AfterDawn: IT-alan uutiset

Piratismikeskustelu jakaa brittipoppareiden rivit

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.9.2009 16:08 Kommentteja (12)

Piratismikeskustelu jakaa brittipoppareiden rivit Keskustelu siitä, miten musiikkia laittomasti lataaviin käyttäjiin tulisi suhtautua, jakaa brittipopparit kahtia. Osa musiikoista on sitä mieltä, ettei yksittäisiä piraatteja ainakaan tulisi jahdata oikeusteitse. Joukossa on kuitenkin niitäkin, jotka haluaisivat rangaista musiikin vapaakuluttajia.
Väittelyn taustalla on brittihallituksen valmistelema esitys, jonka mukaan toistuvasti piratismista kiinnijääneitä rangaistaisiin katkaisemalla heidän nettiyhteytensä määräajaksi. Vastaavaa lakia ollaan ajamassa läpi myös Ranskassa.

Brittimuusikot eivät kuitenkaan usko, että yksityiseen henkilöihin kohdistuva piraattijahti on oikea tapa toimia. Artistien etuja ajava järjestö Featured Artists Coalition (FAC), johon kuuluvat mm. Tom Jones, Annie Lennox, Radiohead ja Robbie Williams, toteaa tiedotteessaan vertaisverkkojen olevan tärkeä markkinointikanava etenkin aloitteleville muusikoille, joilla ei vielä ole suurten levy-yhtiöiden tukea takanaan. Kuluttajille musiikin lataaminen on tapa tutustua musiikkiin ennen ostopäätöstä, järjestö uskoo.

FAC vertaa lakiesitystä ja yksittäisten musiikin kuluttajien ahdistelua 80-luvun epäonnistuneeseen kampanjaan, jossa väitettiin kotona nauhoitettujen C-kasettien tappavan musiikin. Nuorimmat tätä uutista lukevat tuskin edes ovat koskaan käyttäneet C-kasetteja, mutta musiikki ei liene kenenkään mielestä ole vielä tähän päivään mennessä kuollut.

Tämän vuoden alussa artistien äänitorveksi perustettu FAC korostaa, ettei se suinkaan hyväksy piratismia. Järjestö ei vain usko, että yksittäisten musiikinkuluttajien jahtaaminen tuottaa toivottua tulosta. Sen sijaan järjestö toivoo viranomaisten keskittyvän musiikkia luvatta jakelevien sivustojen sulkemiseen. Järjestö peräänkuuluttaa myös puolueetonta tutkimusta piratismin vaikutuksista.

Lakiesityksen FAC kokee ongelmalliseksi myös siksi, että lain toimeenpano edellyttää järjestön mukaan hallitukselta laajamittaisena yksityisyyden loukkaamisena, kun jokaista netissä liikkuvaa ykköstä ja nollaa syynätään piratismin kitkemiseksi.

Kaikki brittiartistit eivät kuitenkaan jaa FAC:n kantaa. Poplaulaja Lily Allen on lähestynyt kirjeitse brittimuusikoita kysyen heidän kantaansa asiaan ja kerää artistien vastauksia blogissaan. FAC:n lehdistötiedotetta hän kommentoi toteamalla, ettei se hänen mielestään ole mitään järkeä.

"FAC tuntuu pitävän hallituksen lakiehdotusta hyökkäyksenä vapautta ja oikeutta vastaan, mutta varastaminenhan ei oikeastaan ole ihmisoikeus, vai kuinka?", Allen kyseenalaistaa.

Allen toteaa, ettei halua aiheuttaa artistien rivien hajoamista eriävillä mielipiteillään. Hän ei kuitenkaan näe hallituksen lakiesitystä uhkana, sillä tarkkailuun joutuisi ainoastaan (jo valmiiksi julkisten) P2P-sivustojen liikenne.

Allen toivookin muilta artisteilta ja levyteollisuudelta tukea asialleen sekä keskustelua siitä, millä keinoin levyteollisuus saadaan digitalisoitua ja piratisimi kitkettyä.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

122.9.2009 16:51

Niinhän se taitaa olla että oikeasti musiikkia tehdään vain ja ainoastaan rahan vuoksi. Eli jos ei tule rahaa niin ei kukaan halua tehdä musiikkiakaan?

222.9.2009 17:09

No toki palkkaa pitää tekemisistään saada mutta en usko, että musiikkia tehdään "vain ja ainoastaan" rahan takia. Uskon, että monille musiikki on enemmän kuin vain tulonlähde.

322.9.2009 17:19

Artistithan saavat tulonsa pääasiassa keikkailusta. Eli työtä tekemällä.

Ahneita levy-yhtiöitä taas ei kiinnosta tukea rahallisesti tai muutenkaan.

Miten maksaa siis musiikin kuulemisesta, muuten kuin menemällä suosikkibändiensä keikoille?

Ei se ole keneltäkään pois jos lataan jonkun kappaleen, joka on ihan ok, mutta jota en muutenkaan ostaisi. Tällaisessa rahatilanteessa ja tällaisilla hinnoilla ei todella ole varaa maksaa "semihyvästä".

422.9.2009 18:32
jarppa151
Inactive

Tää C-kasetti vertaus on mielestäni hyvä.Kuulun itse tähän ikäluokkaan ,joka harrasti tätä nauhottamista kasetilta kasetille ja radiosta kasetille jne ,eikä musiikin tekeminen ole loppunut, päin vastoin.Ja jos vertaa nykyisen cd-levyn hintaa ,niin joku vetää välistä melko hyvän siivun ja se tuskin on artisti.Sitä paitsi ne ,jotka harrastivat tätä nauhoittelua minä mukaan lukien ostivat /ostin paljon ihan aitoja kasetteja ja levyjä.Tietääkö kukaan muuten miten koostuu esim.20€ cd-levyn hinta eli kuka saa ja kuinka paljon. Itse cd-levyhän on lähes ilmainen.Tää nykyinen warettajien jahtaaminen on saanut melko suuren huomion kun muistaa ,että siellä liikkuu pedofiilejä sun muita.Mutta raha taitaa olla olla se joka ratkaisee tässäkin asiassa.

522.9.2009 18:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Rikkivety:
No toki palkkaa pitää tekemisistään saada mutta en usko, että musiikkia tehdään "vain ja ainoastaan" rahan takia. Uskon, että monille musiikki on enemmän kuin vain tulonlähde.
Musiikki... ilman värähtelyä, ykkösiä nollia, henkistä omaisuutta? vittu mitä paskaa

622.9.2009 18:53

Kaikkiin vessoihin vaan kamerat kun siellä joku voi piikittää huumeita. Se on pieni hinta hyvästä teosta jos vähän eritettä tallentuu rikosten lomassa. /sarcasm

Niin tai näin, mutta tällaisilla aloituksilla ja ehdotuksilla on iso mahdollisuus mennä metsään ja yli minkä ehtii.

722.9.2009 23:36

Itse soitan enkä voisi koskaan kuvitella sitä päivätyöksi. Harrastuksena aivan mieletön, unohtaa heti kaikki murheet jne..

Toki joukossa on pakosti niitä jotka tekee musiikkia rahan takia mutta ne on eri ihmisiä ne. Nykyään vaan musiikki menee helposti liian teolliseksi, pakko tuottaa ja saada siitä sikavoitot.

Teostot ym. lafkat voisi oikeesti rajottaa sitä oman edun hakemista ja keskittyä enemmän siihen mihin ne on alunperin perustettu.

823.9.2009 8:08

Musta tota koko "Teen musiikkia työkseni" käsitettä voisi miettiä. Jos kansa haluaa ladata musiikkia ilmatteeksi niin sallitaan se lailla. Jos ei musiikinteko iltapäiväharrastuksena kiinnosta niin lopettakoot homman. Sitäpaitsi jos olet tarpeeksi hyvä niin siitä töiden jälkesestä harrastuksesta tulee palkitseva kokopäivätyö vaikkei musiikista tarvitsisikaan maksaa. Minäkin harrastan valokuvausta. Se on taidetta, niinkuin musiikintekokin, joten saanko jotain "paskan artistin laiskottelutukea"? Kyllä se taide on sellasta mitä saat tehdä jos haluat, ihan omaksi mielihyväksesi, eikä siitä kenenkään tartte sulle maksaa jos ei halua.

Edit: Jos yhteiskunta muuttuu niin ihmisen on sovelluttava selviämään siinä. 2000-luvun vaihteessa tuli digikamerat, ja filmien kanssa työskennelleitä ihmisiä jäi työttämiksi. Musiikinteosta ei saa kohta samallalailla rahaa kuin ennen, vaihda alaa jos häiritsee.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.9.2009 @ 08:14

923.9.2009 9:00

Kyllä se vähän niin on että jos meinaat tehdä oikeasti hyvää musiikkia siihen ei riitä se että teet sitä "vähän silloin kun töiden jälkeen jaksaa". Eikä pelkkä hyvä muusikkouskaan siihen riitä vaan hommaan pitää oikasti panostaa aikaa, rahaa ja ihmissuhteita. Nykypäivänä ihmiset vaan ottaa musiikin itsestäänselvyytenä joka tulee ilmaiseksi internetistä lataamalla ja jonka tekee joku "miljonääriartisti" luultavasti sen takia että hän on laiska ja aikaansaamaton.

En nyt meinaa MTV:n "artisteja" joille lyödään biisit valmiina käteen ja joille tulee itku kun ei olekkaan tarpeeksi miljoonia kultaiseen uima-altaaseen.

1023.9.2009 9:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ddarud:
Minäkin harrastan valokuvausta. Se on taidetta, niinkuin musiikintekokin, joten saanko jotain "paskan artistin laiskottelutukea"? Kyllä se taide on sellasta mitä saat tehdä jos haluat, ihan omaksi mielihyväksesi, eikä siitä kenenkään tartte sulle maksaa jos ei halua.
Kyllä sinäkin saisit siitä valokuvauksesta rahaa jos olisit oikeasti hyvä ja ja joku haluaisi kuviasi ostaa. Harrastelu ja oikea taide on asia erikseen.

Ei monet muusikotkaan saa mitään "paskan artistin laiskottelutukea" vaan ne rahat tulee usein ihan oikeista töistä, kun ei niillä keikkaliksoillakaan elä.

1123.9.2009 18:41

Jos muistan aivan oikein, niin The Beatles saa kaikista kovimman summan rahaa per levy, ja se on pikkuisen yli punta/levy. Musayhtiöhän perustelee tätä sillä, etteivät hekään tee kunnolla voittoa, koska noissa levyissä on niin paljon kiinni mainosrahaa, äänityskustannuksia ja muuta paskaa...just joo.

Itse ainakin ostan lempiartistieni levyn, tutustun uusiin artisteihin ensiksi netin kautta, ja jos tykkään, ostan hänen levynsä. Tosin nykyään spotifyn kautta voin tutustua laillisesti, ennen kuin teen ostopäätöksen :)

1224.9.2009 14:46

Suurimman siivun CD:n hinnasta taitavat saada valtio veroina ja jälleenmyyjä sekä tukkukauppias/jakelija.
Lopusta iso osa menee levy-yhtiölle, joka käsittääkseni yleensä maksaa mm. studion, mahdolliset levyn tekoon osallistuvat ammattilaiset (muusikot, äänittäjän, valokuvaajan, graafikon jne.) ja mainonnan, sekä yhdistää mm. bändin/laulajan, tuottajan ja säveltäjän, ellei artisti hoida näitä itse.
Artisti ja muut tekijät saavat tietysti oman osansa (joka lopullisesta myyntihinnasta on melko pieni, artistille tietääkseni alle 10 %, eli euron tai korkeintaan pari/levy).

Tästä perinteisestä kaavasta on tietysti nykyään paljon poikkeuksia, kun mm. jälleenmyynti onnistuu netin kautta jopa ilman välikäsiä, eikä esim. ammattilaatua tuottavan kotistudion rakentaminen tietokoneen ympärille välttämättä maksa enää kohtuuttomasti. Tunnetun ja aloittelevan artistin välillä on tietysti isoja eroja.

Jossain oli iTunes kaupasta kerrottu seuraavasti:
61 % levy-yhtiölle, joka maksaa osan artistille ja muut em. kulut
9 % musiikin tekijöille (säveltäjä, sanoittaja ja julkaisija)
30 % myyjälle (josta Applelle arvioitu jäävän katteeksi n. 10 %)

Mielestäni on kyllä sinänsä turha itkeä jonkun idols-laulajan saamaa pientä osuutta, että heidän levyillään (karkeasti yleistäen) varsinaisen työn tekevät käsittääkseni aivan muut ihmiset, joista useimmat ovat levy-yhtiön palkkalistoilla. Tilanne on tietysti aivan toinen, jos artisti osaa ja haluaa itse hoitaa isomman osan levynteosta.

Ihan toinen peruskysymys on se, kuka oikeastaan hyötyy siitä, että niin moni ihminen tekee ammattimaisesti työtä musiikin parissa. Musiikkia tehtäisiin ihan varmasti jopa ilmaiseksi, mutta tarjonta tietysti vähenisi ja keskimääräinen laatukin saattaisi heiketä, jos kaikenlainen kopiointi olisi täysin vapaata. Toisaalta nekin ihmiset voisivat silloin tehdä oikeasti tuottavaa ja kaikkia hyödyttävää työtä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.9.2009 @ 14:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto