AfterDawn: IT-alan uutiset

CD on kolmekymppinen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.3.2009 23:40 Kommentteja (14)

CD on kolmekymppinen Tekniikan alalla tapahtuva vauhdikas kehitys on pitänyt huolen siitä, etteivät monet keksinnöt koskaan näe kymmenvuotissynttäreitään, koska uudemmat keksinnöt jyräävät yleensä isovanhempansa hautaan nopealla aikataululla.
CD-levy on kuitenkin onnistunut säilyttämään asemansa jo muutaman vuosikymmenen ajan, sillä sunnuntaina tuli kuluneeksi 30 vuotta CD-levyn syntymästä. Vuonna 1979 Philips esitteli ensimmäisen kerran CD-levyjen tekniikkaa, mutta ensimmäinen massamarkkinoille tarkoitettu CD-Audio-levy tuli myyntiin vasta 1982, kun Billy Joelin vuonna 1978 julkaisema 52nd Street -albumi saapui Japanissa kauppoihin CD-versiona.

Philipsin lisäksi CD-standardin kehityksestä vastasi Sony. Yritysten tekemän yhteistyön myötä syntyi Red Book -nimellä kulkeva standardi, joka kertoo miten audiodataa tallennetaan CD-levylle. Vuonna 1985 yritysten tekemä yhteistyö synnytti Yellow Book -standardin, joka mahdollisti binääridatan tallentamisen CD-levylle. Tämän formaatin viralliseksi nimeksi tuli CD-ROM.

CD-levyjä lukevia laitteita on myyty maailmalla tähän mennessä jo yli 3,5 miljardia kappaletta. CD-levyjä on myyty puolestaan yli 240 miljardia kappaletta, joten jokaista laitetta kohden on
myyty noin 68 CD-levyä.

CD-levyn viimeiset vuodet eivät kuitenkaan ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla, vaan levyjen myynti on laskusuunnassa, eikä myynnin enää uskota kapuavan takaisin huippuvuosien lukemiin.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

110.3.2009 1:24

Aika kauan on tosiaan CD pitänyt pintansa. Saapa nähä pystyykö moiseen mikään muu media tulevaisuudessa.

210.3.2009 2:09

En usko että vielä pitkään aikaan tulee CD katoamaan, onhan maailmassa vielä vinyylienkin harrastajia pilvin pimein

310.3.2009 2:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
En usko että vielä pitkään aikaan tulee CD katoamaan, onhan maailmassa vielä vinyylienkin harrastajia pilvin pimein

CD ei toki katoa vielä aikoihin, mutta vertaus vinyyleihin on todella, todella kaukaa haettu. Vinyyliharrastajia kiehtoo nostalgia, isokokoinen kansitaide ja etenkin se tietty soundi, vain pari mainitakseni.

CD:ssä ei ole juuri mitään vastaavaa koukkua. Tulevaisuuden äänikiekot tulee olemaan samaa kokoa (tai pienempiä) kuin CD:t, soundi/data on täysin samaa kiekosta/formaatista huolimatta, uudet soittimet tukenevat todella kauan ikivanhaa CD-formaattia joten CD-levykokoelman ja uuden laitteiston yhteensopivuuden kanssa ei tule ongelmia tai kaipuuta vanhan tekniikan soittimiin samoin kuin vinyyleillä jne.

Ajattelinpahan vaan mainita vaikka asian vierestä menenkin :)

410.3.2009 6:23

Ja kaiken lisäksi ne 30v. vanhat vinyylit soi edelleen samalla lailla kuin ostettaessa mutta ainakin itsellä vajaat 15v. vanhat cd:t ei enää kelpaa millekkään asemalle/soittimelle (cd:t tosin ovat poltettuja).

510.3.2009 9:20

Elinkaari jatkunee vielä hyvän aikaa CD:n kanssa. Yksi seikka, mikä lienee pidentänytkin CD:n ikää, on sen yhteensopivuus DVD- ja Blu-Ray-soitinten kanssa. Itse olen kyllä muutenkin vielä vuosikaudet valmis ostamaan haluamiani CD:itä.

610.3.2009 10:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jawa75:
Ja kaiken lisäksi ne 30v. vanhat vinyylit soi edelleen samalla lailla kuin ostettaessa mutta ainakin itsellä vajaat 15v. vanhat cd:t ei enää kelpaa millekkään asemalle/soittimelle (cd:t tosin ovat poltettuja).
Poltetut cd:t ovat tunnettuja siitä että ne eivät kestä. Itseltäni löytyy reilusti yli 10 vuotta jopa 15 vuotta vanhoja cd levyjä jotka toimivat vallan mainiosti.

710.3.2009 10:28

Nähätävästi moni mielenkiintoinen asia oli alkamassa 80-luvun loppupuolella. Juuri silloin kun olen syntynyt. Olisi kyllä ollu kiva näkemässä tuota aikaa...

810.3.2009 12:39

Muistan kun olin teini ja cd tuli markkinoille . Kun faija tuli kotiin ulkomaan komennukselta ja oli ostanut "kenkälaatikon" kokoisen soittimen ja oli merkki juuri Philips ja arvakkaas oltiinko koulussa reteitä :-p.

Se muisteloista, mutta luulen tosiaankin että CD ja dvd tulee olemaan ainakin about 10-vuotta kärkitilastossa, musassa taitaa kuitenkin se mp3 voittaja, dvd:lle ei taida vielä löytyä selättäjää BR-kun ei leviä hirmuista tahtia, jos sitä verrataan cd/dvd:n yleistymiseen. Onnea CD jatkossakin ja toivottavasti tulee se 50 v vielä :-p

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.3.2009 @ 12:41

910.3.2009 12:54

Onnea CD:lle, hyvin on pitänyt pintansa ja hyvä formaatti onkin!veikkaan silti että tulevaisuudessa yleistymään tulee muistikortin/usb-muistin tyylinen ratkaisu, jonne saadaan parempilaatuista ääntä, videota, ohjelmistoja, jne...

1010.3.2009 22:11

Ekan CD -soittimeni (Pioneer) ostin 1986, hinta jotain ~3500 mk jos oikein muistan. Levyt maksoi 99 :-. Eka CD:ni oli joku Blue Öyster Cultin ninja -juttu. Se kun ei ollut täysihintainen. Kakkosenkin muistan: Boston, Third Stage. Kaveri kommentoi CD -soittimeni ostoa yhdellä sanalla: 'Hullu'. Kesätyörahat meni mutta hifiharrastus kukoisti!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2009 @ 11:11

1111.3.2009 18:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:

Onnea CD jatkossakin ja toivottavasti tulee se 50 v vielä :-p

siis odotat että nykyisen kehitysvauhdin mukaan cd:llä olisi jotain mahdollisuuksia pärjätä vielä 20v lisää, eli noin. 2030 asti? No joo... Tuskinpa :D

1211.3.2009 18:27

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:

Onnea CD jatkossakin ja toivottavasti tulee se 50 v vielä :-p

siis odotat että nykyisen kehitysvauhdin mukaan cd:llä olisi jotain mahdollisuuksia pärjätä vielä 20v lisää, eli noin. 2030 asti? No joo... Tuskinpa :D
Niin toivossa on hyvä elää, mutta tuskin se toteutuu. Kyllähän nämä vinyylitkin elävät ja miksei cd? Tosin mp3 on ajanut jo ohi. CD jää siis harraste käyttöön :-p ja cd-ihailijoille kuten vinyylikin teki. Vinyylillä on mielestäni kaunein toisto mitä olen kuullut täyteläinen ja pehmeä :-p. Purkkapopissa ei tuo toimi...räminää ja mäiskettä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2009 @ 18:27

1312.3.2009 16:05

CD on kyllä ollut mahtava keksintö.Itse ainakin toivon, että pitää pintansa vielä toiset 10vuotta en oikeen tue digitaalisien albumien latausta.

1416.3.2009 22:29
Hybridi
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:
CD on kyllä ollut mahtava keksintö.Itse ainakin toivon, että pitää pintansa vielä toiset 10vuotta en oikeen tue digitaalisien albumien latausta.
Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onnea CD! :D

Minäkään en tue digitaalisien albumien latausta...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto