AfterDawn: IT-alan uutiset

Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset alkavat Ranskassa torstaina

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.10.2008 14:00 Kommentteja (7)

Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset alkavat Ranskassa torstaina Jos Euroopassa ei koeta parin seuraavan päivänä suuria yllätyksiä, tulee Ranskasta Euroopan ensimmäinen maa, jossa alkavat jatkuvat antenniverkon kautta tapahtuvat teräväpiirtolähetykset.
Ranskassa peli avattiin epävirallisesti jo elokuussa, kun Canal Plus HD -kanava aloitti toimintansa antenniverkossa. Torstaina mukaan liittyvät maan suosituimmat TF1 HD-, France 2 HD-, M6 HD- ja Arte HD -kanavat.

Digisignaalia Ranskassa jakelevan TDF:n mukaan antenniverkon teräväpiirtolähetysten näkyvyys­alue kattaa aluksi 40 prosenttia Ranskan väestöstä. Ensi kesäkuusta alkaen näkyvyys­alueen pitäisi kattaa 60 prosenttia ranskalaisista ja lopullinen tavoite on se, että teräväpiirtolähetysten näkyvyysalue olisi yhtä suuri tavallisten digilähetysten kanssa. Ranskassa maanpäälliset digilähetykset saavuttavat noin 95 prosenttia ranskalaisista.

Aivan kaikkea sisältöä ei kuitenkaan tarjota kuluttajille aitona teräväpiirtona, vaan osa sisällöstä on vain skaalattu suuremmalle resoluutiolle. France 2 HD kuvaa ja lähettää mm. tennistä ja pyöräilyä teräväpiirtona, jonka lisäksi myös uutis- ja ajankohtaisohjelmia saadaan kotisohville aitona teräväpiirtona. Kuvauslaitteiden uusimisen lisäksi ongelmia ovat aiheuttaneet sopimusneuvottelut, sillä useat Yhdysvalloissa toimivat elokuvastudiot sallivat teräväpiirtolähetykset ainoastaan kopiointisuojauksien kera, joten tiettyjen elokuvien teräväpiirtoesitykset saattavat ainakin toistaiseksi jäädä näkemättä antenniverkon lähetyksissä.

Satelliitti- ja kaapeliverkon kautta teräväpiirtolähetyksiä on voinut Ranskassa katsella parin vuoden ajan, jonka lisäksi teräväpiirtoa on saatavilla maassa myös IPTV-lähetyksinä. Uudistuksen jälkeen maassa on enää yksi suurempi TV-kanava, jonka ohjelmia ei nähdä teräväpiirtona, sillä France 3 -kanava ei ole halunnut aloittaa teräväpiirtolähetyksiä, eikä kanavalla ole toistaiseksi edes mitään suunnitelmia lähetysten aloittamisesta.

Teräväpiirtokuluttajien kokemien ongelmien minimoimiseksi maassa on säädettyä muutamia lakeja myytävien laitteiden osalta, jonka johdosta esim. kaikkien HD ready -nimikkeen alla myytävien antenniverkon televisioiden on joulukuun alusta asti tuettava MPEG-4-muodossa olevia teräväpiirtolähetyksiä.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

128.10.2008 14:29

ranska, teknologian edelläkävijä ;)

228.10.2008 14:51
hentriz
Inactive

Jos kerran ranskalaiset olivat ekoja, seuraavaksi näitä alkaa ilmestymään hampurilaisille =P

328.10.2008 15:21

Voi voi... kateeksi käy...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.10.2008 @ 15:24

428.10.2008 17:50

On se rasittavaa kun suomi (YLE) jaksaa aina lykätä teknologian kehittymistä. Puitteet olisivat valmiina, mutta HD-kuvaa, saatikka edes SD-kuvalle monikanavaääntä ei voida lähettää...

528.10.2008 18:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NaftaLefa:
On se rasittavaa kun suomi (YLE) jaksaa aina lykätä teknologian kehittymistä. Puitteet olisivat valmiina, mutta HD-kuvaa, saatikka edes SD-kuvalle monikanavaääntä ei voida lähettää...
Äläs nyt vielä manaa. Juurihan uutisoitiin että olisi joessa 2 teräväpiirtokanavalupaa. Vähän myöhään ollaan herätty, mutta ehkä se tästä. Toivotaan parasta.

628.10.2008 19:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NaftaLefa:
On se rasittavaa kun suomi (YLE) jaksaa aina lykätä teknologian kehittymistä. Puitteet olisivat valmiina, mutta HD-kuvaa, saatikka edes SD-kuvalle monikanavaääntä ei voida lähettää...

jungerin poju se lohdutteli kun ei ole Hd kanavia vielä tulossa, että sentään 5.1 äänet saadaan, mutta aika hiljaista on tosiaan ollut tuollakin rintamalla.taitaa olla yhtä hiljaista HD-kanavat vuonna 2016.

728.10.2008 20:31

Hienoa että Ranskassa ei lähdetty typerään DVB-T2 standardiin mukaan, näin Ranskalaiset saavat mahdollisuuden varmuuskopiointin HD materaaliin digiboxeiltaan.....
Meillä kun taas näyttää että mentäisiin tuohon DVB-T2 standardiin. :(
No onneksi on myynnissä HDMI kaappauskortteja jotka ovat HDCP immuuneja (näkymättömiä tuolle kopiosuojaukselle) ja mahdollistavat teräväpiirtokaappaukset digiboxin ja television väliltä lennossa. ;)
Ikävää vain että tuo aiheuttaa vähän ylimääräistä hommaa, helpompaa olisi jos fileet saisi suoraan digiboxilta PC:eelle esim....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto