AfterDawn: IT-alan uutiset

FT: Googlen vetäytyminen Kiinasta lähes varmaa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 15.3.2010 22:46 Kommentteja (5)

FT: Googlen vetäytyminen Kiinasta lähes varmaa Googlen vetäytyminen Kiinan hakukonemarkkinoilta on nyt 99,9 prosenttisen varmaa, kertoo Financial Timesin (FT) lähteenä toimiva asiantuntija. Asiantuntijalähteen mukaan Googlen ja Kiinan viranomaisten Kiinan sensuuripolitiikkaa koskevat neuvottelut ovat ajautuneet diplomaattiseen umpikujaan.
Lähtölaukaus Googlen vetäytymisuhkaukselle oli tammikuinen nettihyökkäys, joka kohdistui Googlen ohella 30 muuhun Kiinassa toimivaan yritykseen. Hyökkäyksen alkulähteeksi paikannettiin Kiina. Hyökkäyksen jälkeen Google ilmoitti vetäytyvänsä Kiinasta, mikäli yhtiö ei pysty tarjoamaan maassa sensuroimatonta palvelua. Kiina edellyttää hakukonepalveluilta hakutulosten ennakkosensuuria.

Viime perjantaina Kiinan viranomaiset ilmoittivat, että mikäli Google aikoo jatkaa toimintaansa, on sen noudatettava maan lakeja tai kärsittävä seuraukset. Kiinan teollisuus- ja it-ministeri Li Yizhong perjantaisesta lausunnosta kävi ilmi, että mitään erityiskohtelua Googlen on turha odottaa.

"Jos [Google] toimii rikkoen Kiinan lakeja, on se epäystävällistä ja vastuutonta, ja yhtiö joutuu kestämään seuraukset", totesi ministeri perjantaina.

FT arvioi, että vaikka Google tekeekin vetäytymispäätöksen todennäköisesti jo hyvin pian, voi itse vetäytyminen tapahtua hitaammin. Tällä yhtiö haluaa varmistaa, ettei sen paikalliset työntekijät joudu Kiinan viranomaisten kostotoimien uhreiksi.

Googlen Google.cn-nettitunnus on ollut toiminnassa neljä vuotta. Hakukoneen markkinaosuus on 30 prosenttia.

Google korostaa, ettei sen vetäytyminen Kiinan hakukonemarkkinoilta kuitenkaan tarkoittaisi sitä, että yhtiö ajaisi alas koko toimintansa maassa. "Meillä on hyvää liiketoimintaa Kiinassa. Tämä tapaus koskee ainoastaan sensurointisääntöjä", Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt kommentoi FT:lle.

Googlella on jo pitkään ollut Pekingiin sijoitettu tutkimuskeskus. Lisäksi yhtiöllä on maassa myyntiosasto, joka myy kiinankielisiä mainoksia Kiinassa toimiville mainostajille maan rajojen ulkopuolella toimivaan Google.com-palveluun.

Huolimatta jyrkästä suhtautumisesta sensuuriasiaan ei Kiinan viranomaisetkaan varsinaisesti toivo Googlen lähtevän maasta. FT:n asiantuntijalähteet kuitenkin epäilevät Googlen toiminnan Kiinassa vaikeutuvan huomattavasti, mikäli yhtiö joutuu viranomaisten silmätikuksi.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.3.2010 8:32

Ihanaa, että Kiinassa osataan olla näin avoimia sensuurin suhteen, eikä sen olemassa oloa yritetä paljoa salailla (paitsi ehkä Kiinan sisällä). Mielenkiintoinen poliittinen vääntö. Kiina ei oikein voi antaa Googlelle periksi, koska sen jälkeen olisi pikkuhiljaa annettava myös muille periksi sensuuriasioissa.

216.3.2010 9:35

Hieno juttu että googlelta löytyy munaa pistää kiinalle kampoihin vaikka tuosta vetäytymisestä tulee varmasti ihan kiva lovi googlen kassavirtaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiinan teollisuus- ja it-ministeri Li Yizhong:

"Jos [Google] toimii rikkoen Kiinan lakeja, on se epäystävällistä ja vastuutonta, ja yhtiö joutuu kestämään seuraukset", totesi ministeri perjantaina.

Olette hyvin typerä mies, herra Yizhong. Jos hallitus rikkoo sananvapautta, se osoittaa, että hallitus on liian heikko ja joutuu näin peittelemään osaamattomuuttaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.3.2010 @ 09:40

316.3.2010 14:12
bngh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Olette hyvin typerä mies, herra Yizhong. Jos hallitus rikkoo sananvapautta, se osoittaa, että hallitus on liian heikko ja joutuu näin peittelemään osaamattomuuttaan.

Hahaa olisi mahtava nähdä herra Yizhongin ilme ja vastaus kun jonkun valtion johtaja sanoisi tuon Yizhongille päin naamaa!

416.3.2010 14:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Olette hyvin typerä mies, herra Yizhong. Jos hallitus rikkoo sananvapautta, se osoittaa, että hallitus on liian heikko ja joutuu näin peittelemään osaamattomuuttaan.
Maassa maan tavalla tai maasta ulos ;) Pitäähän se globaalin suuryrityksenkin noudattaa niitä maan lakeja, olivat vaikka miten typeriä. Sitä sopii sitten lähteä jos ei miellytä. Vai mitä mieltä olisivat ihmiset, jos Google tulisi perseilemään Suomeen lakien vastaisesti? :P Ja toki, sananvapaus on erittäin tärkeä asia, en mä sitä vastaan ole tietenkään.


516.3.2010 14:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Olette hyvin typerä mies, herra Yizhong. Jos hallitus rikkoo sananvapautta, se osoittaa, että hallitus on liian heikko ja joutuu näin peittelemään osaamattomuuttaan.
Maassa maan tavalla tai maasta ulos ;) Pitäähän se globaalin suuryrityksenkin noudattaa niitä maan lakeja, olivat vaikka miten typeriä. Sitä sopii sitten lähteä jos ei miellytä. Vai mitä mieltä olisivat ihmiset, jos Google tulisi perseilemään Suomeen lakien vastaisesti? :P Ja toki, sananvapaus on erittäin tärkeä asia, en mä sitä vastaan ole tietenkään.Näinhän se on. Onneksi google on näköjään päättänyt pitää päänsä ja valita tuon lähtemisen sen sijaan että olisi Kiinan hallituksen talutusnuorassa. Lakeja tottakai pitää noudattaa, mutta kun tässä google vs. kiina -jutussa ei nyt ole kyse pelkästään laeista vaan ihmisen perusoikeuksista josta säädetään mm. YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa ja jonka myös kiina on (ihme kyllä) hyväksynyt.

EDIT:
Lainaus:
YK:n ihmisoikeuksien julistus:
19. artikla. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.3.2010 @ 14:25

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto