AfterDawn: IT-alan uutiset

Myös Tele2 poistaa asiakkaiden IP-tiedot Ruotsissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.4.2009 12:35 Kommentteja (15)

Myös Tele2 poistaa asiakkaiden IP-tiedot Ruotsissa Ruotsissa tämän kuun alussa voimaan astunut IPRED-laki on herättänyt runsaasti vastustusta erinäisten tahojen suunnalta. Kerroimme paria viikkoa sitten kuinka paikallinen internet-operaattori Bahnhof poistaa tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista, jotta heidän ei tarvitse paljastaa asiakkaidensa henkilötietoja, ja nyt samaan on ryhtynyt myös Tele2, joka ilmoitti eilen siirtyvänsä tähän toimintaan asiakkailta tulleiden palautteiden johdosta.
Tele2:n internet-yhteyksiä hyödyntää Ruotissa noin 600 000 asiakasta, joten tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille Tele2:n toimet ovat varmasti murskaava takaisku. Lisäksi tämä toiminta haittaa myös muiden rikosten selvittelyä, ja Ruotsin poliisin IT-rikoksiin erikoistuneen yksikön päällikkö Stefan Kronqvist kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tällaiset toimet tekevät joissain tapauksissa tutkinnan mahdottomaksi.

Ruotsin nykyinen lainsäädäntö ei pakota internet-operaattoreita säilömään asiakkaidensa käyttämiä IP-osoitteita, mutta tähän on luvassa tulevaisuudessa muutos, kun uusi EU-direktiiviin perustuva säilöntälaki otetaan käyttöön myös Ruotsissa. Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) lakihenkilö Peter Danowsky kertoi Svenska Dagbladet -lehdelle, että lakeja on tiukennettava, jos muutkin internet-operaattorit Ruotsissa ryhtyvät vastaaviin toimiin.

Danowskyn mukaan suurin osa internet-liikenteestä on luvatonta tiedostojen kopiointia, jonka takia internet-operaattoreiden tulot ovat pitkälti sidoksissa luvattomaan kopiointiin ja tämän takia operaattorit tukevat luvatonta kopiointia.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

128.4.2009 13:05

Hyvä Tele2, niin sitä pitää
ja IFPI vois hankia uuden puheidenkirjottajan.

228.4.2009 13:14

Jossain waretus hommelissa tuosta saattaa olla hupia mutta on olemassa pahempiakin rikoksia joissa noistakin tiedoista olisi apua.

328.4.2009 13:55

Kuka niitä pahempia rikoksia ehtii edes tutkia ku pitää p2p käyttäjiä pitää silmällä.Ruotsi on aina askeleen edellä joka asiassa.

428.4.2009 14:53

Näin näytetään mallia muille =)

528.4.2009 15:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SandboX:
Kuka niitä pahempia rikoksia ehtii edes tutkia ku pitää p2p käyttäjiä pitää silmällä.Ruotsi on aina askeleen edellä joka asiassa.
Täh? Waretushan _on_ pahin rikos. Kaikki resurssit pitäis valjastaa warettamisen estämiseen!

628.4.2009 15:09

Lainaus:
Täh? Waretushan _on_ pahin rikos. Kaikki resurssit pitäis valjastaa warettamisen estämiseen!

Näytäs miten lataamalla tapetaan tai raiskataan.

Joo, sarkasmi ymmärretty.

728.4.2009 16:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trevil:
Jossain waretus hommelissa tuosta saattaa olla hupia mutta on olemassa pahempiakin rikoksia joissa noistakin tiedoista olisi apua.
Sitten vasta wareeminen on paha juttu kun sillä itse rahalla hyötyy.Ellet ole joku massa lataaja.

828.4.2009 16:23

Siis tämä tarkoittaa että ruotsissa tele2 asiakkaat eivät voi jäädä kiinni waretuksesta?

928.4.2009 16:32

Nyt sitten nettipedofiilit ja muutkin rikolliset saavat mahdollisuuden toimia vapaasti internetissä, mutta tämä on kai sitten se hinta mikä tekijänoikeuksien suojelemisesta pitää maksaa...

...Niinjuu, paitsi että tuo Tele2:n kikka tekee myös tekijänoikeusrikosten selvittämisen mahdottomaksi. Kai siinä sitten ainakin poliisi säästää määrärahoja kun nettirikollisten jäljittäminen muuttuu mahdottomaksi, ja siten turhaksi puuhaksi.

1028.4.2009 17:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:
Nyt sitten nettipedofiilit ja muutkin rikolliset saavat mahdollisuuden toimia vapaasti internetissä, mutta tämä on kai sitten se hinta mikä tekijänoikeuksien suojelemisesta pitää maksaa...
Tämähän on se pahin seuraus tästä piratismitaistelusta ja siitä on puhuttu jo useita vuosia... ei vaa oo tainnu mennä viesti perille päättäjille.

Vaikka teleoperaattorit eivät poistaisikaan tunnistetietoja, usein juuri pirateilla (nyt en tarkoita sunnuntailataajia) löytyy sitä tietotaitoa mitä tarvitaan salausmenetelmien yms. kehittämisessä ja siitä hyötyvät "paljon rikollisemmat" tahot kuin warettajat.

Näiden uusien salausmenetelmien kehittäminen johtaa sitten kilpavarusteluun, sillä kyllä sitä tietotaitoa riittää yritysmaailmassakin. Lopulta ajaudutaan samanlaiseen kierteeseen kuin ohjelmasuojauksessakin - toiset murtaa ja toiset tekee tehokkaampaa suojausta. ...Ja pedofiilit levittää lastes alastonkuvia ja crakkerit vie rahas tililtä ja virkavalta vaa levittelee käsiään. Way to go!

1128.4.2009 17:42

Ruotsin nykyinen lainsäädäntö ei pakota internet-operaattoreita säilömään asiakkaidensa käyttämiä IP-osoitteita, mutta tähän on luvassa tulevaisuudessa muutos, kun uusi EU-direktiiviin perustuva säilöntälaki otetaan käyttöön myös Ruotsissa.

Eli varsin pian loppuu tuollainen toiminta. Jo tuossakin ilmenee että operaattorit tekee bisnestä sillä laittomalla lataamisella.

1228.4.2009 18:20

Pedofilia on sairaus ,ja tuskin ne pahimmat edes nettiä käyttää.

1328.4.2009 19:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
Ruotsin nykyinen lainsäädäntö ei pakota internet-operaattoreita säilömään asiakkaidensa käyttämiä IP-osoitteita, mutta tähän on luvassa tulevaisuudessa muutos, kun uusi EU-direktiiviin perustuva säilöntälaki otetaan käyttöön myös Ruotsissa.

Eli varsin pian loppuu tuollainen toiminta. Jo tuossakin ilmenee että operaattorit tekee bisnestä sillä laittomalla lataamisella.
Itse sanoisin niin että operaattori tarjoaa asiakkaille palveluja mitä he haluavat. Se että tuollaista palvelua aletaan tarjota kuvastaa hyvinkin sitä että asenteet muuttuvat.

Vähän riippuen EU vaalien tuloksesta voi hyvinkin käydä niin että Ruotsi "unohtaa" tietyt direktiivit. Vähän samoin kuin Suomen autoverotus ;)

1429.4.2009 8:53

IPREDator tunttuu turhalta tämän jälkeen.Tarvitse kuin valita oikea operaattori.

1515.5.2009 15:08

Niin tosiaan. Kohta kaikki krakkerit ja muut pahantahtoiset nörtit muuttaa Ruotsiin, ryöstää parit nettipankit ja elelee herroiks rahoillaan. Ja voihan sitä nettiä käyttää muutenkin väärin kuin warettamalla (joka on rikoksista pahin, eikö vain)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto