AfterDawn: IT-alan uutiset

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.5.2010 15:48 Kommentteja (4)

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä MPEG-2-, MPEG-4- ja AVC/H.264-standardien patenttiasioista vastaava MPEG-LA ei ole kaikkien tahojen mieleen, sillä yritys on mm. kertonut Theora- ja VP8-koodekkien rikkovan heidän patenttejaan, mutta yritys ei ole koskaan kertonut mistä patenteista on kyse. Nyt yrityksen toimintaan on lopullisesti kypsynyt Nero-poltto-ohjelmasta parhaiten tunnettu Nero AG, joka on haastanut MPEG-LA:n oikeuteen.
Neron mukaan MPEG-LA:n toiminta ei ole kartellilakien mukaista, vaan MPEG-LA:n saama patenttivalta on korruptoinut koko yrityksen. Neron jättämän syytenivaskan perusteella MPEG-LA on rikkonut lupauksiaan useaan kertaan ja väärinkäytösten avulla MPEG-LA on vahvistanut asemiaan sekä saavuttanut koodekkimarkkinoilla monopoliaseman.

MPEG-LA lupasi vuosia sitten, että yritys käyttää vain ulkopuolisia asiantuntijoita, kun se valitsee ne MPEG-2-patentit, joita yritys ottaa lisensoitavaksi. Neron mukaan näin ei kuitenkaan toimittu, vaan MPEG-LA:n perustajat valitsivat lisensoitavat patentit, ja myöhemmin patenttimäärää kasvatettiin, jotta MPEG-2:n jo vanhentuneet patentit saataisiin korvattua uusilla patenteilla, joilla asiakkaita voitaisiin jälleen rahastaa.

Vastaavaa toimintaa on tapahtunut MPEG-4:n ja AVC/H.264:n kohdalla, joista molempiin MPEG-LA lisensoi nykyään yli tuhatta patenttia.

Neroa hiertävät myös MPEG-LA:n lisensointiehdot, jotka eivät ole reiluja. Esimerkiksi MPEG-2-lisenssien hinnoittelu on vaihdellut eri yritysten välillä, jonka lisäksi MPEG-LA ei ole laskenut hintoja tarpeeksi, vaikka tekniikka on kehittynyt ja samalla osa patenteista on vanhentunut. Myös MPEG-LA:n rahojen käyttäminen on ollut hyvin leväperäistä, ja yrityksen työntekijöille on mm. ostettu urheiluautoja ja kalliita asuntoja.

Neron syytösten mukaan MPEG-LA:n markkinaosuus on 100 prosentin luokkaa, koska kaikki videota käsittelevät laitteet ja ohjelmistot tarvitsevat MPEG-LA:n patentteja, jonka takia yrityksen toimintaan on puututtava.

MPEG-LA:n ja Neron välit tulehtuivat pahasti vuonna 2008, kun MPEG-LA yllättäen ilmoitti, että myös ohjelmien kokeiluversioista pitää maksaa lisenstointimaksut. Aiemmin MPEG-LA oli ilmoittanut, ettei ohjelmien kokeiluversioista tarvitse maksaa lisensointimaksut, joten Nero oli jaellut ohjelmiensa kokeiluversioiden mukana mm. MPEG-2- ja AVC/H.264-koodekkeja.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.5.2010 16:05

Paska firma MPEG-LA, pitäisi tuollaiset kivikautiset raha-ahneet firmat kaataa nurin, ottaisi esimerkkiä moderneista yrityksistä, jotka saavuttavat hyvän maineen ja paljon rahaa oikeanlaisilla toiminnoilla, ei kusettamalla. Tuli sellainen kuva firmasta, että... oksettaa oikein.

225.5.2010 16:43

hieno yritys tämä mpeg-la

325.5.2010 17:42

Ilmaisen kodekin tekeminen on liki mahdotonta, kun aina se rikkoo jotain MPEG-LA:n patenttia.
Hullua, ettei edes kerro, mitä patentteja tuote mahdollisesti rikkoo.

426.5.2010 9:06

Tässäkin näemme taasen yhden hyvän esimerkin miksei ohjelmistopatentteja tule hyväksyä vaan ne pitäsi kieltää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto