AfterDawn: IT-alan uutiset

Videolla: MeeGoa esitellään MSI:n miniläppärillä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 28.5.2010 14:51 Kommentteja (15)

Videolla: MeeGoa esitellään MSI:n miniläppärillä Intel esitteli MeeGoa miniläppärillä jo puolitoista kuukautta sitten, mutta nyt videolle on saatu aito, julkisessa jaossa oleva MeeGon 1.0-versio. Liliputing-sivusto asensi MeeGo 1.0:n USB-tikulle ja pyöritti sitä MSI:n Atom-prosessorilla varustetussa miniläppärissä.
MeeGo käynnistyy varsin nopeasti, vaikka se ladataan muistitikulta, ja käyttöliittymä vaikuttaa toimivan varsin sulavasti. Varsin yksinkertainen käyttöliittymä perustuu ylälaidassa olevaan valikkoon, josta voi löytää erilaisia kategoriavalintoja, kuten sovellukset, internet, status ja ihmiset. Zones-valinta puolestaan näyttää auki olevat ohjelmat, joihin pääsee käsiksi myös perinteisellä alt+tab-metodilla.

Linux-käyttöjärjestelmien suorituskykyä testannut Phoronix vahvistaa MeeGon nopeuden. Testejen mukaan se päihittää monilla osa-alueilla muut Linux distribuutiot, muun muassa käynnistysnopeus oli lähes kaksi kertaa seuraavaa nopeampi. Akun kestossa Linux-käyttöjärjestelmän eri versiot olivat kutakuinkin samalla viivalla.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

128.5.2010 16:49

Jos käyttöliittymä todella tätä luokkaa niin eipä pelkoa että tulisi millään muotoa suosittu. Harmi, Maemo kun oli aika OK...

228.5.2010 17:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bscd:
Jos käyttöliittymä todella tätä luokkaa niin eipä pelkoa että tulisi millään muotoa suosittu. Harmi, Maemo kun oli aika OK...
Mikäs tuossa on vikana miniläppärin käyttikseksi? Ensi kuusta alkaa tulemaan kännykkäversiota käyttöliittymästä ulos.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2010 @ 17:22

328.5.2010 18:43

@1

Tätä ei nyt pidä verrata Maemoon, koska MeeGossa on erilainen käyttöliittymä erityyppisille laittei9lle. Eli tämä nyt videossa nähtävä käyttöliittymä on suunniteltu käytettäväksi miniläppäreillä ja vastaavilla laitteilla. Älypuhelimille tulee oma käyttöliittymänsä, joka ei ole vielä valmis ja jota ei ole vielä julkistettu. Älypuhelinten käyttöliittymä valmistunee syksyyn mennessä.

428.5.2010 18:46

@3

tai siis itseasiassa pitäisi puhua mobiilititokoneista jne, Nokiahan ei kutsu Maemo ja MeeGo -laitteita älypuhelimiksi eikä ne siis kuulu älypuhelinten kategoriaan.

528.5.2010 23:45
WumWum
Inactive

se on tätä Senioriosastoa, joille ei mikään muu käy ku Windows ja MicroPC lehti. Muuta ku ne ei osaa käyttää..

629.5.2010 7:43
user_org
Vahvistamaton

4@
>Nokiahan ei kutsu Maemo ja MeeGo -laitteita älypuhelimiksi

Nokia ei ole julkistanut yhtään MeeGo laitetta, ja onhyvin mahdollista että ensimmäinen tulee olemaan ns. älypuhelin.

Nokian Meamo laitteet eivät ole sitä olleet.

729.5.2010 10:53
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:
@3

tai siis itseasiassa pitäisi puhua mobiilititokoneista jne, Nokiahan ei kutsu Maemo ja MeeGo -laitteita älypuhelimiksi eikä ne siis kuulu älypuhelinten kategoriaan.
Tässäkin Nokia kulkee omia polkujaan. Muut valmistajat eivät kutsu älypuhelimiaan mobiilitietokoneiksi ja hyvä niin. Sanan "mobiilitietokone" käyttö saattaa hämmentää joitakin ihmisiä niin, että he luulevat että laitteessa ei ole puhelinominaisuuksia.

829.5.2010 11:15

@6

> Nokia ei ole julkistanut yhtään MeeGo laitetta, ja onhyvin mahdollista
> että ensimmäinen tulee olemaan ns. älypuhelin.

Nokia ei tietenkään ole julkistanut vielä yhtään meeGo_laitetta, mutta kyllä tähän asti ainakin nokia on selkeästi puhunut nimenomaan mobiilitietokoneista eikä älypuhelimista myös meeGon kohdalla. Ja sitäpaitsi nokia julkisti alkuvuodesta kalvoja joissa oli juttua laiteiden ryhmitteklystä, ja niissäkin meeGo-laitteet laskettiin mobiilitietokoneiksi.

929.5.2010 11:28

@7

> Tässäkin Nokia kulkee omia polkujaan. Muut valmistajat eivät kutsu
> älypuhelimiaan mobiilitietokoneiksi ja hyvä niin. Sanan "mobiilitietokone" > käyttö saattaa hämmentää joitakin ihmisiä niin, että he luulevat että
> laitteessa ei ole puhelinominaisuuksia.

No kysehän nyt on nimenomaan siitä, että Maemo ja MeeGo-laitteet on luokiteltu enemmän pieniksi mobiilitietokoneiksi kuin puhelimiksi. Voidaan myös puhua internet tableteista. Puhelinominaisuudet on siis niissä vähemmän keskeisiä kuin älypuhelimissa vaikka tietenkin puheominaisuudet on tärkeitä niissäkin N900:sta lähtien.

Älypuhelimetkin on enemmän pieniä tietokoneita kuin puhelimia, mutta niissä puhelinominaisuudet on keskeisemmässä asemassa.

Eli kuten Nokian alkuvuodesta julkaisemissa kalvoissa oli nähtävissä Nokia laskee Symbian-laitteet älypuhelimiksi ja Maemo/MeeGo-laitteet mobiilitietokoneiksi.

1029.5.2010 11:29

@7 hyvin sanottu, myöskin tietokone sanana voi tuoda monille heti mieleen vaikeakäyttöisyyden

1129.5.2010 11:33

@10

> hyvin sanottu, myöskin tietokone sanana voi tuoda monille heti mieleen
> vaikeakäyttöisyyden

eN KYLLÄ NÄE MITÄÄN SYYTÄ TUOLAISEEN.

1229.5.2010 11:34

Ohops, caps lock meni vahingossa päälle :) Ei olut tarkoitus huutaa :)

1329.5.2010 11:57
iKnow_
Vahvistamaton

@3
Epäilisin, että mitä tässä nähdään on pitkälti Moblin. Vastaavasti tuleva Nokian MeeGo-puhelin tulee toimimaan pitkälti uudelleen brändätyllä Harmattan/Maemo6 alustalla. En usko, että käyttisten yhdistäminen kävisi ihan tuosta vain, vaikka pohja onkin pitkälti sama.

Minua kiinnostaisi, että toimiiko miniläppäri-MeeGolle tehdyt softat jotenkin MeeGo-mobiilitietokoneissa ja sama toisinpäin. Siis heti alusta asti. Monesti tässä ei varmaan mitään järkeä, mutta silti.

1429.5.2010 12:12

En nyt löydä kuin Nokian Capital Market Dayn aikana julkaistut kalvot viime joulukuulta. Noissa tosin mainitaan pelkästään Maemo, mutta eiköhän tuossa vaiheessa ollut jo täysin tiedossa että Maemo ja Moblin yhdistyisi MeeGoksi sitä tietoa ei vaan ollut vielä julkistettu. Tuskin MeeGoa olisi muuten pystytty saamaan kasaan näin pian.

Kuten kalvoista näkyy, niin Maemo on sijoitettu kalliimpien mobiilitietokoneiden kategoriaan ja Symbian älypuhelimiin. kalvoista näkyy myös hintaluokka joihin tiettyä alustaa käyttävät laittet on sijoitettu. Osittain hintaluokat menee päällekkäin älypuhelinten ja mobiilitietokoneiden kesken.

http://www.allaboutsymbian.com/news/item...an_for_2010.php

1529.5.2010 12:34

> Epäilisin, että mitä tässä nähdään on pitkälti Moblin. Vastaavasti tuleva
> Nokian MeeGo-puhelin tulee toimimaan pitkälti uudelleen brändätyllä
> Harmattan/Maemo6 alustalla. En usko, että käyttisten yhdistäminen kävisi
> ihan tuosta vain, vaikka pohja onkin pitkälti sama.

No kyllähän tätä onkin varmasti jo valmisteltu jo pitkään. Nokian ja Intelin yhteistyö oli nähtävissä jo yli vuosi sitten, vaikka sillon ei vielä julkisuudessa puhuttukaan alustojen yhdistämisestä.

Ja kyllä kyseessä on ihan uusi alusta, ei siis Maemo uudella nimellä. Eihän siinä yhdistymisessä olisi edes mitään järkeä, jos kuitenkin jaettaisiin kahta eri alustaa eli toista miniläppäreille ja toista Nokian laitteille.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto