AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony myöntää luvattomien pelikopioiden olevan iso ongelma PSP:lle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.4.2009 13:14 Kommentteja (12)

Sony myöntää luvattomien pelikopioiden olevan iso ongelma PSP:lle Vaikka pelien luvaton kopiointi on erityisen suosittua tietokonepelien kohdalla, tapahtuu luvatonta kopiointia myös pelikonsolipelien puolella. Nyt luvattomien pelikopioiden ongelmista on kertonut Sonyn markkinointiosaston johtotehtävissä toimiva Peter Dille, joka avautui PSP:n kokemista ongelmista Gamasutra-verkkojulkaisulle.
Dille on koko Sonyn tapaan vakuuttunut siitä, että PSP-pelien luvaton kopiointi on aiheuttanut PSP:n pelimyyntiin suuren lommon. Dillen mukaan ongelma ei kosketa pelkästään Sonyä, vaan luvattomasta kopioinnista kärsii koko peliala. Peliala pitää ongelmaa todella vakavana, ja Dillen mielestä pelialan pitäisi kehittää yhdessä keinoja, joiden avulla tämä rikollinen toiminta saadaan loppumaan.

Dille sanoi voineensa pahoin, kun hän näki kuinka nopeasti Resistance: Retribution -pelin luvattomat kopiot levisivät eri BitTorrent-sivustojen avulla pelin julkaisupäivänä.

Sony on yrittänyt hankaloittaa luvattomien pelikopioiden pelaamista PSP:n kohdalla ohjelmisto- ja laitteistotason muokkauksilla. Ohjelmistotason suojaukset eivät kuitenkaan ole toimineen kovin hyvin, vaan PSP-hakkerit ovat kiertäneet suojaukset nopealla aikataululla. Laitteistoon tehdyt muutokset uusissa PSP-versioissa ovat toimineet hieman paremmin, mutta markkinoilla on miljoonia vanhempia PSP-konsoleita, joiden laitteistotason suojaukset ovat murtuneet jo aikaa sitten.

Dille uskoo, että kuluttajat maksaisivat peleistään mieluusti, jos he tietäisivät kuinka vahingollista pelien luvaton kopiointi on pelialalle. Dillen mukaan musiikkiteollisuudelle kävi jo huonosti, koska ihmiset eivät pidä musiikin luvatonta lataamista vääränä sen takia, että kaikki muutkin tekevät sitä. Tämän takia Dille pitää tärkeänä sitä, että luvattomien pelikopioiden pelaamista yritetään estää, jotta pelialan kohtalo ei seuraisi musiikkiteollisuuden jalanjälkiä.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

123.4.2009 13:35

Pelialan pitäisi ottaa mallia musiikkialasta ja huomata, että ainakaan drm sähellykset eivät ole se oikea vaihtoehto. Uutta antaintatapaa pitäisi alkaa kehittelemään katsomalla tilannetta paljon kauempaa, eikä yrittää myydä niitä pelilaatikoita väkisin. Musiikkipuolelta olen täysin ihastunut Spotifyn toimintaan ja jos tällä tavalla vain saadaan ansaittua riittävästi niin hienoa.

223.4.2009 14:56

Lainaus:
Musiikkipuolelta olen täysin ihastunut Spotifyn toimintaan ja jos tällä tavalla vain saadaan ansaittua riittävästi niin hienoa.

Itsekkin olen ruvennut käytämään Spotifyä ja on kyllä erinomainen ohjelma! Itseäni ohjelman mainokset eivät häiritse ollenkaan. Tällaiseen suuntaan sitä pitäisikin tekniikan kehittyä. Olisi aivan mahtavaa saada Spotifyn kaltainen ohjelma elokuville ja sarjoille. Itseäni ei haittaisi vaikka "videospotifyssä" olisi yhtä paljon mainoksia kuin USA:n telkkarissa. Aivan varmasti käyttäisin.

Pelialalle mainoksia ei kuitenkaan taideta saada toimimaan kuten telkkariin. Ja kyllähän piratismi on suuri ongelma pelialalle. DRM tms. on kuitenkin väärä tapa hoitaa homma. Mielestäni yksi tapa vähentää piratismia olisi kunnon demojen tekeminen peleille. Aika outoa, että pelejä pitäisi ostaa joidenkin arvostettujen lehtien arvostelujen perusteella, eikä niin että itse pääsisi testaamaan. Esimerkiksi PC pelien kanssa ei välttämättä edes tiedä kuinka hyvin peli toimii omalla laitteistolla. Minimivaatimukset täyttävällä koneella ei yleensä pelejä pysty siedettävästi pelaamaan..

323.4.2009 15:34

Lainaus:
Aika outoa, että pelejä pitäisi ostaa joidenkin arvostettujen lehtien arvostelujen perusteella, eikä niin että itse pääsisi testaamaan.
Varsinkin kun ei tiedä millaisista peleistä nämä arvostelijat itse pitävät. Jokainen peli on jonkun mielestä hyvä ja viihdyttävä..

423.4.2009 15:44

Lainaus:
Olisi aivan mahtavaa saada Spotifyn kaltainen ohjelma elokuville ja sarjoille.
Televisiona paremmin tunnetaan.

523.4.2009 15:47

En himettele PSP pelien waretusta yhtään, koska kuka jaksaa kantaa 100:aa UMD levyä mukana joka paikkaan kun pelit vois kaikki olla sielä muistikortilla? No onhan se mahollista ostaa ja siirtää muistikortille, mutta sen waretus vaan on helpompaa, halvempaa, nopeempaa ja käyttäjä ystävällisempää. Sais olla joku muu tapa myydä noita PSP pelejä kun UMD.

623.4.2009 15:48

Lainaus:
Lainaus:
Olisi aivan mahtavaa saada Spotifyn kaltainen ohjelma elokuville ja sarjoille.
Televisiona paremmin tunnetaan.
Televisiosta ei voi itse valita mitä kaatsoo ja milloin.

723.4.2009 16:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thor1993:
En himettele PSP pelien waretusta yhtään, koska kuka jaksaa kantaa 100:aa UMD levyä mukana joka paikkaan kun pelit vois kaikki olla sielä muistikortilla? No onhan se mahollista ostaa ja siirtää muistikortille, mutta sen waretus vaan on helpompaa, halvempaa, nopeempaa ja käyttäjä ystävällisempää. Sais olla joku muu tapa myydä noita PSP pelejä kun UMD.
PSP:lle voi ladata pelejä PSP Storesta luottokortilla tms.

Uutisesta sen verran, että kohta on PSP-2000:n uuden emolevymallin ja PSP-3000:nkin suojaukset murrettu; kernel-sploitteja on itse firmiksestä löytynyt jo kaksin kappalein ja usermode-sploitteja enemmänkin. Ajan kysymys enää koska tulee HEN (chicken) 5.03:lle ja siitä sitten lähdetään kehittämään Custom Firmwarea noillekin laitteille.

823.4.2009 17:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thor1993:
En himettele PSP pelien waretusta yhtään, koska kuka jaksaa kantaa 100:aa UMD levyä mukana joka paikkaan kun pelit vois kaikki olla sielä muistikortilla? No onhan se mahollista ostaa ja siirtää muistikortille, mutta sen waretus vaan on helpompaa, halvempaa, nopeempaa ja käyttäjä ystävällisempää. Sais olla joku muu tapa myydä noita PSP pelejä kun UMD.
Sanoo henkilö joka ei ole edes koskaan laillisesti ladannut PSP:lle peliä.

923.4.2009 22:42

Ellei PSP:hen helpohkosti saisi custom fw:tä, en usko että monikaan viitsisi edes ostaa moista laitetta - en minä ainakaan. Ei kaikkien omien ohjelmien käytön esto voi olla tätä päivää.
Se on tietysti tavallaan sääli, että kun mahdollistetaan laillisten homebrew-ohjelmien ajaminen PSP:ssä, samalla mahdollistetaan myös kaupallisten pelien kopioiden helppo käyttö. Varmasti vaikea yhtälö Sonylle.
UMD on myös aika järjetön idea, kuluttaa paljon sähköä, vie paljon tilaa ja on erikoisuutensa takia melko kallis ja vielä kertakirjoitettava media.

1024.4.2009 0:29

Olisiko sellaisessa ideaa, että pelit ladattaisiin kokonaisuudessaan ilmaiseksi koneelle/konsolille ja niitä saisi pelata vapaasti johonkin tiettyyn rajaan asti esimerkiksi ekan tehtävän tai vaikka puolituntia. Tämän jälkeen peli pitäisi avata maksamalla, jos haluaa pelata pelin loppuun. Mielestäni tarpeen reilua kuluttajaa kohtaan ja toisaalta taas ostajia olisi jos peli olisi riittävän kiinnostava. Tätä nyt tietenkin on ollut iät ja ajat mm. shareware puolella, mutta tärkeintä tässä olisi kehittää se maksutapa, joka olisi äärimmäisen vaivaton käyttäjälle.

Samaa voitaisiin soveltaa elokuviin. Leffaa saisi katsoa puoleen väliin ilmaiseksi, mutta loppu puolikas olisi maksullinen. Ellei leffa kiinnosta niin jättää sitten kesken, mutta varmasti suurin osa haluaa katsoa leffan loppuun. Tässäkin maksutapa pitäisi olla korkeintaan yksi klikkaus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.4.2009 @ 00:32

1124.4.2009 2:09

Mielestäni pelialan piratismi on huonosti verrattavissa samaan toimintaan musiikki ja elokuva-alalla. Siinä missä (lähes) jokainen osaa tehdä virtuaalisen kopion tai "ripata" levyllisen musiikkia tai elokuvan ja antaa sen ikään kuin kavereille lainaisi, pitää pelien kohdalla kirjoitella koodia uusiksi ja tehdä jokseenkin tietoisemmin rikos. Crackerporukoita en voi edes itselleni puolustella mitenkään oikeudenmukaiseksi, toisin kuin musiikkia ja elokuvia verkossa jakavaa ihmismassaa.

Pelien kohdalla piratismin kitkeminen voisi nostaakkin myyntiä koska pelistä todellakin saa täysin samanlaisen tuotteen (joskus jopa paremman kuten Sporen kohdalla) kun kaupastakin siinä missä kaikenmaailman mp3set ja (cam) avit ovat roskaa verrattuna siihen että saat käsiisi täysilaatuisen oikeasti olemassaolevan CDn/DVDn/Blurayn, joka ei ole vain ykkösiä ja nollia kiintolevyllä. Lisäksi pelialalla ei hyödytä "ilmaiskokeilemisesta" eli lataamisesta ja kerran läpi pelaamisesta niin paljon kuin musiikkialalla, jossa sillä on todettu olevan myyntiä nostavia merkityksiä. Tämä johtuu siitä että useimmilla peleillä ei ole paljon uudelleenpeluupotentiaalia = huonoja pelejä.

Demot kunniaan tosiaan, todella hyvä systeemi PC-pelien kohdalla ja varmasti nostaa myyntia tai ainaki estää asiakkaiden pettymyksiä, mitkä eivät varmasti ole myöskään hyväksi bisnekselle.

1226.4.2009 11:08

Hinnoittelu on avainsana. Jos peli maksaa keskiverto-opiskelijan kahden viikon ruokarahan verran on turha yrittää moralisoida ja itkeä sitä kuinka huonosti menee. Voittoja kuitenkin tehtiin viime vuonnakin satoja miljoonia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto