AfterDawn: IT-alan uutiset

Äänitemyynti putosi Suomessa yli miljoonalla

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 5.2.2010 21:01 Kommentteja (25)

Äänitemyynti putosi Suomessa yli miljoonalla Äänitemyynti jatkoi Suomessa laskuaan viime vuonna, kertoo sanomalehti Kaleva verkkosivuillaan. Fyysisiä äänitteitä ostettiin viime vuonna yli miljoona kappaletta vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien (ÄKT) jäsenyhtiöiden äänitteitä myytiin viime vuonna Suomessa yhteensä noin 5,27 miljoonaa kappaletta. Pudotusta edellisvuoteen tuli reippaasti, koska vuonna 2008 äänitteitä myytiin noin 6,32 miljoonaa kappaletta.

ÄKT:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrän mukaan laillisen digitaalisen musiikin myynti kasvoi viime vuonna marraskuun loppuun mennessä lähes 60 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Suurimman yksittäisen syyn fyysisten äänitteiden myynnin heikkenemiseen Kyyrä kuitenkin sanoo olevan laiton lataaminen.

Kotimaisista artisteista levymyynnin kärkeen viime vuonna kiri Lauri Tähkä & Elonkerjuu albumillaan Tänään ei huomista murehdita. Levyä myytiin 66 377 kappaletta. Toiseksi tuli Anna Puun albumi, jota myytiin 57 458 kappaletta. Kolmas oli 37 699 myydyllä levyllä Yön albumi Loisto.

Ulkomaisista albumeista parhaiten myi Baseballs – Strike! (73 930). Toiseksi tuli Madonna – Celebration (29 416) ja kolmanneksi Rammstein – Liebe Ist Für Alle Da (24 843).

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

15.2.2010 21:09

Suurimmat syyt tuohon piratismin rinnalla ovat ihan veikkaukselta Spotify ja Nokia Comes With Music

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.2.2010 @ 21:10

25.2.2010 21:15

Eikä lama vaikuttanut yhtään?

35.2.2010 21:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Qwasd:
Eikä lama vaikuttanut yhtään?
Ei, koska he vain odottavat kulutuksen jatkuvan aina yhtä paljon, ellei peräti enemmän! Hirvittävää on, kun rahaa ei tulekkaan niin paljon kuin eilen!

...Not

45.2.2010 21:54

Itse ostin taasen fyysisiä äänitteitä enemmän kuin vuosiin. Mutta yhtään levyä en ostanut Suomalaisesta kivijalka liikkeestä.

Baseballs - Strike .... Tässä maassa on paska musiikkimaku.

55.2.2010 21:58
Sarva
Vahvistamaton

Musiikin huonoudella, vanhojen ideoiden loputtomalla kierrättämisellä, ylituottamisella sekä kuuntelijoiden aliarvioimisella on myös oma vaikutuksensa. Omaan levysoittimeeni en mitään autotune-superkompressio-hittituottaja-hohhoijaa -levyjä laita soimaan. Mieluummin kuuntelen levy-yhtiöiden ulkopuolelle jääneitä mielenkiintoisia artisteja, joiden musiikkia saa laillisesti ladattua ilmaiseksi. Käyn sitten katsastamassa livesoitantaa ja maksan mielelläni muutaman euron omakustanteesta, jos musiikki miellyttää.

65.2.2010 22:45

Itsehän juuri ennakkotilasin ensimmäisen fyysisen äänitteen ikinä, Kalmah - 12 Gauge. Jotenkin on oppinut arvostamaan artisteja enemmän, joten en ole oikeastaan mitään ladannut pitkään aikaan.

Eikä nuo nyt loppujen lopuksi hirveän kalliita ole, kun tuokin pyörii taustalla luultavasti koko seuraavan vuoden ajan. :)

75.2.2010 22:51

Ja tuosta 60%:sta piraattien osuus on mitä? 70-90%...

85.2.2010 23:19

En varmasti ole ainoa joka on siirtynyt täysin (enimmäkseen laillisten) nettimedioiden käyttäjäksi.
21th vuosisata jo, jos "joku" (=mm. ÄKT) ei ole vielä huomannut.

Avainsanat:
internet, IN-TER-NET ja Spotify, SPO-TI-FY.

Spotify Premium toki vinguttaa Visalta 9,99e / kk (huimaa!), mutta pakko maksaa, kun ei kestä n. sekuntiakaan Verkkokauppa . com, Osta Viis... tai muutakaan radiomainontaa.
Ilmaiseksikin voi toki kuunnella, jos hiukset kestää.

n. 10:llä saan _kaiken_ musiikin kotiini, autooni, kauppaani, lenkilleni, työpaikalleni, jne (firman liittymä toki iso +).
Koti-Macillä Spotify pauhaa n. 24/7 taustamusiikkina, oli kotona, tajuissaan tai/eli ei.

PS _NOT_ sponsored by Spotify tai Apple

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.2.2010 @ 00:03

96.2.2010 2:05
einherjar
Vahvistamaton

Ettei vaan syynä kuitenkin olisi äänitteiden musiikin laadun puute?...
Viime vuosi oli huonon musiikin juhlaa valtamedian puolella. Eikö sekin jo kerro jotakin, että joku The Baseballs voi hallita listaa näinin suurella erolla edellisiin? Se ilmeisesti oli ainoa kuluttajia miellyttävä julkaisu koko vuonna.

Hyviäkin julkaisuja oli, mutta ne tulivat isojen levy-yhtiöiden ulkopuolelta, eikä siis niiden (aktiiviharrastajien/-fanien ulkopuoliseen) mainostamiseen siis puskettu niin paljoa rahaa että suuri yleisö olisi niistä innostunut jne.

Jos myy mikropitsoja, niin ei voi olettaa ihmisten ostavan niitä samaan hintaan kun oikeita pitsoja virallisesta pitseriasta.
Sama koskee levynmyyntiä. Miksi kukaan ostaisi laman aikana 20e:n levyn jossa on vain se yksi hyvä single, jos sen singlen voi ostaa netistä selvästi halvemmalla?

Pitäisi levy-yhtiöillä mennä vähäsen itseensä...
Aina valitetaan vain kun kukaan ei osta. Ikinä ei mainita ettei hyviä artisteja kasva puussa (tai Idolssissa)

106.2.2010 3:29

Niin ohan se erikoista että esim Him orkesterin uusin spessu jossa on käsinpainettu litografi mukana maksaa suomessa 34,99e ja jenkeissä 34,99$, säästän kun ostan tuon suomessa tehdyn levyn jenkeistä toimii hyvänä esimerkkinä miksi suomessa ei levy myy.

116.2.2010 8:15

Minulle on nykyaikainen 7.1 äänijärjestelmä, eikä siinä ole CD-soitinta. Mediaserveri kyllä löytyy useiden terojen kapasiteetilla.

Mieluusti ostaisin 5.1 ääni+video tuotteita, mutta jostain syystä kyseisen äänimaailman hallitseminen on suomalaisilla tuottajilla lastentarhan tasolla. Katso vaikka joku v2000-2009 suomalainen elokuva, niin voit olla varma että elokuvaan upotettu musiikki on vähintään +20db suuremmalla tasolla kuin muut äänet (saa olla alituiseen varuillaan ettei herätä naapureitaan kun humppamusiikki pamahtaa tuuteista).

126.2.2010 11:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti groovesan:
Minulle on nykyaikainen 7.1 äänijärjestelmä, eikä siinä ole CD-soitinta. Mediaserveri kyllä löytyy useiden terojen kapasiteetilla.

Mieluusti ostaisin 5.1 ääni+video tuotteita, mutta jostain syystä kyseisen äänimaailman hallitseminen on suomalaisilla tuottajilla lastentarhan tasolla. Katso vaikka joku v2000-2009 suomalainen elokuva, niin voit olla varma että elokuvaan upotettu musiikki on vähintään +20db suuremmalla tasolla kuin muut äänet (saa olla alituiseen varuillaan ettei herätä naapureitaan kun humppamusiikki pamahtaa tuuteista).

Suosittelen katsomaan sinne peiliin nyt ensimmäisenä. Se on nyt vaan ihan tavallista että elokuvissa on suuria tasoeroja äänen voimakkuudessa. Sillä omalta osaltaan luodaan tunnelmaa. Tarkoitus ei ole todellakaan sellainen että kaikki äänet kuuluvat samalla voimakkuudella.

En muista yhtäkään suomalaista elokuvaa 2000 luvulta missä äänet olisivat olleet erityisen huonot. Suuressa osassa ne on varmasti esimerkillisen hyvät.

Jos kuitenkin haluat "pilata" elokuvan äänet niin vahvistimelta pystyy yleensä kompressoimaan äänet samalle tasolle jolloin suuria eroja äänenvoimakkuuden suhteen ei tule. Kulkee nimellä silent mode, night mode...

136.2.2010 12:37

OFFTOPIC:

Lainaus:
En muista yhtäkään suomalaista elokuvaa 2000 luvulta missä äänet olisivat olleet erityisen huonot.

http://www.imdb.com/title/tt0248965/ Lomalla, tuossa elokuvassa jos en aivan väärin muista on esim. huulisynkkaongelmia jälkiäänitettyjen repliikkien osalta ja muutamissa kohdissa äänimaailma on todella lattea. Voi tietenkin olla, että kyseessä on taiteellinen ratkaisu.

146.2.2010 13:16

Toinen pohdittavan arvoinen asia on siinä, että kuinka moni tilaa levynsä ulkomailta. Eikö se ole tällöin halvempaakin? Itse tapaan tehdä näin elokuvien kohdalla.

156.2.2010 14:28

Tommi Kyyrä on idiootti. Jos laillinen ladattu musa nostaa myyntiä 60 prossaa niin olis kiva kun ilmoittaisivat sen rahallisen arvon niin voisi verrata onko kokonaismyynti laskenut oikeasti yhtään. Jos fyysisten tuotteiden myynti laski 1.05 miljoonaa kappaletta (albumia) eli vaikka 20e/kpl joten laskua tuli 20M€ niistä. Mutta kuinka paljon tulee täppiä digitaaalisesta myynnistä?


Ja tosiaan jos ei (kaupallisesti) kiinostavia levyjä julkaista niin ehkä ihmiset menee vaikka leffaan sillä rahalla ku ostaa Kirkan kootut-kokoelman.


Uusi otsikko:
Yhä useampi ostaa musiikkinsa internetin latauspalveluiden kautta. Vaikka musiikin fyysinen myynti laskee, myynnin kokonaismäärä nousussa piratismista huolimatta. Ääniteteollisuudella pyyhkii hyvin lamasta huolimatta.

166.2.2010 23:28

Lainaus:
Uusi otsikko:
Yhä useampi ostaa musiikkinsa internetin latauspalveluiden kautta. Vaikka musiikin fyysinen myynti laskee, myynnin kokonaismäärä nousussa piratismista huolimatta. Ääniteteollisuudella pyyhkii hyvin lamasta huolimatta.

Siis vielä uudempi otsikko:Musiikkiteollisuudella pyyhkii hyvin lamasta huolimatta. Ääniteteollisuus on historiaa.

177.2.2010 17:04

Pelkän äänitemyynnin pottiin tuijottaminen ei ole sinällänsä hyödyllistä. Pitäisi tutkia koko mediamyynnin saamaa siivua ihmisten kuluttamisesta. Ihmisten ostotottumukset tapaavat muuttua aikojen kuluessa.


Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

187.2.2010 18:55

Jouduin juuri avaamaan uuden CDn, meni monta minuuttia ähertäessä suojamuovin kanssa, saksia kun ei voi koteloa naarmuttamatta käyttää. Lieneekä tuossa syy laskeneeseen myyntiin?

198.2.2010 10:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti groovesan:
Minulle on nykyaikainen 7.1 äänijärjestelmä, eikä siinä ole CD-soitinta. Mediaserveri kyllä löytyy useiden terojen kapasiteetilla.

Mieluusti ostaisin 5.1 ääni+video tuotteita, mutta jostain syystä kyseisen äänimaailman hallitseminen on suomalaisilla tuottajilla lastentarhan tasolla. Katso vaikka joku v2000-2009 suomalainen elokuva, niin voit olla varma että elokuvaan upotettu musiikki on vähintään +20db suuremmalla tasolla kuin muut äänet (saa olla alituiseen varuillaan ettei herätä naapureitaan kun humppamusiikki pamahtaa tuuteista).
Johtuu siitä ettei dvd-versioiden äänitöihin anneta rahaa, joten joudutaan menemään noilla leffateattereiden miksauksilla, joihin taas tuollainen dynamiikka on omiaan.

Mitä tuohon äänitteiden myynnin laskuun tulee, voisiko syynä olla yksinkertaisesti se ettei fyysiset levyt ole enää niin kiinostavia? Itsekkin olen jo heittänyt sadat cd-levyni pääpiirteittäin roskiin. Niillä ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään. Tallessa on vain levyt joiden kansissa on jotain säilyttämisen arvoista, niistäkin taitaa itse levyt olla hukassa.

Sama kun syyttäisi piratismia siitä ettei VHS:t mene enää kaupaksi.

208.2.2010 13:15

Viime vuonna en ostanut yhtään levyä, mutta eilen tilasin Funkiestista pari kappaletta. En osta mitään listakakkaa, radiossa soivaa yleismusiikkia. Nou. Tuen mielummin itseäni miellyttävää indie-menoa. Löytyy oikeasti vaikka mitä, joka ei tule radiossa soimaan, mutta silti kansa tietää. Ainakin osa kansasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2010 @ 13:16

218.2.2010 13:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Tallessa on vain levyt joiden kansissa on jotain säilyttämisen arvoista, niistäkin taitaa itse levyt olla hukassa.

Tuo on tavallaan sääli, sillä kansitaide on yksi syy, miksi fyysisiä tallenteita tulee tukea.

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

228.2.2010 15:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Tallessa on vain levyt joiden kansissa on jotain säilyttämisen arvoista, niistäkin taitaa itse levyt olla hukassa.

Tuo on tavallaan sääli, sillä kansitaide on yksi syy, miksi fyysisiä tallenteita tulee tukea.
Itseasiassa kaveri kertoi juuri eilen tilanneensa pari levyä joissa tulee mukana jonkilainen "kirja". Ilmeisesti jotain taidetta ja muuta levyn tekoon liittyvää materiaalia. En muista bändejä, toinen taisi olla joku suomalainen hevipumppu(stam1na tms.), toista en muista mutta suomalainen oli sekin.

Ihan hyvä idea sinäänsä. Tavallaan koko levy on turha, mukana voisi seurata kappaleiden latausoikeudet(vinyyliversiossa kuullema onkin näin), studiopäiväkirja, kuvia, vaikka pääsy jonnekkin nettisivujen "vip"-puolelle, juomalippu helsingin keikalle ja muuta vastaavaa. Turha sinne on cd:tä enää tunkea.

edit: Miten olisi joku mikserin tapainen nettiyhteisö(kaikille bändeille yhteinen), johon voisi rekisteröidä ostoksen mukana tulleella koodilla itsensä k.o "levyn" omistajaksi. Omistajat pääsisivät sitten levyn kaikkeen digitaaliseen sisältöön ja levyn keskustelualueeseen käsiksi, ja tietysti heidän "faniutensa" pisteytettäisiin sen mukaan kuinka paljon sisältöä on ladattu ja katseltu. Varmasti ihmisten hi-score-lista halukkuus saisi heidät hankkimaan levyjä. Samassa pääsisi sitten selaamaan samanhenkisiä ihmisiä, sekä tietysti braassailemaan isolla levy-valikoimallaan.

Yleisellä puolella sitten keikka-aikatauluja, levyarvioita, yleinen keskustelufoorumi, radio, jne.

Taidanpa laittaa patentin vetämään :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2010 @ 15:50

239.2.2010 8:46

Taitaa toi Kyyrä olla hiukan tyhmä, kun syyttää laitonta latausta fyysisten levyjen myynnin vähenemiseen. Itse en ole ostanut yhtään fyysistä levyä suomesta ainakaan 4 vuoteen, koska ulkomailta saa tilattua postiluukkuun yleensä puolet halvemmalla saman lätyn ja valikoimaakin löytyy huomattavasti enemmän.

249.2.2010 10:00

Spotify ON iso tekijä. Itse en ole ladannut/ostanut/saanut musiikkia piiiiiitkään aikaan, kun on Spotify joka vimpaimessa.

2510.2.2010 18:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti groovesan:
Minulle on nykyaikainen 7.1 äänijärjestelmä, eikä siinä ole CD-soitinta. Mediaserveri kyllä löytyy useiden terojen kapasiteetilla.

Mieluusti ostaisin 5.1 ääni+video tuotteita, mutta jostain syystä kyseisen äänimaailman hallitseminen on suomalaisilla tuottajilla lastentarhan tasolla. Katso vaikka joku v2000-2009 suomalainen elokuva, niin voit olla varma että elokuvaan upotettu musiikki on vähintään +20db suuremmalla tasolla kuin muut äänet (saa olla alituiseen varuillaan ettei herätä naapureitaan kun humppamusiikki pamahtaa tuuteista).
Joo ja miks niissä suomileffoissa pitää soida aina joku kesän/vuoden hittibiisi.. ei huoh.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto