AfterDawn: IT-alan uutiset

Digita haluaa C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.4.2010 10:33 Kommentteja (10)

Digita haluaa C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuen Suomessa DVB-T-verkkoja yksinoikeudella hallinnut Digita ei pärjännyt DVB-T2-kisassa yhtä hyvin, sillä yritys ei saanut itselleen ainuttakaan DVB-T2-verkkotoimilupaa, vaan ne menivät Anvialle ja DNA:lle. Digita ei aio kuitenkaan luovuttaa taistelua näin helpolla, vaan yritys on jättänyt Valtioneuvostolle muutoshakemuksen, jossa halutaan nykyisiin C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuki.
Digita perustelee muutoshakemustaan tekniikan kehittymisellä, joka sallisi useamman kanavan samanaikaisen välittämisen. Yrityksen perusteluissa DVB-T2-yhteensopivien laitteiden määrä kotitalouksissa kasvanee vauhdilla, joten kynnys DVB-T2-lähetyksille nykyisissä kanavanipuissa alenee vastaavasti. Hakemuksen mukaan muutos "edistäisi teknologianeutraaliutta sekä kilpailua digitaalisessa maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa".
Jos muutos hyväksytään, voidaan C-, D- ja E-kanavanipuissa lähettää samanaikaisesti sekä DVB-T- että DVB-T2-lähetyksiä. Hakemuksessa ilmaistun "koska muutokset tehdään pääosin maksu-TV palveluita sisältävissä kanavanipuissa on muutoshallinta ja kuluttajaviestintä helpommin toteutettavissa" -perustelun nojalla maksukanavat voisivat siirtyä ainakin osittain DVB-T2-lähetyksiin nopealla aikataululla. DVB-T2-lähetysten katselu vaatii kuitenkin uusien digisovittimien hankkimista, joten nykyisiä DVB-T-kanavia ei todennäköisesti tiputeta linjoilta aivan hetkessä. Todennäköisesti samaa sisältöä lähetetään rinnakkain sekä DVB-T:n että DVB-T2:n kautta, jolloin DVB-T2-laitteiden omistajat pääsevät nauttimaan paremmasta kuvan- ja äänenlaadusta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.4.2010 10:58

Siirrytäänkö tämän T2:n myötä myös tehokkaampaan mpeg4-pakkaukseen?

220.4.2010 11:14

Toivottavasti nyt ei tehdä samaa virhettä mitä Digitalla on ollut jo pidempään - määräävä markkina-asema. Nyt olisi syytä mahdollisimman monelle firmalle antaa toimilupa jotta olisi jonkinlaista kilpailua ja sitä myöten myös siirtohinnat tv-yhtiöille laskisivat. Tervettä järkeä. Digitan asemaa pitäisi saada nyt horjumaan.

320.4.2010 11:43

Digitaa ottaa selvästi pattiin kun ei saanutkaan "automaattisesti" sitä lupaa niin nyt koitetaan sitten toistakautta jokos onnistuisi. Toivottavasti valtioneuvosto hylkää ko ajatuksen.

420.4.2010 17:28

Taitaa käydä niin, että kanavien määrä kasvaa eikä kuvanlaatu.

521.4.2010 03:39

Löytyykö jokin lähde tuolle väittämälle, että sekä DVB-T- ja DVB-T2-lähetyksiä voitaisiin laittaa samaan kanavanippuun?

Tämä ei nimittäin tietääkseni ole mahdollista (kanavanippu on joko DVB-T -tyyppinen tai DVB-T2 -tyyppinen, se ei voi olla molempia yhtaikaa; itse kanavat voivat toki olla sekaisin MPEG2/H264 -tyyppisiä kummallakin DVB-standardilla), enkä Digitan hakemuksessakaan tuollaista mainintaa löytänyt.

621.4.2010 11:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Taitaa käydä niin, että kanavien määrä kasvaa eikä kuvanlaatu.
Toivottavasti. Kuvanlaatu on jo ihan hyvää, kanavien laatu ei.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.4.2010 @ 11:45

721.4.2010 14:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Siirrytäänkö tämän T2:n myötä myös tehokkaampaan mpeg4-pakkaukseen?
Kyllä, mutta todennäköisesti kanavien määrä nousee ja laatu pysyy samana tai heikkenee.

821.4.2010 15:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AnssiH:
Löytyykö jokin lähde tuolle väittämälle, että sekä DVB-T- ja DVB-T2-lähetyksiä voitaisiin laittaa samaan kanavanippuun?

Tämä ei nimittäin tietääkseni ole mahdollista (kanavanippu on joko DVB-T -tyyppinen tai DVB-T2 -tyyppinen, se ei voi olla molempia yhtaikaa; itse kanavat voivat toki olla sekaisin MPEG2/H264 -tyyppisiä kummallakin DVB-standardilla), enkä Digitan hakemuksessakaan tuollaista mainintaa löytänyt.
Voi olla siinä tapauksessa jos vastaanotin on kykenevä purkamaan DVB-T2 lähetettä. Siis eli DVB-T2 vastaanotin ei välitä onko siellä mpeg2, mpeg4 vai jotain muuta mitä vastaanotin on kykenevä purkamaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.4.2010 @ 15:05

922.4.2010 18:16

Nykyinen Digitan MPEG2-puuro on välillä vauhdikkaammissa kohdissa todella karseaa katseltavaa.

1022.4.2010 22:32
tonttila
Inactive

Yhdyn edelliseen. Nykyinen kuvanlaatu on usein ihan kuraa. Liikaa kanavia tungettu samaan nippuun kuvan laadun kustannuksella. Pelottaa tuleeko teräväpiirto olemaan käytännössä edes dvd tasolla kun vauhtiin päästään ja laitetaan vielä muutamat avat ja jimit sinne sekaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto