AfterDawn: IT-alan uutiset

Timo Kalli: Samanhintaiset laajakaistapalvelut saatava joka puolelle Suomea

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.11.2008 11:59 Kommentteja (36)

Timo Kalli: Samanhintaiset laajakaistapalvelut saatava joka puolelle Suomea Internet-liittymien hinnat vaihtelevat Suomessa asuinpaikan ja liittymän toteuttamiseen käytetyn tekniikan mukaan. Tämä seikka on kismittänyt monia kuluttajia jo useiden vuosien ajan, mutta kuluttajien valitukset asiasta eivät ole muuttaneet internet-operaattoreiden toimintatapoja, joten suomalaiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa internet-liittymien hinnoittelussa.
Nyt laajakaistaliittymien "epäreilut" hinnoittelutavat ovat saaneet huomiota poliitikkojen suunnalta, kun Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ilmoitti vaativansa muutoksia nykyisiin hinnoittelutapoihin. Kalli vaatii samanhintaisia laajakaistapalveluja koko maahan riippumatta siitä missäpäin Suomea kuluttaja asuu.

Kalli vertasi internetin hinnoittelua tavallisen postimerkin hintaan, joka takaa kaikille suomessa asuville tasa-arvoisen palvelun samaan hintaan. "Jokainen suomalainen tietää, että lähettäessään kirjeen postimerkki on samanhintainen riippumatta siitä, missä Suomessa asuu. Näin tulisi olla myös laajakaistapalveluissa. Sähköpostin käytön tulee olla samanhintaista asuinpaikasta riippumatta" kommentoi Kalli tietotoimisto STT:lle.

Kallin mukaan poliitikkojen tulisi puuttua laajakaistojen hinnoitteluun, jos markkinat eivät pysty tarjoamaan samaa hintatasoa kaikkialla. Nykyisellään laajakaistojen hinnoitteluista vastaavat pitkälti operaattorit, mutta Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoi, että tätä käytäntöä täytyy arvioida uudelleen, koska laajakaistaliittymien kehitys on edennyt epätasaisesti maan eri kolkissa.

Hallituksen tavoite (PDF) vuodelle 2010 on 1 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella toimivan laajakaistan tarjoaminen kuluttajille. Tähän tavoitteeseen on jo käytännössä päästy ja seuraava tavoite koskee vuotta 2015, jolloin lähes jokaisella kuluttajalla pitäisi olla mahdollisuus hankkia itselleen 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella toimiva laajakaistaliittymä.

Nykyään 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeutta kuluttajille tarjoaa tietyissä paikoissa mm. TeliaSonera ja Elisa. Valitettavasti nopeita tiedonsiirtonopeuksia tarjoavat valokuituyhteydet eivät ole operaattoreille halpoja toteuttaa, jonka vuoksi niitä nähdään yleensä vain alueilla, joissa on runsaasti asutusta. Monilla pienemmillä paikoilla operaattoreiden määrä on vähentynyt ja tarjolla olevat laajakaistaliittymät saattavat olla pari kertaa kalliimpia kuin vastaavat liittymät tiuhaan asutetuilla alueilla.

Hallituksen on määrä käsitellä laajakaistan julkista tukea ensi viikolla. Näillä näkymin valtio tulee tukemaan laajakaistan kehittämistä vuosien 2010-2015 väillä noin 66 miljoonalla eurolla. Yhteensä tukea on tarkoitus kerätä noin 200 miljoonaa euroa, josta yksi kolmasosa tulee operaattoreiden kassoista ja yksi kolmasosa jää kuntien maksettavaksi.

Edellinen Seuraava  

36 kommenttia

123.11.2008 12:07

Vaikuttaisi hyvältä, mikäli laajakaistojen hinnat tippuisivat täällä korvessakin, mutta todellisuus taitaa olla toinen: onkohan herra Kalli koskaan kuullut hintakartellista?

223.11.2008 12:23

Niinpä niin. Asuin aikasemmin n. 75km päästä Helsingistä, Riihimäen vieruskunnassa, jossa jouduin pulittamaan 8Mbps yhteydestä 53€/kk. Nykyään tulee pääkaupunkiseudulla 100Mbps halvemmalla kuin maaseudulla maksoi 1 meganen.
Olisihan se ikävää, jos vuonna 2015-2020 tavoitellaan kaupungeissa jo gigatavun siirtoja samalla kun maaseudulle vielä mietitään miten 100 meganen onnistuisi järkevästi.

323.11.2008 12:46

Maksaisiko valtio tukea syrjäseutujen operaattoreille? Nykyisessä markkinavetoisessa tilanteessa hinnat määräytyvät pitkälti todellisiin kustannuksiin perustuen.

423.11.2008 12:58

joo tähään on hyvä idea, myöskin sitten joka torppaan vähintää 2km päähän LENTOKENTTÄ,BUSIIPYÄSKKI sekä nelikaistainen MOOTTORITIE, pitäähän ihmisetn päästä kulkemaankin, ei olisi tietenkään pahasta että asunnot olisivat myös samanhintaisia kaikkialla, ja kauppaankin pitäisi olla sama matka kaikilla.

ei helvetti nyt järki pois kädestä ja takasin päähän.... jos haluaa asua metsässä niin siitä joutuu maksamaan, mutta siinä on omat etunsa. harva operaattori tarjoaa hyväntekäväisyyttää vetämällä kalliita piuhoja yhden asiakkaan taki korpeen ja laskuttamalla sitten saman hinnan kuin kerrostalossa asuvalta hesalaiseta.

kyllä ollaan tää peli hävitty viel seuraavilla vuosikymmenillä ellei tonne päätäjiin saaha jotain nuorempaa lihaa....

523.11.2008 13:05

Järkevämpi teko olis eriyttää verkkotoiminta operaattoritoiminnasta ja tukea suoraan verkkojen rakentamista. Näin kuka tahansa voisi pyytää tarjouksen miltä tahansa operaattorilta. Tämä idea ei nyt suorastaan uuden uusi ole mutta mainittakoon nyt vielä kerran.
(Jos kuulostaa tutulta niin se saattaa johtua siitä, että näin on menetelty sähkömarkkinoilla.)

EDIT: Typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.11.2008 @ 13:06

623.11.2008 13:11

Markina vetoinen ratkaisu tähän ongelmaan on selvä, kaikkien hinnat kohoavat. Yhtenäinen hinnoittelu ei yksinkertaisesti toimi, koska kulut heittelevät todella paljon. Vai miten on voiko kauppa jolla on yksi asiakas pitää samoja hintoja kuin kauppa jolla on sata asiakasta?

723.11.2008 13:20

Pelkään että ministeri Linden lukee vain jutun otsikon ja ratkaisee asian siten, että laskee kaupunkien internetnopauksien nopeudet maaseudun tasolle, sitten kaikilla on yhtä "nopeet".

823.11.2008 13:44

Operaattoreille jää ainoastaan yksi vaihto ehto joka on yhdenmukaistaa hinnat kalliimman mukaan. Sehän sopii heille kuin nyrkki silmään.

923.11.2008 14:20

satelliittiyhteydet syrjäseudulle niin loppuu kuparin kanssa tappeleminen

1023.11.2008 14:41

Lainaus:
Kalli vertasi internetin hinnoittelua tavallisen postimerkin hintaan, joka takaa kaikille suomessa asuville tasa-arvoisen palvelun samaan hintaan. "Jokainen suomalainen tietää, että lähettäessään kirjeen postimerkki on samanhintainen riippumatta siitä, missä Suomessa asuu. Näin tulisi olla myös laajakaistapalveluissa. Sähköpostin käytön tulee olla samanhintaista asuinpaikasta riippumatta" kommentoi Kalli tietotoimisto STT:lle.

Huoh. Postiin vertaaminen on ihan älytöntä, kun postihan on valtionyhtiö ja sillä on palveluvelvoite postin jakelun suhteen. Teleyhtiöillä ei tietääkseni tällaista velvoitetta netin suhteen ole.
Tietysti, jos tähän linjalle lähdetään, niin TeliaSonerahan on periaatteeessa valtionyhtiö, vaikkakin hyvin pienellä omistusosuudella. Lätkäistään sille samanlainen palveluvelvoite niin hyvä on... vai onko sittenkään??

1123.11.2008 14:45

Melko edistyksellinen puheenvuoro konservatiivisen puolueen edustajalta. Tästä on hyvä aloittaa kunnon kansalaiskeskustelu aiheesta.

1223.11.2008 15:06

Niin no, en tiedä onko kovinkaan hyvä mennä vertaamaan postia ja laajakaistapalveluja, mutta en sanoisi thejammyn asuntovertaustakaan sen paremmaksi. Lähempänä voisivat olla vaikkapa sähkö tai mobiilipalvelut.

Toisekseen, minkä takia joko kaupunkilaisten yhteyksiä pitäisi hidastaa tai nostaa niiden hintoja? Eikö järkevin ratkaisu olisi tasoittaa ns. "keskivertohinta", joka toisi edullisemmat hinnat haja-asutusseuduilla asuville, ja joka ei aiheuttaisi kovinkaan suuria kustannuksia tiheästi asutuilla alueilla?

Erittäin hyvä, että tämäkin asia pääsee vihdoin ja viimein esille päättäjien parissa. Tavoitenopeudet verrattuna tavoitevuosiin ovat toki helkkaristi alakanttiin, sillä jo tänä päivänä tuo 1 mbps:n nopeus on lähinnä vitsi, ja nopeudentarve alkaa olla keskivertokäyttäjällä jo siellä 10 mbps:n tienoilla. Missä se on sitten parin vuoden päästä? Luulisin, että lähempänä sitä sataa kuin tuota ykköstä...

1323.11.2008 15:15

Ideana tavallaan ihan hyvä, mutta samalla perusteella voisi säätää asumisen kaupungissa yhtä halvaksi kuin maaseudulla.
Ja esim. liikennevakuutukset, jotka maaseudulla ovat usein halvempia.

Eli lyhyesti: Maalta voi muuttaa kaupunkiin, jos haluaa halvemman laajakaistan (jos elämä siitä kiinni), mutta sitten täytyy varautua maksamaan asumisesta paljon enemmän, kuin tuo laajakaistan hintaero.

Eli asioilla on aina monta puolta.

1423.11.2008 15:24

Olishan tuo ihan hieno idea mutta tuskin tulee toteutumaan ikinä. Hintojen suhteen on kyllä tullu parannusta viimesen parin vuoden aikana, ennen maksoin soneralle 8/1 yhteydestä 50€/kk ja vuosi sitten vaihdoin kymen puhelimen 24/3 yhteyteen joka maksaa 49€/kk, tällä hetkellä sonerakin tarjoaa 24/1 yhteyttä 50€/kk. 24/3 onkin sitten paras yhteys minkä täälä saa, kukaan ei tässä kaupungissa tietääkseni edes tarjoa mitään parempaa yhteyttä normaali kuluttajille, saisivat tarjota 100/100 yhteyttä vähitellen, tai edes 10/10.

1523.11.2008 15:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ALIS123:
kymen puhelimen 24/3 yhteyteen joka maksaa 49€/kk
Voivoi, tuo on suhteessa vielä edullista. Täällä, missä asun, on yhden operaattorin monopoli. Tai siis ei ole - saa tänne muitakin, mutta vain erittäin rajatuille alueille. Nyt 8M/800k -yhteys maksaa 45€/kk. Tuollainen 24M -yhteys, jossa on 1M uppi, maksaisi 68,90€/kk. Elisan yhteydet olisivat huomattavasti halvempia, 8M/1M maksaisi 40,90€ ja 24M/1M 49,90€ kuussa.

Mutta kun ei tänne saa Elisaa kuin erittäin rajatulle alueelle, kiitos tuon erään ISP'n osittaisen monopolin. Keskustan alueelle täällä saa Elisan, asun n. 3 kilometrin päässä keskustasta, eikä tänne saa Elisaa tai mitään muutakaan operaattoria tuota yhtä lukuunottamatta. Näin täällä korvessa.

1623.11.2008 15:47

Kyllä tuota on jo odoteltukin täällä kuparilinjojen päässä (1Mbps yhteys, linjat mahdollistaisivat huikeat 2,3Mbps). Tässä on jo kyse kansalaisten keskinäisestä tasa-arvosta. Miksi toisen pitäisi sitkutella megan yhteydellä, kun toinen saa 100-kertaisen samaan hintaan. Nykyään kaikki kehitys on vain tapahtunut kaupunkien ehdoilla (@450 yms). Toivon ettei tälle palstalle tule kovin monta "ei siellä landella mitään valokuituja tarvita" -kommentteja.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Keina:
Järkevämpi teko olis eriyttää verkkotoiminta operaattoritoiminnasta ja tukea suoraan verkkojen rakentamista. Näin kuka tahansa voisi pyytää tarjouksen miltä tahansa operaattorilta. Tämä idea ei nyt suorastaan uuden uusi ole mutta mainittakoon nyt vielä kerran.
(Jos kuulostaa tutulta niin se saattaa johtua siitä, että näin on menetelty sähkömarkkinoilla.)
Amen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.11.2008 @ 15:50

1723.11.2008 16:03

Enpä tiedä kauanko tuo Kalli ollut palveluksessa.
Mutta edellisen laman lopuilla (1993-1998??) Soneran tappaja Sasi ehdotti, jotta joka tuppukylään ja mestaan vedettäisiin valopiuha.
Tähän olisi käytetty yhteiskunnan varoja kuten ruotsissa kuulema tapahtui.
Mutta eihän ne senaikaiset pässit ja pässittäret tajunneet, josko nytkään.

1823.11.2008 16:06

Kyllä Sonera ainakin vetää mattoa kovaa kyytiä asiakkaiden alta maaseudulla. Muutama vuosi sitten oli kova haloo ja paine saada laajakaistayhteydet pienille kylille. Viimein kovan taistelun kanssa se saatiin (ainakin joillekin kylille). Mutta mitä tapahtuu nyt; Sonera purkaa lankaverkkoa pois maaseuduilta ja tarjoaa "nopeiden" laajakaistojen tilalle 450-verkkoa samalla kuin ilmoittaa adsl-asiakkaille että sori nyt vaan mutta nostamme hintoja "nopeuden turvaamiseksi sekä huollon, ylläpidon ja viankorjauksen kallistumisen takia."

Joten sallikaa minun nauraa tuolle 100Mbps joka kotiin v.2015 tavoitteelle. Onneksi ovat tajunneet lisätä sanan lähes.

Tuo idea laajakaistojen samanhintaisuudesta tuntuu hyvälle, mutta olen skeptinen myös sen onnistumisen suhteen. Isot palveluntarjoajat asettuvat niin poikkiteloin ettei siitä kuitenkaan tule mitään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.11.2008 @ 16:08

1923.11.2008 16:32

Lainaus:
Hallituksen tavoite (PDF) vuodelle 2010 on 1 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella toimivan laajakaistan tarjoaminen kuluttajille. Tähän tavoitteeseen on jo käytännössä päästy...
Noh, itse tiedän paikan n. 9 km taajamasta josta pääsee internetiin vain gprs:llä. Edge-verkkoa ei ole, wimax ei toimi ja kuparitkin Sonera on käärinyt pois. Yritä siinä sitten surffailla.

2023.11.2008 17:10

Selvähän se on että kaikkien yhteyksien hinta nostetaan sinne kalliimpien tasolle. Sittenhän ne on samanhintaisia kaikille. Ellei hintaa koroteta vielä enemmän.
2mbit/512 kbit maksaa täälläpäin 32.90€/kk. En tiedä muita hintoja sillä minkään operaattorin mukaan tänne ei saa laajakaistaa... Odotan sitä päivää kun netti katkeaa. Tänne oli ainakin joskus saatavilla 8/1 mbit/s kaista, se tais maksaa jotain 60 e/kk. Sellaista täällä syrjäseudulla.

2123.11.2008 17:14

nooh, onneksi PPO vetää tänne maaseudullekkin kuitua, niin saa tännekkin sen 100 megasen.onhan se sananlaskukin, että "joukossa tyhmyys tiivistyy".

2223.11.2008 17:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti thejammy:
joo tähään on hyvä idea, myöskin sitten joka torppaan vähintää 2km päähän LENTOKENTTÄ,BUSIIPYÄSKKI sekä nelikaistainen MOOTTORITIE, pitäähän ihmisetn päästä kulkemaankin, ei olisi tietenkään pahasta että asunnot olisivat myös samanhintaisia kaikkialla, ja kauppaankin pitäisi olla sama matka kaikilla.

ei helvetti nyt järki pois kädestä ja takasin päähän.... jos haluaa asua metsässä niin siitä joutuu maksamaan, mutta siinä on omat etunsa.
Onko jotain perustuslaissa säädettyä, että kaupunkilaisten etuus on saada sama tavara halvemmalla kuin maalla elävä. Ajatuksena, että sama asia maksaa kaikkialla saman verran on hieno ajatus kuten, että samasta työstä saa jokainen saman palkan.

Valtio on kuitenkin onnistunut kuitenkin hienosti harjoittamaan umpisurkeaa aluepolitiikkaa. Seurauksena väki siirtyy sinne missä on enemmän väkeä. Samalla yritysten halukkuus investoida muuttotappiollisiin kuntiin pienenee ja palvelut yllättäen maksaa.

Aluepolitiikan korjauksella tämä hoituisi jouhevammin kuin pakottamalla operaattorit tasahintoihin.

2323.11.2008 19:10

Kaupungeissakin on joskus liian kalliit nettihinnat, mm. Kuopiossa on näin.

1m ~30e
2m ~40e
8m ~48e
24m ~50e

Nuo siis adsl hintoja, kaapelista en tiedä. Tarjouksia tietysti välillä on, jolloin esim. 24m 39,90e/kk, mutta aika rajatulle alueelle noita saa. Itselläni on edelleen 1m netti, kun ärsyttää suhteettoman suuri hinnannousu, jos ottaisi nopeamman.

2423.11.2008 20:20

Muistaakseni aikanaan oli määrätty, että puhelinliittymän hinta piti olla kaikille sama, tarvittavan kaapelin pituudesta riippumatta. Toki tämä tarkoitti sitä, että kauempana asuvien linjat vedettiin lähellä asuvien kustantamana, mutta saavutettu etu lienee kustannuksia suuremmat. Suomessa saatiin käytännössä joka tupaan puhelin, mikä lienee ollut merkittävä tekijä Suomen kehityksessä tietoyhteiskunnaksi.

Mikä ettei siis sama toistuisi myös laajakaistaliittymien hinnoittelussa. Eihän ehdotuksessa sentään vaadita, että samalla kaikkialla pitäisi olla saatavana samat nopeudet. Hintojen korjauksen toteuttaminenkin onnistuisi kutakuinkin niin, että seuraavan kerran kun "hintataso laskisi" se laskisi vain syrjäseuduilla, jolloin kaikkien hinnat tasoittuisivat, eikä kukaan joutuisi maksamaan liittymästään enempää kuin nyt.

Ja kun politiikka spekuloidaan ja kuten joku jo aiemmin mainitsi siitä, että väki ajautuu maalta kaupunkeihin ja suuriin asutuskeskuksiin tupaten täyteen autioittaen maaseutua, on laajakaistaliittymien tasahinnoittelu tosiaan yksi ase sitä vastaan. Jotta Suomi pysyisi kilpaulukykyisenä maana muiden joukossa, voi valtion olla jälleen tarvetta pistää puhelinyhtiöitä kovalle.

2523.11.2008 23:00

Meikä kuuluu myös näihin "korvessa asuviin". Tällä hetkellä Soneran 2/512 yhteys 39e/kk, jonka maksan mieluusti koska tuo enempää tiedonsiirtokapasiteettia kaipaakaan. Mutta nyt kuten edellä mainittiin, aiotaan täältäkin langat keriä rullalle ja tilella 450-verkko (joka ei tahdo toimia kunnolla kiitos erittäin mäkisen maaston). Voi riemua!! Nopeus putoaa alle megan ja hintaa nousee reilun kymmenen euron verran.
Olisivat ennemminkin tuplanneet hinnan ja pitäneet lankaverkon toiminnassa. Tulihan sitä kolme vuotta sitten maksettua 512/256 yhteydestä reilu 70e/kk.

Tuolla napistiin, että pitäisi muuttaa kaupunkiin jos tarvitsee laajakaistaa. Herää kysymys: mitä pirua te sillä laajakaistalla siellä kaupungissa teette kun on kaikki mahdolliset palvelut kävelymatkan päässä. Toisin kuin täällä maalla, jossa nuo toimivat laajakaista yhteydet ovat aika tärkeä osa elämään. esim. lähimmän pankin ollessa reilun 10 kilometrin päässä nettipankit ovat todella tärkeää.

2624.11.2008 8:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
Tuolla napistiin, että pitäisi muuttaa kaupunkiin jos tarvitsee laajakaistaa. Herää kysymys: mitä pirua te sillä laajakaistalla siellä kaupungissa teette kun on kaikki mahdolliset palvelut kävelymatkan päässä. Toisin kuin täällä maalla, jossa nuo toimivat laajakaista yhteydet ovat aika tärkeä osa elämään. esim. lähimmän pankin ollessa reilun 10 kilometrin päässä nettipankit ovat todella tärkeää.

Aamen. Itsellä lähimpään pankkiin on n. 25 kilometriä, ja juuri ja juuri ne ruokakaupatkin ovat siinä vielä vieressä. Vaan mitäs jos pitää saada jotain kodinelektroniikkaa tai vaikkapa auton osia? Kyllä se vain on netistä tilattava ja käytävä tuolta keskustasta noutamassa. Ellei sitten halua ajella yli sataa kilometriä lähimpään "isoon" kaupunkiin ostoksille, jossa taas menee jo polttoaineisiin suurempi summa kuin postikuluihin netistä ostaessa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Toki tämä tarkoitti sitä, että kauempana asuvien linjat vedettiin lähellä asuvien kustantamana, mutta saavutettu etu lienee kustannuksia suuremmat.

Juuri tätä ajoin itsekin takaa ensimmäisessä viestissäni. Hintataso ei tulisi nousemaan edes puoleen väliin kaupunkilaisten ja maalaisten välillä, vaan kyllä ne hinnat pysyisivät melko likelle niitä taajamahintoja. Siellähän sitä maksavaa porukkaa on kuitenkin enemmän.

2724.11.2008 11:01

Minulla ku vanhemmat asuu pohjoisessa, mistä juuri sonera on ilmoittanut purkavansa puhelin linjoja pois kannattamattomuuden vuoksi. Eli tuossa pitää sit siirtyä tohon @450 liittymään, jonka max nopeus on tällä hetkellä 1mega. Porukoita toi nyt ei niin paljoa haittaa ku adsl nopeus on muutenki se meganen, mutta kaverin porukoilla on 8 meganen ja niiltä puretaan kans puhelin linja pois niin ei saa enää sen jälkeen ku sen megasen. Ihme kyl et soneran pitää tarjota vastaava liittymä tilalle, mutta mistä meinaa repiä sen ku vaan megasen saa tolla @450 liittymällä.

2824.11.2008 11:58

Kyllä nämä hinnat nykyisellään melkoisen epäreilut ovat. Asun itse noin 50 km päässä Helsingistä ja täällä 8 megaisesta liittymästä saa pulittaa suunnilleen samanverran kuin 100 megaisesta Helsingin keskustassa.

2924.11.2008 13:23
admins
Inactive

Eihän puhlinmaksutkaan ole erihintaisia eripuolella suomea.
Kyllä hinnoittelu toimii jos verkonvuokramaksut toisille operaattoreille pidetään pakolla kohtuullisena.

3024.11.2008 19:47

Tänne onneksi sentään paikallinen puhelinyhtiö vetää kuitua jo yhdelle jos toisellekin alueelle ja kysyntä on kuulemma niin suurta etteivät aikataulussa meinaa pysyä.

3124.11.2008 19:56

Täälläpäin Sonera kuohuttaa, vuoden 2005 tienoilla saatiin ensimmäiset laajakaistat (max 1M) paikallisen tuppukaupungin sivukylälle. 1 megan yhteys maksaa tällä hetkellä 33e. Viime viikolla tuli soneralta postia että 1.1.2009 lähtien 1 megan yhteydestä saa täällä maksaa 49,90e. Vaihtoehdoksi tarjotaan @450-langatonta , jonka kantoalue ei tänne riitä ja muutenkin 450-verkon oheislaitehankinta kustannukset nousisivat pilviin. Kaupungin keskustassa saa myös elisan ja ppo:n tarjoamia liittymiä, mutta tänne sivukylälle eivät muut kuin soneran hapettuneet kuparit yletä. Aika kohtuutonta toimintaa?

3224.11.2008 23:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti renttu1:
Ideana tavallaan ihan hyvä, mutta samalla perusteella voisi säätää asumisen kaupungissa yhtä halvaksi kuin maaseudulla.
Ja esim. liikennevakuutukset, jotka maaseudulla ovat usein halvempia.

Eli lyhyesti: Maalta voi muuttaa kaupunkiin, jos haluaa halvemman laajakaistan (jos elämä siitä kiinni), mutta sitten täytyy varautua maksamaan asumisesta paljon enemmän, kuin tuo laajakaistan hintaero.

Eli asioilla on aina monta puolta.
Se on turpa rukkohon tuollaasilta jokka s.....tana puhuu ja vastaaloo p....kele asioista joista ei tierä yhtään mitää.. Millähän lailla maalla asuminen on vaan halvempaa... Ja mihinkähän tuollaanen helsinki city boy tarvittee autoa kun kaikki on oven takana ja julkiset toimii.. Kolaroovatkin paljon useammin kuin maalla maan pinnalla asustelevat..

3325.11.2008 15:59

Toivottavasti tuo toteutuu, ei niin väliä onko eurolleen sama hinta kunhan ei useita kymppejä heittele.

Lainaus:
100 megabitin laajakaistayhteyksien rakentamista koko maahan vuoteen 2015 mennessä

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id108490.html

3426.11.2008 21:49

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 01:06

3519.8.2009 9:03

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.
@450 laajakaista on vammainen.


Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.
Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
Olen hankkinut viime helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?
 

3612.10.2009 11:41

12 ehtoa
Kansanpuhelin – lankapuhelimesta kännykkään
” Lähtökohtana selvityksessä on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matkapuhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät selvityksessä esitetyt 12 ehtoa.”
Arvionsa perusteella ministeriö päättää, mitä muutoksia teleyritysten toimilupiin, lakiin tai muihin normeihin vielä tarvitaan palvelutason varmistamiseksi. Lähtökohta on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matka-puhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät ainakin seuraavat 12 ehtoa:
Kaikissa vaatimuksissa on lipsuttu ja pahinta on ettei kukaan valvo(ei ymmärrä mitä on tapahtumassa) uskotaan sinisilmäisesti TeliaSoneran vakuutteluita: kaikki on kunnossa ja vaatimuksia noudatetaan tinkimättömästi.
1) Sisätilapeitto. Matkapuhelu onnistuu kaikissa vakituisissa normaalirakenteisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa myös rakennuksen sisätiloissa ilman käyttäjän kustannuksella hankittavia lisälaitteita. Jollei sitä voida varmistaa, teleyritys huolehtii kustannuksellaan palveluiden saatavuudesta jollakin muulla tekniikalla.
Tätäkin vaatimusta on helpotettu, kuuluvuutta vaaditaan yhdessä paikassa ulkoantennilla.
2) Verkon sähkönsaanti. Matkapuhelinverkon tukiasemien sähkönsaanti on varmistettu niin, että palvelut toimivat moitteettomasti yleisen sähkönjakeluverkon häiriötilanteissakin vähintään kolme (3) tuntia. Taajamien ulkopuo-lella olevien tukiasemien häiriöttömän toiminnan vähimmäisaika nostetaan vähintään kuuteen (6) tuntiin 1.6.2010 mennessä.
Mahdollista vain jos maaseudun tukiasemat varustetaan automaattisesti käynnistyvillä agrekaateilla.
3) Päätelaitteen sähkönsaanti. Teleyritys huolehtii siitä, että kuluttajalle tarjotaan kohtuullisella hinnalla välineitä, joilla matkaviestinten akut voidaan ladata muualta kuin yleisestä sähkönjakeluverkosta, milloin kuluttajan vakituinen asunto ei ole yleisen sähkönjakeluverkon piirissä.
Tämä ei ole ongelma jos TeliaSonera maksaa !!
4) Hätäpuhelut. Hätäpuhelut ovat mahdollisia matkapuhelinliittymästä vastaavasti kuin lankapuhelimesta.
Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”
5) Tekstiviestihätänumero. Yhteistyössä viranomaisten kanssa koko maassa otetaan käyttöön erityisryhmille erikseen osoitettavissa oleva yhtenäinen matkapuhelinverkon 112-tekstiviestihätänumero.
Ei ole kuulunut mitään, että palvelu olisi avattu ?
6) Erityisryhmät. Teleyritykset huolehtivat, että erityisryhmille on tarjolla matkapuhelinverkon (GSM) pääte-laitteita ja palveluita, jotka ovat palvelutasoltaan vähintään yhtä hyviä kuin lankaverkon vastaavat palvelut.
Taitaa olla mahdoton tehtävä ?
7) Lopettamisilmoitus. Lankapuhelinpalvelun lopettamisesta ilmoitetaan kuluttajalle vähintään vuotta aikaisemmin.
Tätä ehtoa Sonera on noudattanut yli odotusten, jatkuvasti pukkaa kirjeitä palveluiden lopettamisesta ja uhkailuja jos et nyt lopeta palveluita jatkossa maksat kaikki kulut itse.
Toki näin on tehty tähänkin asti jopa linjat on jouduttu korjaamaan itse.
Sonera hallitsee vain laskutuksen ja aiheettomat hinnankorotukset, näin asiakkaat pakotetaan luopumaan palveluiden käytöstä. On erikoista, että yrityksellä on varaa kohdella asiakkaitaan näin törkeästi. Mikä olisi se taho joka uskaltaisi puuttua tilanteeseen? Päättäjiltä odottaisin jämäkkää suhtautumista eikä nöyristelyä, Sonera pitää meitä pilkkanaan!!
8) Muut kuin vakituiset asunnot ja toimipaikat. Muualla kuin vakituisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa asiakkaille tarjotaan lopetettavien palveluiden tilalle korvaavia puhelinpalveluita ja vähintään peruspalvelutason laajakaistayhteyksiä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin.
Viestintävirastolle tuntuu kelpaavan mikä huononnus tahansa kunhan TeliaSonera sitä vain esittää.
9) Hyvitykset. Teleyritys hyvittää kuluttajalle kuluttajaviran-omaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin laitteet ja kustannukset, jotka käyvät tarpeettomiksi lankapuhelinpalvelun tai lankapuhelinverkon kautta tarjotun laajakaista-palvelun lakatessa.
Hyvitystä on luvattu aivan parikymppiä kuittia vastaan
10) Hyvitys langattomaan laajakaistaan siirryttäessä. Tarjotessaan lakkautettavan lankaverkon laajakaistayhteyden tilalle langatonta laajakaistapalvelua teleyrityksen on hyvitettävä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin lisälaitteista ja järjestelyistä kuluttajalle aiheutuvat kustannukset.
Saapa nähdä, kustannukset voivat olla yli kymmenentuhatta euroa.
Ei toimivaa saada kuitenkaan
11) Laajakaistan nopeus. Laajakaistan peruspalvelutasoksi määritellään koko maassa 1 Mbit/s.
Ei tule onnistumaan @450 tekniikalla. Oli susi jo syntyessään. Tekniikka on vanhentunutta ja
kaistaa ei ole riittävästi. Vähimmäisnopeudeksi ollaan hyväksymässä vähintään 1 megabitti sekunnissa, mitattuna lähetysverkon päästä."
Lopputulos: todellinen nopeus käyttäjällä saa käytännössä olla mitä tahansa 0 ja 1 megabitin väliltä.
12) Julkisen tuen verkot. Julkisella taloudellisella tuella rakennetut laajakaistayhteydet ylläpidetään teleyritysten tekemien sopimusten mukaisesti.
Ihmettelen millaisia henkilöitä meillä on paikallistasolla ollut asioista päättämässä, ei ole ymmärretty edes alkeellisimpia sopimusteknisiä asioita (esim. palvelun kesto olisi pitänyt vaatia vähintään 50 vuoden sopimus)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto