AfterDawn: IT-alan uutiset

IFPI: Ruotsissa 2,8 miljoonaa luvatonta lataajaa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.10.2009 11:38 Kommentteja (13)

IFPI: Ruotsissa 2,8 miljoonaa luvatonta lataajaa Ruotsissa on nähty tänä vuonna tiedostojenjakamisen osalta useita muutoksia, mutta nähtävästi ne eivät ole juuri vähentäneet tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattoman lataamisen suosiota, sillä äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) mukaan Ruotsissa on noin 2,8 miljoonaa ihmistä, jotka harrastavat lähes päivittäin luvatonta tiedostojen jakamista.
Luku on erittäin suuri, koska Ruotsissa asuu noin 9,2 miljoonaa asukasta ja oma internet-liittymä on noin 7,3 miljoonan ruotsalaisen käytössä, jonka perusteella noin 38 prosenttia internet-liittymän omistajista harrastaa luvattomia aktiviteetteja.

Valtavalta kuulostavat latausprosentit ovat joidenkin tahojen mielestä vielä arvioitu liian pieniksi ja luvattomien latausten todellinen suosio on joidenkin tutkijoiden mukaan vielä suurempi. Tekijänoikeuslakia opettava Kristoffer Schollin kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hänen oppilaidensa joukossa luvatonta lataamista ovat kokeilleet lähes kaikki, ja nuorten parissa prosenttiluku olisi täten lähelle sataa.

IFPI:n johtoportaaseen kuuluva Ludvig Werner sanoi kuitenkin, ettei tilanne ole niin paha kuin miltä se näyttää, vaan luvattomien latauksien määrät vähenivät Wernerin mukaan selvästi keväällä, kun Ruotsissa uudistettiin tekijänoikeuslakia. Wernerin esittämien lukujen perusteella 60 prosenttia luvattomista lataajista vähensi lataamista tai lopetti sen kokonaan uuden lain myötä. Tämä näkyi myös Ruotsin internet-liikenteessä, jonka määrä romahti huhtikuun alussa.

IFPI:n teettämässä tutkimuksessa kyseltiin luvattoman lataamisen suosiota 15-74 ikävuoden välissä olevilta ihmisiltä. Yhteensä kyselyyn vastasi 1 006 ruotsalaista.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

113.10.2009 14:10

Saa ollakki aika sherlock et tajuaa et ruotsis paljo lataajia.. ruotsissaha ne parhaat kuidut o..

213.10.2009 14:37

Niin ja ne loput ei myönnä ^.^

313.10.2009 14:38

Paljonhan tuo on! Miettikääs paljon vaikka EA Games saisi rahaa, jos kaikki, jotka ovat heidän pelejään lataillut, joutuisivat maksamaan pelien hinnat. Vaikka eniten taidetaan kyllä ladata musiikkia ja elokuvia, sitten vasta pelejä ja ohjelmia.

413.10.2009 15:57

"luvaton lataamista" Pitäis kai olla luvatonta lataamista. On kyl lataajia paljon.

513.10.2009 17:00

Näitä tutkimuksia ei usein ole tehty, pelkäsivät varmaankin että tulos olisi juuri jotain tällaista.
Sama kun uutisoisivat että hei tiesitkö muut eivät maksa leffoistaan mitään, vieläkö sinä hölmö maksat?

613.10.2009 20:45

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 01:06

713.10.2009 21:06

Ruotsista on muutenkin tänään hyviä uutisia:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1740687

814.10.2009 1:29

seeders 1 leechers 337

914.10.2009 11:44

Jos kansan enemmistö tekee jotain, niin eikö demokraattisessa valtiossa saada lakeja vastaamaan enemmistön tahtoa? Ei kai sitten? Nostetaanko noita kaikkia miljoonia ihmisiä vastaan sitten syyte? Vai miten?

Eihän meno näin voi jatkua. Lain on sopeuduttava todellisuuteen. Asia, jota enemmistö kansasta tekee, ei vaan voi olla lainvastaista. Laki on silloin rikki. Kaikki tietävät miten kävi kieltolain kanssa Suomessa. Tässä alkaa olla ihan sama tilanne käsillä.

1014.10.2009 12:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kikuu:
Paljonhan tuo on! Miettikääs paljon vaikka EA Games saisi rahaa, jos kaikki, jotka ovat heidän pelejään lataillut, joutuisivat maksamaan pelien hinnat. Vaikka eniten taidetaan kyllä ladata musiikkia ja elokuvia, sitten vasta pelejä ja ohjelmia.
Jos olen oikein ymmärtänyt niin suurin osa lataajista ei ostaisi mitään kaupasta jos lataaminen esim. olisi mahdotonta.Ladataan kun voidaan.

Edit: Tarkoitan siis sitä että ilmaiseksi otetaan kaikenlaista, mutta jos joutuisi ostamaan jäisi tuote hankkimatta kokonaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.10.2009 @ 12:43

1114.10.2009 15:04

Horghilla on aivan helvetin hyvät perustelut näihin tekijänoikusrikkomuksiin. Mitä nyt näitä muutamia viestejä seuraillut :). Todellakin komppaan täysillä. Itsellekin tuli mieleen juuri tuo alkoholin kieltolaki, kyllä sitä keinot keksitään kiertämiseen kun on kyse ihmisille tärkeistä asioista. Ei ne asiavat vaan toimi jos suurin osa kansasta on vastaan.

1214.10.2009 16:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Sama kuin yrittäisi viidakosta poistaa muurahaiset

Tämä nyt on suhteellisen helppoa. Poltetaan vain koko viidakko. Siinä tosin menisi myös paljon muutakin..

Verrattuna tähän; Kaadetaan internet. Ei mahdollista, koska internet on juurikin suunniteltu tiedonsiirtoon. Vaikka suuri osa siitä onkin sitä laitonta, yhteiskunta ei toimisi ilman kovinkaan kauan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.10.2009 @ 16:16

1315.10.2009 0:38

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Sama kuin yrittäisi viidakosta poistaa muurahaiset

Tämä nyt on suhteellisen helppoa. Poltetaan vain koko viidakko. Siinä tosin menisi myös paljon muutakin..

Verrattuna tähän; Kaadetaan internet. Ei mahdollista, koska internet on juurikin suunniteltu tiedonsiirtoon. Vaikka suuri osa siitä onkin sitä laitonta, yhteiskunta ei toimisi ilman kovinkaan kauan.
Muurahaiset jäisivät silti!!!!Niitä on suuri joukko, Muutaman kuolema ei hetkauta. Ne jatkaisivat elämäänsä kuin ennenkin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.10.2009 @ 00:40

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto