AfterDawn: IT-alan uutiset

Bahnhof tuhoaa IP-tietoja IPRED-lain takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.4.2009 23:28 Kommentteja (12)

Bahnhof tuhoaa IP-tietoja IPRED-lain takia Ruotsissa astui tämän kuun alussa voimaan EU:ssa hyväksyttyyn IPRED-direktiiviin perustuva laki, joka antaa tekijänoikeusjärjestöille ja oikeudenhaltijoille mahdollisuuden selvittää luvattomien tiedostonjakelijoiden henkilötiedot. Tämä lakimuutos on aiheuttanut Ruotsissa parin viikon sisällä erinäisiä muutoksia ja lisää on luvassa, sillä paikallinen internet-operaattori Bahnhof on ilmoittanut poistavansa tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista.
Bahnhofin toimitusjohtaja Jon Karlung sanoi näiden toimien suojelevan asiakkaitaan, jonka takia ne on otettu aktiiviseen käyttöön. Täten IPRED-lain avulla haetuista selvityspyynnöistä ei ole tekijänoikeusjärjestöille apua Bahnhofin asiakkaiden kohdalla, koska edes Bahnhofin tekninen henkilökunta ei tiedä mikä IP-osoite on kuulunut millekin asiakkaalle.

Karlungin mukaan kyseinen käytäntö ei riko lakia Ruotsissa, sillä laki ei pakota operaattoreita säilyttämään näitä tietoja. Karlung sanoo myös, että muut operaattorit voivat ottaa Bahnhofin toimista mallia ilman pelkoa oikeudellisista ongelmista.

Oikeusministeriössä työskentelevä Stefan Johansson vahvisti Karlungin näkemyksen. Johansson kertoi The Local -verkkojulkaisulle, ettei uudistunut laki todellakaan vaadi IP-tietojen säilyttämistä. Paikalliset lainsäätäjät ovat kuitenkin parhaillaan työstämässä tähän asiaan liittyvä lakia. EU-direktiiviin perustuva muutos pakottaisi internet-operaattorit säilyttämään tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista ja joistakin muista tiedoista vähintään puolen vuoden ajaksi.

Karlung vastustaa itse IPRED-lakia voimakkaasti ja hän toivoo kansalaisten tukevan muutoksia, joiden avulla IPRED:in tapaiset ehdotukset saataisiin jyrättyä.

Luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien lisäksi Bahnhofin palvelu saattaa kiinnostaa mm. krakkereita ja muita verkkorikollisia, sillä tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi myös viranomaisten on hankalampi jäljittää syyllisiä, jos tieto heidän olinpaikastaan katoaa IP-osoitteen vaihtuessa.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

117.4.2009 23:39

Luvassa asiakasryntäys Bahnhoffille ja MAFIAA:n itkua ja lisää oikeusjuttuja

218.4.2009 0:11
Kellopeli
Inactive

Lainaus:
Oikeusministeriössä työskentelevä Stefan Johansson vahvisti Karlungin näkemyksen. Johansson kertoi The Local -verkkojulkaisulle, ettei uudistunut laki todellakaan vaadi IP-tietojen säilyttämistä. Paikalliset lainsäätäjät ovat kuitenkin parhaillaan työstämässä tähän asiaan liittyvä lakia. EU-direktiiviin perustuva muutos pakottaisi internet-operaattorit säilyttämään tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista ja joistakin muista tiedoista vähintään puolen vuoden ajaksi.

Siis voi jumalauta. Eikö ne nyt vittu osaa kerralla säätää semmosta lakia, jolla päästään päämäärään. Ensin luodaan laki. Seuraavaksi huomataan, että se oli reikäinen kun emmental juusto ja ei kun uutta lakia laatimaan, että vanha paska saadaan parsittua kasaan. Seuraavaksi nämä kravaattimiehet haluaa ajaa uudella lailla koko internetin alas.

318.4.2009 0:19

Ruotsin Pirate partiellla todella huimaa kasvua! 5000 uutta jäsentä tänään!

http://www.piratpartiet.se/storlek

Piratpartietin jäsenmäärä on tätä kirjoitettaessa jo 18.231. Tämä rakoittaa sitä, että uusia jäseniä on tullut tänään sensaatiomaiset 3.700 kappaletta, ja lisää väkeä virtaa piraattien riveihin armotonta tahtia. Piratpartiet on ohittanut heittämällä kansanpuolueen ja on nyt jäsenmäärältään maan neljänneksi suurin puolue sosialidemokraattien, maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien jälkeen. Kristillisdemokraattienkin etumatka piraatteihin alkaa näyttää kovin pieneltä, sillä puolueella on 22.919 jäsentä.

http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/0...tuomion-jalkeen

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.4.2009 @ 00:19

418.4.2009 0:21

kohta ruottin suurin puolue

ai mut siitäki tehää kai laiton ennen sitä

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.4.2009 @ 00:22

518.4.2009 0:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jusunakki:
Luvassa asiakasryntäys Bahnhoffille ja MAFIAA:n itkua ja lisää oikeusjuttuja
Totta, äärettomän näppärä markinointi veto ja kaiken lisäksi operaatori säästää rahaa keräämällä tiedostonjakajat itselleen. Tosin useimilla taitaa olla sopimukset muiden operaatorien kanssa...

618.4.2009 1:36

Jämäkkä veto! Onneksi joiltaki ruotsalaisilta löytyy munaa pistää kampoihin riistäjille. Ja toivottavasti saadaan järki hommaan ennenku menee kovin monta päätöntä lakia lävitse, onneksi ainaki tuo piratpartietin jäsenmäärän kasvu puhuis parannuksen puolesta.

718.4.2009 2:42

Toki totta että kräkkereit ja muut voi käyttää tätä juttuaa hyväkseen mikä jollain tapaa huono asia MUTTA p2p/muu "ei niin kukkahattu setien ja tätien suosima liikenne" on enemmän turvassa tämän takia! Ja Bahnhoffil on viel laadukkaat linjatki!

818.4.2009 8:58

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:11

918.4.2009 8:58

Fahrenheit 451 meininkiä

1018.4.2009 13:31

Ei siinä kyllä ruotsin valtiolla paljoa ole vaihtoehtoja kun mailman viihdeteollisuus hengittää niskaan. Rahalla ja äärettömällä painostuksella kun on tässä mailmassa mahdollisuus saavuttaa ihan mitä tahansa.

1118.4.2009 15:07

Oli kyllä kieltämättä hemmetin nerokas veto banhofilta, varmaan saa melkosen asiakasryntäyksen. tulee kiire nykyisellä hallituksella/eduskunnalla painaa läpi kaikki natsi lait ennen uusia eduskunta vaaleja jollon varmasti tulee ainakin joitakin piraatteja istumaan.

1218.4.2009 18:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stonedy:
Fahrenheit 451 meininkiä

Mitenkäs sitten ajattelet suomen lex-nokiasta, josta luultavasti kohta huomataan että ei ole mitään apua (kuten asiantuntijat sanoivat jo ennenkuin laki meni läpi) ja siitä aletaan muovaamaan parempaa reiätöntä juustoa? Harvoinhan nämä huonot ja toimimattomat lakialoitteet jäävät alkupuilleen. Yleensä niitä "parannellaan".

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Ei siinä kyllä ruotsin valtiolla paljoa ole vaihtoehtoja kun mailman viihdeteollisuus hengittää niskaan. Rahalla ja äärettömällä painostuksella kun on tässä mailmassa mahdollisuus saavuttaa ihan mitä tahansa.

Viitaten tähän uutiseen sanoisin että toivottavasti tilanne ei kuitenkaan ole yhtäpahasti kuin kuvaat. Toivottavasti nämä EU:n vähän viisaammat ihmiset (ainakin joissain asioissa) saavat asiat muuttumaan ennenkuin raha ja painostus polkee heitäkin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto