Tällainen on kotitekoinen 130 megapikselin digikamera

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 9.6.2009 20:19 Kommentteja (18)

Tällainen on kotitekoinen 130 megapikselin digikamera Bouncing Red Ball uutisoi japanilaisen valokuvausharrastaja spyugen mielenkiintoisesta omatekoisesta kamerasta, joka nappaa kuvia uskomattomalla tarkkuudella. Jopa 130 megapikselin kuvaresoluutioon yltävä kameraviritelmä hämmästyttää erottelukyvyllään.
Rakentelussa on käytetty vanhaa Canonin 50 millimetrin objektiivia sekä Epsonin 1200 dpi:n skanneria. Kekseliäs projekti näyttää onnistuneen ainakin esimerkkikuvan perusteella, joka on varsin tarkka alkuperäisessä koossaankin. Skannaavan digiperän idea ei ole uusi, mutta spyugen rakennelma osoittaa, että sellainen on mahdollista toteuttaa myös kotikonstein ja erittäin edullisesti.

AfterDawnin toimitus ei ole vielä yrittänyt rakentaa vastaavaa laitetta, mutta mahdoton tehtävä tällaisen hulppeita 13 068 x 10 173 pikselin kuvia skannailevan kojeen rakentaminen ei ole.Kameralla otettu esimerkkikuva löytyy Bouncing Red Ballin artikkelista.


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

19.6.2009 20:51

Ja tämähän ei sitten sovi liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

29.6.2009 20:58

no jo on ollu tekemisen puute ;D

39.6.2009 21:32

Siinäs on pojat teille oikeaa homemade-henkeä. Vaihtaisin tuon milloin tahansa omaan kameraan. Tossa sen kuvaamassa kuvassahan erottaa jopa lasin epätasaisuudet :D

Tohon vielä kunnon linssit niin voi alkaa kuvaamaan yötaivasta xD

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.6.2009 @ 21:38

49.6.2009 21:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bani666:
Siinäs on pojat teille oikeaa homemade-henkeä. Vaihtaisin tuon milloin tahansa omaan kameraan.

Tohon vielä kunnon linssit niin voi alkaa kuvaamaan yötaivasta xD
Aivan, ei voi muuta sanoa kuin wow jo on viitseliäisyyttä.

59.6.2009 21:53

Mhew..Näkyy sormenjäljetki lasisssa.

69.6.2009 22:51
Shadown
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thimon:
Mhew..Näkyy sormenjäljetki lasisssa.
Näkyy ne kyllä ihan kaupasta saadullakin kameralla, jossa riittävä objektiivi ja kyllin hyvä kenno. Tälläinen on esimerkiksi jo 400-500 euron järkkärikalusto.

79.6.2009 23:51

kiinostaisi kovasti tietää enemmän kyseisestä virityksestä,olisko joku niin ystävällinen ja kertoisi miten tuo kamera pariaatteessa on toteutettu?itseä kiinostaa kovasti kuvata tähtitaivasta,ja voisi olettaa että juuri tuollaisella virityksellä kaikki olisi mahdollista.

810.6.2009 01:31

Jos englanti vaan taipuu, niin aika hyvin toiminta ja rakenne on mielestäni selostettu näissä artikkeleissa, vaikka mainostavatkin samalla omia kaupallisia tuotteitaan.

Linssistä tuleva kuva siis skannataan skannerilla, kuten normaalisti skannattaisiin paperilla oleva kuva. Skannauksen aikana kuvattava kohde ei tietenkään saisi liikkua, muuten kuvasta tulee epäterävä (tai ainakin sen liikkuvasta osasta).

En ole koskaan tutustunut aiheeseen tarkasti, enkä tiedä, voiko tuollaisella järkevästi kuvata hämäriä kohteita, vai kasvaako kohina silloin liian suureksi. Skannerin lukunopeuteen (eli "valotusaikaan") voi myös olla vaikea vaikuttaa, jos käyttää jotain purettua laitetta, ellei sitten skannaa samaa kuvaa useaan otteeseen ja yhdistä kuvia lopuksi.

910.6.2009 12:31

erittäin mielenkiitoista.ainut mikä ei oikeen selvinnyt on toi tarkennus kohteeseen.elikkä osaatteko valistaa meikäläistä,miten se on tuossa virityksessä toteutettu?

1010.6.2009 13:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tsaijai:
erittäin mielenkiitoista.ainut mikä ei oikeen selvinnyt on toi tarkennus kohteeseen.elikkä osaatteko valistaa meikäläistä,miten se on tuossa virityksessä toteutettu?
Siis tuossahan on linssi(todennäköisemmin linssejä), kun linssin etäisyys "skannerista" muuttuu, kuva tarkentuu/sumenee tietylle etäisyydelle. Ihan niinkuin suurennuslasin etäisyyttä muuttaisi.

linssin läpi tuleva 'kama' sitten skannataan tuollaisella höskelillä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.6.2009 @ 13:44

1110.6.2009 14:11

"Siis tuossahan on linssi(todennäköisemmin linssejä), kun linssin etäisyys "skannerista" muuttuu, kuva tarkentuu/sumenee tietylle etäisyydelle. Ihan niinkuin suurennuslasin etäisyyttä muuttaisi.
linssin läpi tuleva 'kama' sitten skannataan tuollaisella höskelillä."

juurikin noin,mutta tarkoitin sitä että pitääkö toi tarkennus tehdä jokakerta skannaamalla ja kattoa monitorista että onko kuva terävä vai sumea?tulee vaan mieleen että jos kuvausetäisyys muuttuu usein niin aikamoinen homma jokakerta laittaa säädöt kohdalleen.

toisaalta jos aina samalta etäisyydeltä kuvia räpsii niin silloin tuo homma toimii.

1210.6.2009 17:14

No, manuaalisesti säädettävä linssi, niin tuskin on muuta mahdollisuutta kuin tarkistaa näytöltä tuliko kuvasta selkeä. Tietenkin linsseihin on yleensä kirjoitettu metrit, joiden avulla kuvaaja voi kyllä arvioida sen etäisyyden ja laittaa linssin oikeaan tarkennukseen.

1310.6.2009 17:30
Shadown
Inactive

Niin, tuossa on objektiivi, ei pelkkä linssi. Tarkennukseesn vaikuttaa myöskin aukon koko.

1410.6.2009 19:41

eikös tuo kamera kannattaisi kuitenkin nyt rakentaa hieman pienempään kokoonpanoon.eli käyttää jotain "vanhaa"järkkärikameraa,sellaista filmikameraa,saisi optiona mukaan vielä tuon etsimenkin,jolloin voisi objektiivin säätää näppärämmin kerralla säätöihin,kameran peräpäähän tasoskanneri,niitäkin näyttää olevan niin montaa mallia että luulisi sopivakin löytyvän.ja ovat vielä niin pienikokoisiakin ettei kameran mitat paljoakaan kasvaisi.
miksiköhän japanin hemmot eivät tuollaista ole huomioineet?
olisi helpompi kuljettaa tuollaista mukanakin.

1511.6.2009 08:39

jaahas löytys vanhaa järkkäri kameraa ja skanneria ;) mut mut miten se niin kauan pysyy se kuva siinä linssissä että sen ehtii skannata? vai eikö se sulkeudu ollenkaan? toimii niinkuin kiikari? Että kuva näkyvissä koko ajan? ja sitten se siitä skannataan. mutta eikös se kuva oo tuhottoman pieni mistä skannataan?

1611.6.2009 09:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
jaahas löytys vanhaa järkkäri kameraa ja skanneria ;) mut mut miten se niin kauan pysyy se kuva siinä linssissä että sen ehtii skannata? vai eikö se sulkeudu ollenkaan? toimii niinkuin kiikari? Että kuva näkyvissä koko ajan? ja sitten se siitä skannataan. mutta eikös se kuva oo tuhottoman pieni mistä skannataan?
jeps,kiikarin tavoin näyttää toimivan.noi tavalliset skannerit osaaat rajoittaa skannattavan kohteen näppärästi oikeen kokoiseksi,voit testata sen skannaamalla jotain isoa ja pientä.(skannaa vaikka 5 centin kolikko)
filmikamera muodostaa filmille noin 3x4 senttiä olevan kuvan,kyllä siitä jo kuvan saa muodostettua.

tutustu noihin tasoskannereihin samalla,niinden tarkkuus on sitä luokkaa että jo pölyhiukkanen näkyy skannattavan kohteen pinnalta,
eli puhutaan jo aikamoisista tarkkuuksista.

1711.6.2009 10:45

todetaan tähän vielä kerran,niinkuin viestiketjun alussa onkin jo maininta,kamera ei oikeen sovellu actionkuvaukseen milläänlailla.

1827.7.2009 16:27

minulle riittää oma 10 megapixelin canon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto