täähän on vähän ympäripyöreä juttu, sillä eihän jokaista peliä ostettaisi, jos niitä ei saisi lataamalla. Kun voi ilmaiseksi ladata, niin joillakin ainakin käy niin että vain kokeilevat pelejä, joita he eivät ainakaan olisi ostanut, korkeitaan kokeillut kaverilla.


613.6.2010 9:09

Itse olisin PSP:lle ostanut ehkä juuri ja juuri Tekkenin ja Soulcaliburin jos konsolin nyt omistaisin tai siihen olisi enää ylipäätään kiinnostusta, DS:sää en edes ostaisi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Sonyn PS4 täytti viisi vuotta – Katso täältä viettämäsi aika konsolin parissa! Sonyn PS4 täytti viisi vuotta – Katso täältä viettämäsi aika konsolin parissa! (17.12.2018 18:54)
Sonyn PlayStation 4 ilmestyi marraskuussa 2013, joten sen ilmestymisestä tuli hiljattain kuluneeksi viisi vuotta. Juhlistaakseen tapahtumaa Sony on luonut pelaajille mahdollisuuden tarkastella ....
Teslasta kaikkoaa johtajia – Apple ei olekaan enää hautausmaa? Teslasta kaikkoaa johtajia – Apple ei olekaan enää hautausmaa? (17.12.2018 18:30)
Vuonna 2015 Elon Musk kuvaili Applea Teslan "haustausmaaksi", jonne työpaikkaa vaihtavat lähinnä ne työntekijät, joilla ei ole Teslalla käyttöä tai tulevaisuudennäkymiä. Tuolloin Teslaan liittyvä ....
Huaweiltakin reikänäytöllä varustettu puhelin Huaweiltakin reikänäytöllä varustettu puhelin (17.12.2018 12:43)
Huawei esitteli Honor-brändillä alla markkinoitavaa View 20 -puhelinta viime viikolla. Erikoista siinä oli uudenlainen näyttö, jonka vasemaan yläkulmaan on puhkaistu pieni reikä etukameraa varten. ....
Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna (17.12.2018 11:25)
Yhdysvaltalaisten sarjakuvien klassikkoihin kuuluva Tenavat on heräämässä uudelleen eloon, sillä Apple on hankkinut oikeudet uuden sisällön tuottamiseen. Lähitulevaisuudessa Jaska Jokusen ja ....
Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen (17.12.2018 09:38)
Kasvojentunnistusalgoritmit ovat moninaisia ja niiden tietoturvakin vaihtelee paljon. Vanha kikka kasvojentunnistuksen huijaamiseen on näyttää kameran edessä tunnistetusta henkilöstä otettua ....
4 kommenttia

Uutisarkisto