AfterDawn: IT-alan uutiset

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.5.2010 15:48 Kommentteja (4)

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä MPEG-2-, MPEG-4- ja AVC/H.264-standardien patenttiasioista vastaava MPEG-LA ei ole kaikkien tahojen mieleen, sillä yritys on mm. kertonut Theora- ja VP8-koodekkien rikkovan heidän patenttejaan, mutta yritys ei ole koskaan kertonut mistä patenteista on kyse. Nyt yrityksen toimintaan on lopullisesti kypsynyt Nero-poltto-ohjelmasta parhaiten tunnettu Nero AG, joka on haastanut MPEG-LA:n oikeuteen.
Neron mukaan MPEG-LA:n toiminta ei ole kartellilakien mukaista, vaan MPEG-LA:n saama patenttivalta on korruptoinut koko yrityksen. Neron jättämän syytenivaskan perusteella MPEG-LA on rikkonut lupauksiaan useaan kertaan ja väärinkäytösten avulla MPEG-LA on vahvistanut asemiaan sekä saavuttanut koodekkimarkkinoilla monopoliaseman.

MPEG-LA lupasi vuosia sitten, että yritys käyttää vain ulkopuolisia asiantuntijoita, kun se valitsee ne MPEG-2-patentit, joita yritys ottaa lisensoitavaksi. Neron mukaan näin ei kuitenkaan toimittu, vaan MPEG-LA:n perustajat valitsivat lisensoitavat patentit, ja myöhemmin patenttimäärää kasvatettiin, jotta MPEG-2:n jo vanhentuneet patentit saataisiin korvattua uusilla patenteilla, joilla asiakkaita voitaisiin jälleen rahastaa.

Vastaavaa toimintaa on tapahtunut MPEG-4:n ja AVC/H.264:n kohdalla, joista molempiin MPEG-LA lisensoi nykyään yli tuhatta patenttia.

Neroa hiertävät myös MPEG-LA:n lisensointiehdot, jotka eivät ole reiluja. Esimerkiksi MPEG-2-lisenssien hinnoittelu on vaihdellut eri yritysten välillä, jonka lisäksi MPEG-LA ei ole laskenut hintoja tarpeeksi, vaikka tekniikka on kehittynyt ja samalla osa patenteista on vanhentunut. Myös MPEG-LA:n rahojen käyttäminen on ollut hyvin leväperäistä, ja yrityksen työntekijöille on mm. ostettu urheiluautoja ja kalliita asuntoja.

Neron syytösten mukaan MPEG-LA:n markkinaosuus on 100 prosentin luokkaa, koska kaikki videota käsittelevät laitteet ja ohjelmistot tarvitsevat MPEG-LA:n patentteja, jonka takia yrityksen toimintaan on puututtava.

MPEG-LA:n ja Neron välit tulehtuivat pahasti vuonna 2008, kun MPEG-LA yllättäen ilmoitti, että myös ohjelmien kokeiluversioista pitää maksaa lisenstointimaksut. Aiemmin MPEG-LA oli ilmoittanut, ettei ohjelmien kokeiluversioista tarvitse maksaa lisensointimaksut, joten Nero oli jaellut ohjelmiensa kokeiluversioiden mukana mm. MPEG-2- ja AVC/H.264-koodekkeja.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.5.2010 16:05

Paska firma MPEG-LA, pitäisi tuollaiset kivikautiset raha-ahneet firmat kaataa nurin, ottaisi esimerkkiä moderneista yrityksistä, jotka saavuttavat hyvän maineen ja paljon rahaa oikeanlaisilla toiminnoilla, ei kusettamalla. Tuli sellainen kuva firmasta, että... oksettaa oikein.

225.5.2010 16:43

hieno yritys tämä mpeg-la

325.5.2010 17:42

Ilmaisen kodekin tekeminen on liki mahdotonta, kun aina se rikkoo jotain MPEG-LA:n patenttia.
Hullua, ettei edes kerro, mitä patentteja tuote mahdollisesti rikkoo.

426.5.2010 9:06

Tässäkin näemme taasen yhden hyvän esimerkin miksei ohjelmistopatentteja tule hyväksyä vaan ne pitäsi kieltää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava (22.2.2018 10:47)
Verkkopalveluihin ja sovelluksiin tehtävät ulkoasu- ja käyttökokemusmuutokset aiheuttavat aina närää ja tuskastusta vahojen käyttäjien keskuudessa, koska he joutuvat "opettelemaan" heille toimivaksi ....
Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin (22.2.2018 10:09)
Netflixistä on vuoden 2012 lanseerauksen jälkeen muodostunut Suomen de facto -suoratoistopalvelu, mutta alalla kisailee katselevista silmäpareista moni muukin. Yksi kilpailijoista on Viaplay, ....
Facebook uudisti Messengerin ääni- ja videopuheluita Facebook uudisti Messengerin ääni- ja videopuheluita (21.2.2018 22:37)
Facebook on kertonut tänään uudistuksista, joita se on tehnyt maailman toiseksi suosituimpaan viestisovellukseen. Kyseessä on tietysti WhatsAppin jälkeen Facebookin toiseksi suosituin viestikanava Messenger. ....
Uuden huippupiirin kykyjä esitellään virtuaalitodellisuuden avulla Uuden huippupiirin kykyjä esitellään virtuaalitodellisuuden avulla (21.2.2018 21:12)
Android-huippupuhelimista on vuosikausien ajan löytynyt lähes aina Qualcommin valmistama järjestelmäpiiri. Nämä Snapdragon-piirit pyrkivätkin vuosi toisensa jälkeen kulkemaan mobiiliteknologian ....
Netflix tilasi BoJack Horseman -tiimiltä uuden animaatiosarjan Netflix tilasi BoJack Horseman -tiimiltä uuden animaatiosarjan (21.2.2018 20:26)
Netflix kertoo, että se on tilannut uuden animaatiosarjan, jonka tulee tuottamaan tiimi, jonka käsialaa on Netflixin suosittu animaatio BoJack Horseman. Sarjan nimi on Bernie & Tuca ja siinä ....

Uutisarkisto