AfterDawn: IT-alan uutiset

Steve Jobsin avoin kirje kertoo miksi Flash ei toimi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.4.2010 17:11 Kommentteja (44)

Steve Jobsin avoin kirje kertoo miksi Flash ei toimi Adoben ja Applen välinen nahistelu Flash-tekniikasta on jälleen jatkunut, ja tällä kertaa sanaisen arkkunsa on avannut Applen toimitusjohtaja Steve Jobs, joka julkaisi asian tiimoilta avoimen kirjeen.
Jobsin mukaan Adoben ja Applen yhteinen historia on pitkä, ja Apple jopa omisti jossain vaiheessa 20 prosenttia Adoben osakkeista. Yrityksillä on kuitenkin nykyään vähän yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Adoben mukaan Flashiä ei ole sallittu iPhoneilla, iPadeilla ja iPod toucheilla, koska sen avulla ohjelmistokehittäjät voisivat ohittaa App Storen kokonaan, jolloin Apple ei voisi enää kontrolloida laitteidensa ohjelmistomarkkinoita. Adoben mukaa Flash on avoin ja Applen toiminta puolestaan hyvin suljettua.

Jobsin mielestä tilanne ei ole kuitenkaan näin. Jobs huomauttaa että kaikki Flashin osat ovat edelleen Adoben hallussa, joten Adobe päättää yksin miten tekniikkaa kehitetään ja mihin hintaan sitä myydään. Jobsin mukaan HTML5, CSS ja JavaScript ovat oikeasti avoimia standardeja, joiden takia Apple tukee niitä. Apple on myös kehittänyt avoimen lähdekoodin WebKit-selainmoottorin, jota käytetään useissa internet-selaimissa, joten yritys tukee tälläkin tavoin avoimia standardeja.

Adoben mukaan Flash on tärkeä lisä useille laitteille, koska sen avulla toimivat useat videopalvelut ja nettipelit. Jobsin mukaan yhä useammat videosivustot tukevat H.264-videoita, joita voi katsella useilla laitteilla, joihin lukeutuvat myös Applen tuotteet. Pelien osalta Jobs ei kiistä Adoben väitettä, mutta Jobs huomauttaa että App Storesta löytyy yli 50 000 peliä, joten Applen laitteiden omistajat eivät jää ilman pelejä.

Kolmantena Flashin ongelmana on tietoturvaan ja vakauteen liittyvät ongelmat. Symantecin mukaan Flash oli tietoturvan osalta yksi viime vuoden huonoimmista tuotteista, jonka lisäksi Jobsin tekstin mukaan suurin osa Mac-koneiden kaatumisista liittyy huonosti toimivaan Flash-laajennokseen. Apple on Jobsin mukaan tehnyt useita vuosia yhteistyötä Adoben kanssa, jotta tilannetta saataisiin parannettua, mutta nähtävästi kaikkea ei voi korjata.

Jobsin mukaan näin huonosti toimivaa ohjelmistokomponenttia ei täten haluta Applen mobiililaitteisiin. Lisäksi Jobs ihmettelee miksi kunnollisen mobiili-Flash-sovelluksen tekeminen ei ole vieläkään onnistunut, sillä Adobe lupasi kunnollista Flash-tukea mobiililaitteille jo viime vuonna, mutta aikataulut ovat jatkuvasti venyneet ja nykyisen suunnitelman mukaan mobiili-Flash saapuu eri laitteille loppuvuoden aikana.

Myöskään Flashin vaikutus akun kestoon ei miellytä Jobsia. Ongelma on erityisen ikävä juuri videotoiston kohdalla, sillä esim. VP6-koodekkia käyttävät videosivustot kuluttajat laitteiden akut nopeasti loppuun, koska näiden videoiden purkamiseen ei ole kehitetty rautatason purkutukea, jolloin niiden purkaminen pitää suorittaa laitteiden suorittimilla.

Käytettävyyden kannalta Flashin suurin ongelma on Jobsin mielestä hiiri. Flash suunniteltiin alun perin käytettäväksi tietokoneen kanssa hiiren kera, joten se ei sovellu kovin hyvin kosketusnäyttöjen kanssa käytettäväksi. Monissa Flash peleissä tietyt objektit seuraavat esim. hiiren kursoria, joten niiden pelaaminen kosketusnäytöllä ei onnistu kovin kivuttomasti, koska sormea pitäisi pitää näytöllä käytännössä jatkuvasti, jolloin muiden painalluksien tekeminen olisi hankalaa.

Tämän seurauksena monet Flash-pelit pitää toteuttaa kokonaan uudelleen, jotta ne toimisivat kosketusnäyttöjen kera. Jobsin mielestä kehittäjät voivat sitten samalla kertaa siirtyä HTML5-, CSS- ja JavaScript-tekniikoihin, jolloin peli toimii jatkossa suuremmalla laitekannalla.

Pahin ongelma Jobsin mukaan on kuitenkin pienimmän yhteisen nimittäjän käyttäminen, jonka myötä Flash-ohjelmia tekevät eivät saa käyttöönsä alustan uusimpia ominaisuuksia. Adobe haluaa tehdä ohjelmien ajamisen mahdollisimman helpoksi useilla eri alustoilla, mutta samalla kehittäjien käytössä olevat keinot rajoittuvat heikoimman lenkin mukaan. Tämän takia Apple ei halua Flash-sovelluksia laitteisiinsa, koska ne eivät pystyisi tarjoamaan samoja kehittyneitä ja innovatiivisia ominaisuuksia kuin nykyisen App Storen kautta hankittavat sovellukset.

Edellinen Seuraava  

44 kommenttia

129.4.2010 17:28

Flash on avoin ja Applen toiminta puolestaan hyvin suljettua.

229.4.2010 17:31

Tämä Applessa minua niin kismittää, se että se on niin pirun sulkeutunut ja rajoittunut, enpä sanoisi että nokiakaan kaikkea plussaa tässäkään saa mutta on silti paljon edellä kyllä avoimuudessa jos muussa valitetaan

329.4.2010 17:34
asdasfaddadfad
Vahvistamaton

Täytyy myöntää että iJobs on maestro tekemään rahaa. Tästäkin tilanteesta otti kaiken irti muuttaen Applen yhtäkkiä avoimuuden perikuvaksi ja Adoben vanhoolliseksi PC-aikakauden muinaisjäänteeksi. Apple ja avoimuus ? Salli mun nauraa, sano.

429.4.2010 17:44

Apple on yhtä sulkeutunut ku sydänsuruinen teini..

529.4.2010 17:57

Kyllä Jobsi jauhaa aika potaskaa tuon Applen avoimuuden kanssa. Ja kyllä HTML ja JavaScript on suunniteltu samanlailla hiirellä käytettäväksi kuin Flashikin, eikä siinä ole sen suurempaa ongelmaa. Jos Flashilla suunnitellaan peli kosketusnäytölle, niin se tulee toimimaan siinä myös ongelmitta.


Nokiahan on ehkä maailman suurin avoimenlähde koodin tuottaja, sillä Symbian julkaistiin vasta open sourcena ja sen mukana tuli 40 miljoonariviä koodia (jos oikein muistan) kaikille saataviksi.

629.4.2010 18:34

Apple ei ole avoin, mutta ei kyllä flash:kään ja ko ohjelma vielä jopa helvetin raskas...

729.4.2010 19:20

Jobs kyllä kusettaa. Applen tuotteet ovat sulkeutuneisuuden mallikappaleita (iphone/ipad). Flash ei ole ainoa rajoitus vaan sen lisäksi iPhonessa/iPadissa on hyvin rajoitettu tiedonsiirto (bluetooth karsittu, usb epästandardi)ja ohjelmia ei virallisesti voi asentaa muualta kuin Applen kaupasta. Laitteiden omien kanssa kilpailevia sovelluksia ei sallita (Opera poislukien). Nyt jopa Flashista ohjelmien kääntäminen on kielletty. Herranjestas mikä diktatuurivalmistaja :D

Jos se on jo tarpeeksi kuluttajalle, niin alkuun ja yhäkin Suomessa puhelinta myydään vain kytkyliittymällä. Saa nähdä miten käy 3G-ipadin...

Tulevaisuudessa Apple muuttaa Macit niin, että niillä voi ladata sovelluksia vain appstoresta. Sen jälkeen meno menee villiksi: Applen laitekannalla pääsee ainostaan Applen omaan iWebiin (ei lainkaan internettiin) xD

829.4.2010 19:25

icar Sillä voi ajaa vain apple kauppoihin.

929.4.2010 20:25

Suostumpa tässä taas kivitettäväksi.
1.) Jotkut kommentoivat, että Applet ovat, niin suljettuja. Haluan heti oikaista ihmisiä. Ei Apple ole suljettu, vaan heidän kaksi mobiililaitettaan, eli iPhone ja iPad. Eli tämä ei ole Apple vaan kaksi heidän tuotettaan.
2.) Miksi ne ovat suljettuja? Minusta Jobs vastasi siihen. Akun kulutus, tietoturva. Mielestäni nämä ovat todella hyviä syitä. Minusta mobiililaitteet jotka tehdää isolle massalle on hyvä olla toimivia? Vai mitä mieltä ovat ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti repimään akkujaan puhelimista irti, että laitteet resetoituu?
3.) Microsftinkin tuotteet ovat suljettua. Miksi Applea, niin hirveästi kivitetään. Siksikö, että kaikilla on omassa koneessa Windows. Eli onko omalehmä ojassa.

Minusta noi olivat ihan hyviä perusteluita. Yleensä yritykset eivät edes vaivadu kertomaan syytään.

Mutta hyvää vappua kaikille. :D

Ps. Lukekaapa muuten se kirjen minkä se jobs on kirjoittanut. Siitä saa mielestäni paremman kuvan tilanteesta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.4.2010 @ 20:29

1029.4.2010 20:25

Kylli,vähän oudoksuttaa tuo show jotta päätetään asiat käyttäjien puolesta.Kuvittelisi että apple:n käyttäjien keskuudesta löytyy liuta myös niitä joita tämä flash:in puuttuminen saattanee rassata(?)

1129.4.2010 20:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti exlex:

2.) Miksi ne ovat suljettuja? Minusta Jobs vastasi siihen. Akun kulutus, tietoturva. Mielestäni nämä ovat todella hyviä syitä. Minusta mobiililaitteet jotka tehdää isolle massalle on hyvä olla toimivia? Vai mitä mieltä ovat ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti repimään akkujaan puhelimista irti, että laitteet resetoituu?
3.) Microsftinkin tuotteet ovat suljettua. Miksi Applea, niin hirveästi kivitetään. Siksikö, että kaikilla on omassa koneessa Windows. Eli onko omalehmä ojassa.


Syyt olivat varmaan ihan okei, mutta miten olisi vaikka vaihtoehto "asenna flash" jos niin haluaa, tai oikeastaan jonkinnäköinen asentaminen muualta kuin appstoresta voisi olla paikallaan. Voin olla yhtä hyvin asentamatta flashia Windowsiin, mutta kuten kaikki tiedämme, sehän vasta kivaa onkin.

1229.4.2010 20:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:
Kylli,vähän oudoksuttaa tuo show jotta päätetään asiat käyttäjien puolesta.Kuvittelisi että apple:n käyttäjien keskuudesta löytyy liuta myös niitä joita tämä flash:in puuttuminen saattanee rassata(?)
Voi löytyä, mutta luulen, että harvaa ärsyttää, koska ne on vain kaksi laitetta iPhone ja iPad. Muillakaan merkeillä ei flash toimi toistaiseksi mobiililaitteissaan. Tai jos toimii, niin todella rajoittuneesti. Myöskin nykyään H.264 videoformaatti löytyy monesta paikasta jo, flashin videon tilalta. En tarkoika mobiililaitteilla minikannettavia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JussiFX:

Syyt olivat varmaan ihan okei, mutta miten olisi vaikka vaihtoehto "asenna flash" jos niin haluaa, tai oikeastaan jonkinnäköinen asentaminen muualta kuin appstoresta voisi olla paikallaan. Voin olla yhtä hyvin asentamatta flashia Windowsiin, mutta kuten kaikki tiedämme, sehän vasta kivaa onkin.
Niin mutta eihän muillakaan kilpailijoilla ole tätä, tai jos on, niin kiven alla ja toimii heikosti, koska mobiililaitteilla loppuu aika tykkänääb tehot. Eli nykimistä luvassa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.4.2010 @ 20:42

1329.4.2010 20:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Puppek:
Nyt jopa Flashista ohjelmien kääntäminen on kielletty. Herranjestas mikä diktatuurivalmistaja :D

Niinpä. Tähän juttuun Jobs yllättäen "unohti" ottaa kantaa.

1429.4.2010 20:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Puppek:
Nyt jopa Flashista ohjelmien kääntäminen on kielletty. Herranjestas mikä diktatuurivalmistaja :D

Niinpä. Tähän juttuun Jobs yllättäen "unohti" ottaa kantaa.

Kyllähän se vastasi siihen teoriassa. Koska vaikka ohjelma käännettäisiin, niin softan bugit säilyy ja ohjelmat ovat raskaita edeleen ja syövät akkua. Ei se lähdekoodin tyyli muutu käännössä, vain ainoastaa toiseen muotoon.

Lukekaapa toi Jobsin kirje, koska toi Afterin kirjoittama käännös on vain tiivistelmä, josta ei saa kokonaista kuvaa... link
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.4.2010 @ 20:52

1529.4.2010 21:04

@9

N900:ssa toimii Flash niin MicroB:ssä, Firefoxissa kuin Chromessakin, ja seuraavaksi pitääkin kysyä hieman selvitystä "todella rajoittuneelle toiminnalle". 10.1-versio tämä ei ole rautakiihdytyksineen, se kun taitaa olla Windowsillekin edelleen release candidate -vaiheessa.

1629.4.2010 21:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti exlex:

2.) Miksi ne ovat suljettuja? Minusta Jobs vastasi siihen. Akun kulutus, tietoturva. Mielestäni nämä ovat todella hyviä syitä. Minusta mobiililaitteet jotka tehdää isolle massalle on hyvä olla toimivia? Vai mitä mieltä ovat ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti repimään akkujaan puhelimista irti, että laitteet resetoituu?

Höpö höpö. Nuo ovat hyviä syitä olla esiasentamatta Flashia iPhoneen/iPadiin/iPodiin. Ei hyviä syitä siihen miksi kuluttaja ei saisi niitä halutessaan asentaa ostamaansa, ei vuokraamaansa, tuotteeseen.

Juuri tästä syystä tuo Jobsin avoin kirje oli aivan naurettava. "Näistä syistä emme halua asiakkaidemme käyttävän Flashia. blaa blaa." Minulle on aivan sama mitä mieltä jokin laite/softa-toimittaja on kolmannen osapuolen palikasta. En voisi esimerkiksi vähempää olla kiinnostunut siitä mitä mieltä MS:n johtohenkilöt ovat tai ovat olleet avoimen lähdekoodin sovelluksista, käytän silti mm. Firefoxia ja Open Officea Windowsissa.

1729.4.2010 21:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Stonik:
@9

N900:ssa toimii Flash niin MicroB:ssä, Firefoxissa kuin Chromessakin, ja seuraavaksi pitääkin kysyä hieman selvitystä "todella rajoittuneelle toiminnalle". 10.1-versio tämä ei ole rautakiihdytyksineen, se kun taitaa olla Windowsillekin edelleen release candidate -vaiheessa.
Heheh. Mukavaa, että meillä löytyy onnellinen N900 käyttäjä. Käytä vain flashia siinä. ;)Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jep_:


Höpö höpö. Nuo ovat hyviä syitä olla esiasentamatta Flashia iPhoneen/iPadiin/iPodiin. Ei hyviä syitä siihen miksi kuluttaja ei saisi niitä halutessaan asentaa ostamaansa, ei vuokraamaansa, tuotteeseen.

Juuri tästä syystä tuo Jobsin avoin kirje oli aivan naurettava. "Näistä syistä emme halua asiakkaidemme käyttävän Flashia. blaa blaa." Minulle on aivan sama mitä mieltä jokin laite/softa-toimittaja on kolmannen osapuolen palikasta. En voisi esimerkiksi vähempää olla kiinnostunut siitä mitä mieltä MS:n johtohenkilöt ovat tai ovat olleet avoimen lähdekoodin sovelluksista, käytän silti mm. Firefoxia ja Open Officea Windowsissa.
Niin. Kyse ei tietenkään ole mistää avoimesta raudasta, joten kylläkai valmistajalla on oikeus päättää mitä laite tukee, kuten muutkin valmistajat tekevät. Eihän laitevalmistaja yleensä tykkää, että niiten laitteita muokataan. Esim. Microsoftin X-box. Apple haluaa, tehdä tässä mobiililaitteiden kanssa kompromissin toimivuuden kustannuksella. Eipä se tunnu asiakkaita haittaavan myyntien perusteella.

Olet selvästi vannoutunut avoimienlähdekoodistenohjelmien käyttäjä. Pysy siinä, koska silläkin puolella tarvitaan käyttäjiä / testaajia. Itsekkin käytä niitä. Uskon, että esim. Open Office sopii tarpeisiisi paremmin, kuin esim. Microstin Office. Itse käytin muutamia vuosia open office ja käytimme sitä myös organisaatiossa, kunnes porukalla paloi hermot sen yhteensopivuuden kanssa MS:n tuotteiden kanssa. Nyt ollaan luovuttu tuotteesta. Mutta en siltikään sano, etteikö tuote sovi toisille. Meillä ei vain ollut aikaa tapella, eikä testailla.

Miksi ihmisillä ei saa olla oikeutta valita millaista laitetta käyttää? Jos toinen haluaa multimedialaitteen, jossa toimii kaikki muttei mikään ja toinen haluaa laitteen joka on rajoittunut mutta toimii idioottivarmasti. Miksi tälläisiä valintoja ei saisi tehdä. Itse haluan, että mobiililaitteet toimii ja kotitietokone on sitten se värkkäyspaikka.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.4.2010 @ 21:42

1829.4.2010 21:46

Kaikkien kannattaisi lukea se alkuperäinen kirje eikä tätä raiskattua lyhennelmää.

1929.4.2010 22:05

@17

No kiitokset vain, minäpä käytän aina kun tarvetta tulee. Et kuitenkaan näemmä osaa perustella väitettäsi.

Ja yksi pointti lisää, mikä takaa sen ettei HTML5:stä tule samanlainen "purkkaviritys"? Selaimissa on jo nyt jatkuvasti tietoturva-aukkoja, ja uuden version myötä koodista tulee jälleen huomattavasti monimutkaisempaa. HTML5:llä pystytään tekemään pelejä, mutta myös rasittavasti sivuilla pyöriviä mainosbannereita joissa on tehoja vaativia efektejä. Eikö se tiedä ongelmia akunkestolle samaan tapaan kuin Flash-sisällössäkin?

2029.4.2010 22:48

@9
Jos avaisit silmäsi, niin huomaisit, että Microsoftia on kivitetty jo yli vuosikymmen heidän suljetusta (tai hyvin valikoidulle yleisölle avoimista) ohjelmistoista.

@yleisesti
Jobsin pointti #5:
Monilla muillakin teknologioilla kuin Flashilla joutuu korjata ohjelmia kosketusnäytölle sopiviksi...onko se siis syy heittää ne teknologiat menemään? Jobsin mielestä kyllä.
Käsittääkseni joku kehittäjä voi myös edelleenkin tehdä HTML5:lla, CSS:llä ja Javascriptillä "rollovereita"...kertooko se enemmän työkaluista vai huonosta kehitystyöstä...? Ja vähän viittauksena Jobsin pointtiin #1: se, että on avoimet kehitystyökalut, ei tarkoita alustan avoimmuutta...vai tarkoittaako muka?

Jobsin pointti #6:
Monille kehittäjille on oikeasti tärkeämpää se, että voi kehittää useammille alustoille kuin se, että saa jostain alustata kaikkein tuoreinta hienoa irti. Tässä on hauskaa se, että kritiikki keskittyy Adobe:en, mutta totuus on, että samalla pissataan silmään monia muita cross-platform-teknologioiden kehittäjiä...kai ne on hyväksyttävä sivullinen uhri tässä Apple vs. Adobe -taistelussa.

Jobsin loppupäätelmä:
Puhuminen PC-aikakaudesta ja mobiiliaikakaudesta on mielestäni vähän tyhmää. Ei PC-aikakausi ole mihinkään varsinaisesti hävinnyt, koska mobiililaitteet täyttävät sen tyhjiön, mitä PC-laitteet eivät kykene täyttämään. Mutta merkillinen juttu on se, että edelleenkin PC:n läheisyydessä ollessani käytän sitä (ja käytän sitä hiirellä) paljon mielummin kuin mobiililaitettani -olenko yksin (vai onko mobiililaitteeni liian huono)? Sanoisin, että "mobile-era" on "pc-era:n" jatke.
Ja tässä on se mielenkiintoinen asia: Jobs vetää fokusta avoimuudesta pieneen osajoukkoon: "But the mobile era is about --- open web standards". Miksei voisi olla peräti "open standards"?

Jobsin kirjeessä on monta osuvaa pointtia, joita Adobe:n kannattaisi kumota teoilla eikä puheella, mutta on siellä sitä markkinointipuhettakin eli hev...epäasiaa/harhautusta.

2129.4.2010 23:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Darce:
icar Sillä voi ajaa vain apple kauppoihin.
Mutta et applen huoltoon, koska applen politiikkahan on, että korjaa v*ttu ite ku oot ite kuitenkin rikkonu.

2229.4.2010 23:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Stonik:
@17
kuitenkaan näemmä osaa perustella väitettäsi.

En jaksa ruveta, koska et kuitenkaan muuttaisi mielipidettäsi. Eli ajan hukkaan heittämistä, mutta jos olet rehellinen, niin tiedät flashin heikkoudet. Jos et tiedä niin tulet tietämään viimeistään se sun N900 kanssa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phiideer:
@9
Jos avaisit silmäsi, niin huomaisit, että Microsoftia on kivitetty jo yli vuosikymmen heidän suljetusta (tai hyvin valikoidulle yleisölle avoimista) ohjelmistoista.

En tiedä kelle tämä oli tarkoittettu mutta varmaan kaikki tämän tietää. Sanomattakin selvä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ranvier:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Darce:
icar Sillä voi ajaa vain apple kauppoihin.
Mutta et applen huoltoon, koska applen politiikkahan on, että korjaa v*ttu ite ku oot ite kuitenkin rikkonu.
Eli et vissiin ole koskaan käyttänyt Applea huollossa, koska Applella on tunnetusti aivan törkeen hyvä huolto. Se on jopa palkittu siitä useammankerran. Itselläni piti käyttää konetta huollossa, niin ottivat koneen aamulla ja antoivat illalla ja avot. Toinen kokemus on että hakivat kotoa ja palauttivat kahden päivän päästä. Tälläistä huoltoa ei PC:llä ole. Tidän tämä, kun olen ollut vaikka kuinka monessa tietokoneliikkeessä myyjänä / huoltohenkilönä menneisyydessäni.

Mietin vain, että miksi jaksan vastata näihin, kun minulle on loppupeleissä aivan sama, mitä porukka käyttää. No omapa on mokani. :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2010 @ 00:03

2329.4.2010 23:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti exlex:
Suostumpa tässä taas kivitettäväksi.
1.) Jotkut kommentoivat, että Applet ovat, niin suljettuja. Haluan heti oikaista ihmisiä. Ei Apple ole suljettu, vaan heidän kaksi mobiililaitettaan, eli iPhone ja iPad. Eli tämä ei ole Apple vaan kaksi heidän tuotettaan.
Totta, mutta samalla kyseiset laitteet ovat tällä(kin) hetkellä Applen ostetuimpia tuotteita, eikä niitä sen takia kannata jättää vain pieneen arvoon

Lainaus:
2.) Miksi ne ovat suljettuja? Minusta Jobs vastasi siihen. Akun kulutus, tietoturva. Mielestäni nämä ovat todella hyviä syitä. Minusta mobiililaitteet jotka tehdää isolle massalle on hyvä olla toimivia? Vai mitä mieltä ovat ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti repimään akkujaan puhelimista irti, että laitteet resetoituu?
Tässä olen samaa mieltä, enkä oikein ymmärrä monien kirjoittajien harrastamaa morkkaamista tämän asian suhteen. Itse kun elän siinä hyvässä uskossa, että näin arvokkaiden tuotteiden ostajat ymmärtävät, että esim. iPhonen kaltaisen hyvän käyttäjäystävällisyyden saamiseksi joudutaan hieman karsimaan avoimuutta (eikä minua myöskään yhtään harmita vaikka joku ei tätä ymmärtäisikään. Minusta kyseessä on aika lailla sama tilanne, kun käyttäjä ostaisi Symbian puhelimen, vaikka ei puhelinta muuhun tarvitse kuin puhumiseen, mikä onnistuu yhtä hyvin vaikka Dorolla tai muulla vastaavalla. Omapa on häpeänsä..:D). Monet (minä mukaan lukien) haluaa taas avoimempaa toimintaa, vaikka sen takia joutuisikin käyttäjäystävällisyydessä (mielestäni vielä nykypäivänäkin) hieman karsimaan, mutta se taas ei tarkoita sitä, että se olisi kaikkien haluama suuntautumisvaihtoehto.

Lainaus:
3.) Microsftinkin tuotteet ovat suljettua. Miksi Applea, niin hirveästi kivitetään. Siksikö, että kaikilla on omassa koneessa Windows. Eli onko omalehmä ojassa.
Mitä tarkoitat tällä? Kyllä Microsoftillakin on suljettuja tuotteita (esim. x-boxit) mutta kuitenkin pidän Mikin tuotteita yleisesti katsottuna selvästi avoimempina kuin Applen...

ps. Anteeksi kirjoitus- ja (mahdollisista) asiavirheistä. Vietän tänään pientä vapun kenraaliharjoitusta ;)

pps. Hienoa että täältäkin löytyy Exlexin, Stonikin ja Iknowin (muutamia vain mainitakseni) kaltaisia kirjoittajia, jotka jaksavat uutisesta toiseen kirjoittaa asiakommentteja, vaikka trollaus tälläkin sivustolla on valitettavasti vallannut jo turhan suuren osan keskusteluista..

2430.4.2010 0:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mahteri:

Mitä tarkoitat tällä? Kyllä Microsoftillakin on suljettuja tuotteita (esim. x-boxit) mutta kuitenkin pidän Mikin tuotteita yleisesti katsottuna selvästi avoimempina kuin Applen...

ps. Anteeksi kirjoitus- ja (mahdollisista) asiavirheistä. Vietän tänään pientä vapun kenraaliharjoitusta ;)

pps. Hienoa että täältäkin löytyy Exlexin, Stonikin ja Iknowin (muutamia vain mainitakseni) kaltaisia kirjoittajia, jotka jaksavat uutisesta toiseen kirjoittaa asiakommentteja, vaikka trollaus tälläkin sivustolla on valitettavasti vallannut jo turhan suuren osan keskusteluista..
Hehe. Pahoitteluni, että joudut lukemaan näitä samoja inttämisiä jatkuvasti. :P

Mielestäni Apple ja MS on melkosamanlaisia jäykkiä pas*oja, kun ruvetaan oikeasti vertaan näihin avoimempiin alustoihin. Heheh...

Hyvää vappua mahterille. :D

2530.4.2010 8:43

Heh, nyt lähti aamu hyvin käyntiin lukiessa....

Nyt on niin että kummatkin ovat osittain suljettuja, flash pirunraskas ja apple no on apple. Ongelma on ilmeisesti juuri tuo raskaus koska katsokaas wintoosan omistajat, laittakaa joku softa joka tukeutuu flash-koodiin nin huomaatte kuinka paljon "resusseja" ko ohjelma vie. Ja Apple porukka taas saa katsoa kuinka moni ns "kolmannen"- osapuolen softat toimivat applessa...

Ei apple ole antanut flashin tekijöille Mac-koneita ilmaiseksi kuin noin kiukutellaan :p, todellista hiekkalaatikko meininkiä ,on tainnut jäädä jotain välistä siellä laatikolla ollessa 3-4 v...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2010 @ 08:45

2630.4.2010 10:00

Pistän oman lusikkani soppaan. Ei nyt ole aikaa lähteä penkomaan internetin ihmeellisiä teitä, mutta hopeisessa omenassa oli väittelyä samasta aiheesta ja siellä joku sitten postasi kaksi eri linkkiä samaan videoon. Ero tosin oli siinä, että toinen videoista oli tehty flashilla ja toinen html5:lla. Lopputulos: html5 käytti suoritintehoa _koko ajan_ n.5-10% enemmän kuin flash-video. Itse testasin tuota vielä mac osX:llä ja safarilla, jossa oletettavasti on kehittynein html5-tuki.

Kyllä minusta tuntuu, että vaikka flash olisikin osaltaan buginen ja raskas, niin raskaampi html5 on ja enemmänkin tuo alkaa olla Jobsilta periaatekysymys, kun se on niin vahvasti flashia vastaan rummuttanu, niin ei sitä enää sanojansa kehtaa pyörtää. Niin ja sitten vielä btw:nä: mulla ei ole ikinä kaatunut windows, mac osX tai linux flashiin. Olenko jokin kummajainen?

2730.4.2010 10:30

Nks 123

Et ole kummajainen, itsellänikään ei ole xp-kone kaatunut kertaalkaan flash:n, mutta win7 kone kylläkin...selaimena on FF kummassakin...eli täydellinen tuki puuttuu ilmeisesti w7:sta tai FF:stä. Mutta taas se xp kone toimii taas hienosti FF:lä jonka järjestysnumero on sama 3.6...no koodarit saavat selittää miksi näin on, jos osaavat :p

2830.4.2010 10:53

Eipä ole itsellänikaan Flashi kaatanut ikinä konetta. Selain on kyllä kaatunut lukuisia kertoja ja toi Flash aiheuttaa aina välillä nykimistä selaimessa yms. mm Hiiren Scrollaus ei aina toimi täydellisesti sivuilla missä on paljon flashiä. Esim. Täällä AfterDawnissa.

Tosiaan olisi kiva saada ihan jonkunasteinen iso testi noista HTML5:sen ja Flashin nopeuseroista. Itse en kuitenkaan usko, että noilla pitäisi olla hirveästi nopeuseroja. Mukava nähdä mitä tästä sopasta kehittyy...

Olen itsekkin sitä mieltä, että Flash on ihan ok räpöstys. Mutta toivoisin, että sen tilalle tulisi kuitenkin joku toinen, kun toi on järjetön tehosyppö.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2010 @ 10:55

2930.4.2010 11:45

Mullaki on flash muuten toiminu hyvin, mutta sen jälkeen ku laitto win7 ni lähes kaikkki flash videot nykii kokonäytöllä, joitakin saa korjattua säätämällä kuvan venytystä, mutta esim ruutu.fi:ssä videot pätkäsee parin sekunnin välein vaikka mitä tekisi

Noh ei auta ku odotella sitä 64 bittistä flashia jos sellanen joskus tulisi

Mutta faktahan on se, että tällä hetkellä puhelimen tehot ei riitä pyörittämään vähänkään raskaampaa flash materiaalia kunnolla, en tosin tiedä miten tämä sitten voisi onnistua html5:llä

Kun tää flash on niin iso juttu niin mihin te sitä sitten puhelimissanne käytätte? Ainoo missä olen flashia kaivannu, että voisin aikani kuluksi vaikka bussissa katsella nettitv:stä jonkun ohjelman. Tällä hetkellä tämä ei kovinkaan hyvin onnistu ainakaan esim n900:lla, vaikka kuinka on flashia niin ruutu.fi pätkii todella mallikkaasti, katsomosta en tiedä?

3030.4.2010 12:00

Millähän muuten yle areenan mobiiliversio on toteutettu, ku se toimii iphonella, harmi ettei muut oo tehny samanlaista mobiiliversiota nettitelkuistaan

3130.4.2010 12:11

muualta lainattua

"Kolmanneksi Jobs lyttää Flashin suorituskyvyn. "Olemme säännöllisesti pyytäneet Adobea näyttämään Flash-toteutuksen, joka toimii sujuvasti mobiililaitteella. Toistaiseksi emme ole nähneet sellaista", Jobs tylyttää"

3230.4.2010 12:17

Ainoa syy miksi omat Internet selaimeni ovat kaatuneet on flash. Olipa selain sitten firefox, opera tai chrome. En oikein muista olisiko kertaakaan kaatunut muulla tavalla. Flash on heikoilla tietoturvan kanssa, eikä kyllä vahvoilla tehojen syönnin suhteen.

Apple taas on syystä suljettu. Heidän koneensa perustuu siihen, että kaikilla on samanlaiset laitteet, joita on siten helpompi korjata. He pitävät ainakin mobiilipuolen laitteilla jonkin verran tiukassa syynissä, mitä jakeluun tulee. Tämä siis tietoturvan kannalta ettei ala ilmestymään ohjelmia, jotka ovat täynnä viruksia ja niin edelleen. Sinänsä ihan ymmärrettävää. Jos ei olisi Harkko Hakkereita, niin toki kuka tahansa saisi käyttää mitä haluaisi, eikä asiaa tarvisi valvoa. Maailma vaan ei ole niin hieno paikka siinä mielessä.

Saisivat minun puolestani keksiä jotain jo sen flashin tilalle. Vaikka sen flash2:n. Jos tällä kertaa tulisi jotain kokonaisuudeltaan parempaa.

3330.4.2010 13:12

"flash on ihan kökkö ja raskas tiensä päässä oleva viritys, onneksi google ja muut kehittävät ylivoimaisia korvikkeita sille"
..."Ai Jobbs väittää Flashia huonoksi, p..kaa puhuu Jobbs, kyllä
flash on aivan ehdoton vaatimus, kyllä sitä pitää tukea kaikkien latteiden"

että sellaista..

3430.4.2010 13:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti exlex:
Toinen kokemus on että hakivat kotoa ja palauttivat kahden päivän päästä. Tälläistä huoltoa ei PC:llä ole.
Itseasiassa HP:lla on täysin samat menetelmät. Hakivat läppärini kotoa aamulla ja palauttivat seuraavana aamuna emolevy ja suoritin vaihdettuna.

Oma kantani tähän Flash/Apple juttuun on se, että kaikki menee aivan oikein. Jos kuvitellaan asioita, jotka tarvitsevat Flashia, ja joita tarvitsisi käyttää mobiililaitteella - mitä ne olisivat? Porno, porno ja porno. Ja tietyt jälkeenjääneet webohjelmat.

Flash vie tunnetusti mukavasti suoritintehoa ja virtaa, joka ei todellakaan ole hyvä asia mobiililaitteessa. Se olikin yksi Jobsin perusteluista, mikä todellakin käy järkeen! Kaverini, joka käyttää N900:aa, joutuu lataamaan laitettaan joka yö, vaikka laite ei tehokäytössä olisikaan.

Tietyt Applen menetelmät kylläkin pistävät vihaksi, kuten kaikkien videotiedostojen konvertointi MP4:ksi jotta niitä voi toistaa iPhonella. Itselläni menee siihen hermot, kun joutuu päivän odottamaan että pari leffaa saa puhelimeen. Konvertointi on muutenkin vanhanaikaista.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:
Millähän muuten yle areenan mobiiliversio on toteutettu, ku se toimii iphonella, harmi ettei muut oo tehny samanlaista mobiiliversiota nettitelkuistaan
3GP ja MP4 videotiedostoilla.

3530.4.2010 13:55

"joten niiden pelaaminen kosketusnäytöllä ei onnistu kovin kivuttomasti, koska sormea pitäisi pitää näytöllä käytännössä jatkuvasti, jolloin muiden painalluksien tekeminen olisi hankalaa."

Mites niitä muita iiLuurin pelejä sitten pelataan kuin pitämällä sormea kokoajan näytöllä?!?!?
http://www.youtube.com/watch?v=t-qRfrqQySI

3630.4.2010 14:50
Jepskukkuu
Vahvistamaton

Eikös Steven pitänyt antaa tekojen puhua eikä jatkuvasti pyöriä julkisuudessa kaiken maailman turhien juttujen muodossa. Kertoisi nyt edes sen oikean syyn miksi Apple ei Flashistä tykkää. Se ei tasan tarkkaan ole tässä kirjelmässä listattuna. Apple ei ole mikään hyväntekijä maailman pelastaja kuten ei ole mikään mukaan pörssiyhtiö. Kaikki päätökset tehdään suorasti tai epäsuorasti rahantekomielessä.

3730.4.2010 14:55

Kolmeen ekaan vaikka Apple, Symbian ja M$ ja alimpaan Google ;)
http://www.egmcartech.com/2006/12/22/ben...aru-the-finger/

3830.4.2010 15:08

Nyt myös Microsoftin IE:n General Manager Dean Hachamovitch on lähtenyt HTML5:n kehujien kannalle, ja listaa juurikin nuo samat syyt Jobsin kanssa miksi Flash on huono asia. Koska Microsoft on yleisesti ottaen "paha", onko Adobe siis todellisuudessä hyvä? :D

No joo. Asenteet Flashia kohtaan siis ovat kovenemassa. Tässä on kuitenkin yksi mielenkiintoinen asetelma - Google. Iso G on viimeisten kuukausien aikana lähentynyt huomattavasti Adobea, ja seuraavassa Androidin verisiossa tulee olemaan natiivi Flash 10.1 rautakiihdytyksellä. Lisäksi Flash-plugari tulee Googlen Chrome-selaimen mukana, ja yhtiöt työskentelevät yhtessä tehdäkseen plugarista turvallisemman (sandboxingilla).

Se on jo tiedossa, että Apple ja Google eivät ole kovinkaan kummoisissa väleissä. Microsoft puolestaan käy Googlen kanssa kilpailua niin Windows Mobilen, Bingin ja Office-palveluidensa suhteen. Nyt kun Google ja Adobe ovat kimpassa, Microsoft on siis ottanut myös Flash-kielteisen kannan.

Mutta missäs se Photoshop sitten parin vuoden päästä pyörii? WebOS:ssa, MeeGossa ja Androidissa? :D

3930.4.2010 16:24
spam
Vahvistamaton

34@
>Jos kuvitellaan asioita, jotka tarvitsevat Flashia, ja joita
>tarvitsisi käyttää mobiililaitteella - mitä ne olisivat? Porno,
>porno ja porno.

Onkohan noin, siis yleisesti ?

> Flash vie tunnetusti mukavasti suoritintehoa ja virtaa, joka ei
> todellakaan ole hyvä asia mobiililaitteessa.

Mailmassa on noin 1000 miljoonaa Flash tuellista mobiililaitetta, joista suurin osa hyvin pienitehoisia verrattuna tehohirmu iPhoneen.

>Kaverini, joka käyttää N900:aa, joutuu lataamaan laitettaan joka
>yö, vaikka laite ei tehokäytössä olisikaan.

Flashin takia ?

Tuskin Flashin vaika että iPhonea joutuu lataamaan joka yö, ei softia, mitä nyt puheluita ja muuta kevyttä peruskäyttöä. Flash sitä ei muuttaisi, paitsi jos Apple sallisi Flash sovellusten ajamisen taustalla ja siellä taustalla jotain raskasta tehtäisiin.

4030.4.2010 17:11

Hei Stonik. Tätä tarkoitin mm, kun kyselit.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Stonik:
@17
No kiitokset vain, minäpä käytän aina kun tarvetta tulee. Et kuitenkaan näemmä osaa perustella väitettäsi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:
Tällä hetkellä tämä ei kovinkaan hyvin onnistu ainakaan esim n900:lla, vaikka kuinka on flashia niin ruutu.fi pätkii todella mallikkaasti...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2010 @ 17:13

411.5.2010 1:11

Exlex..joskus ne omenalasit vaan hämärtää näkemästä raveja,saati ohjastajaa.

421.5.2010 2:07

Onneksi Steve Jobs päätti tehdä näin, eikä vain haukkua Adobea.

431.5.2010 13:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:
Exlex..joskus ne omenalasit vaan hämärtää näkemästä raveja,saati ohjastajaa.
Aijaa. Miten ikkunalasiesi laita? :P Itselläni on kyllä ihan PC:kin. lol Ja löytyy Windows 7:ka ja myös Windows Vista ihan ostettuna pakettina. Ja tulihan noita myytyäkin tuossa 1996 vuodesta 2003 vuoteen asti tietokoneliikkeissa. Eli lasini ovat erittäin kirkkaat 25 vuoden PC / Windows / unix / Linux kokemuksesta. Miten sinun lasisi. :P

Ja ihan tiedoksesi etten ole mikään Windows / linux vihaaja vaikka käytänkin nykyään MACiä pääsääntöisesti. Saati sitten joku Nokia vihaaja.

Kun käy hiekkalaatiokon ulkopuolellla, niin huomaa että sielläkin on elämää ja jopa useasti parempaa. Suosittelen joskus käymään sen ulkopuolella.

Täällä on välillä, niin paljon periaate MAC vihaajia, että ihan naurattaa. On ihan sama millainen uutinen tulee MACistä, niin aina on joku haukkumassa periaatteesta. Vaikka kyseisellä henkilöllä ei olis YHTÄÄN MITÄÄN KOKEMUSTA koko laitteesta / laitteista. En ymmärrä tälläistä tyhmyyttä. Vaikea käsittää.

En tarkoita tällä näitä yleisiä Apple / Adobe / iPad yms kommeenttejä, jossa ilmaistaa ihan asiaa. Tarkoitan näite edellemainitun kaltaisia tapauksia. Mielipiteet sekä kannanotot ovat ihan okei, kunhan niissä on jotain asiaa, eikä perustu johinkin tunteeseen tai siihen miten on Stocmanilla nähnyt jonkun laitteen ja on tämä kokemusen perusteella valmis haukkumaan kaikki... :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.5.2010 @ 13:28

442.5.2010 20:15

@EET
Sama juttu minunkin HP-läppärissä, tosin mun haku-/palautusruljanssi ei mennyt ihan yhtä kivuttomasti; tosin taisi johtua pitkälti mun aikataulullista jutuista.

@exlex
Ihan yhtälailla täällä on muitakin vihaajia (niin kuin jo mainitsin tuosta Microsoftin "kivittämisestä" jo aikaisemmin) Kaikki vain tuntuu aina vihaavan just niitä, josta itse pitää - joka osaltaan värittää laseja. Onneksi keskustelujen taso on ainakin hetkellisesti noussut viime aikoina.

@Stonik
Vaikea sanoa tuosta Microsoftin agendasta; ties vaikka vetävät HTML5-köydestä vain sen verran, että Flash kaatuisi, ja sitten vetäisisivät esiin Silverlight-korttinsa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....
Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa (12.12.2018 09:08)
Mozilla on julkaissut Firefox-selaimestaan uuden version, v64.0:n. Mitään erityisen suurta uusi versio ei sisällä, vaan kyseessä on lähinnä pieniin parannuksiin keskittyvä julkaisu. Selaimen ....
Suosituimmat haut Googlessa vuonna 2018 Suosituimmat haut Googlessa vuonna 2018 (12.12.2018 08:50)
YouTube paljasti aiemmin tämän vuoden suosituimmat nettivideot ja nyt Google julkaisi listan suosituimmista nettihauista. Vähemmän yllättäen suosituimmat aiheet liittyivät isoihin uutisaiheisiin. ....
Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä (11.12.2018 19:53)
Kiinalaisvalmistajat ovat viimeisen parin vuoden aikana koittaneet ratkoa täysin reunuksettoman älypuhelimen ongelmaa kaikkein innovatiivisimmin. Lovi on ollut ollut suosituin ratkaisu, mutta ....
2 kommenttia
Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää (11.12.2018 19:15)
Samsung on tekemässä melkoisia uudistuksia älypuhelinlinjaston käyttökokemukseen, ja niistä kenties tärkeimpänä on uusi One UI, joka korvaa vuosien aikana Galaxy-laitteissa tutuksi tulleen käyttöliittymän. ....

Uutisarkisto