AfterDawn: IT-alan uutiset

Kaapeliverkon teräväpiirtolähetyksien suosio kärsii korttilinkityksestä?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.3.2009 22:35 Kommentteja (24)

Kaapeliverkon teräväpiirtolähetyksien suosio kärsii korttilinkityksestä? Teräväpiirto-ohjelmista on keskusteltu viime vuosien aikana runsaasti ainakin tietyissä piireissä, mutta kaapelitelevisioverkossa vuoden 2008 lopulla teräväpiirtolähetyksiä seurasi ainoastaan 1 500 asiakasta.
Asia käy ilmi Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin maksu-TV-palveluiden tilaajamääriä.

Kaapeliverkon teräväpiirron suosiota ei voida valitettavasti verrata satelliitin kautta tapahtuvien teräväpiirtolähetysten suosioon, koska satelliittilautasen avulla teräväpiirtolähetyksiä katsovien asiakkaiden määrästä FiCom ei pystynyt antamaan mitään arvioita, sillä julkista tietoa asiakasmääristä ei ole saatavilla.

Vaikka kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset eivät nauti kuluttajien keskuudessa vielä suurta suosiota, on asia toisin tavallisten maksukanavien kohdalla, sillä kaapelitelevisioverkossa maksu-TV-paketin oli vuoden 2008 lopulla tilannut 314 000 taloutta. Yhteensä maksu-TV-paketteja oli myyty kotitalouksiin 609 000 kappaletta, joten kaapeliverkon osuus tästä kokonaismäärästä on yli puolet.

Kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset saivat viime vuonna pahan kolauksen, kun kaikki Suomen kaapelioperaattorit ilmoittivat ottavansa käyttöön korttilinkityksen, jota ulkomaiset mediajätit ovat vaatineet teräväpiirto-ohjelmien luvattomien kopioiden estämiseksi.

Suomen Kaapelitelevisioliiton mukaan markkinoilta löytyy tällä hetkellä neljä digiboksia, jotka ovat saaneet Cable Ready HD -leiman, joka takaa korttilinkityksen toimivuuden. Televisioiden puolelta Cable Ready HD -leima löytyy monista Samsungin televisioista, joista peräti 69 eri mallia on saanut hyväksynnän.

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

14.3.2009 23:57

Kukapa nyt mitään väärän kuvanopeuden (25 FPS) leffoja ja ohjelmia haluasi netissä levittääkään?

Eiköhän tämäkin vainoharhaisuus taas napsahda mediafirmojen omaan nilkkaan. DVD viivästyi aikoinaan vuositolkulla kopiointisuojausten kehittelyn vuoksi, BluRayllä sama juttu. Ei kuitenkaan kauaa kestänyt ennen kuin suojaukset murrettiin. Lähinnä maksava asiakas kärsii näistä suojauksista.

Korttilinkitys on jälleen kerran hätävarjelun liioittelua, josta koituu haittaa maksaville asiakkaille. Kortti on sidottu tiettyyn laitteeseen, ja ohjelmien tallennus ja siirto asunnon sisällä vaikeutuu.

Mun mielestäni aiheesta olisi pitänyt käydä laajempaakin poliittista keskustelua. VHS-nauhureiden julkaisun jälkeen ihmiset ovat tottuneet jo vuosikymmenten ajan siihen, että ohjelmia voi nauhoittaa ja säilyttää hyllyssä. Tämä on itsestäänselvyys ja täysin laillista, eräänlainen "jokamiehenoikeus". Kysymys kuuluu nyt, että onko kaapelifirmoilla oikeus viedä tämä oikeus meiltä pois. Ja vastaus kuuluu, että se on ihan lainsäätäjistä kiinni.

25.3.2009 0:01

en enää asu kaapelitaloudessa, ja vaikka asuisinkin niin jäisi hd kanavat tilaamatta tuon korttilinkityksen takia.
kyllä maksavana asiakkaana kuitenkin pitäisi olla oikeus käyttää sellaista digiboksia kuin itse haluaa.

35.3.2009 2:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:
Kukapa nyt mitään väärän kuvanopeuden (25 FPS) leffoja ja ohjelmia haluasi netissä levittääkään?
Mitäs vikaa 25 FPS on?

45.3.2009 5:28

Lainaus:
Mitäs vikaa 25 FPS on?

4% ylinopeus, jos alkuperäismateriaali on 24 fps -formaatissa. Tämä koskee 99% leffoista ja suurta osaa amerikkalaisista tv-sarjoista.

55.3.2009 8:56

Tästä suivaantuneena joku kuitenkin kopioi ihan kaikki teräväpiirto-ohjelmat ja iskee jonnekin nettijakoon kaiken kansan saataville.

Laittomille teillehän nuo ohjelmat joka tapauksessa päätyy tavalla tai toisella. Estelyssä onkin juuri se ongelma, ettei ohjelmat ehdi tavoittaa kovin suurta yleisöä tavallista maksavaa kuluttajaa kovin tehokkaasti. Sitten väitetään, että myynti on heikkoa piratismin takia.

65.3.2009 9:16

Suurin osa HD-materiaalista, joka päätyy nettiin jakoon, on peräisin USA:sta, joten Suomen korttilinkitys on kyllä vitsi. Lähinnä suomalaisten sarjojen kohdalla tällä on edes teoreettista merkitystä. Suomalaisista sarjoista tuskin amerikkalaiset kuitenkaan välittävät, sieltähän nämä vaatimukset kuitenkin ovat tulleet.

Informaation leviämistä on yritetty hallita aina kirjapainon keksimisestä lähtien. Mikä siinä on, että näinkään pitkästä historiasta ei vielä opita mitään?

75.3.2009 15:50

Tottahan se on, kaikki rajoitukset, sensuuri jne. haittaavat vain normaalia käyttäjää. Ei ole yhtään HD-kanavaa käytössä, eikä tule.

85.3.2009 16:16

Kärsii myös ainakin omalta osalta tuo teräväpiirtokanavien seuraaminen siitä, että Sonera ei lähetä kaapelissaan niitä. Onneksi teräväpiirto-ohjelmia voi katsoa myös muitakin reittejä ;)

95.3.2009 17:01

jeps.. korttilinkitys on täälläkin estona hd-kanavien tilaamiselle. Koska haluaisin katsella hd-kanavia tietokoneella tv-kortilla. Mutta eihän se onnistu.

105.3.2009 17:20

Suomi nyt sattuu vaan olemaan tällainen koelaboratorio erilaisille uusille kuluttajaa kusettaville järjestelmille. Mukisematta toteutetaan ja noudatetaan kaikki älyttömät säädökset ja määräykset viimeistä piirtoa myöten, mitäei missään muualla suostua edes harkitsemaan. Näinhän oli laita taannoin tuon kopiosuoja sekoilu-kokeilujen kanssa CD puolella.

Itse olen viemässä maksukorttia takaisin kaapeliyhtiölle juuri tämän linkityksen tähden. Linkittäkööt siellä sitten keskenään. Tuntuu ihmeelliseltä että kaikki paska pitää kipata asiakkaan niskaan, erityisesti niiden jotka ovat (silkkaa tyhmyyttään) hankkineet hyvissä ajoin telkkareita sisäisillä virittimillä päästäkseen eroon noista bokseista.

Lueskelin hiljan jostain tutkitun että kilpailu noista maksukanavista on olematonta, käytännössä ei lainkaan. Sen turvin sitten tällaisia sitten syntyy. Selitetään että Hollywood vaatii, mutta miksi ihmeessä juuri Suomelta (ja käsittääkseni myös muut pohjoismaat)?
Muu EU ei ole "linkittymässä" jos oikein olen ymmärtänyt. Taitavat sitten tulla tänne sitten telkkaria katselemaan omat lähetykset loppuu. Vau, siinäpä busineksen paikka…!
Totuus taitaapi olla niin, että kaapeliyhtiölle tarjottu hinta vaan on silloin halvempi? Että jättäisivät tuotantoansa myymättä linkityksen puutteen tähden? Uskokoon ken haluaa.

Joskus sanottiin, että ahneella on paskanen loppu, uskon tähän edelleen. Itse ainakin toteutan tuon "yhden miehen protestiliikkeen" ja palautan kortin vastalauseena.

115.3.2009 17:26

Suomi nyt sattuu vaan olemaan tällainen koelaboratorio erilaisille uusille kuluttajaa kusettaville järjestelmille. Mukisematta toteutetaan ja noudatetaan kaikki älyttömät säädökset ja määräykset viimeistä piirtoa myöten, mitäei missään muualla suostua edes harkitsemaan. Näinhän oli laita taannoin tuon kopiosuojan sekoilu-kokeilujen kanssa CD puolella.

Itse olen viemässä maksukorttia takaisin kaapeliyhtiölle juuri tämän linkityksen tähden. Linkittäkööt siellä sitten keskenään. Tuntuu ihmeelliseltä että kaikki paska pitää kipata asiakkaan niskaan, erityisesti niiden jotka ovat (silkkaa tyhmyyttään) hankkineet hyvissä ajoin telkkareita sisäisillä virittimillä päästäkseen eroon noista bokseista.

Lueskelin hiljan jostain tutkitun että kilpailu noista maksukanavista on olematonta, käytännössä ei lainkaan. Sen turvin sitten tällaisia syntyy. Selitetään että Hollywood vaatii, mutta miksi ihmeessä juuri Suomelta (ja käsittääkseni myös muut pohjoismaat)?
Muu EU ei ole "linkittymässä" jos oikein olen ymmärtänyt. Taitavat sitten tulla tänne telkkaria katselemaan kun omat lähetykset loppuu. Vau, siinäpä busineksen paikka...!
Totuus taitaapi olla niin, että kaapeliyhtiölle tarjottu hinta vaan on silloin halvempi? Että jättäisivät tuotantoansa myymättä linkityksen puutteen tähden? Uskokoon ken haluaa.

Joskus sanottiin, että ahneella on paskanen loppu, uskon tähän edelleen. Itse ainakin toteutan tuon "yhden miehen protestiliikkeen" ja palautan kortin vastalauseena.

125.3.2009 22:13

Eipä juuri kiinnosta mikään korttilinkitys, yhdessä boksissa sitä kuitenkin käyttäisin. Minulla ainakin mättää onneton tarjonta.

136.3.2009 16:41

Ostakaa pojat ja tytöt Smart Wii niin linkitysjutka ei toimi enää. Eli ohjelmat näkyy boxseissa/tietokoneessa missä on kortin lukija max 15 metrin päässä. Että semmosta.

146.3.2009 19:48

Kyllä taivaan puolella on sama tauti: ohessa lainaus Canal Digitalin asiakaspalvelun viestistä:

HD-kanavia voi vastaanottaa vain sopimuksen mukana tulevalla laitteella Canal Digitalin HD-Combolla tai HD-PVR-Combolla. Ohjelmiensa laittoman jakelun estämiseksi kansainväliset ohjelmayhtiöt vaativat, että teräväpiirto-ohjelmien katseluun tarkoitetut laitteet ja ohjelmakortit linkitetään yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan ohjelmakortille avattu HDTV-kanava näkyy vain siinä HDTV-sovittimessa, johon kortti on määritelty. Ohjelmakortin ja HD-sovittimen linkitys on jo yleisesti käytössä muuallakin maailmassa.

157.3.2009 2:40

Tässä ei ole sitäkään otettu huomioon, että TV-ohjelmat ovat osa kulttuuriperintöä, ja yksityinen kopiointi on tärkeä osa tämän vaalimisessa.

Vuosikymmenten päästä monia ohjelmia ei välttämättä saa käsiinsä mistään edes rahalla.

Ihmisiltä löytyy esim. VHS-kaseteilta hyllyistä harvinaista materiaalia, joka on sittemmin löytänyt uuden elämän esim. Youtubesta.

Otetaan esimerkkinä vaikka Åke Blomqvistin "discotanssin opetusvideo" 1970-luvulta, joka on herättänyt paljon mielenkiintoa Youtubissa. Ilman yksityistä kopiointia tuokin helmi olisi unohdettu jo aikoja sitten, vaikka fyysisesti se saattaa toki jossain YLE:n arkistossa ollakin pölyttymässä.

167.3.2009 20:37

Nyt on kortti palautettu ja yhden miehen protesti toteutettu. Ei tainnut maailma paljoa siitä parantua, muta kuitenkin.
Meni tuosta linkityksestä tiskillä hieman sanailuksi, siitä lyhykäisesti:
Väitti yksinomaan johtuvan Hollywoodin vaatimuksesta "Jos ei linkitetä, niin ei sitten HD elokuvia". Kommentti tuli niin nopeasti ja napakasti ettei jäänyt epäselväksi asian etukäteisohjeistus ja ennakkoharjoiteltu.
Ymmärsihän tämä kaveri lopulta sanailun jälkeen itsekin tuon väitteen naurettavuuden tiedusteltaessa että uskooko hän itsekään että Hollywood jättäisi Suomen markkinat väliin linkityksen puutteeseen?
Tai että tulevatko nyt sitten saksalaiset tänne Suomeen katselemaan elokuvia, kun heiltä ne nyt sitten loppuvat, kun eivät tuohon linkitykseen suostuneet?
Tosta linkitys vaateesta voi todellakin vain ihmetellä että onko Suomi todella maailmassa se "kopiointikeskus" jota kurittamalla asia saadaan kuntoon (kuten tuolla jossain aikaisemmin ihmeteltiin)?
Tämä linkitys homma on järjestelty liikenneministeriön suojissa ihan kuten taannoinen eläkepäätös. Eli siten, kaikki on jo menetetty. Melskata voit mutta mitään et mahda, ellei...

178.3.2009 0:12

Tästä korttilinkityksestä olisi pitänyt alkaa poliittinen keskustelu jo aikoja sitten, sillä sen tuleminen on ollut tiedossa jo pitkään.

1810.3.2009 11:58

Kyllä se on se hinta, minkä takia en ite hd kanavia kaapeliverkos vastaanota. Näin täällä Vaasassa, jossa vlp:n tarjoama canal HD paketti(2 kanavaa) maksaa 10e/kk edellytäen vähintään 6kk canal total sopimuksen, joka on 30e/kk. Eikä siinä kaikki. Lisäksi pitää viel vuokrata HD boksi vlp:ltä, joka on 20e/kk. Eli maksat 60e/kk, että saat nähdä pari hassua HD kanavaa, vaikka ett olisi kiinnostunu lainkaan normilaatuisista ohjelmista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.3.2009 @ 11:59

1912.3.2009 20:49

Kannattaa myös muistaa (tietää!), että jos haluaa siirtyä olkkarin TV:ltä makkariin katsomaan niitä myöhäisempiä leffoja, tarvitsee uuden kortin. Se linkitetty kortti toimii VAIN JA AINOASTAAN siinä laitteessa, johon se on linkitetty. Tässä piilee se linkityksen "busines". Viittaus Hollywood vaatimukseen ja kopiointisuojaukseen on silkkaa kusetusta. Kopiointisuojaukset hoidettiin jo aikapäiviä sitten HDCP suojauksella. Muistaa kannattaa myös, Hollywoodin kotimaassa, paikasta josta piraatit ekaks liikkeelle lähtee, ei ole linkitys käytössä. Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä, mutta tuttava Ameriikasta ihmetteli, "että mikä linkitys?"

2013.3.2009 17:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti artsu:
Kyllä se on se hinta, minkä takia en ite hd kanavia kaapeliverkos vastaanota. Näin täällä Vaasassa, jossa vlp:n tarjoama canal HD paketti(2 kanavaa) maksaa 10e/kk edellytäen vähintään 6kk

Paremmin sulla silti on asiat kuin meillä täällä Lappeenrannassa, jossa Sonera ei toistaiseksi tarjoa minkäänlaisia HD-kanavia mihinkään hintaan. Ei näyttänyt edes olympialaisia HD:na viime syksynä.

Sonera on liian suuri ja kankea firma välittääkseen pätkääkään pienestä kaapelitelevisiobisneksestään.

Toisaalta kaapeli-nettiliittymien suhteen Sonera on ollut uranuurtaja.. Lappeenrannassa tuli laajakaista-kaapelimodeemit markkinoille jo vuonna 1995. Nyt on tarjolla nopeutta 100/5 Mbps hintaan kolmekymppiä ja risat.

2113.3.2009 18:32

Vielä pieni lisäys tuohon kaapeli-TV yhtiön edustajan kanssa käytyyn keskusteluun:
En nyt ole aivan 100 varma muistelenko unta vai käytyäkö keskustelua (olin kiihtynyt), mutta mielikuvan mukaan linkitystä perusteltiin myös sillä, että muutoin korttia voisi lainata kaverille silloin kuin itse ei sitä tarvitse. Jos todella näin, niin huh, huh. Vieraat ulos, HDTV lähetys alkaa...
Toisaalta on ainoa järkiperustelu linkitykselle, sen lisäksi että voi myydä 2. telkkariin toisen kortin (ehkä halvemmalla, mutta mistä kontrolli ettei mene kaverin telkkariin? Uskon, että sekin on ratkaistu.)
Kysymys: Miten toimi nämä "kortin jakajat" linkityksessä, eli värkki johon laitetaan yksi maksukortti ja joka "monistaa" kortin useampaan laitteeseen langattomasti? Asiaa tuntevat tietävät kyllä mistä on kysymys.

2218.3.2009 11:32

Siis tuohon 25 fps jutskaan.
Mikä estää hidastamasta kuvaa tai muxaamalla uusi fps esim mkvtoolnix:llä menee kertaheitolla ja kuvanlaatu pysyy samana. Yhtään kehystä ei menetetä ja äänelle joutuu käyttämään filtteriä, jos häiritsee.

2322.3.2009 9:30

Kuningaskuluttaja käsitteli asiaa 19.3.
Areena: http://areena.yle.fi/toista?id=2008089

Asiasta laajasti myös Kuningaskuluttajan sivustoilla:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2346

243.11.2011 21:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MHag:
Suomi nyt sattuu vaan olemaan tällainen koelaboratorio erilaisille uusille kuluttajaa kusettaville järjestelmille. Mukisematta toteutetaan ja noudatetaan kaikki älyttömät säädökset ja määräykset viimeistä piirtoa myöten, mitäei missään muualla suostua edes harkitsemaan. Näinhän oli laita taannoin tuon kopiosuoja sekoilu-kokeilujen kanssa CD puolella.

Vaikuttaa jo siltä että koko ketju vastustaa raivokkaasti linkittämistä. Tarinani:
- ostin jättiläisliikkeestä smart telkkarin, oikein kalliin
- sitten etsiskelin maksukanavia siihen, ja ainoastaan Soneralta löytyi sopiva paketti jossa myos HD ohjelmaa, mutta ei kaiketi 3D'tä
- pitkän ajan kuluttua vihdoin tuli kortti postin kautta, eikä heti, niinkuin muualla maailmassa
- huomasin että siinä smart tv'n intercafessa ei olekaan kortinlukijaa! (niinkuin muualla maailmassa on).
- myyjäliike kertoi puhelimessa että sonera myy kortinlukijoita 79e/kpl. Muualla maailmassa maksaa puolet tästä hinnasta.
- menin sonera-kauppaan: "ei oo lukijoita, joskus on ollut, mutta ei me niitä enää myydä".
- menin taas jätiläisliikkeeseen, jossa sanottiin:"jaa se on sooneran kortti, ei meidän lukijat sen kanssa toimi, sonera ei suostu linkitämään niitä"!
- no eksperttiliikkeessä (kolmas matka fyysiseen liikkeeseen!) myytiin kortinlukija, jonka myyjä vakuutti linkittyvän kun soittaa soneralle. Ei sitä netin kautta voi linkittää...
- en vielä tiedä alkaako maksuteeveeni toimia tälläkään viikolla.

>> Huh! Ei ihme ettei HD eikä smart koneet yleisty Suomessa. HD on todella Kortilla. Kieltolaki. Mutta minnepäin tämä koko ketju sitten on oikein rähmällään? Joku syy tähän kieltolakitouhuun pitää olla - ei kai tv.tehtaat-gigantit-sonerat ilmaiseksi ostonesteitä kehitä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
2 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto