AfterDawn: IT-alan uutiset

TV-toimijoiden taajuusmaksuihin valtaisa korotus

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 1.3.2010 14:10

TV-toimijoiden taajuusmaksuihin valtaisa korotus Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esittää taajuusmaksujen yksinkertaistamista ja tasapuolistamista. Tämä tarkoittaisi matkaviestinoperaattoreille hinnanalennusta, kun taas televisiotoimijoiden maksut nousisivat. Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan esitetty järjestelmä kannustaisi taajuuksien tehokkaaseen käyttöön. Lindén aikoo perehtyä hänelle tänään jätettyyn työryhmän raporttiin ja kuulla taajuuksien käyttäjiä.
"Tarkoituksena on tehdä vielä ennen kesää ratkaisu siitä", miten asiassa edetään, ministeri Lindén toteaa. Työryhmän puheenjohtajana toimi viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ehdotettu taajuusmaksujärjestelmä on huomattavasti tasapäisempi kuin nykyinen maksumalli, joka kohtelee eriarvoisesti taajuuksien eri käyttäjäryhmiä. Tällä hetkellä televisio- ja radiotoiminnan harjoittajat maksavat kaupallisessa käytössä olevista, teknisiltä ominaisuuksiltaan erittäin arvokkaiden taajuuksien käyttöoikeuksista merkittävästi alhaisempia maksuja kuin matkaviestinoperaattorit.

Nykymallissa taajuusmaksujen ero on huikea. Matkaviestintaajuuksien vuosittaiset käyttöoikeudet ovat maksaneet yhteensä 3,7-5,2 miljoonaa euroa vuosina 2008-2010. Samana aikana televisio- ja radiotoimintaan käytettävistä taajuuksista on peritty vuosittain yhteensä vain noin 162 000 euroa, eli noin 54 000 euroa vuodessa.

Vaikka taajuusmaksujen hintaero on suuri, ei se LVM:n mukaan selity taajuusmaksujen arvolla. Ministeriö mukaan matkaviestinten ja television käyttämät taajuusmäärät ja niiden kaupallinen arvo ovat nimittäin samaa suuruusluokkaa.

Työryhmän ehdotus muuttaisi asetelmaa siten, että televisioverkkojen taajuusmaksuihin ryhdyttäisiin myös soveltamaan matkaviestinverkkojen taajuusmaksuihin sovellettavaksi ehdotettua peruskaavaa. Muutos nostaisi televisiotoimijoiden maksuosuuden arviolta 2,1 miljoonaan euroon, kun taas matkaviestinverkkojen osuus alenisi nykyisestä vuoden 2010 noin 5,2 miljoonasta eurosta arviolta noin 3,3 miljoonaan euroon. Muita merkittäviä maksumuutoksia esitykseen ei sisälly.

Uuteen malliin siirryttäisiin vaiheittain siten, että televisiomaksut tulisivat täysimääräisesti voimaan vasta vuoden 2014 alussa. Matkaviestinverkkojen taajuusmaksujen alentaminen tapahtuisi saman siirtymäkauden aikana. Muiden taajuuksien käyttäjäryhmien maksuihin ehdotetut muutokset ovat vähäisempiä, joten työryhmän ehdotuksen mukaan ne tulisivat voimaan vuoden 2011 alusta.

Työryhmän loppuraportti lähetetään vielä lausuntokierrokselle. Taajuusmaksujen rukkaaminen ei vaadi muutoksia lakiin, vaan maksuista säädetään liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto