AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft tiesi Xbox 360 -konsolin liikuttelun vahingoittavan pelejä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.12.2008 17:44 Kommentteja (24)

Microsoft tiesi Xbox 360 -konsolin liikuttelun vahingoittavan pelejä Viime vuoden keväällä Microsoft antoi lausunnon, jonka mukaan tietyt Xbox 360 -pelikonsolit voivat naarmuttaa pelilevyjä. Microsoft on myös aiemmin varoittanut, että pelikonsolin liikuttaminen pelaamisen aikana voi vahingoittaa pelilevyjä.
Nyt Yhdysvalloissa käynnistetyn oikeusjutun mukaan Microsoft tiesi ennen konsolin julkaisua, että pelikonsolin liikuttaminen pelaamisen aikana voi vahingoittaa pelilevyjä, mutta Microsoft ei halunnut korjata tätä ongelmaa. Oikeusjutussa on liitteenä Microsoftin Hiroo Umenon lausunto, joka vahvistaa yrityksen olleen tietoinen mahdollisista ongelmista.

Microsoft olisi voinut korjata ongelman kolmella eri tavalla, joista kaikki keinot kuitenkin hylättiin. Ensimmäinen keino olisi ollut levyn lukitsemismekanismin tiukentaminen, mutta ongelmaksi olisi saattanut tulla se, että levyn vapautus tai lukitseminen olisi voinut jumiutua, jolloin levyn laittaminen konsoliin tai ottaminen pois konsolista olisi voinut epäonnistua.

Toinen keino olisi ollut levyjen lukunopeuden laskeminen hidastamalla levyn pyörimisnopeutta, mutta tällöin pelien latausajat olisivat kasvaneet. Epävirallisilla firmware-versioilla kyseinen operaatio on kuitenkin mahdollinen ja naarmuuntumisvaaran pienentymisen ohella kyseinen toiminto vähentää myös aseman tuottamaa äänisaastetta.

Kolmas keino olisi ollut erillisten jarrutyynyjen asentaminen, jotka olisivat estäneet levyn törmäämisen aseman rakenteisiin, mutta tämä olisi maksanut Microsoftille arvioiden mukaan 35-75 miljoonaa dollaria, jonka takia yritys hylkäsi tämänkin vaihtoehdon.

Microsoft laittoi kuitenkin huomautuksen konsolin ohjekirjaan, ettei konsolia saa liikuttaa, jos sen sisällä on pelilevy. Vihaisten kuluttajien mukaan tämä ei ole kuitenkaan riittävä keino, sillä vastaavia ongelmia ei esiinny esim. PlayStation 3- tai Wii-pelikonsoleiden kanssa.

Jutulle koetetaan saada Yhdysvalloissa joukkokanteen asemaa, jolloin kaikki halukkaat Xbox 360:n omistajat voisivat vaatia Microsoftilta korvauksia naarmuuntuneista levyistä. Nykyisellään ongelma ei kuitenkaan ole yhtä häiritsevä, sillä viime kuussa julkaistun NXE-päivityksen myötä pelit voi halutessaan asentaa konsolin kiintolevylle, jolloin pelin dataa ei lueta enää pelatessa pelilevyiltä ja täten levyjen naarmuuntumisriski pienenee huomattavasti.

Microsoftin oman tiedotteen mukaan yritys on saanut Yhdysvalloissa noin 55 000 valitusta naarmuuntuneista pelilevyistä. Yhtiön mukaan ongelmista kärsii siis alle prosentti Xbox 360 -pelaajista.

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

117.12.2008 17:53

Vaikka tämä on harmillista, niin miksi ihmeessä sitten täytyy konetta liikutella kun pelaa?

217.12.2008 17:58

Lainaus:
Microsoft olisi voinut korjata ongelman kolmella ei tavalla, joista kaikki keinot kuitenkin hylättiin.

Pieni typo mutta ei se mitään.


Joo, aika outo juttu että eivät korjaa tota mutta onko sitä konetta pakko liikuttaa samaan aikaan

317.12.2008 18:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kawasaki7:
Vaikka tämä on harmillista, niin miksi ihmeessä sitten täytyy konetta liikutella kun pelaa?
mikkisofta kaunistellut tuota lausuntoaan, nimittäin ainakin minulla on 3 peliä levinnyt vaikka boksi makaa kiltisti tv tasolla, ei luulisi tuollaisen parintuuman lankusta tehdyn tv-tason kovin helposti liikkuvan.

Lainaus:
mutta tämä olisi maksanut Microsoftille arvioiden mukaan 35-75 miljoonaa dollaria, jonka takia yritys hylkäsi tämänkin vaihtoehdon.
tuossa ois kiva olla perssä arvio kuinka paljon naarmuuntuneet pelit on maksanut kuluttajille kun mikkisoftahan ei niitä korvaa.

Lainaus:
illä viime kuussa julkaistun NXE-päivityksen myötä pelit voi halutessaan asentaa konsolin kiintolevylle,
joo hienoa, harmi vaan että 20gb kiintarille ei mahdu kuin about 2 peliä, ja esim netissäpelatessa ei suositela asennusta koska se hidastaa latausta ._.

Lainaus:
Microsoftin oman tiedotteen mukaan yritys on saanut Yhdysvalloissa noin 55 000 valitusta naarmuuntuneista pelilevyistä.
niin, kuinkahan moni jättää ilmottamatta kun kaikkialla foorumeilla lukee ettei microsoftilta saa mitään korvauksia, eikä varmaan kaikki ( kuten minä osan pelien kohdalla, 3 siis naarmuuntunut) jaksa edes ilmoittaa tuosta. voisin veikata että luvun voisi ainakin tuplata.

Voisivat edes prkl korvata hajonneet levyt kerta pihtasivat valmistus vaiheessa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2008 @ 18:09

417.12.2008 18:34

Taas näkee että Sonyn ja Nintendon kokemus auttaa välttämään tälläiset munaukset. Boxissa tuntuu olevan ongelmaa ongelman perään, millon mikäkin hajoaa. Onneksi tajusin luottaa Sonyyn jo kolmatta kertaa.

517.12.2008 18:46

Joo on se hyvä että itselläni on Nintendo Wii niin ei tämmöistä hajoamisongelmaa levyjen kanssa ole.
Itsellä onkin tapana pelisession aikana pitää Wii Remotea toisessa ja itse konsolia toisessa kädessä...

Tässä kohtaa voi taas todeta että only in america...

617.12.2008 19:11

Kaikki tuskin tahalleen boksiaan liikuttelee...vahinkoja sattuu kuten itselleni kävi ja juuri ostettu gta4 naarmuuntui, mutta kiitos VPD:n hionta auttoi ja peli toimii kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan,
mutta ihmettelen kyllä Microsoftin tyyliä hoitaa asioita varsinkin kun ovat tienneet viasta.

717.12.2008 19:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Tässä kohtaa voi taas todeta että only in america...
Kyllä suomessakin hyvin monella on levyt hajonneet, vai mitä ajoit tolla takana?

817.12.2008 19:19

Ilmeisesti silti konsoleissa on eroa, meinaan minulla ei ole yksikään levy naarmuuntunut, vaikka kone kerran kaatuikin.

917.12.2008 19:26

Gears of war-pelilevy naarmuuntui aikoinaan pelikelvottomaksi, huolimatta siitä, että sitä ei poistettu boxista (enkä todellakaan heilutellut boxia.

Kuulin myös että saisin ostaa uuden levyn 15€... wtf?

No tämän jälkeen ei ole moisia ongelmia ollut. Edelleen pelaan xboxilla huomattavasti enemmän kuin pleikkarilla.

Kai ne apinat siellä mikkisoftalla oppivat jossain vaiheessa ompelemaan, muuten tulee kalliiksi nämä "pikku" töppäilyt.

1017.12.2008 19:30
hentriz
Inactive

Hmm.. Nyt varmaan Microsoft vetoaa pieneen pränttiin, joka lukee ohjekirjassa. Ja sitten siinä lukee, että Microsoft ei vastaa tuotevioista tms., vaan ne ongelmat ovat sitten kuluttajan omia ongelmia.
Kun kerran siellä Yhydysvalloissa kaikki on mahdollista, miksei samantie annetta ostoksen mukana 99 metriä ja 99 senttimetriä pitkä lista, jossa on kaikki asiat/toiminnot, jota konsollilla saa tehdä. Ja viimeisenä ohjeena totta kai: "Muu kuin edellä mainitussa listassa kerrotut kohdat ovat käyttöehtojen vastaista, eikä Microsoft vastaa käyttöehtojen rikkomisesta johtuneita vahinkoja".

1117.12.2008 19:46

Tekee varmaan hyvää pelimyynnille.

1217.12.2008 19:50

Lainaus:
Microsoft laittoi kuitenkin huomautuksen konsolin ohjekirjaan, ettei konsolia saa liikuttaa, jos sen sisällä on pelilevy.
Lainaus:
Vihaisten kuluttajien mukaan tämä ei ole kuitenkaan riittävä keino, sillä vastaavia ongelmia ei esiinny esim. PlayStation 3- tai Wii-pelikonsoleiden kanssa.

Luetaan ne manuaalit läpi, niin ei tule ongelmia.
Minusta ohjekirjassa oleva kehoitus olla liikuttamatta konsolia kun se on päällä on riittä keino. Asia olisi täysin toinen jos ohjekirjassa ei olisi tätä kohtaa, silloin voisin ymmärtää tämän oikeusjutun...

1317.12.2008 20:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bluntti:
Kaikki tuskin tahalleen boksiaan liikuttelee...vahinkoja sattuu kuten itselleni kävi ja juuri ostettu gta4 naarmuuntui, mutta kiitos VPD:n hionta auttoi ja peli toimii kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan,
mutta ihmettelen kyllä Microsoftin tyyliä hoitaa asioita varsinkin kun ovat tienneet viasta.
Katsoivat ilmeisesti, että kustannus/hyöty-suhde ei ollut tarpeeksi korkea. Tämän seurauksena jätettiin vain kuluttajille ilmoitus asiasta. Itsellä 360 on tukevasti 30kg TV-tason sisällä (noin 10 sen sisällä), ja melkein saman painoinen turha härpäke sen päällä, joten kyseisestä ongelmasta en kärsi. Täten voidaan todeta, että sijoitus kysymys.

Vaikka siis laittaisit boxisi pystyasentoon voit toki turvata sen kaatumasta tai liikkumasta turvaamalla ympäristön. Tähän on käytännön ratkaisut vaikka ympäristötekijät olisivat koira/kissa tapaiset. Käyttäkää järkeä.

1417.12.2008 21:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti FrostRose:

Katsoivat ilmeisesti, että kustannus/hyöty-suhde ei ollut tarpeeksi korkea. Tämän seurauksena jätettiin vain kuluttajille ilmoitus asiasta. Itsellä 360 on tukevasti 30kg TV-tason sisällä (noin 10 sen sisällä), ja melkein saman painoinen turha härpäke sen päällä, joten kyseisestä ongelmasta en kärsi. Täten voidaan todeta, että sijoitus kysymys.
kuten tuossa aikaisemmin mainitsin niin oma boksini on myös tuollaisen ~20-30kg painavan tasolla, ei tuota saa liikutettua edes kaksinkäsin saati vahingossa, ja silti on pari peliä naarmuuntunut.en kyllä keksi mitään järkevää syytä miksi nuo levyt olisivat naarmuuntuneet, onneksi suurin osa toimii vielä...

1517.12.2008 21:16

Tämä selittääkin mistä minun pelien naarmut ovat tulleet. Kone ollut paikalla ja silti peleihin on ilmestynyt satunnaisia naarmuja. Eikä kone edes osaa lukea GTA 4 levyä >_<. Julkaisussa ostettu kone ja on taku loppunut vuosi sitten. Täytyy vissiin soitella tonne, jos sais virhevastuun pikkiin tms. Ilmeisesti mulla DVD-asema vetää viimisiä :(

1617.12.2008 21:58

Lainaus:
kuten tuossa aikaisemmin mainitsin niin oma boksini on myös tuollaisen ~20-30kg painavan tasolla, ei tuota saa liikutettua edes kaksinkäsin saati vahingossa, ja silti on pari peliä naarmuuntunut.en kyllä keksi mitään järkevää syytä miksi nuo levyt olisivat naarmuuntuneet, onneksi suurin osa toimii vielä...
Sitten syyttäisin 360:n DVD-asemaa. Lähetin nimittäin omani vaihtoon, kun se ei suostunut yhteistyöhön Halo 2 diskin kanssa. Onhan ilmennyt, että 360:n on käytetty kahden laisia DVD-asemia joista toinen olisi huonompi laatuituinen yleisesti kuin toinen. Vaihdon jälkeen olen ollut tyytyväinen 360:n DVD-asemaan.

1717.12.2008 22:25

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Tässä kohtaa voi taas todeta että only in america...
Kyllä suomessakin hyvin monella on levyt hajonneet, vai mitä ajoit tolla takana?
Varmaan sitä, että esim. Suomessa tosta ei saisi oikeusjuttua tekemälläkään... En voi ymmärtää miten voi olla microsoftin vika, että käyttäjät eivät osaa/viitsi käyttää laitettaan niinkuin käyttöohjeessa kehoitetaan.

edit:

Lainaus:
Itsellä onkin tapana pelisession aikana pitää Wii Remotea toisessa ja itse konsolia toisessa kädessä...
;-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2008 @ 22:34

1818.12.2008 11:46

Mä ostin viime heinäkuussa boxin ja se oli naarmuttavaa mallia. Boxi normaalisti pöydällä vaaka tasossa. Ensimmäisenä päivänä ku pelailin boxilla forza 2, niin boxi naarmutti sen levyn siihen kuntoon ettei se enää ladannu peli. Vein seuraavana päivänä boxn takas ja ne vaihto uuden tilalle ja anto uuden forza 2 kans.

1919.12.2008 2:54

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:35

2019.12.2008 10:28

Lainaus:
Offtopic:

Lainaus:
...20-30kg painavan tasolla, ei tuota saa liikutettua edes kaksinkäsin
Oletpa heikko -)
ja sinä tyhmä =) siinä päällä on siis vielä tv + muu elektroniikka, yhteensä paino about 60kg, kyllä tuo siis nousee jos nyt saivarrellaan muttei kyllä vahingossa lähde kävelemään.

2119.12.2008 15:27

No jos liikutan omaa tietokonetta niin kai sekin naarmuttaa kun asennan ohjelmia levyasemasta.Pitääkö konsolia liikuttaa kesken pelin?

2219.12.2008 16:14

Itsellä naarmuntui Orange Box pahoin kun veli alkoi asentamaan kotiteatteria kesken pelisession ja koko helvetin tv-taso keikkasi (oli liian kevyt). Kuului vaan ihmeellistä nurinaa ja kohta ihmeteltiin kun tekoäly menee pois päältä kuollessa ja toisinaan myös latauskohdissa. Leiki siinä sitten hc-pelaajaa antlionien kanssa kun kuolon korjatessa rangaistuksena on ladata peli puolen tunnin takaa...

Tai sitten en vaan osaa :(

2324.12.2008 11:08
_jonzku_
Inactive

Kuuluuko xbox arcadea pitää kyljelteen vai ihan vaakatasossa niinkuin pleikkariakin? vai onko mitään väliä?

2424.12.2008 16:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _jonzku_:
Kuuluuko xbox arcadea pitää kyljelteen vai ihan vaakatasossa niinkuin pleikkariakin? vai onko mitään väliä?
ei väliä, tosin pystyasennosta keikkaa helpommin niin turvallisempi pitää vaakatasossa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto