AfterDawn: IT-alan uutiset

Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.7.2009 02:15 Kommentteja (11)

Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen Louisianan valtion yliopistossa luvatonta tiedostonjakoa harrastavat tahot saattavat saada pian ylimääräisiä laskuja, sillä yliopisto aloittaa elokuussa sakotustoiminnan, jonka seurauksena yliopiston tietoverkossa luvattomasta tiedostonjakelusta narahtavat henkilöt saavat maksettavakseen 50 dollarin sakon.
Jos latausta jatketaan ensimmäisen sakon jälkeen, on toisesta kiinnijäämisestä edessä vierailu dekaanin toimistolle. Jos tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakelu jatkuu tämänkin jälkeen, voidaan kyseinen henkilö erottaa yliopistosta.

Kyseisen toiminnan on tarkoitus auttaa sekä yliopistoa että siellä opiskelevia ja työskenteleviä henkilöitä. Yliopistolle sen tietoverkoissa tapahtuvan luvattoman lataamisen vähentäminen helpottaa IT-ylläpitäjien työtaakkaa, kun RIAA:lta ja muilta tekijänoikeusjärjestöiltä tulleet valituksen vähenevät, jolloin käsiteltäviä yhteydenottoja on vähemmän.

Sakkojen takia oikeusjutuilta välttyvät henkilöt voivat myös kiittää yliopistolla työskentelevän Sheri Thompsonin mukaan uudistusta, koska 50 dollarin sakko on huomattavasti pienempi summa kuin 4 000 dollaria, joka on Thompsonin mukaan se summa, jolla luvattomaan lataukseen liittyvät oikeusjutut keskimäärin sovitaan oikeuden ulkopuolella. Jos tapausta ei sovi oikeuden ulkopuolella, voi kohtalona olla jopa useiden miljoonien dollareiden lasku, kuten Jammie Thomasin kohdalla kävi.

Thompsonin mukaan tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvatonta levitystä harrastavat opiskelijoiden lisäksi myös yliopiston henkilökuntaan kuuluvat tahot, mutta pääasiassa tekijänoikeusjärjestöiltä tulevat valitukset koskevat opiskelijoiden toimia.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

120.7.2009 8:00

Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"? Suomessahan sakkorangaistuksia ei saa kuka vaan jaella, kuten huomasimme yksityisten pysäköinninvalvontayritysten kohdalla. Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä? Erittäin epämääräinen uutinen...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 08:00

220.7.2009 8:43
WumWum
Inactive

Erittäin hyvä pointti coocie98.

320.7.2009 9:49

Taitavat olla omankädenoikeuden harjoittajia.

420.7.2009 10:11

Lainaus:
Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen

luvatonta tiedostonjakoa

Jos latausta jatketaan

jos tiedostojen luvaton jakelu jatkuu

luvattoman lataamisen vähentäminen

tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvatonta levitystä harrastavat
Niin kummasta olikaan kyse :)

520.7.2009 10:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"?
"sakottaminen" on varmaankin taas jonkun twitteriblogaajan omassa päässä kehittelemä "rinnaste" eli vertaus jolla ei välttämätt ole mitään tekemistä sen kanssa miksi sitä maksua halutaan. Jutussa ei kyllä kerrota yhtään mitään taustoja tms. joten sen kummempi kannanotto tuohon on turhaa.

Laitetaan tähän nyt vielä yksi "jos" herättämään erinäisiä kuvitelmia ihmisten päissä.

Jos yliopistoon tuleva, yliopiston verkkoon käyttöoikeuksia hakijessaan sitoutuu käyttämään yliopiston tietokonetta tietoverkkoa opiskelutarkoituksiin ja opiskelun edistämiseen niin musiikin ja leffojen lataaminen ei ehkä sitä ole. 50 taalan varoitus käyttöoikeussopimuksen rikkomuksesta ei siinä valossa kuulosta pahalta, verrattuna suoraan käyttöoikeuden eväämiseen ja oikeusjuttuihin.

620.7.2009 10:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä?
Jos rangaistukset waretuksen jatkumisesta ovat dekaanin puhuttelu ja äärimmäisessä tapauksessa koulusta erottaminen, luulisin sakon maksamatta jättämisen johtavan vastaavanlaisiin toimiin.

720.7.2009 11:00

Nyt ajattelet täysin samanlailla kuin ne yksityiset pysäköintivalvojat: "ei se ole sakko vaan valvontamaksu" :)

Mitä tekemistä yliopistolla on muutenkaan RIAA:n uhkailun kanssa? Miksi eivät sakota suoraan siitä, jos unohtaa vetää vessan? Tekisi paljon enemmän järkeä, jos he uhkailisivat monottaa lataajat pihalle jos "hyvitysmaksua" ei näy.

edit. Ehdittiinkin jo todeta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 11:01

820.7.2009 12:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"? Suomessahan sakkorangaistuksia ei saa kuka vaan jaella, kuten huomasimme yksityisten pysäköinninvalvontayritysten kohdalla. Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä? Erittäin epämääräinen uutinen...
Tuo sana sakko taitaa olla vähän harhaanjohtava.

Itse ymmärsin sen veloituksena siitä ylimääräisestä työstä, jota laittomat lataajat / jakajat teettävät yliopiston mikrotuelle rikkomalla paikan sääntöjä joihin ovat sitoutuneet.


Ja jos tuota sakotukseen rinnastaa, niin kyllä osavaltio siitä nopeasti laillisen toimenpiteen saa. Eihän se vaadi kuin puumerkin ja Media Mafian hyväksynnän.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 12:15

920.7.2009 12:43

No mielummin ottaisin 50$ sakon kun potkut koulusta mikä täällä päin on meininkinä

1020.7.2009 13:03

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:43

1120.7.2009 13:05

coocie taas menestykkäästi puhuu käsien ja jalkojen poikki leikkaamisesta.

Mutta kyllähän tuossa nyt ihan selkeästi saa sellaisen käsityksen, että yliopisto koettaa vähentää omaa taakkaansa.
Sakko on ihan perusteltu nimi tuolle korvaukselle. Se on rangaistus, joka perustuu koulun sisäiseen säädökseen. Lailla asialla ei ole mitään yhteistä eikä se ole lain kanssa missään ristitiriidassa. Koululla on Suomessakin perusteltu oikeus olla antamati esim. Wlanin käyttöoikeutta opiskelijalle oppilasasuntolassa ihan mistä syystä tahansa, tai pistää maksamaan sakkoja mistä syystä tahansa. Nettiyhteys ei ole mikään perusoikeus, ainakaan Suomessa, jota koulun on tarjottava.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 13:06

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä (22.2.2018 15:38)
BitTorrentin kehittämästä suositusta uTorrent-asiakasohjelmasta on löytynyt vakavia haavoittuvuuksia. Googlella työskentelevä tietoturvatutkija Tavis Ormandy havaitsi ohjelmissa olevien ....
JUURI NYT: Facebook ei toimi Suomessa JUURI NYT: Facebook ei toimi Suomessa (22.2.2018 13:48)
Yhteisöpalvelu Facebookin palvelut eivät tällä hetkellä toimi. Facebook.com ilmoittaa, että jokin meni pieleen, ja ongelmaa korjataan. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä mikä ongelman taustalla on. ....
Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin (22.2.2018 11:33)
Vihaisten lintujen kiito muistuttaa Helsingin pörssissä tällä hetkellä ennemminkin syöksykierrettä, sillä tulosvaroituksen julkaisseen Rovio Entertainmentin osakekurssi on uutisen kirjoittamishetkellä ....
Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava (22.2.2018 10:47)
Verkkopalveluihin ja sovelluksiin tehtävät ulkoasu- ja käyttökokemusmuutokset aiheuttavat aina närää ja tuskastusta vahojen käyttäjien keskuudessa, koska he joutuvat "opettelemaan" heille toimivaksi ....
Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin (22.2.2018 10:09)
Netflixistä on vuoden 2012 lanseerauksen jälkeen muodostunut Suomen de facto -suoratoistopalvelu, mutta alalla kisailee katselevista silmäpareista moni muukin. Yksi kilpailijoista on Viaplay, ....
1 kommentti

Uutisarkisto