AfterDawn: IT-alan uutiset

Tenenbaumin korvaussumma pysyi 675 000 dollarissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.12.2009 23:10 Kommentteja (5)

Tenenbaumin korvaussumma pysyi 675 000 dollarissa Tänä kesänä tekijänoikeudella suojatun musiikin luvatonta nettilevitystä harrastanutta Joel Tenenbaumia rangaistiin Yhdysvalloissa ankarasti, sillä valamiehistö määräsi miehen maksamaan musiikkiteollisuudelle 675 000 dollarin korvaukset toimistaan. Kesällä tuomari Nancy Gertner sanoi tarkistavansa vielä korvaussumman, mutta nyt tehty tarkistus ei auttanut Tenenbaumia, vaan korvattava rahasumma pysyi samana.
Gertnerin päätöksen myötä Tenenbaumin pitää korvata Sony BMG:lle 112 500 dollaria, Warner Bros.:lle 225 000 dollaria, Arista Recordsille 45 000 dollaria ja Universalille 292 500 dollaria. Gertner olisi voinut alentaa valamiehistön määräämää korvaussummaa, mutta tuomarin mukaan puolustus ei esittänyt riittävän hyviä perusteita korvauksien alentamiselle ja muutenkin puolustuksen toiminta oli hänen mukaansa ala-arvoista monilta osin.

Gertner on edelleen sitä mieltä, että maan tekijänoikeuslaki mahdollistaa liian suurien korvauksien langettamisen syyllisille, ja lakia pitäisi tämän johdosta muuttaa.

Tenenbaum voi edelleen valittaa tuomiosta, jolloin korvaussumma voi laskea tai nousta kuten Jammie Thomasin kohdalla kävi. Tenenbaum kertoi viime kesänä, ettei hänellä ole varaa maksaa 675 000 dollarin korvauksia, jonka takia hän aikoo hakeutua konkurssiin, jos hänen on maksettava tämä suma.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

19.12.2009 8:43

meneekös se jenkeissä niin että tietyn aikaa olet varaton ja teet henkilökohtaisen konkurssin, niin saat velkasi anteeksi?

29.12.2009 10:11

jaa milloinkohan levy-yhtiöt menee konkaan?
http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/1...an-piratismista

39.12.2009 18:34

Käsi pystyyn kenen mielestä rangaistus on suhteessa tehtyyn rikokseen. Ihan oikeasti, onko tämä jonkun mielestä oikein?

412.12.2009 19:47
pernite
Inactive

NUPPII!!! NUPPIII; HUHUU MISSÄ NYT PIILOILET:: TÄÄLLÄ ON SULLE TEXTIÄ
Suuret levy-yhtiöt narahtivat miljardiluokan piratismista
Ti, 08/12/2009 - 09:44 — Uutistoimitus
Kanadalainen IP-oikeuksiin erikoistunut professori Michael Geist ja TorrentFreak raportoivat Kanadassa käynnissä olevasta ryhmäkanteesta, jossa syytettyjen penkillä ovat neljän suuren RIAA-yhtiön kanadalaiset tytäryhtiöt Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada ja Universal Music Canada. Oikeusjutun (PDF) kartellin levy-yhtiöitä vastaan ovat nostaneet viime vuoden lokakuussa useat kanadalaistaiteilijat, jotka olivat turhautuneet siihen, että suuret levy-yhtiöt käyttivät heidän kappaleitaan laittomasti ja korvauksia maksamatta erityisesti kokoelmajulkaisuissaan. Kyseessä on Kanadan oikeushistorian suurin tekijänoikeusrikkomusjuttu, jonka korvausvaatimukset voivat nousta jopa yli 6 miljardin dollarin (3,8 miljardin euron).

Michael Geist kuvailee levy-yhtiöiden tekijänoikeuksista piittaamatonta julkaisupolitiikkaa alan teollisuuden pitkäaikaiseksi käytännöksi Kanadassa. "Hyväksikäytä nyt, maksa myöhemmin tai ei ollenkaan", on ollut levy-yhtiöiden motto 1980-lopulta lähtien, jolloin maan tekijänoikeuslakia muutettiin siten, että aiemman pakkolisensoinnin sijaan jokaisen kappaleen julkaisulle täytyi hankkia sen oikeudenomistajien erillinen lupa. Levy-yhtiöitä tällaisten lupien hankkiminen ja rojaltien maksaminen tekijöille ei kiinnostanut, joten ne alkoivat kirjata julkaisemiaan kappaleita surutta ns. 'odotuslistalle', jonka kappaleiden julkaisuluvat ja rojaltit oli määrä hoitaa jälkikäteen. Hoitamattomien ja laittomasti julkaistujen kappaleiden lista on kasvanut vuosien mittaan jo 300 000 teoksen laajuiseksi, joten kysymys on aivan toisen luokan rikollisuudesta kuin mitä yksityisten kansalaisten harjoittama musiikin ei-kaupallinen nettijakaminen on koskaan ollut.

Koska levy-yhtiöt ovat rikkoneet tekijänoikeuksia massiivisesti, laskelmoidusti ja voittoa tavoitellen, niitä uhkaavat nyt ironisesti samat kovat rangaistusluontoiset korvaukset, joiden puolesta ne ovat lobanneet lainsäätäjiä kuluttajiin kohdistuvaa piraattijahtiaan tehostaakseen. Kanadan laki sallii 20 000 dollarin rangaistuskorvauksen per tarkoituksellinen ja kaupallista hyötyä tavoitteleva tekijänoikeusrikkomus. 300 000 rikkomusta kertaa 20 000 dollaria per rikkomus on kuusi miljardia dollaria, joten oikeusjutussa on paljon pelissä. "Ketkä ovatkaan todellisia piraatteja?", kysyy TorrentFreak ironisesti oman uutisjuttunsa lopussa.
"näin täällä käydä voi kun kastanjetit soi" IRWIN GOODMAN/EEMIL VON RETEE/WEXI SALMI. (joudunko oikeuteen sanoituksen lainauksesta kun ei ole oma hengentuote)???

513.12.2009 1:52

Amerikkalaisen tuomioistuimen oikeudentaju vain sumenee päivä päivältä. Näyttäisi siltä kuin amerikkalaisessa oikeudenkäynnissä ei edes perimmiltään olisi kysymys mistään rikoksen sovittamisesta vaan silkasta kostotoimenpiteestä, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

"Yritys vs. pieni ihminen" -peli on kuin kvartaalitalouden sekapäinen versio suositusta David ja Goljat -legendasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto