AfterDawn: IT-alan uutiset

TTVK: Suomessa viime vuonna reilut 100 000 aktiivista nettipiraattia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.1.2009 20:51 Kommentteja (36)

TTVK: Suomessa viime vuonna reilut 100 000 aktiivista nettipiraattia Suomessa luvatonta kopiointia ja piratismia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on julkaissut tänään tietoja edellisen vuoden tapahtumista ja järjestön tulevaisuuden suunnitelmista.
TTVK:n mukaan Suomessa oli viime vuonna reilut 100 000 aktiivista nettipiraattia. TTVK:n nettipiraatti-termillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat ladanneet tai jaelleet luvatta internetissä tekijänoikeudella suojattua sisältöä. TTVK painottaa erityisesti, että kyseinen toiminta on suosittua lasten ja nuorten keskuudessa, ja monessa tapauksessa vanhemmat eivät ole tietoisia jälkikasvunsa luvattomista toimista.

Tämän takia TTVK tarjoilee ihmisille Digital File Check -ohjelmaa, jonka avulla tietokoneen kiintolevyltä voi etsiä esim. P2P-ohjelmia ja näiden kautta jaettavia tiedostoja. Ohjelman avulla vanhemmat voivat kohtuullisen vaivattomasti tarkistaa sen seikan, että ovatko tietokoneen nuoremmat käyttäjät syyllistyneet luvattomiin tekoihin esim. jakelemalla luvatta tekijänoikeudella suojattuja musiikkikappaleita.

Tänä vuonna TTVK aikoo tehostaa internetissä tapahtuvaa valvontaa, jonka lisäksi järjestön tarkoitus on kasvattaa tiedonsaantihakemusten määrä, joiden avulla internet-operaattorit joutuvat paljastamaan tekijänoikeuksia polkevien asiakkaiden henkilötietoja.

Viime vuonna TTVK haki tuomioistuimelta tiedonsaantihakemuksia yli 50 kertaa. Vuonna 2006 vastaava luku oli viisi ja vuonna 2007 puolestaan 15, joten hakemusten määrä näyttää kolminkertaistuvan joka vuosi.

TTVK ei kuitenkaan haasta epäiltyjä välittömästi oikeuteen, kun se saa internet-operaattorilta tämän henkilötiedot, vaan asia pyritään sopimaan TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan ensisijaisesti oikeuden ulkopuolella. Tähän mennessä yhtäkään tapausta ei ole tarvinnut käsitellä oikeudessa, vaan kaikki tapaukset on saatu sovittua oikeuden ulkopuolella.

Oikeudenkäynnit jatkuvat kuitenkin TTVK:n osalta tänä vuonna, sillä järjestö ennustaa, että vuonna 2004 käynnistynyt Finreactor-vyyhti sulkeutuu lopulta tämän vuoden aikana. Käsittely on vuosien saatossa edennyt jo korkeimpaan oikeuteen asti, jossa käsitellään kolmen tapauksen lopullista kohtaloa. TTVK:n tiedotteen mukaan kyseinen oikeusjuttu saattaa vaikuttaa tuomioihin myös Suomen rajojen ulkopuolella. "Ylempien oikeusasteiden tuomioilla saattaa olla merkitystä myös Ruotsissa alkuvuodessa käynnistyvässä The Pirate Bay oikeudenkäynnissä".

TTVK:n mukaan fyysinen piratismi on Suomessa vähäistä, joten järjestö keskittynee jatkossakin nettilataajien metsästykseen. Tähän TTVK haluaisi apua internet-operaattoreilta, jotta järjestö voisi Britannian tapaan ilmoittaa internet-operaattoreiden avulla kuluttajille, jos näiden internet-liittymän kautta siirretään luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

TTVK haluaisi myös jonkinlaisia sanktioita niille talouksille, joihin kyseisiä varoituksia tulisi useampia. Esimerkkinä TTVK mainitsee P2P-liikenteen estämisen kokonaan kyseisen asiakkaan liittymään. Tällainen toiminta vaatisi kuitenkin muutoksia lakiin, ja TTVK kertookin, että asiaan liittyvät lainsäädäntöhankkeet käynnistyvät vielä alkuvuoden aikana.

Edellinen Seuraava  

36 kommenttia

15.1.2009 20:57

Yksityiset pysäköintivirhemaksut eivät ole Suomessa sallittuja, koska niissä on sanktioluonnetta.
http://jyrkivirolainen.blogspot.com/2008...imaksuista.html

Sanktioiden antaminen on Suomessa poliisilla ja muilla viranomaisilla.

Mutta näyttää siltä, että myös tekijänoikeuskorvausvaatimuksien "kohtuullisissa hyvitysmaksuissa" on sanktioluonne. Siksi niihinkin pitäisi mielestäni suhtautua samalla tavalla kuin yksityiseen parkkisakkoon.

---------

KKO:2007:63:
Hyvityksen kohtuullista määrää on oikeuskäytännössä arvioitu tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Silloin, kun suojatun teoksen luvalliselle käytölle on voitu määritellä käyttökorvaus tai vastike, hyvityksen määrän osalta lähtökohtana on ollut mainitun korvauksen tai vastikkeen määrä. Hyvityksen kohtuullista määrää harkittaessa on huomiota kiinnitetty myös luvattoman käytön tarkoitukseen ja laajuuteen sekä tapahtuneen loukkauksen laatuun ja vahingollisuuteen (esim. KKO 1989:151, 1999:115, 2001:42 ja 2002:101).

http://www.kko.fi/39732.htm
------
KKO 2002:101 viittaa selvästi kohtuullisen hyvityksen sanktioluonteeseen:

Korkeimman oikeuden ratkaisu KKO 2002:101:

Kohtuullinen hyvitys takavarikoiduista CD-levyistä

Takavarikoitujen CD-levyjen osalta on otettava huomioon, ettei tekijänoikeuksien ja äänitetuottajien oikeuksien loukkaus ole vielä muodostunut niin vakavaksi kuin myytyjen levyjen kohdalla. Tässä kohden merkitystä on annettava myös sille seikalle, ettei A:n myyntitoiminta ole ollut ammattimaista ja laajamittaista, vaan pikemminkin satunnaista

---

KKO ratkaisuja, josta selvii kohtuullisen hyvityksen sanktioleonne: KKO 1989:151, 1999:115, 2001:42 ja 2002:101, KKO:2007:63

Usassa:

Mr. Nesson argues that the Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act of 1999 is unconstitutional because it effectively lets a private group - the Recording Industry Association of America, or RIAA - carry out civil enforcement of a criminal law.

http://washingtontimes.com/news/2008/dec...constitutional/

EFFI: Lakivaliokunta luovuttamassa poliisin valtuuksia viihdeteollisuudelle
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet...2005-04-18.html

"Valtaosa suorittaa korvaukset, vain muutamassa tapauksessa on viety oikeusprosessia eteenpäin", Kotilainen toteaa. Tänä vuonna TTVK on pyytänyt käräjäoikeudelta noin 60 ip-osoitteen tiedot.

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?sposti=1&juttu=770118

Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen katsoo, että yksityinen sakotus on rikollista toimintaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200812038691817_uu.shtml

TTVK ei myöskään tietääkseni ole pystytellyt mitään kylttejä, että "Jos pysähdyt joskus autolla, niin sitoudut samalla maksamaan TTVK vaatimat korvaukset", joten maksaminen ei perustu mihinkään "sopimukseenkaan".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.1.2009 @ 21:03

25.1.2009 21:02

Olin lukevinani että joku yksityinen pysäköintifirma on poliisitutkinnassa "virkavallan anastamisesta".

Mielestäni olisi hyvä, jos joku pyytäisi samanlaisen poliisitutkinnan myös TTVK:n toiminnasta. Varmuuden vuoksi. Asian selvittämiseksi.

Olettaisin että virkavallan anastus on virallisen syytteen alainen rikos, joten kuka tahansa voi pyytää poliisitutkintaa.

Tai ainakin joku voisi kysyä tuolta yllämainitulta Rikosoikeusprofessorilta Matti Tolvaselta mielipidettä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.1.2009 @ 21:09

35.1.2009 21:05

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:40

45.1.2009 21:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Mikäli poltat laittomasti ladatun materiaalin levylle, josta on tekijänoikeusmaksu maksettu, eikö materiaalin pitäisi muuttua lailliseksi...-) Mitenköhäm oikeus suhtautuisi...?
Tuo on niin totta! Sitähän varten ne niistä levyistä kerää niitä "kasetti maksuja".

55.1.2009 22:26

Hyi ihmiset, Hävetkää! Minä en tuommosta harrasta, ainakaan kovin paljoa :|

65.1.2009 22:34

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:05

75.1.2009 23:29

Finreactor tapaus on ainakin siitä hyvä ennakkotapaus, että osa sai 10 päiväsakkoa ja osa vapautettiin hovioikeudessa kokonaan, koska teko oli niin mitätön.

Finreactorin toiminta oli laajamittaista. Näpistyksestä saa keskimäärin 15 päiväsakkoa.

Ennakkotapausarvoa sillä on ainakin siten, että ei nyt sananvapautta (katkaista nettiyhteyttä) saa viedä sen takia, että on tehnyt pienemmän teon kuin näpistys.

Ajatelkaa nyt jos tikkarin näpistäminen oikeuttaisi puuttumaan kansalaisten "perusoikeuksiin", mitä sellaisilla "perusoikeuksilla" edes tekisi.

Sananvapautta pidetään yhtenä tärkeimpänä perusoikeutena demokratiassa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.1.2009 @ 23:31

85.1.2009 23:35

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Mikäli poltat laittomasti ladatun materiaalin levylle, josta on tekijänoikeusmaksu maksettu, eikö materiaalin pitäisi muuttua lailliseksi...-) Mitenköhäm oikeus suhtautuisi...?
Tuo on niin totta! Sitähän varten ne niistä levyistä kerää niitä "kasetti maksuja".
Hyvä pointti. Mitä ne teostot ja sen sellaiset vielä yrittää tuplana maksuja kerätä.

95.1.2009 23:52

Sitähän tässä ollaan itsekkin mietitty. Päättäisivät : jompikumpi (kasettimaksut tai oikeusjutut) mutta ei molempia.

105.1.2009 23:53

hahah. ei yhtään nii paljoo ku ruotsissa :D jos oikein muistan.

116.1.2009 0:09

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:06

126.1.2009 0:29
masa92
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Ennakkotapausarvoa sillä on ainakin siten, että ei nyt sananvapautta (katkaista nettiyhteyttä) saa viedä sen takia, että on tehnyt pienemmän teon kuin näpistys.

Ajatelkaa nyt jos tikkarin näpistäminen oikeuttaisi puuttumaan kansalaisten "perusoikeuksiin", mitä sellaisilla "perusoikeuksilla" edes tekisi.

Sananvapautta pidetään yhtenä tärkeimpänä perusoikeutena demokratiassa.
Perustelisitko hieman tarkemmin miten pidät nettiyhteyttä sananvapautena?

Sen saaminen varmasti kuuluu perusoikeuksiin ja sen avulla voi suorittaa sananvapautta mielin määrin, mutta ettäkö itse liittymä olisi yhtäkuin sananvapaus. Rikollisessa tarkoituksessa käytettynä se voidaan ottaa pois "rikoksenteko välineenä", ilman että voitaisiin puhua sananvapauden riistämisestä.
Yhtälailla jointistakin tulee perusoikeus kun siihen kirjoittaa "free Tibet" tai jotain muuta yhtä hölmöä. Eihän nyt voi nettiä pitää minkään laisena perusoikeutena, varsinkin kun senkin kehittämiseen käytetyt rahat olisi voitu laittaa niitä enemmän tarvitseville.

136.1.2009 1:25

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:06

146.1.2009 2:00

Suomi on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen, jonka 10. artikla toteaa sananvapaudesta muun muassa:

»Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.»
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sananvapaus

Tiedostonjako on tiedon levittämistä (jakaa vaikka dokumenttia WTC iskusta)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 03:08

156.1.2009 7:54

Tuo sama 100K "piraattia" löytyisi vaikka TTVK:ta ei olisikaan, eli turha laitos. Ei jatkoon.

166.1.2009 9:01

TTVK:lla paniikki päällä itketään avuksi operaattoreita ja valtiota, jotta saadaan kovempia lakeja. Naurettavaa mafia toimintaa, jolla ei ole mitään vaikutusta nettipiratismiin, joka on jatkuvasti kasvanut. Kunnon mafia tyyliin TTVK valehtelee ja laittaa propagandaa omiin propaganda uutisiin. On yleisesti hyvin tiedossa, että Suomessa on noin miljoona aktiivista nettipiraattia, eikä vain 100k. Se miten Suomessa käy Finreactor tapauksen kanssa, niin sillä ei ole yhtään mitään vaikutusta piratebayn tapaukseen.Eri maa, erit lait ja piratebay toimii erilailla, kuin Finreactor.

Ennustan nettipiratismin vahvasti kasvavan tänä vuonna ja TTVK epätoivoiset yritykset hillitä sitä tulevat epäonnistumaan, koska TTVK ei ole koko historiansa aikana edes pystynyt vähentämään nettipiratismia. Historialla on myös kumma tapa toistaa itseänsä.

Siinä missä TTVK koittaa epätoivoisesti kasvattaa kiinnijäämis riskiä, nettipiraatit tulevat suojautumaan paremmin ja heitä on yhä vaikeampi saada kiinni. Jotta homma voidaan tehdä TTVK mafialle mahdollisimman vaikeaksi. Suosittelen jokaista piraattia käyttämään muiden maiden trackereitä ja hubeja, kuin Suomen. Eli käyttäkää muiden maiden, kuin Suomen P2P-palveluja. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä TTVK:lle on erittäin vaikeaa ja hidasta löytää nettipiraatteja. Hommahan voidaan myös tehdä mahdottomaksi TTVK:lle eli käyttää anonyymi P2P-ohjelmia. Ohessa linkki ja ohjeet miten käyttää anonyymi p2p-ohjelmia

http://piraattiliitto.org/artikkelit/200...-oman-darknetin

Toinen keino on käyttää anonyymi IP:tä http://www.torrentfreedom.com/ palvelua, joka ei säilytä mitään logeja, eikä tietoja, jolloin käyttäjä voi tehdä mitä huvittaa netissä kenenenkään pystymättä selvittämään henkilöllisyyttä. Edes oma operaattori ei näe mitä tekee ,kun käyttää torrentfreedom palvelua, koska kaikki liikenne on VPN(HTTPS) SSL salattua. Sama mitä pankit käyttävät. Toivon mahdollisimman vaikeaa ja hidasta piraatti metsästystä TTVK:lle -09. Tässähän tuli hyvät ohjeet jo TTVK mafian välttämiseen. Vain typerät jäävät kiinni nettipiratismista, koska edellä on mainittu ohjeet, joilla varmistaa sen, että ei voi jäädä kiinni, jos niin haluaa. Itse en nettipiratismia harrasta, mutta TTVK:n mafia toimintaa en voi hyväksyä ja siksi tavoitteeni onkin opastaa P2P-käyttäjiä suojautumaan kyseiseltä mafialta.

Itsekin valitettavasti työskentelin eräässä tekijänoikeusjärjestössä, useita vuosia sitten. Huomasin jo silloin kuinka läpimätä tekijänoikeus systeemi on ja erosin vapaehtoisesti useita vuosia sitten. Tekijänoikeusjärjestöt suoraan sanottuna kusettavat/rahastavat poliitikkoja, yhteiskuntaa, valtiota, kansalaisia. Poliitikkoja kusetetaan, jotta saadaan kovempia lakeja. Yhteiskunta ja kansalaiset maksavat. Mikään tekijänoikeusjärjestö ei aja artistin etuja, kaikki to-järjestöt ajavat suurten levy/elokuva-yhtiöiden ja muiden yhtiöiden etuja ja intressejä. Niihin kuuluu lakien lobbaus, ihmisten oikeuteen haastaminen, joka on bisnestä. Suuret levy/elokuva-yhtiöt rahoittavat ja ovat luoneet kyseisiä järjestöjä, kaikki raha mitä tekijänoikeusjärjestöt tuottavat oikeudenkäynneillä, kasettimaksuilla yms. menevät suoraan suurille levy/elokuva-yhtiöille. Artistit yms eivät saa yhtään mitään, koska suuret yhtiöt omistavat artistit ja heidän oikeutensa niin raha myös menee yhtiöille ei artisteille.

On aivan käsittämätöntä, että TTVK:n kaltaisella yhdistyksellä RY:llä on niin paljon valtaa, että pystyvät lobbaamaan kovempia lakeja yms. Kuitenkin, kun ottaa huomioon, että kyseinen mafia yhdistys on vain suurten levy/elokuva yhtiöiden rahoittama ja luoma väline. Toinen läpimätä asia on tekijänoikeusjärjestöjen ja opetusministerion suhde. Opetusministeriössä, kun sattuu istumaan entisiä tekijänoikeusjärjestöjen edustajia. Niin on selvää, että kaikki päätökset edistävät tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa, joka sitä kautta edistää suurten levy/elokuva-yhtiöiden toimintaa.

Hyvänä esimerkkinä voi tutkia netistä löytyviä TTVK:n oikeusjuttuja. Keitä TTVK on edustanut finreactor tapauksessa tai yksittäisissä tapauksissa. Vastaus suuria levy/elokuva-yhtöitä. Koskaan TTVK ei ole puolustunut yksittäisiä artisteja. Onhan selvää, että järjestö, joka on luotu/rahoitetaan suurten levy/elokuva-yhtiöiden toimesta ajaa vain ja ainoastaa luojiensa etuja, eikä kenenkään muun.

Toinen asia mikä paistaa silmään on (alla oleva lainaus), että TTVK ilmoittaa etukäteen, että on luomassa uusia kovempia lakeja. Haluaa operaattorit toimimaan niinkuin he haluavat. Suuri täytyy olla valta, kun vain rekisteröitynyt yhdistys, kuten TTVK pystyy Suomessa muuttamaan lakeja ja pakottamaan operaattoreita toimimaan haluamallaan tavalla. Miten on mahdollista, että Suomessa, jossa pitäisi olla demokratia rekisteröitynyt mafiayhdistys pystyy muuttamaan lakeja? Pystyy pakottamaan operaattoreita toimimaan haluamallansa tavalla. Jokin täytyy olla pahasti pielessä, jos yksittäisellä rekisteröidyllä yhdistyksellä on niin paljon valtaa Suomessa, että he pystyvät lakeja muuttamaan. Operaattoreilla tilanne on myös hankala, jos ne eivät vapaehtoisesti suostu TTVK mafian pyyntöihin on tämä sama mafia tekemässä lakia, joka pakottaa operaattorit toimimaan mafian haluamalla tavalla.

Lainaus:
TTVK haluaisi myös jonkinlaisia sanktioita niille talouksille, joihin kyseisiä varoituksia tulisi useampia. Esimerkkinä TTVK mainitsee P2P-liikenteen estämisen kokonaan kyseisen asiakkaan liittymään. Tällainen toiminta vaatisi kuitenkin muutoksia lakiin, ja TTVK kertookin, että asiaan liittyvät lainsäädäntöhankkeet käynnistyvät vielä alkuvuoden aikana.
Jos joku väittää, että tämä asia on ok tai normaalia, hänen täytyy olla päästään vialla tai hän pitää tätä normaalina mafia toimintana. Maassa, jossa laillistetulla mafiajärjestöllä on niin suuri valta, että pystyy lakeja muuttamaan haluamallaan tavalla.

TTVK:n mukaan Lex Karpela on epäonnistunut laki, koska 1. TTVK on lobbaamassa kovempia lakeja nettiyhteys piraatilta poikki. 2. TTVK vaatii (itkee) vanhempia valvomaan lastensa nettikäyttäytymistä. 3. TTVK vaatii (itkee) operaattoreita valvomaan asiakkaitaan. Yhteenvetona valvontaa ja lisää valvontaa. Kaikki kulut mitä kyseisistä toimenpiteistä tulee TTVK maksattaa tyypilliseen mafia tapaan muille. Operaattoreille tulee huomattavasti ylimääräisiä kuluja, jokaisesta TTVK pyynnöstä selvittää IP-osoitteen henkilötiedot. TTVK ei tietenkään maksa mitään vaan maksattaa sen muille. Operaattorit lisäävät kulut asiakkaittensa maksettaviksi mistä me netinkäyttäjät maksamme kohonneina kuukausi maksuina TTVK:n aiheuttamia kuluja.

TTVK:n oikeudenkäynneissä finreactor ja muut on lähes aina valtio joutunut maksumieheksi eli veronmaksajat maksavat.

http://www.piraattipuolue.fi/keskustelup...36&id=3962#3964

TTVK on ollut vuosia Suomen ylivoimaisesti vihatuin järjestö. Antti Kotilainen ollut vuosia Suomen vihatuin henkilö.

http://blog.piraattipuolue.fi/2008/12/tt...ta-tarkastelua/

TTVK:n toimintavat eivät eroa yhtään mafian toimintatavoista. Maksa 5000 euroa tai haastamme sinut oikeuteen on TTVK:n mafia tyyli. Moni piraatti vastaa tylysti kyseiseen valtio maksaa oikeudessa kaiken ja piraatti jatkaa harrastustaan normaalisti.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 12:36

176.1.2009 11:50

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:48

186.1.2009 14:10

TTVK jahtaa P2P verkon kautta laitonta materiaali jakavia ihmisiä?

Anynomous VPN + Rapidshare = No Go For TTVK <3 ^^

196.1.2009 14:43

JasonSco

Totta TTVK jahtaa nimenomaan DC-hubeilla laittomasti jakavia henkilöitä vain ja ainoastaan. Yhtään torrent käyttäjää TTVK ei ole vielä saanut kiinni (finreactoria lukuunottamatta) ja syykin on selvä torrent käyttäjät käyttävät muiden maiden palveluita TTVK:lla ei ole valtuuksia siellä. Rapidsharen kaltaiset palvelut, joissa lataat itsellesi et levitä mitään. Niissäkin TTVK on täysin voimaton, johtuen siitä, että rapidsharen kaltaiset palvelut ovat ulkomaisia. Eli TTVK ei sieltä saa mitään tietoja vaikka tekisi mitä. Mielestäni rapidsharen kaltaisista palveluita käyttettäessä ei ole tarvetta anonyymi VPN palveluille, kuten edellä on selitetty.

206.1.2009 14:45

Mielestäni olisi hyvä, jos nyt kysyttäisiin oikeusoppineilta mielipidettä, että onko tuollainen "kohtuullinen hyvitys" ajojahti perustuslain valossa lain mukaista ?

Lain valmisteli Teoston entinen lakimies Jukka Liedes, hänellä oli niin kiire, ettei kerinnyt kysymään oikeusoppineilta mielipidettä, kerkisi kysymään vain tekijänoikeusjärjestöjen mielipidettä:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet...2005-04-18.html

Nyt olisi varmaan paremmin aikaa saada ihan oikeusoppineidenkin mielipide jos joku kysyisi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 14:46

216.1.2009 16:21

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:06

226.1.2009 18:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 6volttia:

Yksi hyvä kysymys olisi esittää myös tekijänoikeudella suojatun materiaalin levittäjille sekä lataajille. Onko se lain mukaista toimintaa? Älkää vaahdotko lakipykälistä, jos ette itse niitä osaa noudattaa.

Rikos on rikos, oli se sitten pieni tai suuri.
Kuka tässä sellaisia latailee tai levittelee? Sananvapaudestahan ja yksityisyyden suojastahan tässä huolissaan ollaan. Yritysten ja yhteiskunnan on vain luotettava siihen, että piuhoissa kulkee vain laillista dataa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 18:40

236.1.2009 20:25

No samalla periaatteella viranomaisten on vain luotettava että rajojen yli tulevissa autoissa ja paketeissa kulkee laillista tavaraa :)

246.1.2009 22:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
No samalla periaatteella viranomaisten on vain luotettava että rajojen yli tulevissa autoissa ja paketeissa kulkee laillista tavaraa :)
Ei ihan hymiön arvoinen vertaus, mutta ihan hyvä kuitenkin. Onneksi eivät sentään edes halua joka autoa ja pakettia rajoillakaan tarkistaa, vaikeutuisi kaikkien liikenne melkoisesti. :(

256.1.2009 22:33
masa92
Inactive

Lainaus:
Yksi hyvä kysymys olisi esittää myös tekijänoikeudella suojatun materiaalin levittäjille sekä lataajille. Onko se lain mukaista toimintaa? Älkää vaahdotko lakipykälistä, jos ette itse niitä osaa noudattaa.

Rikos on rikos, oli se sitten pieni tai suuri.
Kaikki Warettajathan ovat kuin pieniä lapsia hiekkalaatikolla:
-Äiti, äiti toi löi!!
Johon lyöjä vastaa:
-No mitäs hajotit mun linnan.
Ja sitten lyöty intää:
-Kyllähän mulla on oikeus hajoittaa sun linnas mut sul ei oo oikeutta lyödä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 22:43

266.1.2009 22:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:


Kaikki Warettajathan ovat kuin pieniä lapsia hiekkalaatikolla:
-Äiti, äiti toi löi!!
-No mitäs hajotit mun linnan.
-Kyllähän mulla on oikeus hajoittaa sun linnas mut sul ei oo oikeutta lyödä.
Hajottaako tuossa tarinassa tuo äiti sen linnan? Vai hajoitetaanko äidiltä linna?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2009 @ 22:47

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

277.1.2009 1:43

Lainaus:
TTVK:n mukaan Lex Karpela on epäonnistunut laki, koska...

Muistissani kummittelee, että jonkin aikaa sitten uutisoitiin miten hyvin Lex Karpela on toiminut ja nettipiratismi olisi lähtenyt laskuun =/ Teosto vai mikä pulju se nyt olikaan, joka moisesta ilmoitteli.

287.1.2009 10:28

6volttia, tunnettuna nettipiratismin vastustajana voisit kertoa mielipiteesi ns. kasettimaksusta. Suomesta ostetuista tallennusmedioista(ei ehkä ihan kaikista mutta kuitenkin) maksetaan tietty "vero" joka menee suoraan Teostolle riippumatta siitä minkälaista materiaalia medialle tallennetaan.
Onko tämä mielestäsi täysin oikeudenmukaista?

297.1.2009 16:01
masa92
Inactive

^Minä voin vastata voltin puolesta. Koska kysymykseen ei voi kysymyksellä vastata, niin en kysykään että miksiköhän tälläinen maksu on nykyään olemassa. Olisiko siksi, että piraatit lataavat musikkia yms. ja artistit eivät saa tuottoa noista ladatuista musiikeista, no jostakin se raha on kuitenkin revittävä. Se otetaan tavallisen tallaajan pussista, koska pieni osa kansalaisista katsoo oikeudekseen rikkoa lakia.

Tuolla hiekkalaatikkoesimerkillä hain sitä että piraatit vaativat että muut noudattaisivat lakeja pilkulleen, kun taas he itse saavat toimia kuten haluavat. Eräs viisas mies sanoi n. 2000 vuotta sitten:
"Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?"
Minusta kaikki piraatit voisivat lopettaa sen tekopyhyytensä, ja parantaa eka oman toimintansa, ennekuin aloittavat maailmanparantamisen.

307.1.2009 16:02

Aivan turhaa ajanhaaskausta ttvk:lta kun ei ne kuitenkaan saa piratismia loppumaan IKINä!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.1.2009 @ 16:03

317.1.2009 16:42

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:07

327.1.2009 19:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
^Minä voin vastata voltin puolesta. Koska kysymykseen ei voi kysymyksellä vastata, niin en kysykään että miksiköhän tälläinen maksu on nykyään olemassa. Olisiko siksi, että piraatit lataavat musikkia yms. ja artistit eivät saa tuottoa noista ladatuista musiikeista, no jostakin se raha on kuitenkin revittävä. Se otetaan tavallisen tallaajan pussista, koska pieni osa kansalaisista katsoo oikeudekseen rikkoa lakia.

Tuolla hiekkalaatikkoesimerkillä hain sitä että piraatit vaativat että muut noudattaisivat lakeja pilkulleen, kun taas he itse saavat toimia kuten haluavat. Eräs viisas mies sanoi n. 2000 vuotta sitten:
"Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?"
Minusta kaikki piraatit voisivat lopettaa sen tekopyhyytensä, ja parantaa eka oman toimintansa, ennekuin aloittavat maailmanparantamisen.
Ensinnäkin "kasettimaksu" otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1984, eli eipä ole ihan uusi keksintö. Kyseinen "vero" tehtiin lähinnä kotikopionnin takia(jota on harrastettu ainakin yli 30 vuotta).
Ennen kasettimaksu "salli" kopioimisen, mutta nykyisen lain mukaan sekin on kiellettyä.
Artisti/yhtye ei saa myydystä levystä kuin n. 1€(riippuu paljon levytys-sopimuksesta), kun taas levy-yhtiöt saavat n.10€. Muusikko itse tekee rahansa edelleen keikkailemalla, ei niinkään levyn myynnillä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 6volttia:
Ei ole, vaan kohtuutonta riistoa. Vastustan itsekkin "kasettimaksuja". Mutta tämä asia ei oikeuta nettipiratismiin, jos yritit sitä ajaa takaa tällä kysymyksellä.
En yrittänyt oikeuttaa nettipiratismia, halusin vain kuulla mielipiteesi kyseiseen asiaan.

338.1.2009 0:33

Minä voin vastata voltin puolesta. Koska kysymykseen ei voi kysymyksellä vastata, niin en kysykään että miksiköhän tälläinen maksu on nykyään olemassa. Olisiko siksi, että piraatit lataavat musikkia yms. ja artistit eivät saa tuottoa noista ladatuista musiikeista, no jostakin se raha on kuitenkin revittävä. Se otetaan tavallisen tallaajan pussista, koska pieni osa kansalaisista katsoo oikeudekseen rikkoa lakia..."Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?"...

Kumpikohan oli ensin...waretus vai kasettimaksu???
Joten eiköhän se mene niinpäin, että ihmiset yrittävät ottaa omansa, mistä maksavatkin väkisin. Viedeokaseteista yms meni maksu, ennenkuin waretus sanaa olikaan...olikohan internettiäkään. Silti ihmiset tallensivat omia kuvauksiaan ja kuvia, tekstejä jne. niille ja maksoivat.

IHAN TURHA PUOLUSTAA KASTTIMAKSUJA, JOS ON HIRSI PÄÄN LÄPI!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.1.2009 @ 00:36

348.1.2009 2:24

Tässähän alkaa vanha kunnon waretusjaarittelu taas päästä vauhtiin pitkästä aikaa.. :)


Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

358.1.2009 2:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
Eräs viisas mies sanoi n. 2000 vuotta sitten:
"Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?"

Eikö samainen viisas mies jakanut viisi leipää ja kaksi kalaa suurelle väkijoukolle ja kaikki saivat kylliksensä? Siinä ensimmäinen tosi seedaaja, sillä se joka niukasti kylvää se niukasti niittää ja joka runsaasti kylvää se runsaasti niittää..

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

368.1.2009 4:23

Lainaus:
On aivan käsittämätöntä, että TTVK:n kaltaisella yhdistyksellä RY:llä on niin paljon valtaa, että pystyvät lobbaamaan kovempia lakeja yms. Kuitenkin, kun ottaa huomioon, että kyseinen mafia yhdistys on vain suurten levy/elokuva yhtiöiden rahoittama ja luoma väline. Toinen läpimätä asia on tekijänoikeusjärjestöjen ja opetusministerion suhde. Opetusministeriössä, kun sattuu istumaan entisiä tekijänoikeusjärjestöjen edustajia. Niin on selvää, että kaikki päätökset edistävät tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa, joka sitä kautta edistää suurten levy/elokuva-yhtiöiden toimintaa.
zya:n jutussa oli mielestäni yksi pointti ylitse muiden ja se on viranomaisten ja kansanedustuslaitoksen puolueellisuuus. Opetusministeriössä Lex Karpelaa valmisteli lähes pelkästään tuottajapuolen hemmoja (TEOSTO, Gramex, TTVK) ja pari proffaa. Lait menevät yleensä eduskunnassa läpi sellaisenaan, koska kansaedustajat eivät oikeasti osaa ajatella juristin tavoin tätä hommaa.

Kun joku iskee piratismi-kortin pöytään, ei kukaan uskalla sanoa EI, koska eivät tiedä mitä tuohon pitkään lakinivaskaan on kätketty (paitsi Kasvi, mutta eihän sitä kukaan kuunnellut).

Valmisteluvaiheessa ei huomioitu kuluttajapuolen kommentteja yhtään. Valmistelijat kun olivat kaikki vastapuolelta.

Mutta tätähän on vatvottu...


When the going gets weird, the weird turn pro..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto