AfterDawn: IT-alan uutiset

Atarin johtajat pitävät käytettyjen pelien myyntiä haitallisena peliteollisuudelle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.12.2008 23:46 Kommentteja (22)

Atarin johtajat pitävät käytettyjen pelien myyntiä haitallisena peliteollisuudelle Käytettyjen tietokone- ja konsolipelien myynti on ollut yleistä useiden vuosien ajan, sillä täysihintaisten uusien pelien ostaminen ei sovi kaikkien lompakoille.
Pelien julkaisijoille ja kehittäjille pelien jälleenmyynti ei kuitenkaan tuo rahaa, jonka takia monet pelitalot ovat alkaneet miettiä keinoja, joiden avulla pelien jälleenmyyntiä voidaan hankaloittaa.

Nyt jälleenmyytyjen pelien ongelmasta ovat kommentoineet pelijätti Atarin johtajat, joiden mukaan käytettyjen pelien jälleenmyynti on ollut erittäin kivuliasta peliteollisuudelle, koska pelien julkaisijat eivät saa jälleenmyynneistä erillisiä korvauksia.

Atarin toimitusjohtaja David Gardner sanoo kuitenkin, että käytettyjen pelien kauppaaminen on kuluttajien oma valinta, eikä tätä yritetä estää. Atarilla aiotaan kuitenkin puuttua tilanteeseen jatkossa siten, että uusia pelejä suunnitellessa näihin peleihin tullaan lisäämään ominaisuuksia, joiden takia pelaajat eivät haluaisi luopua kyseistä peleistä lainkaan.

Gardnerin mukaan yksi tapa on online-sisältöön panostaminen, jolloin peliin tulee julkaisun jälkeen jatkuvasti uutta sisältöä, jolloin pelaajat eivät halua myydä peliään eteenpäin. Atarin Phil Harrison painotti puolestaan yhteisöllisyyden merkitystä peleissä, joten molemmista kohdista saattaa tulla jatkossa tärkeä osa Atarin pelejä.

Harrison uskoo myös fyysisten pelikopioiden katoavan kokonaan tulevaisuudessa. Harrisonin mukaan maapallolle on juuri syntymässä uusi sukupolvi ihmisiä, jotka eivät tule koskaan ostamaan fyysisiä mediatuotteita, kuten CD- tai DVD-levyjä, vaan mediasisältönsä kyseinen sukupolvi tulee hankkimaan erilaisten nettipalveluiden kautta.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

15.12.2008 23:59

mä oon henkilökohtasesti ootellut tätä monelta pelitalolta. ja oottelen tätä myös leffa ja musa yhtiöiltä.

eli suoremmin divarit on piratismia.:D

26.12.2008 0:49

Kuinka estää se että pelaajat luopuvat peleistä? Tehdään parempia pelejä!

Onpa mullistava ratkaisu pelitalolta. Harmi ettei joku tullut ajatelleeksi tuota jo 20 vuotta sitten, että DRM:ien ja muiden viritysten sijaan peleistä kannattaisi kenties tehdä hyviä, jotta ne olisivat oikeasti ostamisen arvoisia. :)

Ehkäpä Hollywoodin paskaa syytävä massakoneisto vielä tekee tämän saman havainnon, pohtiessaan sitä miksi lipputulot laskevat. Mutta en pistäisi rahaa likoon sen puolesta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.12.2008 @ 00:49

36.12.2008 2:22

"

Lainaus:
uusia pelejä suunnitellessa näihin peleihin tullaan lisäämään ominaisuuksia, joiden takia pelaajat eivät haluaisi luopua kyseistä peleistä lainkaan.
Jotenkin minusta tuntuu että se menee oikeasti näin:

Lainaus:
uusia pelejä suunnitellessa näihin peleihin tullaan lisäämään ominaisuuksia, joita ilman pelejä ei voi pelata odotetulla tavalla, ja joiden takia pelaajat eivät voi luopua kyseistä peleistä lainkaan.

46.12.2008 4:13

Hohhoijaa kuulostaa ihan musiikkiteollsuuden jutuilta. Lisätään DRM:t yms. ja rajoitetaan käyttö yhteen laitteeseen, jos laite hajoaa niin kuluttaja toki ostaa uuden laitteen sekä pelit ynnä muut.

Miten nuo kehtaavat! Ajattelin, että kun alkaa itselle tulla lisää ikää niin alan ymmärtää jotenkin pelitalojen ja levy-yhtiöiden motiiveja mutta ei.

Yhä enemmän olen vakuuttunut siitä, että jos eivät muuta tapojaan niin en osta ainuttakaan peliä tai levyä vaan maksan suoraan "käteen",
vaikkapa artistille. Siinä onkin ollut bändin porukka ihmeissään, kun joku lyö satasen kouraan festareilla ja sanoo olevan maksua ladatuista biiseistä.

56.12.2008 9:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keitto:
Hohhoijaa kuulostaa ihan musiikkiteollsuuden jutuilta. Lisätään DRM:t yms. ja rajoitetaan käyttö yhteen laitteeseen, jos laite hajoaa niin kuluttaja toki ostaa uuden laitteen sekä pelit ynnä muut.

Miten nuo kehtaavat! Ajattelin, että kun alkaa itselle tulla lisää ikää niin alan ymmärtää jotenkin pelitalojen ja levy-yhtiöiden motiiveja mutta ei.
Kannattaisi varmaan myös lukea se alkuperäinen uutinen jossa kerrotaan tätäkin uutista selvemmin, että kuluttajia voitaisi suostutella olemaan myymättä pelejään tekemällä peleihin jatkuvasti netin kautta ladattavaa uutta sisältöä. DMR:stä ei ollut mitään puhetta.

Vaikka DMR:t ovat syvältä, niin hieman överiksi menee tämä DMR spekulointi. Kaikessa halutaan nähdä "DMR-mörkö" vaikka sellaisesta ei olisikaan mitään viitteitä.

66.12.2008 11:02

Lainaus:

Kannattaisi varmaan myös lukea se alkuperäinen uutinen jossa kerrotaan tätäkin uutista selvemmin, että kuluttajia voitaisi suostutella olemaan myymättä pelejään tekemällä peleihin jatkuvasti netin kautta ladattavaa uutta sisältöä. DMR:stä ei ollut mitään puhetta.
se on Digital Rights Management. Kuitenkin, tässä on taas ihan jotain kummallista ja tuosta Atarin lausunnosta paistaa vähän seuraavanlaista

"meidän tuotteet ovat paskaa valmistuessaan, niille ei ole mitään todellista tarvetta koska niistä halutaa jonkin ajan päästä eroon. emme osaa suunnitella tuotteita pitkäikäisiksi"

"emme HALUA suunnitella tuotteita pitkäikäisiksi vaan kuluttajien pitäisi tulla meitä vastaan. Syynä tähän on tuotteiden tekemisen kustannukset jotka eivät riipu meistä vaan syy on muiden."

"Kuluttajat ovat karanneet käsistä, mainokset eivät tehoa enää niin kuin ennen, emme voi kontrolloida kuluttajia."

itseppähän ovat olleet osa sitä koneistoja jonka toimien seurauksena tuotteet ovat lyhytikäisiä ja niistä yritetään saada maksimaalinen voitto heti nyt, mielellään voittoa pitäisi tulla 200% jo ennakkomyynnillä.

Atarin kaveri voi minun puolesta laittaa turpansa tukkoon ja keskittyä kehittämään sitten niitä lisäsisältöjä, eikä itkeä sitä miten ikävä tilanne on. Tuollaisen kehittämiseen ei tarvita kuluttajien "suostuttelua" ja väkisin median välityksellä mielipiteiden muokkaamista oman näkemyksen puolelle.

Bisneksen pyörittäminen on PERINTEISESTI ollut sitä, että tehdään tuote jonka on omasta mielestä hyvä ja lyödään se myyntiin ja katsotaan meneekö se kaupaksi. Nyt se tuntuu olevan ennemminkin päinvastoin. Itketään, valitetaan, haetaan huomiota, ei uskalleta ottaa riskiä tai hypätä epävarmuuteen. Asiat kehittyvät vasta sitten kun on itku kuultu ja joku on sanonut jotain. Tuo on ennemminkin pikkulapsien tapa tehdä asioita kuin minkään globaalin firman.

Arvaatte varmaan, että minulla hermo menee näiden firmojen itkuun ja valitukseen.

76.12.2008 11:19
nikozjr
Inactive

World of warcraft peli on aika hyvä esimerkki tähän.
sitä nyt on kyllä aika vaikea warettaa. ja ihmiset viellä maksavat siitä jopa kuukausi maksuakin. Luulisi sitten olevan hyvä peli.


Sonata III /prossu: Intel core 2 duo e8400 @4GHZ (tavoite rikki 4Ghz) Xigmatek HDT-S1283 jäähdyttää/näytönohjain: Club 3D Radeon HD 4870 512 Mt Overcloked edition/emolevy: ASUS P5kc/kovalevy: samsung F1 640GB/RAM: 4 Gt, 800 MHz DDR2/Vista ultimate 64bit

86.12.2008 11:34

Miksi pelipajan ededs pitäisi saada rahaaMINUN omistamasta tuotteesta? Ei voi käsittää tätä ahneutta. Vähän sama kuin autovalmistaja haluaisi viedä välistä kun myyn autoa.

96.12.2008 12:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nikozjr:
World of warcraft peli on aika hyvä esimerkki tähän.
sitä nyt on kyllä aika vaikea warettaa. ja ihmiset viellä maksavat siitä jopa kuukausi maksuakin. Luulisi sitten olevan hyvä peli.
On olemassa private servereitä, joissa porukat pelailee sitten maksamatta. Eri asia kuinka mielekästä näitten pikkuisten, epävakaitten kanssa leikkiminen on...

Tämänkaltaista uutista on myös täällä päässä odotettu. Kaippa kohta käytettyjen pelien myyjät pistetään tuomiolle. Termi "rikollinen" muuttuu jatkuvasti laajempaan ja löyhempään suuntaan.

106.12.2008 12:58

Aika paljon pelitalot suoltavat suoranaista paskaa. Täsät seurauksena on se että vain pelin tosifanit ostavat sen uutena ja ne jotka odottelevat hinnanalennuksia ja sitten jotka ostavat sen käytettynä. Itse olen ostanut osan peleistäni juuri käytettynä koska en halua että peli talot luulevat että mikätahansa paska käy kaupaksi. Jos tuollainen menee läpi niin samallatavalla voidaan lopettaa käytetynauton kauppiaat jne lista olisi loputon. Jos peli- talot haluavat enemmän massua niin täytyy vain yksinkertaiseti tehdä parempia pelejä ja viimeisteltyjä eikä vain äkkiä peli ulos ja 2 pv päästä ladataan päivitys jonka tarkoituksena on "vain" poistaa pugeja.

Yksinkertainen resepti.
1. Parempia pelejä.
2. Viimeisteltyjä paremmin.
3. vähemmän lisäosia
4. Halvempia.
5. pelien tuki paremmaksi(esim. suomessa, soitto nyt vain uk) jne.
6. Pelit hauskemmiksi
7. Innoatiivisempia
8. Muut epäkohdat pois (drm).

116.12.2008 14:37

Lainaus:
Gardnerin mukaan yksi tapa on online-sisältöön panostaminen, jolloin peliin tulee julkaisun jälkeen jatkuvasti uutta sisältöä, jolloin pelaajat eivät halua myydä peliään eteenpäin.
mäpä keksin eratkaisun tähä!!!! tehkää vi**u parempia pelejä joita pelaajat eivät halua myydä.

126.12.2008 15:44

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 00:03

136.12.2008 16:58

Mitäs te sitä DRM:ää vedätte tähän? Ei se liity tähän millään tavalla.

Mutta joo, itse uutiseen... tietenkin kuluttajalla on oikeus myydä tuote jonka hän on itse ostanut, mitä seuraavaksi? Toyota rupee vetämään
autokauppoja oikeuteen? Nämä teollisuuden alat ovat missaneet sen että he ovat yrityksiä siinä missä kaikki muutkin yritykset ja tekevät tuotteita kuluttajille! Kyllä kuluttaja saa myydä sen tuotteen sitten kun ei enää tarvitse!

146.12.2008 17:56

Ensimmäinen silmiinpistävä kohta uutisessa:

Lainaus:
--käytettyjen pelien jälleenmyynti on ollut erittäin kivuliasta peliteollisuudelle, koska pelien julkaisijat eivät saa jälleenmyynneistä erillisiä korvauksia.--
Miksi peliteollisuuden pitäisi saada pelistä korvauksia vielä sittenkin´, kun kuluttaja on tullut siihen johtopäätökseen, että hän ei tarvitse peliä enää? Helvetin ahneita paskapäitä näin suoraan sanoen.

Kohta kaksi:
Lainaus:
--uusia pelejä suunnitellessa näihin peleihin tullaan lisäämään ominaisuuksia, joiden takia pelaajat eivät haluaisi luopua kyseistä peleistä lainkaan.--
Olisikohan yksi hyvä ja simppeli keino tehdä hyviä pelejä...!?!? Tällä hetkellä ongelmana on pelien paska laatu. Pelejä ei vaivauduta viimeistelemään ennen julkaisua vaan bugeja poistetaan parilla kolmella päivityksellä jo ensinmäisen myyntiviikon aikana. Uutta sisältöäkään ei vaivauduta kehittelemään -ilmeisesti on paljon helpompaa julkaista 50-60€ grafiikkapäivitys edellisen osan pohjalle. Esimerkkinä mainittakoon vaikakpa CoD-sarja, josta on jo kuudes osa tulossa, vaikka neljäs osa oli viime syksyn satoa... Betan perusteella viides osa on vain Modern Warfaren WW2-modi (en edes ajattele ostavani).
Kun useampikin on tuota pelien laatua haukkunut, niin kai sitä pitäisi osata määritellä mitä peliltä haluaa? Yritetään. PC-puolella ongelmana on pelien helppous, etenkin fps-peleissä. Moni peli tehdään ensin konsolille, joka on alustana aivan erilainen. Tattiohjaus on hitaampi ja epätarkempi kuin näppis + hiiri -yhdistelmä. Seurauksena räiskintäpeleihin ei laiteta ollenkaan rekyyliä, mikä tekee pelistä aivan liian helpon tietokoneella (rekyyli ei vie tarkkuutta pitkässäkään sarjassa). Sisällöltään moni peli kaikilla alustoilla on yhtä tyhjyyttä. Yksinpelin juoneen panostetaan harvoin eikä niistä putkijuoksuista olla päästy eroon. Kumma juttu muuten, että moni pelinkehittäjä tuntuu käsittävän laitteiden kasvaneiden tehojen olevan hyötykäytössä, kun grafiikka on niin raskasta kuin mahdollista. En tiedä teistä muista, mutta itse en ole pelkän silmäkarkin perään; esimerkiksi Wolfenstein: Enemy Territory on edelleenkin hyvä peli hieman vanhentuneesta ulkonäostä huolimatta. Sisältö toimii. Uudet ideat voisivat jopa nostaa pelien myyntilukuja ja vähentää piratismia, mutta jos nykyinen tahti jatkuu niin kunnon pelejä saadaan odotella hyvän aikaa. Jossain vaiheessa kauppoihin ehkä saapuva Finnwars voisi olla sitä "jotain uutta", jota kaivataan.

[/avautuminen]

156.12.2008 18:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yizzie82:
Mitäs te sitä DRM:ää vedätte tähän? Ei se liity tähän millään tavalla.


Muokkasin lopun pois..

Ikäväkseni voin todeta että se drm on varsinainen paskaläjä. Pappa osti pojalle pelin GTR evo:n ja kas drm esti dvd asemaa lukemasta ja peli kokeiltiin moneen otteeseen ja ens.ep. että peli olisi rikki (tämä epäily myyjältä) sitten toinen peli ja sama juttu. (itse pelialalla) totesin drm:n jumittaneen, kuten myös myyjä (pelikauppa) ja soitin firmaan ja siellä kans meiän teknikko sanoi että syy kopiosuojaus...arvakkaas vietiinkö peli takaisin? Eli se suojaukset jorpakkoon kun vanhemmat asemat eivät enää lue. Joten pelien tekijöille ei suojauksia, tehdään vaikka se näillä kunnollisila avaimilla ja netti rekisteröinnillä, jos ei nettiä niin vaikka maahantuojalla olisi avaimia jotka annettisiin pelinmukana tulevalla lipukkeella tai puhelin soitolla...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.12.2008 @ 18:46

166.12.2008 18:56

No niin, tottakai. Ja taas nyhdetään kuluttajilta aina vaan enemmän rahaa. Haistakoon Atari paskan.

176.12.2008 19:33

"Atarin johtajat pitävät käytettyjen pelien myyntiä haitallisena peliteollisuudelle"

Otsikko varmasti aivan totta, mutta kuluttajalle käytettyjen pelien myynti on erittäinkin hyvä asia monella eri tapaa. Nykyään pitäisi myös ajatella ympäristöä ja kierrättää mahdollisimman paljon.


Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

186.12.2008 19:52

Tuli melkein tippa silmäkulmaan.


Liikuttavaa antakaamme heille pikkusormen.

197.12.2008 1:18

Mutta se, joka myy käytetyn pelinsä pois, todennäköisesti ostaa tilalle jonkin toisen pelin ja mahdollisesti jopa uuden pelin, mikäli on edellisensäkin uutena ostanut. Käytettyjen pelien ostajat lienevät osittain oma kastinsa, samoin warettajat. Eiköhän tästäkin taas saada aikaan jokin tekijänoikeusjupakka.

207.12.2008 1:45

Hohhoijaa tää koko käytettyjen pelien jälleenmyynti keskustelu ja syyttely on niin uskomatonta shaissee, siis toi jälleenmyynti koskee aika lailla laikkia tuotteita. Mikä ihme tekee peleistä niin erikoisia ettei niitä sais myydä eteenpäin. Vai pitäisikö autoihin laittaa joku dna-tunnistus että se lähtee käyntiin vain alkuperäisen ostajan perseenkarvalla :P.

Atari vois vaa pitää sen päänsä kiinni, kun ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa ja keskittyä kehittelemään vielä vittumaisempia drm-suojauksia.Core i5-2500K // ASUS Sabertooth P67 Rev 3.0 // 2x Radeon HD 6950 2GB // G.Skill RipJaws-X DDR3 2x4GB 1600MHz // XFX PRO750W Core Edition // OCZ Vertex 3 120GB, WD Caviar Black 2TB // NZXT Phantom Big Tower

217.12.2008 19:58

"... uusi sukupolvi ihmisiä, jotka eivät tule koskaan ostamaan fyysisiä mediatuotteita, kuten CD- tai DVD-levyjä ..."

Ja paperille painettujen sanomalehtien piti kadota vuonna 2000, ennusteli eräs varsin tunnettu ja huomattavasti merkittävämpi alan henkilö vuonna 95 ...

Itseään saa tietysti potkia nilkkaan ja omaa asemaansa vaikeuttaa kuinka paljon haluaa, mutta silloin kun on vain yksi alan toimijoista pitäisi edes muistaa että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Alan joku toinen toimija voi huomata, että fyysisellä medialla oleva jakelu on kuitenkin eräs kilpailutekijä markkinoilla, jota nettijakelu ei vielä pitkään aikaan täysin korvaa ...

2210.12.2008 23:32

Kirppikseltä ja muista peliliikkeistä kyllä käytettyjä pelejä ostan ja muutenkin se on kierrätystä ja tuskin Al Gore on tyytyväinen tähän!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto