AfterDawn: IT-alan uutiset

Britannia hyväksyi luvattomia lataajia kiusaavan lakipaketin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.4.2010 13:01 Kommentteja (8)

Britannia hyväksyi luvattomia lataajia kiusaavan lakipaketin Britanniassa paljon huomiota saanut Digital Economy -lakipaketti sai eilen Britannian parlamentin hyväksynnän äänin 189-47. Digital Economy -paketti pitää sisällään mm. TV- ja radiotoimintaan liittyviä muutoksia, mutta eniten ihmisiä ovat kiinnostaneet luvattoman lataamisen estämiseen tarkoitetut toimenpiteet.
Kun lakipaketti astuu myöhemmin voimaan, on internet-operaattoreiden pakko ohjata tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä tulleet valitukset luvattomasta nettijakelusta asiakkailleen. Tämä viestien ohjaaminen tuo operaattoreille lisää kustannuksia, jotka veloitetaan luonnollisesti asiakkailta korkeampien maksujen muodossa.

Jos varoitukset eivät hillitse luvatonta toimintaa, voidaan internet-yhteyden omistaja haastaa oikeuteen. Suomesta ja Ruotsista tutun mallin mukaisesti asiakkaan tiedot voi saada ainoastaan oikeuden päätöksellä.

Luvattomien lataajien lisäksi uudistuksen pelätään aiheuttavan haittaa monille yrityksille ja järjestöille, jotka tarjoavat kuluttajille esim. ilmaista WLAN-yhteyttä internetiin, koska yhteyden tarjoaja voi joutua uudistuksen takia helposti oikeudellisiin ongelmiin, jos joku väärinkäyttää yhteyttä.

Toistaiseksi luvattomien lataajien internet-yhteyksiä ei voida vielä katkaista tai hidastaa, mutta tähän päädytään, jos uudet toimet eivät vähennä luvatonta lataamista.

Kuluttajien ohella myös tekijänoikeuksia rikkovia internet-sivustoja voidaan asettaa sulkulistalle, mutta tämäkin vaatii asian erillistä käsittelyä. Muutoksen pelätään kuitenkin aiheuttavan ongelmia mm. Wikileaks-sivustolle, koska uudistuksen myötä tällainen sivusto on mahdollista lisätä sulkulistalle.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

19.4.2010 13:53

Haiskahtaa sensuurilailta. No joka tapauksessa Ranskassa vastaava laki aiheutti lataamisen käyttäytymisen muutoksen entistä erilaisiin salaisiin järjestelmiin. Siinä TPB on kepitettu ja muitan julkia trackkereitä on saatu siivottua, trakkereiden palvelut on siirtyneet torrent verkkoihin.

Sen jälkeen kun jakaminen ja lataaminen on salatuissa verkoissa on entistä hankalampaa saada niitä jotka syyllistyvät laittomuuksiin.

29.4.2010 15:24

Tämä saa varmasti luvattoman lataamisen vähenemään!

Jaa eipä taidakkaan. Taas saatiin yksi turha laki mukaan aiheuttamaan hankaluuksia, mutta ei ratkaisemaan ongelmia joita se on tehty ratkaisemaan. Ihan mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle näitä pykäliä kiristetään ennenkuin lataaminen oikeasti vähenee tai ymmärretään että tehtävä on mahdoton.

39.4.2010 17:03

Lainaus:
Luvattomien lataajien lisäksi uudistuksen pelätään aiheuttavan haittaa monille yrityksille ja järjestöille, jotka tarjoavat kuluttajille esim. ilmaista WLAN-yhteyttä internetiin,
Jo viime kesän jälkeen olen huomannut et Helsinkin keskustassa ilmaiset Wlanit on lähes hävinnyt tai sitten ne on salasana suojattu
Lainaus:
Taas saatiin yksi turha laki mukaan aiheuttamaan hankaluuksia, mutta ei ratkaisemaan ongelmia joita se on tehty ratkaisemaan.
Vaikka puhutaan että netti piratismi on 2000 luvun kirous

Kyllä jo 1980 peli - musiikki - leffa ja vaate piratismia oli esim viron mustamäen torilla ja koulu pihoilla nyt vain netti tehnyt sen helpomaksi
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.4.2010 @ 17:03

49.4.2010 23:01

naurettavaa...

510.4.2010 0:01

Lisää tälläisiä lakeja vaan,nämähän synnyttää uusia yrittäjiä maailmalle mm.vpn-palveluja tarjoaville tahoille.
Eli näiltä osin laki uudistuksilla on jopa työllistävä vaikutus. :=

610.4.2010 10:08

On kyllä mielenkiintoista nähdä, miten tämä laki vaikuttaa. Luulen ettei se ainakaan vähennä latailua. Toinen mukava seurattava onkin se, mitkä ovat sitten jatkotoimenpiteet.

711.4.2010 12:42
dlwwc
Vahvistamaton

Aika turha laki, joka ei nosta mahdollisuutta jäädä lataamisesta kiinni, joka on yhtä pieni kuin lottovoitto.
Ja sitäpäitsi, jos minun postiluukustani tulisi tuollainen kirje, en lopettaisi lataamista, vaan menisi operaattori vaihtoon.

On turhaa yrittää laieilla poistaa piratismia, koska uusia tapoja, joilla on vaikeampi jäädä kiinni, keksitään koko ajan esim.vpn,darknet,jne.

812.4.2010 17:34

Siis mafian kiristyksen vuoksi tavalliset nettikäyttäjät maksavat liittymistään nyt entistä enemmän. Täysin naurettavaa pelleilyä, taas kerran. Ja tuohon on vielä kermana kakun päälle lisätty sensuurimahdollisuus. Ei ole todellista, eihän. Ahdistaa ja kovasti lukea tällaista. Mafiahan tahtoo, että kaikki Internet-liikenne kulkee heidän kauttaa, salaamattomana (salausten käytöstä vankeutta) lisäksi tulee sensuroida kaikki eriäviä mielipiteitä esittävät sivustot.

Miten YHDEN tahon edut voivat vaikuttaa näin paljon koko yhteiskunnan toimintaan? Ollaan valmiita tinkimään sananvapaudesta ja valmiita maksattamaan mafian kyttäysjärjestelmän kustannukset Internet-käyttäjillä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto