AfterDawn: IT-alan uutiset

HDMI 1.4 tuo mukanaan mm. 3D-kuvan ja verkkoliikenteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.5.2009 14:06 Kommentteja (10)

HDMI 1.4 tuo mukanaan mm. 3D-kuvan ja verkkoliikenteen Alati kehittyvän HDMI-standardin 1.4-version uudet ominaisuudet on nyt lyöty lukkoon ja HDMI Licensing, LLC:n julkaisemien tietojen mukaan uudistuksia on luvassa runsaasti.
Ensimmäinen suuri uudistus on 1.4-version tuoma Ethernet-tuki, joka mahdollistaa HDMI-kaapeleiden käyttämisen lähiverkkojen luontiin. HDMI:n kautta tiedonsiirtonopeudeksi luvataan maksimissaan 100 Mb/sekunti ja määrityksen myötä HDMI-laitteet voisivat jakaa omia internet-yhteyksiään muille laitteille, jolloin esim. taulutelevisio voisi hyödyntää Blu-ray-soittimen WLAN:in ylitse toimivaa internet-yhteyttä, eikä televisiolle tarvitsisi tällöin vetää erillistä verkkokaapelia.

Toinen suuri uudistus on paluukanava audiota varten, jonka avulla HDMI-laitteet voivat siirtää audiota keskenään molempiin suuntiin samaa HDMI-kaapelia pitkin. Tämä mahdollistaa mm. erilaisten audioefektilaitteiden luomisen, joissa toistettavaa audiota voidaan tarvittaessa muokata ennen sen toistamista.

Kolmas suuri uudistus on tuki 3D-kuvan siirtämiselle. Täten HDMI kelpaa jatkossa myös 3D-kuvaa näyttävien laitteiden kaapelointiin. Lisäksi 1.4-versio tukee 4K x 2K -resoluutiota (4096x2160) 2D-kuvalle ja jatkossa samalla kaapelilla voi siirtää samanaikaisesti myös kahta 1080p-videota.

Tuettujen väriavaruuksien kirjo on myös kasvanut, mutta valinnat ovat kohdistuneet lähinnä ammatti-ihmisiä kohtaan, sillä uudet tuetut väriavaruudet ovat sYCC601, Adobe RGB ja AdobeYCC601, joita käytetään lähinnä ammattimaisessa kuvan- ja videonkäsittelyssä.

Datapuolen ohella uudistuksia on luvassa liittimiin ja kaapeleihin, sillä liitinten kirjo kasvaa Micro HDMI -liitännällä, joka on noin 50 prosenttia pienempi kuin nykyinen HDMI Mini -liitin. Micro HDMI:ta on tarkoitus käyttää erilaisissa kannettavissa laitteissa, kuten digikameroissa ja sen suurin sallittu resoluutio on 1080p.

Kaapeleiden osalta HDMI saa vihdoinkin selvemmät merkinnät kaapeleiden ominaisuuksiin liittyen, kun kaapeleille esitellään uusi luokittelu. Perusjako tapahtuu Standard HDMI Cablen ja High Speed HDMI Cablen välillä. Standard HDMI Cable -ryhmään kelpaavat kaapelit, joilla voi siirtää virheettömästi 1080i/60-resoluution videota. High Speed HDMI Cable -ryhmään kuuluvat sitten paremmat kaapelit, joilla tulee onnistua mm. 1080p:ta isompien resoluutioiden ja 3D-kuvan siirtäminen virheittä. Standard HDMI Cable with Ethernet ja High Speed HDMI Cable with Ethernet noudattavat samaa logiikkaa, mutta näiden kaapeleiden on tuettava lisäksi Ethernet-liikennöintiä.

Lisäksi autojen kaapelointia varten on tehty oma Automotive HDMI Cable -luokitus, jonka pitäisi helpottaa autoteollisuuden elämää.

1.4-version ominaisuuksien tukeminen vaatii laitteisiin uuden piirit, joten uusia ominaisuuksia nähtäneen laitteissa aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella, kun ensimmäiset uusia ominaisuuksia hyödyntävät laitteet ilmaantuvat markkinoille.

Lopulliset HDMI 1.4:n määritykset ilmaantuvat laitevalmistajille ensi kuun loppuun mennessä. Nykyään HDMI-tuellisia laitteita valmistaa yli 850 laitevalmistajaa, joiden arvaillaan puskevan tänä vuonna markkinoille 394 miljoonaa HDMI-tuella varustettua laitetta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

129.5.2009 14:26

katotaan vaan niin tämän ethernet tuen myötä käy niin että esim. bluray levyn lataaminen soittimeen lähettää tarkistusbitin telkkariin joka palauttaa sarjanumeron ja jompi kumpi vekotin käy jostain ison mediajärjestön palvelimelta tarkistamassa että soitin ja telkkari on varmasti linkitetty virallisesti keskenään ennenkuin elokuvan toisto voi alkaa.

229.5.2009 15:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
katotaan vaan niin tämän ethernet tuen myötä käy niin että esim. bluray levyn lataaminen soittimeen lähettää tarkistusbitin telkkariin joka palauttaa sarjanumeron ja jompi kumpi vekotin käy jostain ison mediajärjestön palvelimelta tarkistamassa että soitin ja telkkari on varmasti linkitetty virallisesti keskenään ennenkuin elokuvan toisto voi alkaa.
Kun ostaa blu-ray soittimen, ja kytkee hdmi-piuhan telkkariin kiinni. Tapahtuu automaagisesti linkitys. Jonka jälkeen kyseinen telkkari ei hyväksy muita toistimia eikä blu-ray laite eri telkkaria. Näin ollen jommankumman hajotessa on ostettava kumpikin kokonaan uudestaan. KacthZING! $$ rahaa tulee :)

329.5.2009 19:19

Siis sehän on selvä että mediajätit yrittää käyttää tätäkin tekniikkaa varmasti väärin, se on sitten eriasia että millä lailla ja suostuuko esimerkiksi soitinvalmistajat enää yhteistyöhön.

Onhan noista ominaisuuksista varmasti hyötyäkin ja voisi jopa olla nautinto asentajalle kun ei tarvitse miettiä että minkälaisen kaapelin kanssa taistelee.

429.5.2009 23:08

Lainaus:
"Lisäksi 1.4-versio tukee 4K x 2K -resoluutiota (4096x2160) 2D-kuvalle ja jatkossa samalla kaapelilla voi siirtää samanaikaisesti myös kahta 1080p-videota."
Noniin... Ja mikähän kybernetiikkakeskus myy niitä hifi-silmiä, joilla hyödyntää näitä resoluutioita...

529.5.2009 23:57

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
katotaan vaan niin tämän ethernet tuen myötä käy niin että esim. bluray levyn lataaminen soittimeen lähettää tarkistusbitin telkkariin joka palauttaa sarjanumeron ja jompi kumpi vekotin käy jostain ison mediajärjestön palvelimelta tarkistamassa että soitin ja telkkari on varmasti linkitetty virallisesti keskenään ennenkuin elokuvan toisto voi alkaa.
Kun ostaa blu-ray soittimen, ja kytkee hdmi-piuhan telkkariin kiinni. Tapahtuu automaagisesti linkitys. Jonka jälkeen kyseinen telkkari ei hyväksy muita toistimia eikä blu-ray laite eri telkkaria. Näin ollen jommankumman hajotessa on ostettava kumpikin kokonaan uudestaan. KacthZING! $$ rahaa tulee :)

Niin tämähän oli spekulointia/sarkasmia? Ei nykyään mitään tuommoisia ole.

631.5.2009 19:23

Kyllähän se kauppa ainakin käy, kun ihmiset aikanaan päivittävät HDMI-laitteitaan monipuolisempiin versioihin. Uudet ominaisuudet ovat kiva juttu, mutta jotenkin sitä vain kaipaisi jo heti alkujaan monipuolista liitäntää, jota sitten päivitetään esimerkiksi nopeuden osalta paremmaksi. USB vs. USB2 on mielestäni onnistunut tässä taaksepäin yhteensopivuudessa oikein hyvin. Toivotaan, että HDMI säilyttää yhteensopivuutensa wanhojen laitteiden kanssa, karsien vain uusien ominaisuuksien käyttöä.

Mutta tervetuloa uudet ominaisuuset: koska vahvistimeni ei vielä sisällä HDMI-liitäntää, voin odottaa uuden version saapumista rauhallisin mielin (ja uskotella itselleni etten ole köyhä).

731.5.2009 20:04

Lainaus:
Noniin... Ja mikähän kybernetiikkakeskus myy niitä hifi-silmiä, joilla hyödyntää näitä resoluutioita...

ihan tavallinen silmälääkäri kelpaa jos et muka erota eroa kuvanlaadussa kun vertaat 1000" ruudulla

81.6.2009 21:58

Lainaus:
uudet tuetut väriavaruudet ovat sYCC601, Adobe RGB ja AdobeYCC601

Viittaakohan tämä siihen, että vanha sd-reson ITU-R Recommendation BT.601 on tuettu, mutta uudempi hd-reson ITU-R Recommendation BT.709 ei ole tuettu?

91.6.2009 22:26

Lainaus:
. Lisäksi 1.4-versio tukee 4K x 2K -resoluutiota (4096x2160) 2D-kuvalle
Eli BR jäi jo vanhaksi.

Koskahan tulee näyttö joka tukee tuota resoa. Eipä taida alle 50 tuumaisena kannattaa tehdä ku silmät ei muuten saa siit mitään iloa..

106.6.2009 5:48
Hybridi
Inactive

Kivahan se että tekniikka päivittyy mutta kun vain meillä edes olisi tuo ensin... ;D moniakaan noista asioista en käsittänyt... :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... (19.1.2019 11:50)
Vanhemmalle läppärille tai pöytäkoneelle saa kummasti lisää käyttövuosia, kun vaihtaa tietokoneen kovalevyn tilalle SSD-levyn. Jopa hitaimmatkin SSD-levyt päivittävät käytännössä kaikki kovalevyt ....
Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto (19.1.2019 11:05)
Älypuhelinmerkkien yllätyksiä jo vuosia murskannut Evan Blass (@evleaks) on iskenyt jälleen julkaisemalla lehdistökuvan Samsungin Galaxy S10 -mallistosta. Kuten on jo vähän aikaa ollut puhetta, ....
3 kommenttia
Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu (19.1.2019 10:34)
Suoratoistopalvelu Spotify on kokeilemassa mahdollisuuksiaan laitemarkkinoilla, kertoo brittiläinen talousjulkaisu Financial Times. Myöhemmin tänä vuonna ruotsalaisyhtiö aikoo nimittäin esitellä ....
Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen (18.1.2019 21:36)
Microsoft on virallisesti kuopannut myös Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ja kehottaa käyttäjiä vaihtamaan muihin käyttöjärjestelmiin ennen tuen loppumista joulukuussa 2019.
9 kommenttia
Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....

Uutisarkisto