AfterDawn: IT-alan uutiset

IFPI: 95 prosenttia musiikkilatauksista luvattomia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.1.2009 13:05 Kommentteja (17)

IFPI: 95 prosenttia musiikkilatauksista luvattomia Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) on jälleen tiedottanut musiikkialaa vaivaavista ongelmista, kun järjestö julkaisi tietoja laittomien musiikkilatausten osuuksista.
IFPI:n mukaan 95 prosenttia netin musiikkilatauksista tapahtuu luvatta, eli vain joka kahdeskymmenes musiikkilataus suoritetaan laillisten latauspalveluiden kautta. Laittomia latauksia kertyi viime vuonna IFPI:n arvioiden mukaan noin 40 miljardia kappaletta.

Luvattoman lataamisen lisäksi musiikkiteollisuudella on muitakin ongelmia, sillä viime vuoden aikana musiikin myynti tuotti seitsemän prosenttia vähemmän rahaa kuin vuonna 2007. Laskun syynä ovat CD-levyjen heikentyneet myyntiluvut, joiden aiheuttamaa lovea ei voida korvata digitaalisten latauspalveluiden tuoman rahavirran avulla. Latauspalveluiden musiikkimyynti kasvoi viime vuonna noin 25 prosenttia ja yhteensä latauspalveluiden kautta myytiin musiikkia 3,4 miljardin dollarin eli noin 2,57 miljardin euron edestä. Nykyään latauspalveluiden kautta ostetaan kansainvälisesti mitattuna noin viidesosa kaikesta musiikista, mutta monissa maissa lukemat ovat vielä selvästi pienempiä.

IFPI:n toimitusjohtaja John Kennedy sanoo musiikkiteollisuuden työstävän parhaillaan uusia liiketoimintamalleja, koska musiikin jakelukeinot ja kulutustottumukset ovat kokeneet viime aikoina suuria muutoksia. Kennedy on kiitollinen siitä, että monet valtiot ovat huomanneet ongelman vakavuuden, ja internet-operaattoreiden suorittama valvonta on Kennedyn mukaan hyvä keino estää luvatonta lataamista. Jos valvontaa ei tehdä, pelkää Kennedy koko digitaalisen musiikin tulevaisuuden olevan vaarassa kaupallisten toimijoiden kohdalla.

Kuluttajien onneksi digitaalisten latauspalveluiden tarjonta ja vaihtoehdot kasvoivat vuoden 2008 aikana. IFPI mainitsee tiedotteessaan mm. Nokian Comes With Music -palvelun, MySpacen mainosrahoitteisen musiikin, TDC:n tyyppiset kuukausimaksulliset musiikkipalvelut ja musiikkipelien tarjoaman musiikin. IFPI kehuu myös Amazon- ja iTunes-musiikkikauppojen DRM-vapaata tarjontaa.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

116.1.2009 13:46

John Kennedy :D

216.1.2009 13:58

Kuulostaa oikein hyvältä. John Kennedy olisi voinut suoraan sanoa totuuden minkä kaikki tietävät, eikä valehdella eli 99 prosenttia musiikkilatauksista luvattomia. Mafialla raha vähenee, joka vuosi ja paniikki päällä hyvä asia :)

Kannattaa muistaa, että aina kun ostaa musiikkia tukee rahallisesti tekijänoikeusmafiaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2009 @ 14:38

316.1.2009 14:27

Nojoo.. saahan paikallisesta kirjastostakin 'ilmaiseksi' levyjä. Uusiakin.

416.1.2009 14:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Kannattaa muistaa, että aina kun ostaa musiikkia tukee rahallisesti tekijänoikeusmafiaa.
Joo tää kannattaa kaikkien muistaa.

516.1.2009 15:24

Ei tule ikävä IFPI toimintamallia. Bye bye

616.1.2009 15:24

kerrankin jotain tulosta!!

winmx aikaan eli noin 10v sitten tuo luvattoman latauksen määrä oli 100%
tästä tehdään päätelmä että menee siis vuosi jos toinenkin. siis vuosikymmen vielä kun sen on edes fifty sixty vaimitenseoli.

keep rolin ifpi (tässä pitäisi olla kuva jossa vittuntunut heppu näyttää peukkua)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2009 @ 15:26

716.1.2009 15:33

Lainaus:
musiikkiteollisuuden työstävän parhaillaan uusia liiketoimintamalleja, koska musiikin jakelukeinot ja kulutustottumukset ovat kokeneet viime aikoina suuria muutoksia
Oho, näyttäisi että alkavat jo tajuta omaa järjettömyyttään...

Lainaus:
Jos valvontaa ei tehdä, pelkää Kennedy koko digitaalisen musiikin tulevaisuuden olevan vaarassa kaupallisten toimijoiden kohdalla.
...niin minkäs takia niitä liiketoimintamalleja sitten kehitettiinkään. Kuluttajille pitää tarjota jotain arvokasta extraa, mitä ei p2p:stä saa. (vaikka joku sen kyllä rippaa ja pistää sinne)

816.1.2009 15:45

Tottakai muutosta tapahtuu kun tulee parempaa tarjoille. Esim. kattava online-arkisto tms. Ettei tarvitse itse huolehtia säilytyksestä. Siihen asti mennään näillä. Mutta tuskin tätä Kennedyä tarvitsee kauaa katsoa, jos nimi on enne :)

916.1.2009 16:33

Öh tuota, onkohan noille juolahtanut mieleen, että prosenttiluku saattaa olla noin suuri siksi, että suurin osa nettikaupoista myy ainakin vielä DRM-musiikkia eikä kuluttajia kiinnosta maksaa mistään DRM-roskasta jos kunnon versiot kappaleista saa jotakin muuta kautta.

Itse olen yhden kerran ostanut DRM-suojatun kappaleen (HS:n musiikkilataamosta). Oli ensimmäinen ja samalla myös viimeinen kerta. Poltin tuon heti levylle ja sitten rippasin koneelle takaisin. Hyvä niin, sillä ei tuo DRM-kappale enää edes toimi. Kaiken pitäisi olla kuten ennenkin, mutta WMP sanoo vaan että ei voi toistaa kappaletta.

1016.1.2009 17:02

siksi juuri P2P on ratkaisu tähän ongelmaan. joidenkin vaan on vaikeaa sulattaa sitä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2009 @ 17:29

1116.1.2009 18:00

Lainaus:
Luvattoman lataamisen lisäksi musiikkiteollisuudella on muitakin ongelmia, sillä viime vuoden aikana musiikin myynti tuotti seitsemän prosenttia vähemmän rahaa kuin vuonna 2007. Laskun syynä ovat CD-levyjen heikentyneet myyntiluvut, joiden aiheuttamaa lovea ei voida korvata digitaalisten latauspalveluiden tuoman rahavirran avulla.
Kaiken täytyisi vain koko ajan tuottaa enemmän ja enemmän RAHAA.
Mikään ei enää näytä riittävän. Ja itkevät yhdestä 7 prosentista.

Todella mukavaa luettavaa.

1216.1.2009 18:53

Aina ei voi voittoo ;)

1316.1.2009 19:29

Lainaus:
Laskun syynä ovat CD-levyjen heikentyneet myyntiluvut
cd levyjen oston vähenemminen omalta osaltani johtuu musiikin alati huonontuvasta laadusta. ei kiinnosta ostaa levyä jolla on 1 tai 2 hyvää biisiä ja loput 6 biisiä on täytettä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2009 @ 19:30

1416.1.2009 20:50

Tosiaan se mainstream-musiikki, mitä myydään mielikuvamainonnalla massateineille, pintaliidokeille ja muille tuulenpesille dollarinkuvat silmissä, on menettämässä suosiotaan, kun asiakkaat pääsevät kokeilemaan tuotetta ennen ostopäätöstä. Erilaiset aiemmin tuntemattomammat alakulttuuri-ilmiöt taas nostavat päätään, mutta silti kokonaistuotot eivät tietenkään voi olla yhtä suuret kuin silloin levy-yhtiöiden kulta-aikoina, kun jotain yksittäistä tarttuvaa renkutusta myytiin sata miljoonaa kappaletta. Siksi levy-yhtiöt yrittävätkin täyttää omaa "ansaintavajettaan" turvautumalla tekijänoikeusfirmojen harjoittamaan ryöstökalastukseen sekä oheistuotemyyntiin, jolla ei ole välttämättä varsinaisesti mitään tekemistä sen tärkeimmän eli itse musiikin kanssa.

Oleellisesti musiikin laatua huonontaa myös jo mainitun DRM-sekoilun ohella Loudness War, josta voitaisiin jo vähitellen alkaa luopua - kaikkea musiikkia kun ei ole luotu yksinomaan radion kautta kuunneltavaksi.

1517.1.2009 3:21

Nytkö vasta huomas :D

1617.1.2009 14:37

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:27

1717.1.2009 20:38

En edes muista milloin viimeksi olisin musiikista maksanut... Joskus vuonna nakki ja makkara... Johtuen siitä että musiikki niin kallista minun lompakolleni, etten tohdi ostaa ja luultavasti kaikki muutkin ajattelevat näin, osasyyllinen on myös se, että laiton musiikki on niin helposti saatavissa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto