AfterDawn: IT-alan uutiset

Chrome meni Safarin ohi selainmittauksissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.1.2010 15:13 Kommentteja (18)

Chrome meni Safarin ohi selainmittauksissa Internetiin selaamiseen käytettävien selainten ja käyttöjärjestelmien suosiota mittaava Net Applications on odotetusti julkaissut tietoja viime vuoden selainsodasta, joiden valossa Googlen Chrome on nyt maailman kolmanneksi käytetyin internet-selain.
Aiemmin kolmatta sijaa hallussaan pitänyt Applen Safari tippui nyt neljänneksi, mutta ero näiden kahden selaimen välillä ei ole kovin suuri (Chrome 4,63% ja Safari 4,46%). Net Applicationsin listan perusteella suosituin internet-selain on edelleen Microsoftin Internet Explorer, jonka markkinaosuus on kuitenkin laskenut jatkuvasti ja IE:n hallussa on enää 62,69 prosentin osuus selainmarkkinoista. Toisena jatkaa edelleen Mozillan Firefox, jonka suosio kuitenkin laski marraskuun mittauksiin verrattuna.

Edellisen vuoden aikana IE menetti suosiotaan 6,5 prosenttiyksikön verran, Firefox kohosi parin prosenttiyksikön edestä ja suurimman nousun teki Chrome (yli kolme prosenttiyksikköä).

Käyttöjärjestelmien osalta suosituin alusta on edelleen Windows, jonka eri versioita käyttää 92,21 prosenttia surffaajista. Toisella sijalta löytyvät Mac OS X -käyttöjärjestelmät 5,11 prosentin osuudella ja kolmantena ovat Linuxia käyttävät laitteet joiden osuus on 1,02 prosenttia. Viime vuonna Windows menetti suosiotaan 1,5 prosenttiyksikön verran, kun taas Mac OS X:n osuus kohosi noin puolen prosenttiyksikön verran.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

12.1.2010 15:20

Ja vertailun vuoksi suomenkielisen AfterDawnin tilastot viimeksikuluneen 30 päivän ajalta:

1. Firefox (58.15%)
2. Internet Explorer (28.61%)
3. Chrome (5.67%)
4. Opera (4.53%)
5. Safari (2.30%)

Ja vielä englanninkielisen AfterDawnin vastaavat:

1. Firefox (42.21%)
2. Internet Explorer (39.34%)
3. Chrome (8.59%)
4. Safari (5.76%)
5. Opera (2.55%)

22.1.2010 15:25

Lainaus:
62,69%

huolestuttavan paljon dorkia vieläkin liikenteessä

Lainaus:
28.61%

AD:n suomalaiset käyttäjät onneks vähän kunnostautunut

32.1.2010 16:40

IE:llä on edelleen paljon käyttäjiä koska kaikki eivät usko Microsoft-vastaisten käyttäjien juttuja ja tietävät että käytetyllä selaimella ei ole merkitystä tietoturvassa. Jokaiselle selaimelle ilmestyy jatkuvasti turvapäivityksiä (Firefoxille eniten) ja jokainen selain on turvallinen kun sen päivitykset on kunnossa. Mutta jokaisella selaimella onnistuu myös haittaohjelmien lataaminen joten se on käyttäjän moka jos lataa esim näytönsäästäjän jossa on haittaohjelma.

Rikolliset tietävät että on muitakin selaimia käytössä kuin IE, joten muutama vuosi sitten yleisiä IE:n ActiveX-komponentteja ei rikollisten sivuilla enää ole, vaan tiedostojen lataus onnistuu jokaisella selaimella (katso alla olevat kuvat).

Kuvassa on "videokoodekki" rikollisen nettisivulla.

Kuvassa on "virustorjuntaohjelma" rikollisen nettisivulla.

42.1.2010 16:51

Itse en pidä lE:n käyttöliittymästä yhtään. Chrome on paljon helppokäyttöisempi ja on nopeampi kuin IE tai Firefox.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 16:54

52.1.2010 17:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti heikki75:
IE:llä on edelleen paljon käyttäjiä koska kaikki eivät usko Microsoft-vastaisten käyttäjien juttuja ja tietävät että käytetyllä selaimella ei ole merkitystä tietoturvassa. Jokaiselle selaimelle ilmestyy jatkuvasti turvapäivityksiä (Firefoxille eniten) ja jokainen selain on turvallinen kun sen päivitykset on kunnossa. Mutta jokaisella selaimella onnistuu myös haittaohjelmien lataaminen joten se on käyttäjän moka jos lataa esim näytönsäästäjän jossa on haittaohjelma.

Rikolliset tietävät että on muitakin selaimia käytössä kuin IE, joten muutama vuosi sitten yleisiä IE:n ActiveX-komponentteja ei rikollisten sivuilla enää ole, vaan tiedostojen lataus onnistuu jokaisella selaimella (katso alla olevat kuvat).

Kuvassa on "videokoodekki" rikollisen nettisivulla.

Kuvassa on "virustorjuntaohjelma" rikollisen nettisivulla.
ei tässä mistään turvallisuudesta ole kysymys....IE on paska muilla(kin) osa-alueilla
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 17:10

62.1.2010 17:20

800k vierailusta:
1. Firefox (56.16%)
2. Internet Explorer (23.30%)
3. Safari (8.96%)
4. Chrome (8.18%)
5. Opera (2.83%)

Itse suosin Operaa.
Mikään muu selain ei vain ole ikinä tarjonnut sitä kaikkea mitä olen tottunut käyttämään. (mail, rss, yhden painikkeen pikanäppäimet, muistiinpanot, link olleet jo monia vuosia, turbo ja unite nykyisin)

72.1.2010 18:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BaldAngel:
ei tässä mistään turvallisuudesta ole kysymys....IE on paska muilla(kin) osa-alueilla
Jokaisella käyttäjällä saa olla mielipide siitä pitääkö IE:stä vai ei, mutta olet varmaan huomannut että IE:tä haukutaan eniten sen turvallisuudesta ja suurin osa haukkujista ei edes käytä Windowsia, joten tällöin on yleensä kysymys heidän vihamielisestä suhtautumisestaan Microsoftin ohjelmiin. Käy vaikka onnettomalla Suomi24.fi:llä lukemassa viestejä.

Itse olen käyttänyt IE:tä yli 10 vuotta ja kertaakaan ei ole IE:n kautta automaattisesti haittaohjelmia koneelleni asentunut. Viimeiset kaksi vuotta ei ole XP:ssä ollut edes virustorjuntaohjelmaa kun osaan nettiä käyttää turvallisesti. XP:n oman palomuurin lisäksi on WinPatrol.

82.1.2010 18:15

Lainaus:
Viimeiset kaksi vuotta ei ole XP:ssä ollut edes virustorjuntaohjelmaa kun osaan nettiä käyttää turvallisesti

kun kasvan isoksi, haluan olla kuin sinä

92.1.2010 20:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti heikki75:
Jokaisella käyttäjällä saa olla mielipide siitä pitääkö IE:stä vai ei, mutta olet varmaan huomannut että IE:tä haukutaan eniten sen turvallisuudesta
Turvallisuudesta en jaksa mitään selainta haukkua, keskiverto Joe Sixpack saa itselleen viruksen koneelle vaikka Lynxiä käyttäen, jos niikseen menee. Eniten IE:ssä on aina raivostuttanut kaikille standardeille pyllistäminen -- vasta oikeastaan tilanne, jossa FF kasvoi suosiossa "liian isoksi" pakotti MS:n tekemään IE:lleen jotain, sitä ennen IE6 hidasti netin standardien kehitystä olemassaolollaan useamman vuoden edestä.

Nyt Microsoftkin on vihdoin tajunnut, että selain on kriittinen elementti netin kontrolloinnissa -- joten selainta kannattaa parantaa. Ehkäpä se HTML5 -tuki saadaan 95 prosenttiin selaimista jo ennen vuotta 2020..

102.1.2010 20:43

"ei tässä mistään turvallisuudesta ole kysymys....IE on paska muilla(kin) osa-alueilla"

IE huono esim. web-sivujen tekijöille. IE nääs käyttää omia standardejaan.

112.1.2010 22:29

Onko noissa muut Webkit/KHTML-selaimet erikseen vai onko ne "Safareja"?

122.1.2010 23:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomppa12:
Onko noissa muut Webkit/KHTML-selaimet erikseen vai onko ne "Safareja"?
On ne eritelty. Chromekin on Webkit-pohjainen.

133.1.2010 9:55

Veikkaan että tämä juttu on 100% omaa tyhmyyttäni mutta itse olen jo pitkään käyttänyt mozillaa. Päivän käytin IE:tä ja tykkäsin siitä enemmän kun se osaa skaalata tekstit oikean kokoisiksi jne kun taas firefox heittää välillä tekstit päällekkäin jne. Olisiko mitään mahdollisuutta saada se paremmaksi vai pitäisikö siirtyä googlen leiriin tai vaikka microsoftin

143.1.2010 12:42

IE 8 on jo ihan hyvä, turha sitä on paskaksi haukkua. Tietoturva on muistaakseni jossain arvosteltu hyväksi, eikä selain ole mikään ram pommi, ainoa mikä itseä harmittaa on lisäosien puute, jonka takia käytänkin firefoxia. Chrome on tullut testattua, ihan hyvä sekin. Tämä siis käyttäjän näkökulmasta.

153.1.2010 15:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Qwasd:
IE 8 on jo ihan hyvä
Jep, IE8 on jo ihan hyvä, näin web developerinkin näkökulmasta. Ja tärkein syy sille, miksi mielestäni _YHDENKÄÄN_ selaimen markkinaosuus ei saisi nousta yli 40%:iin on se, että kilpailu pakottaa selaimet kehittymään. Eli en toivo Firefoxinkaan markkinaosuuden kasvamista nykyisestä, vaan ideaalitilanteena näkisin sen, että Chrome, IE ja FF jakaisivat kukin 25-30% markkinoista ja loput olisivat "ripoteltuna" muiden selainten kesken. Ja tietty sitä, että selaimiin tulisi automaattinen pakkopäivitys, eli millään muinaismuistoselaimilla ei voisi käyttää nettiä -- tuolloin verkkoympäristöt olisi pakko suunnitella standardien pohjalta.

165.1.2010 20:39

Tuo IE:n käytön määrä voi johtua osittain myös siitä että edelleen kirjastot ja koulut siellä täällä suosivat vain Internet Exploderia ja koneet on tehty kyvyttömiksi suorittaa portable ohjelmia tai asentaa softaa ilman lupia joita ei muutenkaan saa.

IE:tä ei mielestäni tarvitsisi enää tukea missään kun ei se osaa sivuja ilman poppakonsteja oikein näyttääkkään.

Ajaisi Microsoftin selaimen kehityksen siihen suuntaan että he joutuisivat tekemään sen raskaan homman eli tekemään selaimesta käyttökelpoisen eikä niinkuin tällä hetkellä että tehdään sivusta IE kelpoinen.

176.1.2010 21:08

Kuten aiemmin sanoin IE8 on jo hyvä käyttäjän näkökulmasta ja dRD:n viestin perusteella myös developereidenkin näkökulmasta. En näe mitään syytä miksi kirjastot ja koulut eivät käyttäisi sitä kun päivityksetkin tulevat windows updaten kautta(?) windowsin päivitysten kanssa. Tosin tällähetkellä ainakin vantaalla taitaa olla käytössä seiskaversio.

187.1.2010 9:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Qwasd:
Kuten aiemmin sanoin IE8 on jo hyvä käyttäjän näkökulmasta ja dRD:n viestin perusteella myös developereidenkin näkökulmasta. En näe mitään syytä miksi kirjastot ja koulut eivät käyttäisi sitä kun päivityksetkin tulevat windows updaten kautta(?) windowsin päivitysten kanssa. Tosin tällähetkellä ainakin vantaalla taitaa olla käytössä seiskaversio.
Samaa mieltä, kyllä IE7 ja siitä uudemmat ovat jo ihan toimivia alustoja. Eniten harmaita hiuksia aiheuttaa IE6, jota näkee usein wanhoissa työasemissa -- Windows 2000:een ja sitä vanhempiin Windowseihinhan ei saa uudempaa IE:tä asennettua lainkaan. Luojankiitos tuon selaimen osuus on alkanut tippumaan aikalailla vauhdilla viimeisen vuoden aikana.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto