AfterDawn: IT-alan uutiset

Brittimuusikot: Musiikin luvaton lataaminen ei ole rikos

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.3.2009 23:36 Kommentteja (10)

Brittimuusikot: Musiikin luvaton lataaminen ei ole rikos Viime vuonna Britanniassa perustettu Featured Artists' Coalition -eturyhmä (FAC) luotiin suojelemaan brittimuusikoiden etuja, mutta ryhmä tuntuu tukevan myös kuluttajien etuja, sillä ryhmässä mukana oleva muusikot sanoivat keskiviikkona, ettei kuluttajia pitäisi rangaista tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomasta lataamisesta.
FAC:in jäsenistä mielipiteensä viestintäministeri lordi Carterille kertoivat mm. Robbie Williams, Billy Bragg ja David Rowntree. Lordi Carter haluaisi perustaa Britanniaan valvontaelimiä, joiden avulla internetissä tapahtuvaa luvatonta tiedostojenjakelua saataisiin hillittyä.

FAC:in puhemiehenä toiminut Bragg sanoi, että suurin osa muusikoista ei halua nähdä kuluttajia oikeudessa musiikin luvattoman lataamisen takia. Braggin mukaan musiikkiteollisuuden yritykset haluavat kuitenkin jääräpäisesti jatkaa jo aloittamaan lataajien jahtaamista, vaikka artistit ovat tässä asiassa kuluttajien puolella.

Bragg pitää musiikkiteollisuuden toimia lataajien jahtaamisessa järjettöminä. Hän vertasikin asiaa tilanteeseen, jossa joku yrittää työntää hammastahnaa takaisin tuubiin.

Braggin mukaan artistien pitäisi itse hallita omia tekijänoikeuksiaan, jolloin he voivat itse päättää miten he haluavat jakaa musiikkiaan.

FAC:iin kuuluu tällä hetkellä noin 140 brittiläistä muusikkoa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

113.3.2009 2:03

P2p verkolla lataaminen / jakaminen aiheuttaa niin pienen vahingon, että kyseessä ei ole rikos, vaan rikkomus.

Uskoisin, että rikkomus ei enään nyky Suomen sanakirjan mukaan ole rikos. Vaan vähäisehkö lainvastainen teko. Ei siis rikos. Joku voisi kurkata sanakirjasta rikkomuksen käsitteen.

Rikolliset on ihan eri porukkaa kuin rikkomuksen tekijät ;)

213.3.2009 2:05

Eikä sitäpaitsi cd on.com:istakaan löydy harvinaisempaa matskua ja levyjen metsästäminen divareista on tuskaista puuhaa. Kaikki harvinaisempi ja loppuunmyyty materiaali löytyy netistä.

313.3.2009 7:22

Mielipiteet oli mielestäni vähän heikosti perusteltuja myös lähdeartikkelissa. Asia on hyvä, mutta huonoilla perusteluilla on vaikea vakuuttaa ketään, kuka on asiasta eri mieltä tai eri puolella.

413.3.2009 8:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Mielipiteet oli mielestäni vähän heikosti perusteltuja myös lähdeartikkelissa. Asia on hyvä, mutta huonoilla perusteluilla on vaikea vakuuttaa ketään, kuka on asiasta eri mieltä tai eri puolella.
Tämä keskustelu on nykyään vähän niin kuin politiikkaa.

En usko suurimman osan artisteista olevan eri mieltä kuin TO-mafia, he vain huomasivat "oman mielipiteen" vaikutuksen kuluttajien suhtautumiseen ja näin ollen parantavat omaa imagoa "olemalla" samalla puolella kuin kuluttajat ehkäpä jopa levy-yhtiöiden kehotuksesta... selän takana he taas patistavat niitä tekijänoikeusorganisaatioita toimimaan toisin. Eli tämmöinen pahat pojat ja hyvät pojat asetelma.

Toinen vaihtoehto on, että artistit pyrkivät saamaan tällaisen piratismikohun aikana lisää oikeuksia "omaan" tuotantoon, mikä ei läheskään aina ole edes omaa (artisti ei tee muuta kuin esittää).

Väitteilleni ei ole mitään todisteita ja kaikki yllä esitetty perustuu lähinnä mutu-tuntumaan viimeaikaisesta kehityksestä artistien mielipiteen pikaisesta muuttumisesta.

513.3.2009 9:33

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Mielipiteet oli mielestäni vähän heikosti perusteltuja myös lähdeartikkelissa. Asia on hyvä, mutta huonoilla perusteluilla on vaikea vakuuttaa ketään, kuka on asiasta eri mieltä tai eri puolella.
Tämä keskustelu on nykyään vähän niin kuin politiikkaa.

En usko suurimman osan artisteista olevan eri mieltä kuin TO-mafia, he vain huomasivat "oman mielipiteen" vaikutuksen kuluttajien suhtautumiseen ja näin ollen parantavat omaa imagoa "olemalla" samalla puolella kuin kuluttajat ehkäpä jopa levy-yhtiöiden kehotuksesta... selän takana he taas patistavat niitä tekijänoikeusorganisaatioita toimimaan toisin. Eli tämmöinen pahat pojat ja hyvät pojat asetelma.

Toinen vaihtoehto on, että artistit pyrkivät saamaan tällaisen piratismikohun aikana lisää oikeuksia "omaan" tuotantoon, mikä ei läheskään aina ole edes omaa (artisti ei tee muuta kuin esittää).

Väitteilleni ei ole mitään todisteita ja kaikki yllä esitetty perustuu lähinnä mutu-tuntumaan viimeaikaisesta kehityksestä artistien mielipiteen pikaisesta muuttumisesta.
Uskoisin että useat artistit ovat oikeasti kuluttajan puolella. Pitää muistaa, että he pääosa artistieista lähtee alalle rakkaudesta musiikkiin ja halusta viihdyttää ihmisiä. Raha tulee kuvioihin vasta menestyksen jälkeen.

613.3.2009 18:28

Lainaus:
Uskoisin että useat artistit ovat oikeasti kuluttajan puolella. Pitää muistaa, että he pääosa artistieista lähtee alalle rakkaudesta musiikkiin ja halusta viihdyttää ihmisiä. Raha tulee kuvioihin vasta menestyksen jälkeen.

Varsinkin kun vain nimekkäimmillä artisteilla on oikeasti TO:t omaan tuotantoon. Artistit ovat levy-yhtiöille vähän niinkuin lehmiä: niitä lypsetään niin kauan kun voidaan ja pistetään sitten lihoiksi.

714.3.2009 22:44

Edelleen haluaisin korostaa peruskysymystä tarvitsevatko esim. muusikot enemmän to-järjestöä, kun meitä eli kuluttajia? Tai tarvitsevatko kuluttajat artisteja enemmän kun artistit kuluttajia? Se että lataa musiikkia (p2p) tai kopio kavereilta ei tarkoita sitä, että ei osta musiikkia tai käy konserteissa ollenkaan. Jos muusikot ja heidän "etujärjestönsä" ovat asiasta eri mieltä, niin silloin me kaikki kuluttajat olisimme potentiaalisia varkaita, siis rikollisia. Minusta asiaa on alusta alkaen haluttu ajatella juuri tältä pohjalta eli kaikki lataajat ja kopioijat ovat rikollisia eli samaaa porukkaa niiden kanssa jotka tuottavat piraatteja teollisesti. Ihmettelenkin meidän kuluttajien pinnaa ja lojaalisuutta artisteja, levy-yhtiöitä sekä päätäjiä kohtaan. Asenteella "antaa tulla kuraa niskaan mennään silti Madonnaa kumartamaan(c-katsomoon)".

816.3.2009 23:22

"suurin osa muusikoista ei halua nähdä kuluttajia oikeudessa musiikin luvattoman lataamisen takia. Braggin mukaan musiikkiteollisuuden yritykset haluavat kuitenkin jääräpäisesti jatkaa jo aloittamaan lataajien jahtaamista, vaikka artistit ovat tässä asiassa kuluttajien puolella."

"Braggin mukaan artistien pitäisi itse hallita omia tekijänoikeuksiaan, jolloin he voivat itse päättää miten he haluavat jakaa musiikkiaan."

No niin, nyt aletaan päästä varsinaiseen asiaan kun varsinaiset tekijänoikeuden haltijat alkavat itse puhua, jopas se kestikin ja tämä on juuri se mitä musiikkiteollisuus ja teoston kaltaiset järjestöt eniten pelkäävät.

916.3.2009 23:30

"(artisti ei tee muuta kuin esittää)" - Aikamoinen vähättelevä ja asiantuntematon yleistys, koska aika monet artistit kirjoittavat itse laulunsa ja usein vain tuottaja on ainoa ulkopuolinen joka vaikuttaa lopputulokseen.

Siksi toiseksi asiansa osaava artisti saa loistavalla tulkinnalla hiilestä timanttia, mm. eräs Elvis Aaron Presley oli sellainen artisti joka teki monista aivan keskinkertaisista ralleista klassikoita ...

1016.3.2009 23:33
Hybridi
Inactive

Hienoa, ei minustakaan luvaton lataaminen ole rikos... =)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto