AfterDawn: IT-alan uutiset

Lindén: Vuosi 2010 ei tuo teräväpiirtoa maanpäälliseen televisioverkkoon

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.1.2009 20:56 Kommentteja (12)

Lindén: Vuosi 2010 ei tuo teräväpiirtoa maanpäälliseen televisioverkkoon Antenniverkon kautta digi-TV-lähetyksiä katsovat suomalaiset voivat joutua odottamaan teräväpiirtolähetyksiä vielä vuoteen 2016 asti. Asia selvisi tänään, kun viestintäministeri Suvi Lindén kertoi vuonna 2010 vapautuvien taajuuksien menevän käyttöön tavallisille digikanaville ja mahdollisesti mobiilitelevisiota varten, jos joku haluaa hakea toimilupaa kyseisiä lähetyksiä varten.
Lindén kertoi Taloussanomille, että nykyiset digilähetykset on saatava kuntoon kaikkialla ennen kuin antenniverkon kautta tapahtuvia teräväpiirtolähetyksiä voidaan miettiä. "Olemme luvanneet, että digitaalinen kuva tulee kunnolla kaikkiin suomalaiskoteihin, ja se on huolehdittava ensin loppuun", "Esimerkiksi liikkuva urheilukuva vaatii enemmän taajuutta kuin seisova kuva, eikä nykyinen kapasiteetti tahdo siihen vielä ihan riittää. Katsotaan, josko siihen saataisiin taajuuksia" kommentoi Lindén.

Kaupallisten TV-toimijoiden toimiluvat olivat alkuperäisen suunnitelman mukaan katkolla ensi vuonna, mutta nyt näyttää siltä, että toimilupia jatketaan kaikkien toimijoiden kohdalla automaattisesti vuoteen 2016 asti.

Suomalaisen TV-tarjonnan valikoima ei kuitenkaan juutu täysin paikoilleen, koska jakoon on tulossa myös uusia toimilupia. Nykyisellään vapaata tilaa on E-kanavanipussa, jonka lisäksi ensi vuonna käynnistyvä F-kanavanippu mahdollistaa toiminnan sekä tavallisten digilähetysten että mobiili-TV:n kanssa. "Mahdollisuus hakea toimilupia vapaana olevasta E-kanavanipusta tai uudesta F-kanavanipusta avaa mahdollisuuksia uusillekin toimijoille tulla markkinoille. Myös mobiilitelevisio voisi tulla kysymykseen. Uskon, että jakeluvaihtoehtojen ja tarjonnan lisääminen on omiaan uudistamaan suomalaisia televisiomarkkinoita ja vahvistamaan suomalaista sisältötuotantoa" kertoi Lindén ITviikolle.

Keskustelu antenniverkon teräväpiirtolähetyksistä ei kuitenkaan pysähdy tähän, vaan viestintävirasto selvittää parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja teräväpiirtolähetysten osalta. Selvitys valmistuu tämän hetkisten tietojen mukaan tänä keväänä, jonka jälkeen vaihtoehdoista keskustellaan alan toimijoiden kanssa.

Lindén ei kuitenkaan halua hoppuilla antenniverkon teräväpiirtolähetysten kanssa, koska antenniverkon teräväpiirtolähetysten standardointi Euroopassa on vielä kesken. Tämän lisäksi potentiaalinen asiakasryhmä on vielä Lindénin mukaan pieni. "HD-tekniikkaa on paljon markkinoilla. Mutta kun puhutaan TV-lähetyksistä, vierähtää jokin hetki, ennen kuin oikea tekniikka on käytössä. Nyt kun standardointikysymyskin on auki Euroopan tasolla, ei ole kiirettä", "Veikkaisin myös, että HD-lähetysten harrastajajoukko on myös vähäinen. Näin myös markkinat ja mainosmarkat ovat sillä puolella vielä vähäisiä" perusteli Lindén Taloussanomille.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

121.1.2009 21:12

keritään nauttimaan teräväpiirrosta miinus 4 vuotta maailmahan posahtaa 2012 wohoooooooooo

221.1.2009 21:16

Hienoa... Eka ollaan "jippii dikitv" sitten se osuittautuu aivan sudeks... Edelleenkin oli 2/3 kotitalouksista on ongelmissa niiden kanssa. Kuvanlaatu huono, tekstit ei näy jne... Kun noita korjailee niin saadaan se teräväpiirto, joskus ~2020 vaiheilla.

321.1.2009 21:24

Lainaus:
Suomalaisen TV-tarjonnan valikoima ei kuitenkaan juutu täysin paikoilleen, koska jakoon on tulossa myös uusia toimilupia. Nykyisellään vapaata tilaa on E-kanavanipussa, jonka lisäksi ensi vuonna käynnistyvä F-kanavanippu mahdollistaa toiminnan sekä tavallisten digilähetysten että mobiili-TV:n kanssa.

Eli samaa paskaa yhä vain useammassa kanavanipussa.

Lainaus:
"Veikkaisin myös, että HD-lähetysten harrastajajoukko on myös vähäinen. Näin myös markkinat ja mainosmarkat ovat sillä puolella vielä vähäisiä" perusteli Lindén Taloussanomille.

Veikata saa aina, totuus vaan voi olla toinen. Tottakai TV-puolella on HD-harrastajajoukko vähäinen, kun ei noita HD-kanavia pahemmin näy. Satelliitistä ja kaapelista tulee sentään jotain.
Muuten kyllä en itse enää muuta harrastakaan kuin teräväpiirtoa. Se nyt vaan joku TV-sarjakin on hiukan nätimpää katsoa vaikka 720p:nä riittävällä bitratella kuin katsoa suomen TV:n säälittävää SD-kuvaa ja vielä ihan riittämättömällä bitratella.

HD:hen vielä sen verran, että vaikkei tuo Nelonen HD olekaan aitoa teräväpiirtokuvaa, niin kyllä se helkkarin paljon nätimmän näköistä on kun on kunnon skaalaimella vedetty reso ylöspäin.

421.1.2009 22:15

Hetkinen... 1080i 25 fps – se sama, jota käytettiin olympialaisissakin ei PAL:n taajudelle häviä!

Niin markkinat HD-puolella onkin vähäiset, kun HD telkku löytyy jo todella monesta kodista.

... Lindenillä on kai vielä mustavalkoinen TV käytöössä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2009 @ 22:18

521.1.2009 23:33

Jää kyllä tv-lupa maksamatta vähintään 2017 asti.

622.1.2009 0:06

Yle ja MTV3 saisivat ainakin tehdä saman tempun kuin nelonen, eli skaalattu lähetys "HD:ksi". Mitä tuo nyt sitten vaatisi?

Ylipäätään toivoisi, että teräväpiirto olisi jo tätä päivää, tai edes tulossa vuoden sisään. Kun katselee arvioita, tai eihän sellaisiakaan edes ole, mutta tätä 2016. Ei helvetti. Ymmärrän kyllä, että hätä on suuri jo nykyisen digin kanssa siellä missä se ei toimi ja se pitääkin saada kuntoon. Meinattiinkohan sitä korjailla tuonne 2016 asti?

722.1.2009 0:06

Se on tuo 21.12.2012 ku maailma pitäs posahtaa, ainakin inkojen mukaan.

No, ajattelisivat nyt vähän.. eikö 2012 vuonna jo internet yhteydet ole niin nopeita [kait] että televisio voisi "siirtyä" internettiin. Kun teräväpiirtokin siirtyisi hyvin 24megasella yhteydellä, miksi enää edes käyttää antenniverkkoa? Vedettäisiin vain enemmän valokuituja ja käytettäisiin kaikki ne antenniverkon varat laajakaistayhteyksien ylläpitöön. Ainiin, eihän se käykkään kun televisiomaksuja ei sitten tarvisi maksaa ja joku menettäsi sen takia rahaa :]

Lainaus:
... Lindenillä on kai vielä mustavalkoinen TV käytöössä.

Tuskin sitäkään, tietäneekö edes teräväpiirron ja normaalipiirron eroja.

822.1.2009 0:47

Onko kellään tietoa kuinka paljon Suomessa on kaapelitv liittymiä? Kaupunki alueilla niitä on kuitenkin suhteellisen suuri määrä, ja veikkaankin että kaapelioperaattoreista paljon riippuu kuinka nopeasti HDTV Suomessa yleistyy.

922.1.2009 9:22

Niin päättäjäthän oli tehneet "salaisen" sopimuksen maahantuojien jne kanssa että myydään paksaa digiä ihmisille (pakkomyynti) ja siten todetaan että ei voi mitään jos takkuilee....ja nyt evätään parempi mahdollisuus kertaheitolla. HD on ainakin isosta taulu-tv:ssä selvästi parempi kuin paska digi-kuva. Itse olen homman kokeillut, koska Toppfield ja canal HD. Esim. Discoveryn kuva HD Kuin valokuva ! Ja samaa ohjelmaa Discoveryä katsottaessa digipoksilla kuva on paskaa epätarkkaa mössöä. Siinä ei paljoa auta säädöt kuva kun on surkea niin se on. Lindenille saisi antaa potkut jatkaa edeltäjien hölmöilyjä. Isosta taulu-tv:stä ei ole iloa jos on vaivainen digi. No suomi siirtyy taas viimeisenä joskus v.2100..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.1.2009 @ 09:23

1022.1.2009 10:31

Tuleekohan sitten 2016 samalla korttilinkitys myös vapaisiin kanaviin(järjetön lause jo itsessään)? MTV3 ja YLE eivät voi enää näyttää elokuvia vapaasti, koska mediayhtiöt eivät halua HD-versioiden leviävän nettiin. Sama asia jo kaapelissa ja satelliitissa tällä hetkellä.
Ala-arvoisen heikkoa on. Allekirjoittaunut pitäytyy torrenteissa nähtävästi vielä vuosia.

1122.1.2009 15:25

Tämän takia käytän torrentteja.

1223.1.2009 7:46

Onneksi lopetin telvisiokanavien katsomisen aika päiviä sitten.
Nyt menee koneelta telkkariin(Full HD) piuhat ja HD kuvaa tulee torrentista, mitä voisi vielä toivoa :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti
Amazon kasvattaa kassattomien Amazon Go -kauppojen määrää Amazon kasvattaa kassattomien Amazon Go -kauppojen määrää (22.2.2018 20:10)
Amazon kertoi pari vuotta sitten visiosta, jossa elintarvikekaupassa käyvän asiakkaan ei tarvitsisi jonottaa kassalla lainkaan, vaan voisi kävellä tuotteet valittuaan suoraan ovesta ulos. Amazon ....
Android Oreo -päivitykset lähtivät käyntiin Galaxy S8:lle Android Oreo -päivitykset lähtivät käyntiin Galaxy S8:lle (22.2.2018 18:56)
Samsung sai aiemmin tässä kuussa vihdoin julkaistua Android 8.0 Oreo -päivityksen viime vuoden Galaxy S -lippulaivapuhelimelleen. Galaxy S8:n omistajat joutuivat kuitenkin pian pettymään, sillä ....
uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä (22.2.2018 15:38)
BitTorrentin kehittämästä suositusta uTorrent-asiakasohjelmasta on löytynyt vakavia haavoittuvuuksia. Googlella työskentelevä tietoturvatutkija Tavis Ormandy havaitsi ohjelmissa olevien ....

Uutisarkisto