Testissä Asus Eee PC 901

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 3.10.2008 16:14 Kommentteja (15)

Testissä Asus Eee PC 901 Testasimme kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pikkukannettavat. Tässä artikkelissa on vuorossa Asus Eee PC 901. Voit lukea muiden kahden mallin testit seuraavista linkeistä ja yhteenvedon täältä.
*Asus Eee PC 901
*Acer Aspire One A110
*MSI Wind U100


Alkusanat ja paketti auki


Miniläppäreistä ehkä kuuluisin on Asuksen Eee PC, josta on muodostunut laitevalmistajalle jo tuotesarja. Alkuperäisen Eee PC -mallin rinnalle on tullut joukko erikokoisia ja -näköisiä koneita, joiden hinnat tällä hetkellä alkavat Suomessa reilusta 200 eurosta ja päättyvät noin neljään sataan. Testimallimme oli näistä hinnakkain, Asus Eee PC 901. Windows XP Home -käyttöjärjestelmällä varustettu 901 sisältää 20GB:n Linux-versiosta poiketen 12 gigan SSD-levyn. Paketin mukana toimitetaan ohjekirjat, suojalaukku sekä testin pienin (ja näppärin) latausjohto.
Asus Eee PC 901:n pelkistetty paketti

Tekniset tiedot ja suorituskyky


Hieman kämmentä isompaan koneeseen on saatu ahdettua varsin mukavasti potkua ja ominaisuuksia. Alla koneen tärkeimmät tekniset tiedot:

Asus Eee PC 901
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-12GB SSD
-6600mAh 6-kennon akku
-Windows XP
-1.3 megapikselin kamera
-802.11b/g/n WLAN ja Bluetooth
-3 USB-porttia, VGA-ulostulo, mikrofoni- ja ääniliitännät, verkkoliitäntä ja muistikorttipaikka

Kun tekniikka on kunnossa niin tehojenkin pitäisi riittää, vai onko näin? Kyllä. Odotimme itseasiassa taskulaskimen kokoiselta läppäriltä vähemmän kuin mistä se loppujen lopuksi suoriutui. Vaikka emme kovin "tieteellisesti" testanneetkaan Eee PC:n rautaa, niin sanottakoon, että mikäli Crysiksen pelailu ja teräväpiirtovideoiden katselu ei ole koneen ykkösprioriteetti (mitä ostajalla tämän kohdalla sen ei pitäisikään olla) niin paukut riittänevät varsin mainiosti. Muun muassa 960x544 resoluution XVID ja 720p DiVX toistuivat VLC:llä ongelmitta. Muut teräväpiirtovideot kuten 720p/1080p mov-tiedostot sen sijaan pätkivät. Yllätyimme kuitenkin selvästi enemmän siitä, että vasta julkaistu FIFA 09 -demoversio pyöri koneella suhteellisen siedettävästi. Tietysti yhdysrakenteisen näytönohjaimen potkut riittivät vain minimiasetuksilla eikä silloinkaan huippu framerateihin. Satunnainen pelailu ja elokuvien katselu onnistuu kuitenkin Eee PC:llä vaivattomasti esimerkiksi lento- tai junamatkan aikana, kuten myös lyhyemmän työ- tai koulumatkan aikana sillä kone käynnistyy virrattomasta tilasta työpöydälle alle 40 sekunnissa.


Asus Eee PC 901:n alla 12" iBook näyttää mammutiltaKäytettävyys ja ohjelmat


Asus Eee PC 901 -minikannettavan vahvuudet piilevät luonnollisesti enemmän tai vähemmän satunnaisessa langattomassa käytössä, mutta moni toivoo siltä varmasti hyviä tekstinkäsittelyominaisuuksia ja vaivatonta surffaamista. Näiden toteutuminen on lisäksi huomattavan paljon näppäimistön ja hiiren korvaavan touchpadin toimivuuden ja käytettävyyden varassa.

Laitteen suurimmat ongelmat piilevätkin näppäimistössä. Testaajien käsissä ensimmäinen Eee PC -testikappale sai murska-arviot, sillä sen tunnottomuus ja virhepainallusten määrä poltti rauhallisemmankin ihmisen päreet. Ilmeisesti ongelma oli kuitenkin ainoastaan tässä yksilössä, sillä toisen testikappaleen kohdalla virhepainallukset olivat huomattavasti harvinaisempia ja salasanan kirjoittaminenkin onnistui ilman kirosanoja. Tämänkään yksilön kohdalla ei kuitenkaan voida puhua erityisen hyvästä näppäimistöstä. Johtuen kehnosta näppäinsijoittelusta ja pienistä, hieman tunnottomista, näppäimistä Eee PC 901 joutui tyytymään tällä osa-alueella jäännöspisteille.

Mikäli näppäimiin tottuu, ja niin todennäköisesti käy, riittävät miniläppärin ominaisuudet monenlaiseen tekemiseen. Testijakson aikana testasimme videotoiston lisäksi nettisurffausta, videopuheluita ja tekstinkäsittelyä. Tekstinkäsittely toimi ongelmitta ja vaikkei ainakaan testiin toimitetussa yksilössä ollut esiasennettuna mitään testinkäsittelyohjelmistoa, onnistuu esim. OpenOffice.org:n asennus laitteeseen ongelmitta. Laitteen sisäänrakennetu 1.3 megapikselin kamera ei suostunut ottamaan kuvia kuin VGA-resoluutiolla (640x480), joka varmasti korjaantuisi ajureiden päivittämisellä, mutta emme vaivautuneet ajanpuutteen vuoksi tätä kokeilemaan. Kuitenkin tämä pienempikin resoluutio riittää mainiosti videopuheluihin. Webbikameroiden suhteen kaikki miniläppärit olivat teknisesti ja videopuheluiden laadussa samalla viivalla.

Nettisurffaukseen laite soveltuu odotetulla tavalla. Pöytäkoneella surffailuun elämystä ei voi verrata, mutta mikäli selailet muutamia kymmeniä minuutteja kerrallaan niin liiasta scrollaamisesta ei tule sormet kipeäksi. Tähän auttaa kahden sormen scrollaus touchpadillä. Liikuttamalla sormia touchpadiä pitkin rullaa sivu pysty- ja sivusuunnassa. Valitettavasti rullauksen määrää on vaikea arvioida, sillä ainakin Firefoxilla viive sormien liikuttamisesta itse rullaukseen oli noin sekunnin luokkaa. Muutamien selaimen jumittelujen lisäksi surffauksesta ei kuitenkaan löytynyt isompaa valittamisen aihetta.
Selailemisessa scrollausta riittää


Pienen totuttelun jälkeen kirjoittaminenkin onnistui - juuri ja juuri

Akku ja langattomuus


Asus Eee PC 901:n jämerä 6-cell Li-ion 6600mAh -akku takaa kahdeksan tunnin akkukeston, joka verrattuna tavallisiin markettiläppäreihin tarkoittaa ikuisuutta. Kyseessä ei ole myöskään mikään markkinointikikka, jonka laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella akku valahtaisi tyhjäksi alta aikayksikön. Raskaammassakin WLAN-, peli- ja videotoistokäytössä akku kestää ja kestää. Jatkuvassa videotoistossa ehtii katsoa muutaman elokuvan, sillä akkua riittää 4-5 tunniksi.

Ehdottomasti yksi Eee PC 901:n parhaista ominaisuuksista on uusinta 802.11n -standardia tukeva WLAN. Erinomaisesti toimiva WLAN saa yhteyden kaukaakin ja kuuluvuus on ehdottomasti miniläppärikolmikon piikkipaikalla. Laitteesta löytyy myös Bluetooth-tuki, jota emme suuremmin testailleet.

Eee PC:n tehokas kuuden kennon akku

Yhteenveto


+suhteellisen nopea käynnistys
+yllättävän tehokas pelikäyttöön, vanhemmat pelit pyörivät hyvin, osa uusistakin siedettävästi
+nopea WLAN (802.11n) ja kantomatka loistava
+erittäin tehokas akku ja pitkä akunkesto
+videotoisto VLC:llä

-tunnoton näppis
-kovassa käytössä selain ja kone jumitti muutamia kertoja
-touchpadin scrollauksen viive

Testilaitteet toimitti SERV-IT ja Asus

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

13.10.2008 19:52

Itselläni juuri sormillani tämä kyseessä oleva laite.
Xpllä ja 12Gbn ssd-levyllä.
Jo viikon näpyteltyäni ei ole löytynyt kuin plussaa.
Hiljainen ja todella yllättävänkin tehokas. Ei luulisi ellei omin silmin näkisi.
Omassa käytössä on akkukin kestänyt yllättävästi, jopa enemmän kuin 8 tuntia. (käyttö pääosin nettisurffailua koulussa wlanin kautta, 8 tunnin koulupäivän jälkeen riitti vielä muutama minuutti akkua kotiinkin.)
Kiinnitin arvostelussa huomiota "scrollaamisen" hitauteen. Operan selainta käyttäen en ole huomannut minkäänlaisia viiveitä?.

Hyvä ostos. ei tule kaduttamaan.

Ensi viikolla tulossa kosketusnäyttöpaneeli, asennuksen suoritan itse. Luulisi surffailusta tulevan vielä nopeampaa ja tehokkaampaa.

"Asus EeePc 901 myös Mikrobitin testaajien valinta".

24.10.2008 09:16

Täältäkin tollanen löytyy. Pari viikkoo ollu ja tosi hyvin o pelittäny oon pelaillu sillä mm. GTA Vice Cityä ja siihenkin riittää potkua oikeen riittävästi etenkin ku eeectl:llä nostaa kellot 1.9ghz.

Touchpadiki on oikee mahtava se on riittävän iso ite jopa oon pari tuntia Age Of Empires 2 pelaillu pelkällä touch padillä.
Etenki se multi ominaisuus on iso plussa kun pääsee helposti nettiäselaillessa edelliselle sivulle jne.

Akku kestää riittävästi ja paljon ylikin.

Itekkin ajattelin et tässä jossain vaiheessa voisin tilata tollasen kosketusnäytön ja asentaa ite.

34.10.2008 16:53

Kuka nyt miniläppäriä windowsilla ostaisi? Linuxi se nuissa pitää olla, ellei tosiaankaat halua pelata jotain random peliä kahdella framella sekunnissa -_-

44.10.2008 17:25

Joo itellä oottaa oma läppäri noutoa jimmsist. Noista kosketusnäytöist kysyisin et mist nit löytyy suomest tai euroopast ku en jaksais ebayn kautta jenkeist lähtee pakol tilaamaan. Ja sit viel et ootteko miten asennellu noihin linux versioihin xp:t ku en hiffaa noist englannin kielisit ohjeist oikein vieläkää tota et miten noi boottaavat usb tikut tehää.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2008 @ 17:28

54.10.2008 23:28
SotaOrava
Inactive

Morjens,

Testatkaapas joku kuina fn+f2 toimii. Minä ja kaverini ostettiin molemmat 901 mustana ja molemmilla sama vika että kun wlanin sammuttaa niin koko kone kaatuu aivan kokonaan. Elikkä pysähtyy aivan suoraan.

Soittelin huoltoon jossa todella nihkeästi vastattiin mistä kysymys mutta ilmeisesti suhteellisen yleinen vika. Maanantaina lähtee eurooppaa kohti.

66.10.2008 13:10

Itse olisin ostamassa kyseistä laitetta joululahjaksi ja kyselisin ihan mielenkiinnosta, että pystyykö USB-liitännäisellä, ulkoisella DVD asemalla asentamaan ohjelmia/ pelejä koneeseen? Tai käyttöjärjestelmää? Onko kellään kokemuksia? Vai pitääkö siihen olla tuo asuksen oma ulkoinen asema?

76.10.2008 14:22
SotaOrava
Inactive

USB-tikulta ainakin linuxin asensin :O

87.10.2008 20:55

Luin uusimman Mikrobitin ja siinä tämä mini kannettava valittiin testin parhaaksi.

Tästä johtuen päätin ostaa tämän mallin lähipäivinä.

99.10.2008 14:00

en osta koska ei oo optista asemaa mil vois kattoo dvditä tai cd yms... ostakaa mieluummin acer one a150xp home läppäri mut ei siinkään ei oo optista-asemaa. mut emachines by acerissa on!jopa kirjoittava levy asema voi polttaa levyjä! selvästi parempi ku mikään asus eee pc 901!

109.10.2008 21:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temppux:
en osta koska ei oo optista asemaa mil vois kattoo dvditä tai cd yms... ostakaa mieluummin acer one a150xp home läppäri mut ei siinkään ei oo optista-asemaa. mut emachines by acerissa on!jopa kirjoittava levy asema voi polttaa levyjä! selvästi parempi ku mikään asus eee pc 901!
Ja iPhone on turha puhelin, koska siinä ei ole imuria eikä sähkövatkainta?

Miniläppäreiden idea on pienuus, optinen asema on itsessään lähes koko 8,9" kannettavan kokoinen ja toisaalta optisen aseman käyttömäärä nykypäivänä on lähinnä olematon (IMO).

1110.10.2008 17:00

NO JOO MUT MITÄ JÄRKEE OSTAA JOKU MINI LÄPPÄRI MELKEI SAMALLA HINNALLA SAA PAREMMAN! ENKÄ HALUU KULJETTAA PC:TÄ MISSÄÄ VITSIN REPUSSA SE MENEE RIKKI! EMACHINESILLE LÖYTYY SENTÄÄN LAUKKU EIKÄ OO HINNALLA PILATTU!!!!!!!!!! http://www.veikonkone.fi/application?ori...egory_main_id=3 .. siin linkki laukun ostajalle!!


teemu lehtoranta

1211.10.2008 21:27

Tuleehan tämänkin mukana aivan kelvollinen pussukka koneen kuljettamista varten.
ja onhan tämä jo oikeasti kannettava tietokone, ei raahattava.
Omaan käyttötarkoitukseen täydellinen pöytäkoneen ja kommun välimaastoon sijoittuva kapine jolla saan tyydyttytettyä satunnaisten windowsin ohjelmien tarpeen.

1312.10.2008 12:29

jaa, keisari88, ootko ees vilkassu mitä toimintoi tos emachines- konees on? sairaan hyv ja hlpa vaik 379e veikon koneesta! tsekkaa sielt paitsi jos oot sokee joka nyt on hyvin todennäköistä!

1421.10.2008 17:00

Niin millä te saatte akun keston yli 8 tuntiin, sillä itsellä automodella "´vain" reilu 6 tuntia.

1526.11.2008 00:07

Oon miettiny ostaa tommosta joululahjaksi ja yksi asia askarruttaa. Pyöriiköhän siinä Civ4, kun se on ainoa peli mikä lahjan kohdetta kiinnostais?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto