AfterDawn: IT-alan uutiset

P4P-tekniikka kasvatti testeissä P2P-latausten nopeutta jopa 85%

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.11.2008 17:30 Kommentteja (11)

P4P-tekniikka kasvatti testeissä P2P-latausten nopeutta jopa 85% Kerroimme tammikuussa P4P Working Group -työryhmän (P4PWG) kehittelemästä P4P-tekniikasta, jonka avulla P2P-liikennöintiä voidaan nopeuttaa mm. tarjoamalla P2P-ohjelmilla parempaa tietoa tietoverkon rakenteesta.
Nyt Comcastin insinöörit ovat kertoneet ensimmäisiä tuloksia kesällä järjestetyistä P4P-testeistä, ja näiden tulosten mukaan P2P-liikennöinti nopeutui jopa 85 prosenttia. Comcastin kanssa testejä tekivät Yalen yliopisto, kolme nimettömäksi jätettyä internet-operaattoria ja Pando, joka toimitti operaattoreille P4P-tekniikkaa hyödyntävän BitTorrent-ohjelman.

Pandon toimittama BitTorrent-ohjelma osaa hakea tietoja internet-operaattoreiden pyörittämiltä iTracker-palvelimilta, ennen kuin se aloittaa tiedostojen lataamisen tai levittämisen. Tällä tavoin tiedostojen levittäminen pyritään pitämään operaattorin omassa runkoverkossa, jolloin P2P-liikenne ei tuki ulkoverkon yhteyspisteitä.

Comcastin tekemissä testeissä Pandon tekemällä BitTorrent-ohjelmalla levitettiin 21 megatavun kokoista videotiedostoa ja keskimääräinen tiedonsiirtonopeus kohosi P4P:n tuoman hyödyn myötä 57-85 prosenttia riippuen iTrackereiden säädöistä. iTracker-palvelimien käyttö lisäsi testeissä runkoverkon liikennettä 6-8 prosenttia, mutta vastaavasti ulkoverkon yhteyspisteisiin kohdistunut P2P-liikenne väheni jopa 80 prosenttia.

Hyvät tulokset eivät myöskään vaadi internet-operaattoreilta kalliita laitteita tai hankalia järjestelmiä, vaan kaikki operaattorit voivat ottaa käyttöön oman iTracker-palvelimen pienillä kustannuksilla ja säädöillä. iTrackereiden tuoma hyöty kasvaa niiden yleistyessä, joten mitä useampi operaattori ottaa järjestelmän käyttöönsä, sitä vähemmän ulkoverkon yhteyspisteisiin tulee kuormitusta. Testeistä saadut tulokset vakuuttivat Comcastin täysin, ja yritys haluaakin nyt P4P-tekniikasta IETF-standardin.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

14.11.2008 17:51

Comcast on rajoittanut aikaisemmin käyttäjiensä p2p-liikennettä (bittorrent). Ehkä he ovat olleetkin juuri huolestuneita asiakkaidensa ulkoverkon käytöstä, joka on operaattoreille kallista. P4P:llä he sitten haluavat ohjata liikennettä oman verkkonsa sisäiseksi. No ei voi valittaakaan, jos nopeus näin kasvaa.

24.11.2008 19:16

Nyt olisi kyllä nopeuden kehittämistä tärkeämpää kehittää menetelmiä lataajien IP-osoitteiden salaamiseksi, ennen kuin tekijänoikeusmafia ja parlamenttien kukkahattutädit vievät koko internetin hautaan.

34.11.2008 19:42

No eikös ole kuitenkin hyvä jos on monta rautaa tulessa samaan aikaan?? Eikai tämä nyt niin yksikaistaista tämä homma ole? Antaa tulla vaan uutta tekniikkaa!

44.11.2008 19:50

Internets=Illegal downloading. vai semmosta...

54.11.2008 21:22

Jos nopeus oikeasti lisääntyy ilman muiden ominaisuuksien huonontumista, niin mikäs siinä, tänne vaan kyllä kelpaa.

65.11.2008 17:53

Tänne vaa nopeempia latauksia :D

75.11.2008 22:26

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:29

86.11.2008 8:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Haiskahtaa...
Esim lataajan ja jakajan IP on luultavasti helppo selvittää
Itse epäilin ihan samaa, että operaattoreiden iTrackereilta pystyisi seurailemaan käyttäjien toimia tai jotain muuta odottamatonta kiusaa.

96.11.2008 16:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Haiskahtaa...
Esim lataajan ja jakajan IP on luultavasti helppo selvittää

Kyllähän nytkin BitTorrent-ohjelmilla näkee muiden lataajien ja lähettäjien IP:eitä ilman mitään selvittelyjä...

107.11.2008 17:07
noobster
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Haiskahtaa...
Esim lataajan ja jakajan IP on luultavasti helppo selvittää

Kyllähän nytkin BitTorrent-ohjelmilla näkee muiden lataajien ja lähettäjien IP:eitä ilman mitään selvittelyjä...
Ei se nyt ihan noin yksisellitteistä ole, esim piratebay sotkee liikenteen antamalla "randomina" ip osoitteita trakkerille jolloin taas pelkän ip listauksen perusteella ei voi sanoa kuka jakaa todelisesti tiedostoa.

118.11.2008 3:42

tulevat ostikot varmaa jotai "P4P warettajien massapidätyksiä eri puolilla maailmaa"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto