AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkijat: Pirate Bayn sulkeminen jumiuttaisi torrent-liikenteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.2.2009 15:34 Kommentteja (13)

Tutkijat: Pirate Bayn sulkeminen jumiuttaisi torrent-liikenteen The Pirate Bayn (TPB) suosio torrent-piireissä on valtaisa ja nyt tutkijat pelkäävätkin, että TPB:n sulkeminen tai palveluun kohdistuvat pidempiaikaiset ongelmat voisivat pahimmassa tapauksessa jumiuttaa monet julkiset torrent-trakkerit.
Delftin teknillisessä yliopistossa toimiva tutkija Raynor Vliegendhart kertoi TorrentFreak-sivustolle, että TPB:n suuren suosion vuoksi sen alasajo siirtäisi valtavan määrän torrent-liikennettä muille julkisille torrent-trakkereille, jotka eivät todennäköisesti kestäisi tätä liikennemäärän kasvua. Sen seurauksena esim. Sumotracker-, Torrent.to- ja Torrentbox-trakkerit voisivat jumiutua kokonaan.

Tribler-tutkijaryhmälle tämä ongelmakohta selvisi, kun he tutkivat eri torrent-trakkereiden suosiota. TPB:n osuus kaikesta torrent-trakkereille kohdistuvasta liikenteestä oli yli 50 prosenttia, ja seuraavaksi suosituin Sumotracker saa itselleen vain muutaman prosentin kokonaisliikenteestä. Triblerin otanta kattoi 283 032 torrenttia, joita jakoi vuoden aikana noin 52,6 miljoonaa torrent-ohjelmaa.

Torrent-käyttäjien epäonneksi asiaan ei ole olemassa mitään tehokasta ja nopeaa korjauskeinoa. Ongelmaa helpottaa hieman useissa torrent-ohjelmista löytyvä DHT-ominaisuus, jonka avulla torrent-ohjelmat osaavat etsiä muita jakajia ilman torrent-trakkereiden apua. Tribler-tutkijaryhmän Johan Pouwelsen mukaan DHT ei kuitenkaan pelasta tilannetta, koska monien torrent-ohjelmien DHT-tuki on huonosti toteutettu, jonka lisäksi DHT löytää jakajia huomattavasti torrent-trakkereita hitaammin. Näiden ongelmien lisäksi Pouwelsen sanoo DHT:n olevan huonosti suunniteltu, jonka takia DHT on altis erilaisille palvelunestohyökkäyksille, eikä se ole täten hyvä korvaaja torrent-palvelimille.

Yksi ratkaisu ongelmaan olisi muiden torrent-trakkeireiden suosiminen TPB:n sijaan, jolloin torrent-liikenne ei olisi enää niin riippuvainen TPB:n toiminnasta. Monet ihmiset luottavat kuitenkin TPB:n toimintavarmuuteen, jonka johdosta TPB:n suosio tuskin laskee radikaalista aivan lähiaikoina. Täten TPB pysynee jatkossakin kriittisenä torrent-solmukohtana.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

113.2.2009 15:47

Eiköhän ensin pidä odottaa Piratebay ratkaisun tulemista lainvoimaiseksi eli korkeimman oikeuden ratkaisua joskus vuonna 2012. Asia kuitenkin niin tulkinnanvarainen. Ehkä sitten 2012 saatetaan sulkea Pirate bay.

213.2.2009 16:05

Tai TPB muuttaa maasta ennen sitä.

313.2.2009 16:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Tai TPB muuttaa maasta ennen sitä.

Vain pieni osa TPB servereistä sijaitsee Ruosissa. Kaikki liikenne vain ohjataan Port80 AB:n kautta. Sama kuin Googlella. Vaikka Googlella on 36 serverifarmia ympäri maailmaa IP osoite näyttää vaan yhteen.

413.2.2009 18:46

Lainaus:
Vain pieni osa TPB servereistä sijaitsee Ruosissa. Kaikki liikenne vain ohjataan Port80 AB:n kautta. Sama kuin Googlella. Vaikka Googlella on 36 serverifarmia ympäri maailmaa IP osoite näyttää vaan yhteen.
Ei se kyllä ihan noin mene.

Liikennettä ei ohjata tietyn portin kautta minnekään. DNS-palvelu on rakennettu siten, että sieltä tulee useampi IP-osoite kun kysytään tiettyä DNS-nimeä. Vastauksena oleva IP voidaan valitan myös monen muuttujan perusteella, esimerkiksi kysyjän maantieteellisen sijainnin mukaan.

Jos käytössäsi on jokin *nix-järjestelmä, niin kokeile seuraavaa komentoa:


dig google.fi

Itse saan seuraavan vastauksen:


; <<>> DiG 9.5.0-P2 <<>> google.fi
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 2642
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 3, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;google.fi.			IN	A

;; ANSWER SECTION:
google.fi.		82	IN	A	66.249.93.104
google.fi.		82	IN	A	216.239.59.104
google.fi.		82	IN	A	72.14.221.104

;; Query time: 25 msec
;; SERVER: 192.168.1.1#53(192.168.1.1)
;; WHEN: Fri Feb 13 18:42:32 2009
;; MSG SIZE  rcvd: 75


Nimipalvelun A-recordit ovat siis tiettyä nimeä vastaavia IP-osoitteita.

513.2.2009 20:29

Lainaus:
Lainaus:
Vain pieni osa TPB servereistä sijaitsee Ruosissa. Kaikki liikenne vain ohjataan Port80 AB:n kautta. Sama kuin Googlella. Vaikka Googlella on 36 serverifarmia ympäri maailmaa IP osoite näyttää vaan yhteen.
Ei se kyllä ihan noin mene.

Liikennettä ei ohjata tietyn portin kautta minnekään.
:D Port80 AB saattaa myös olla joku yritys etten uskaltaisi veikata joten edellinen ei varmaan meinannut että liikenne ohjataan Port 80:nen kautta! :)

Voin tietysti olla väärässä.. ;)

613.2.2009 22:20

Lainaus:
Tutkijat: Pirate Bayn sulkeminen jumiuttaisi torrent-liikenteen

Siispä ei suljeta sitä :)

713.2.2009 23:22

Lainaus:
Tutkijat: Pirate Bayn sulkeminen jumiuttaisi torrent-liikenteen


mutta sitähän ne haluaakin...?

813.2.2009 23:25

Onhan noita hvyä kilpailevia sivustoja vaikka kuinka paljon aina suomalaisesta http://BitAddict.org :sta http://www.demonoid.com :iin.

914.2.2009 10:17

Se nyt lienee selvää että TPB:n sulkeminen ruuhkauttaisi muutakin kun torrent liikennettä,siellä on sen verran käyttäjiä ,että niillä jumittaa minkä tahansa palvelun kuukausiksi,ja sitähän saa mitä tilaa.

1014.2.2009 10:58
inkognito
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Tai TPB muuttaa maasta ennen sitä.
Paitsi tuo nyt ei ole ihan niin helppoa kuin luulisi. Käytännössähän palvelinten siirtäminen ei muuta asiaa mitenkään jos päätekijät jäävät edelleen maahan ja heidän karkaaminen kesken oikeusprosessin voikin olla hankalampaa.

1114.2.2009 12:13

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus:
Vain pieni osa TPB servereistä sijaitsee Ruosissa. Kaikki liikenne vain ohjataan Port80 AB:n kautta. Sama kuin Googlella. Vaikka Googlella on 36 serverifarmia ympäri maailmaa IP osoite näyttää vaan yhteen.
Ei se kyllä ihan noin mene.

Liikennettä ei ohjata tietyn portin kautta minnekään.
:D Port80 AB saattaa myös olla joku yritys etten uskaltaisi veikata joten edellinen ei varmaan meinannut että liikenne ohjataan Port 80:nen kautta! :)

Voin tietysti olla väärässä.. ;)
Toisen vilkaisun jälkeen tajusinkin että Port80 AB on ISP ja PRQ (TPB omistama) on se firma minkä kautta liikenne ohjataan :) Mutta pääasia on että serverit eivät enään sijaitse Ruotsissa, vaan monissa eri maissa.

1216.2.2009 18:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ergopad:
Onhan noita hvyä kilpailevia sivustoja vaikka kuinka paljon aina suomalaisesta http://BitAddict.org :sta http://www.demonoid.com :iin.
Taitaa vaatia demonoid kutsun, eikä sellaisia tueta. Mieluiten ei mitään rekisteröintiä tai ainakin avoin, jos on pakko.

1317.2.2009 19:57
Hybridi
Inactive

The Pirate Bay on kyllä ehdoton ykkös suosikki...

TPB:hen voi aina luottaa, muilta sivuilta saa vain viruksia :D

Suosin vain TPB:tä ja yhtä torrent metahaku palvelua jota en paljasta.. =)

Suosikaa TPB:tä tai muuten...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto