AfterDawn: IT-alan uutiset

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.10.2008 09:49 Kommentteja (5)

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi RealPlayer-ohjelmaa tekevä RealNetworks julkaisi viime kuussa DVD-elokuvien kopioinnin tietokoneelle mahdollistavan RealDVD-ohjelman. Jo tuolloin arvailtiin, että ohjelman laillisuudesta käytäisiin jossain vaiheessa oikeustaistelu ja nyt nämä arvailut ovat osoittautuneet todeksi, kun sekä RealNetworks että elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) ovat ilmoittaneet oikeustoimista.
RealNetworks käynnisti oman ennalta ehkäisevän oikeustoimensa, koska yrityksen mukaan suuret elokuvastudiot ovat uhkailleet yritystä. RealNetworksin on tarkoitus saada oikeudelta päätös, jossa todetaan RealDVD-ohjelman noudattavan DVD CCA:n (DVD Copy Control Association) määräämiä lisenssiehtoja, jonka myötä RealDVD-ohjelmaa ei voisi haastaa oikeuteen sopimusrikosta.

MPAA vastasi asiaan hetkeä myöhemmin omalla lehdistötiedotteellaan, jonka mukaan RealDVD rikkoo Yhdysvalloissa voimassa olevaa DMCA-lakia (Digital Millennium Copyright Act), koska ohjelmalla voi kiertää DVD-elokuvissa käytettävän CSS-kopiointisuojauksen. MPAA on nostanut asian tiimoilta oikeusjutun, jossa se vaatii taloudellisia korvauksia sekä sitä, että RealNetworksin on lopetettava RealDVD-ohjelman jakelu. MPAA:n mukaan RealDVD mahdollistaa luvattomien kopioiden tekemisen elokuvista.

RealDVD ei kuitenkaan mahdollista elokuvien fyysisten kopioiden tekemistä samalla tavalla kuin esim. AnyDVD-, DVDshrink- tai DVDFab Decrypter -ohjelmilla, sillä RealDVD suojaa kaikki tietokoneelle siirretyt elokuvat omalla DRM-suojauksellaan, jonka seurauksena elokuvia voi katsoa vain RealNetworksin omilla maksullisilla ohjelmilla, eikä niitä voi muuntaa normaaliksi DVD-Video-levyksi, joten RealDVD-ohjelmalla kopioituja elokuvia ei saa katselua esim. tavallisella DVD-soittimella.

MPAA:n lehdistötiedotteessa järjestön johtoportaassa toimiva Greg Goeckner sanoo, että ohjelman nimi pitäisi muuttaa RealDVD:stä StealDVD:ksi, koska ohjelma rikkoo Yhdysvaltojen lakia. Tämän lisäksi ohjelma vaikeuttaa Goecknerin mukaan luottamuksen saavuttamista elokuvastudioiden ja teknisten yhteisöjen välillä.

Goeckner sanoo elokuvastudioiden sijoittaneen suuria summia rahaa, jotta kuluttajat voivat nauttia uusista ja laillisista katseluelämyksistä, joita erilaiset latauspalvelut ja DVD-elokuvien mukana toimitettavat kannettaville mediasoittimille sekä tietokoneille tarkoitetut kopiot elokuvista tarjoavat. Goecknerin mukaan elokuvastudiot jatkavat vastaavien jakelukeinojen kehittämistä jatkossakin, mutta studiot eivät aio katsoa vierestä, kun yritykset tuovat markkinoille tuotteita, jotka johtavat kuluttajia harhaan ja rikkovat lakeja.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

11.10.2008 10:36

Ensimmäinen uutinen, jossa MPAA:lla on oikeasti jotain tolkkua toiminnassa.

Real panttaa imagen koneelle, ja maksullisella ohjelmalla vasta voi katsoa. Tässä on rahastusta jo maksetusta dvd:stä.

Tässä jopa toivoo MPAA:n voittoa, mutta harmittavaa sitten on, että alkavat ajattelemaan tappioputken katkeamista ja alkavat haastamaan kaikkea mikä liikkuu...

21.10.2008 15:46

Kai tässä kyse on vuokrattujen kopioimisesta itselle, en tiedä en harrasta moisia juttuja.

31.10.2008 21:55

Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)

42.10.2008 7:25

Turha ohjelma sanon minä, voisi vaan hävitä oikeudessa. Ei innosta maksaa siitä että saan katsoa ostamani DVD elokuvan koneella.

Eikö niitä(kin) pysty rippaamaan ilman DRM suojausta?

53.10.2008 14:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:
Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)
Itse ajattelisin pikemminkin niinpäin, että sen enemmän joutuvat riistämään kuluttajaa kattaakseen oikeudenkäynti ym kulut.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.10.2008 @ 14:19

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kiinalaisvalmistajan puhelimesta puuttuu lovi – ja liki kaikki muutkin reunukset Kiinalaisvalmistajan puhelimesta puuttuu lovi – ja liki kaikki muutkin reunukset (17.6.2018 20:18)
Älypuhelimet ovat nyt viimeisen parin vuoden aikana pyrkineet eroon viimeisistäkin näytön reunuksista. Applen iPhone X toi mm. Essential Phonen tavoin näytön ylälaitaan loven, mutta muuten reunukset ....
Elon Muskin Boring Company julkaisi videon, jossa tunnelia testataan Teslalla Elon Muskin Boring Company julkaisi videon, jossa tunnelia testataan Teslalla (17.6.2018 20:05)
Hassun hauskasti nimetty Elon Muskin poraamisyhtiö on nyt parin vuoden ajan kehittänyt ja rakentanut tunneleita erityisesti Los Angelesin kaupungin alle. Ensimmäisessä testitunnelissa on nyt ....
Jättimäinen tehdasinvestointi Yhdysvaltoihin – Saa kylkeensä suuren päämajan Jättimäinen tehdasinvestointi Yhdysvaltoihin – Saa kylkeensä suuren päämajan (17.6.2018 20:04)
Maailman johtava elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn hallinnoi jättimäisiä tuotantolaitoksia eri puolilla Kiinaa, mutta viime vuonna yhtiö kertoi yllättäen investoivansa yhdysvaltalaiseen ....
DNA:n paljastus: Xiaomin puhelimet saapuvat myyntiin DNA:n paljastus: Xiaomin puhelimet saapuvat myyntiin (17.6.2018 18:44)
DNA on julkaissut Twitterissä viestin, jossa se kiusoittelee kolmen päivän päästä tehtävällä paljastuksella. Operaattori tuo yhden maailman suurimman älypuhelinvalmistajan laitteita omiin valikoimiinsa. ....
OnePlus 6 saa korjauksen tietoturvaongelmaan OnePlus 6 saa korjauksen tietoturvaongelmaan (16.6.2018 22:22)
OnePlus on vahvistanut, että se työstää korjausta uutuuspuhelimensa käynnistyksenlataajalle (bootloader). Tietoturvaa heikentävä ongelma paljastui viime viikolla ja päivitystä voidaan odottaa pikimmiten. ....

Uutisarkisto