AfterDawn: IT-alan uutiset

Tekijänoikeuslaki ei enää suojaa Kippari-Kallea EU:ssa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.1.2009 23:46 Kommentteja (7)

Tekijänoikeuslaki ei enää suojaa Kippari-Kallea EU:ssa Pinaattia syövän sarjakuvahahmo Kippari-Kallen seikkailut jatkuvat tulevaisuudessa erilaisissa merkeissä, sillä vuoden vaihtuessa kyseinen sarjakuvahahmo irtaantui tekijänoikeuksien kahleista EU-maissa, kun hahmon luoneen Elzie Segarin kuolemasta tuli kuluneeksi 70 vuotta.
Täten kuka tahansa voi hyödyntää kyseistä sarjakuvahahmoa omissa teoksissaan EU-maiden alueilla täysin vapaasti, eikä hahmon käytöstä tarvitse maksaa enää tekijänoikeuskorvauksia.

Valitettavasti Kippari-Kallen englanninkielinen nimi eli Popeye the Sailor on vielä lain suojaama, sillä siitä on tehty tuotemerkki, jonka oikeudet omistaa King Features Syndicate -kustantamo. Täten hahmo on nimettävä uudelleen omissa teoksissaan, jos Kippari-Kallen kuvaa käyttäessä haluaa välttyä mahdollisilta lakiteknisiltä ongelmilta.

Times Online -julkaisun mukaan Kippari-Kalle-aiheisia tuotteita myydään vuosittain noin 1,5 miljardin punnan (euron) edestä, joten hahmolle on edelleen tilausta eri markkinoilla, esim. Yhdysvalloissa myydään edelleen Popeye Spinach -nimellä kulkevaa pinaattia.

Yhdysvalloissa tekijänoikeus suojaa Kippari-Kallea vielä vuoteen 2024 asti, koska paikallisen tekijänoikeuslain antama suoja on pidempi kuin EU:n vastaava suoja. Yhdysvalloissa odotetaan kuitenkin enemmän sitä päivää, jolloin ensimmäiset Mikki Hiiri -sarjakuvat saavuttavat ns. Public Domain -statuksen. Aiemmin Disney on kampanjoinut voimakkaasti tekijänoikeuslakien pidentämisen puolesta, jotta yrityksen rakkaat sarjakuva- ja animaatiohahmot eivät joutuisi "vääriin" käsiin.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

15.1.2009 0:58

Jaahas No,tässähän ideariihen tulikin oiva lisä kun toi eräs logo ollu työnalla jo tovit. jos rupeis muovaan itse kallea uuteen muottiin.

25.1.2009 10:16

Ohhoh, ihme kun mikään mafiajärjestö ei saanut junailtua jatkoa tekijänoikeussuojalle tässä kohtaa.

35.1.2009 11:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Ohhoh, ihme kun mikään mafiajärjestö ei saanut junailtua jatkoa tekijänoikeussuojalle tässä kohtaa.
Tuota lobataan parhaillaan EU:ssakin pidennettäväksi 90 vuoteen, eli riemu voi olla hyvinkin väliaikainen. Jenkeissähän noita uusia, tekijänoikeussuojaa pidentäviä "Disney-lakeja" on säädetty käytännössä aina kun Mikki Hiiri olisi luiskahtamassa public domainiksi. Onko siitä enää alkuperäiselle teoksen/hahmon luojalle mitään iloa, onkin sitten ihan eri asia..

45.1.2009 12:36

WHYYYYYYYYYYYY!

55.1.2009 12:40

Toivotaan tuon ajan pidentämistä...

65.1.2009 17:52

Lainaus:
Tuota lobataan parhaillaan EU:ssakin pidennettäväksi 90 vuoteen, eli riemu voi olla hyvinkin väliaikainen. Jenkeissähän noita uusia, tekijänoikeussuojaa pidentäviä "Disney-lakeja" on säädetty käytännössä aina kun Mikki Hiiri olisi luiskahtamassa public domainiksi. Onko siitä enää alkuperäiselle teoksen/hahmon luojalle mitään iloa, onkin sitten ihan eri asia.


Jos luo sarjakuvahahmon tai tekee jonkun teoksen / ohjelman tai mitä tahansa mitä ilo kysyisten oikeuksien omistamisesta on enää 70vuoden jälkeen kun OLET ollut kuolleena ja madot ovat jo moneen kertaan syöneet mahdolliset luut, tai jos oli polttohautaus sen uurnan.

Tuon 70 vuoden laskeminen siis alkaa kun KAIKKI tekijät ovat kuolleet, eli jos teet esim. taiteteoksen 1 vuotiaaana ja elät 100 vuotiaaksi kerkiät nauttimaan itse tuloista noin 100 vuotta ja sitten omaiset/perijät 70 vuotta kuoltuasi eli 170 vuotta suojaa ennen kuin muut pääsevät VAPAASTI tekemään mitä haluavat sinun työlläsi/kopioimaan jne.

Ei ainakaan itseäni kiinnosta pätkääkään mitä omilla töilläni tehdään kuoltuani, koska en kuitenkaan pysty niistä itse nauttimaan/hyötymään enää. Ainoat jotka niistä hyödytyvät on mahdolliset omaiset/perijät...

Edit:
Lähteet: Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404, 4 LUKU Tekijänoikeuden voimassaoloaika 43§, linkki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.1.2009 @ 18:16

75.1.2009 21:25

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:41

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....
Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa (12.12.2018 09:08)
Mozilla on julkaissut Firefox-selaimestaan uuden version, v64.0:n. Mitään erityisen suurta uusi versio ei sisällä, vaan kyseessä on lähinnä pieniin parannuksiin keskittyvä julkaisu. Selaimen ....
Suosituimmat haut Googlessa vuonna 2018 Suosituimmat haut Googlessa vuonna 2018 (12.12.2018 08:50)
YouTube paljasti aiemmin tämän vuoden suosituimmat nettivideot ja nyt Google julkaisi listan suosituimmista nettihauista. Vähemmän yllättäen suosituimmat aiheet liittyivät isoihin uutisaiheisiin. ....
Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä (11.12.2018 19:53)
Kiinalaisvalmistajat ovat viimeisen parin vuoden aikana koittaneet ratkoa täysin reunuksettoman älypuhelimen ongelmaa kaikkein innovatiivisimmin. Lovi on ollut ollut suosituin ratkaisu, mutta ....
2 kommenttia
Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää (11.12.2018 19:15)
Samsung on tekemässä melkoisia uudistuksia älypuhelinlinjaston käyttökokemukseen, ja niistä kenties tärkeimpänä on uusi One UI, joka korvaa vuosien aikana Galaxy-laitteissa tutuksi tulleen käyttöliittymän. ....

Uutisarkisto