AfterDawn: IT-alan uutiset

Chromesta julkaistu testausversiot Linuxille ja Mac OS X:lle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.6.2009 12:25 Kommentteja (7)

Chromesta julkaistu testausversiot Linuxille ja Mac OS X:lle Googlen Chrome-selaimen Windows-käyttöjärjestelmille suunnattu versio julkaistiin viime syksynä, mutta virallisia Linux- tai Mac OS X -versioita Google ei ole vielä julkaissut. Google on kuitenkin nyt julkaissut Chromesta testausversiot Linuxille ja Mac OS X:lle, joiden avulla innokkaimmat ihmiset voivat testata selaimen toimivuutta.
Googlen mukaan Chromen Linux- tai Mac OS X -versiot eivät ole vielä tarpeeksi vakaita normaaliin käyttöön. Nyt julkaistut testausversiot on siis tarkoitettu ensisijaisesti kehittäjien ja muiden räpeltäjien käyttöön, jotka tiedostavat testausversioiden mahdolliset riskit ja vaarat. Googlen mukaan Linux- ja Mac OS X -versioissa on tällä hetkellä yli 400 bugia ja ongelmaa, kuten Flash-selainlaajennoksen toimimattomuus, joten täydellistä web-elämystä testiversiot eivät tarjoa.

Linuxin osalta testausversiota jaellaan 32- (x86) ja 64-bittisinä (x64) .deb-paketteina, joten asennuspaketit ovat suunnattu pääasiassa Debian-pohjaisiin Linuxeihin kuten Ubuntuun. Mac OS X:n puolelta vaatimuksena on x86-yhteensopiva suoritin, joten PowerPC-suorittimen omaavissa Mac-koneissa Chromen testausversio ei toimi.

CNET News -sivuston mukaan testausversio toimii kuitenkin yllättävän hyvin ja mm. Gmail-, Flickr- ja Google Docs -sivustot toimivat selaimessa oikein.

Google ei ole kertonut vielä mitään aikataulua vakaiden Linux- ja Mac OS X -versioiden julkaisulle, mutta selainta kehittävien tahojen mukaan beta-versio koetetaan saada julkaisukuntoon mahdollisimman nopeasti.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

15.6.2009 20:13

Kyllähän tätä kokeilla pitää vaikka en olekkaan Google monopoliin siirtymässä. Firefox<3

26.6.2009 7:01
Hybridi
Inactive

"kehittäjien ja muiden räpeltäjien käyttöön" haha.. ;D Firefox sucks...

36.6.2009 14:07

Nopealta vaikuttaa.. Selvästi nopeampi Firefoxia on Ubuntussa, on kyllä turha selain ilman mainosten blokkaajaa. Foxissa pysyn edelleen.

46.6.2009 17:45

Joo kelpo selain, mutta minäkin tarvitsisin jonkun adblock plus tapaisen liitännäisen ehdottomasti.

525.6.2009 23:27

Tulee jossain vaiheessa asennettua testauskäyttöön (nähdäkseni miten sivut toimivat eri selaimilla olen asentanut jopa ie:n eri versiot linuxiin), mutta windows versiota koulussa kokeiltuani tiedän että hyvä selain tuo on mutta ei sovellu käyttööni ennenkuin tietyt pluginit tuovat mm. adblock ominaisuudet ja erityisesti näppäimistökontrollit jotka parhaiten toteuttaa FireFoxin LoL plugin (forkki nyttemmin ilmeisesti lopetetusta HaH (Hit a Hint) pluginista) ja muutamat muut jutut... Vähintään jokin kunnon plugin tuki pitää saada (vai onko jo?) että tätä voi edes odottaa - Chrome voisi kaapata markkinoista ison siivun FF:ltä jos toteuttaisivat jonkinlaisen välikerroksen joka mahdollistaisi FF pluginien käytön suoraan Chromessa (olen tästä joskus ennenkin jossain kirjoittanut).
Tällöin yleisin syy pitäytyä FF:ssä (lukemani perusteella katoaisi), koska tiivistettynä suurin mankumisen aihe on aina jokin ominaisuus joka on FF:ään saatavilla pluginien avulla (useimmiten mainittuna adblock, mutta extensionit ylipäänsä nyt ovat FF:n suurin valtti joiden kautta siihen saa about mitä tahansa ominaisuuksia).

Nopea scriptiengine on ainoa mitä FF tarvitsee, IMHO, enkä varmaankaan ole yksin tämän mielipiteen kanssa :)

edit: extension, ei plugin.

625.6.2009 23:34

Uudet "beta-päivitykset" nopeuttivat Linux Chromea ihan hirvittävästi. Kyllä on pakko sanoa että Firefox jää jo nyt pahasti siinä suhteessa Chromen jalkoihin...

716.7.2009 16:41

Lainaus:
turha selain ilman mainosten blokkaajaa.
Lainaus:
tarvitsisin jonkun adblock plus tapaisen liitännäisen ehdottomasti.
Lainaus:
ei sovellu käyttööni ennenkuin tietyt pluginit tuovat mm. adblock ominaisuudet

Kuinka järkevää adblockin käyttö loppujenlopuksi on? Kun mainoksia ei enää näytetä, mistä sivustojen ylläpitäjät saavat tulonsa? Muutetaanko sivut maksullisiksi? Katsoko mieluummin mainoksia vai maksatko sivun käyttämisestä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto