AfterDawn: IT-alan uutiset

Chromen ensimmäiset selainlaajennukset julki

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.5.2009 13:30 Kommentteja (13)

Chromen ensimmäiset selainlaajennukset julki Googlen Chrome-selainta kehittävät tahot ovat pitkän odottelun jälkeen julkaisseet Chromen ensimmäiset selainlaajennukset, joiden avulla selaimen ominaisuuksia voidaan muokata ja samalla selaimeen voidaan lisätä uusia ominaisuuksia.
Vielä kehitysvaiheessa olevan laajennusrajapinnan päälle kehitetyt selainlaajennukset eivät esittele mitään huimia ominaisuuksia, vaan esimerkkilaajennukset osaavat näyttää selaimessa esim. lukemattomien Gmail-sähköpostien määrän tai helpottavat Google Readerin käyttöä. Laajennukset eivät toimi tällä hetkellä kuin Google Chromen 2.0.180.0-versionumerolla varustetussa kehitysversiossa, mutta pelinavauksen myötä kaikki halukkaat voivat nyt aloittaa omien Chrome-laajennuksien työstämisen ja esim. Cleeki-laajennuksesta on jo julkaistu Chromella toimiva versio.

Selainlaajennuksia on pidetty tärkeinä erityisesti Firefox-selaimen käyttäjien keskuudessa ja tukea selainlaajennuksille on toivottu Chromeen sen julkaisusta asti. Chromen kehittäjät eivät ole toistaiseksi kertoneet, koska laajennuksia kannattaa odottaa Chromen vakaaseen versioon, mutta toivottavasti virallinen laajennustuki nähdään vakaan 2.0-version julkaisun yhteydessä.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

114.5.2009 14:44

Hyvä alku. Toivottavasti kumminkin tekevät laajennuksista hyviä, ettei esimerkiksi selaimen nopeus kärsi.

214.5.2009 17:22

Ehkä tärkein syy miksei tuo Chrome niin säväyttänyt oli plugareiden puute.. olihan se vikkelä, mutta ei tarjonnut mitään uutta selainmarkkinoille. :)

Hyvä kuitenkin että ihmisille on vaihtoehtoja.

314.5.2009 17:56

Kääntäisivät edes 2.0 version Linuxille, sillä firefox hidastaa konetta liikaa, varsinkin kun on useampi ohjelma samaanaikaan päällä(kone 2002 vuosimallia, 1,8ghz ja 512mb, joten windowsikaan(xp/7) ei toimi sen noeammin, itseasiassa hitaammin mitä linux)..

414.5.2009 18:50

Nyt velä se AdBlock sinne niin homma pelittä.

515.5.2009 10:19

Ei välttämättä Google halua Adblockia, mutta minulle sen puute on dealbreaker.

615.5.2009 16:12

Itse käytän mainosten blokkaamiseen Hostsman (ilmainen) softaa. Blokkaa natiivisti kaikki mainokset HOST tiedostosta käsin oli selain mikä tahansa. Pikkusen se vaatii säätöä joidenkin sivujen kohdalla jonne haluaa päästä mutta tykkään kyllä.

715.5.2009 17:14

Tämä selain on kyllä aika paska. Käytin sitä yksinomaan ihan kuukausia. Loppujen lopuksi alkoi ärsyttämään useat pikku bugit ym. Eniten ärsytti kirjaantumiset eri sivuille, joihin se oli tallentanut passut. Se saatto pistää kenttiin periaatteessa mitä vain. Hyvin monet vähänkään erikoisemmat sivustot ei vain toimineet. Näin ollen palasin Operaan.

815.5.2009 20:48

Chromen käyttäjät, tiedättehän että siinä sopimuksessa voisi saman tien lukea "Myyn itseni googlelle, minusta tulee googlen oma pikku orja, jonka selaustietoja voidaan monitoroida ja käyttää miten halutaan. Hyväksyn myös sen, että google voi milloin tahansa toimia miten huvittaa".

EI MUUTA SANOTTAVAA

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2009 @ 20:48

915.5.2009 20:54

Ei Crome ole niin ihmeellinen kuin ihmiset luulee koska se ei ole erityisen nopea ja en itse pidä siitä yhtään

1015.5.2009 20:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bani666:
Chromen käyttäjät, tiedättehän että siinä sopimuksessa voisi saman tien lukea "Myyn itseni googlelle, minusta tulee googlen oma pikku orja, jonka selaustietoja voidaan monitoroida ja käyttää miten halutaan. Hyväksyn myös sen, että google voi milloin tahansa toimia miten huvittaa".

EI MUUTA SANOTTAVAA

http://hpguru.net/2008/09/05/google-chro...ja-on-muokattu/

"Uusissa käyttöehdoissa ei siis enää ole ristiriitaista tietoa. Uusien käyttöehtojen mukaan käyttäjä säilyttää kaikki oikeudet siihen mitä hän internetselaimen avulla kirjoittaa. Aiemmin kaikki oikeudet olivat Googlella, eikä internetselaimen käyttäjällä. Sekaannus on siis nyt korjattu ja nyt me kaikki voimme käyttää tätä uutta ihmettä ilmaiseksi ja turvallisesti."

Learn howto troll better, next time faggot

1115.5.2009 20:57

Windowssin käyttäjät, tiedättehän että siinä sopimuksessa voisi saman tien lukea "Myyn itseni microsoftille, minusta tulee microsoftin oma pikku orja, jonka tietokonetta voidaan monitoroida ja käyttää miten halutaan. Hyväksyn myös sen, että microsoft voi milloin tahansa toimia miten huvittaa".

SE ON NYT NIIN, että jokainen suur-yritys tekee näin, microsoft lisäksi lahjoo poliitikkoja.1215.5.2009 22:22

Chromessa eniten pidän muistinkäytöstä ja varmuudesta -- etenkin Firefoxiin verrattuna. FF3.x syö vähemmän muistia kuin aiemmat, mutta edelleen vuotaa kuin seula: eilinen päivä, ~800 tabia auki päivän mittaan, aina noin 60-90sekunniksi kerrallaan, korkeintaan parikymmentä täbiä kaikkineen auki yhtäaikaa (ylläpitojuttuja, softien assignointia uusiin ohjelmaryhmiin). Lopputulos -- 6 tuntia myöhemmin, kun täbejä oli auki 2kpl, söi Firefox muistia 798 megatavua. Ja tuossa ei siis avattu yhtään Flashia, PDF:ää, tms sisältävää sivua. Ja lisäosista käytössä vain Web Developer.

Eli näppituntumalta jokainen avattu ja myöhemmin suljettu täbi haukkasi muistia noin 700kb "johonkin". Chrome vie muutaman täbin käytöllä enemmän muistia kuin "fressinä" käynnistetty Firefox samoilla tabeilla, mutta jos selainta ei sammuttele pariin päivään ja päivän mittaan availee muutaman sata linkkiä uusiin täbeihin luettavaksi, niin lopputulos on parin päivän jälkeen se, että Chrome vie edelleen saman verran muistia kuin käynnistettäess, Firefox vie kaiken mitä koneessa on ja vähän ylikin.

1315.5.2009 23:32
Hybridi
Inactive

Tätä selainta en suosittelisi käyttämään, se Google kun kerää kaikki tiedot... ;D ja muutenkin huono tietoturvassa tämä, on tämä minullakin kyllä mutten tätä käytä...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto