AfterDawn: IT-alan uutiset

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.10.2008 09:49 Kommentteja (5)

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi RealPlayer-ohjelmaa tekevä RealNetworks julkaisi viime kuussa DVD-elokuvien kopioinnin tietokoneelle mahdollistavan RealDVD-ohjelman. Jo tuolloin arvailtiin, että ohjelman laillisuudesta käytäisiin jossain vaiheessa oikeustaistelu ja nyt nämä arvailut ovat osoittautuneet todeksi, kun sekä RealNetworks että elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) ovat ilmoittaneet oikeustoimista.
RealNetworks käynnisti oman ennalta ehkäisevän oikeustoimensa, koska yrityksen mukaan suuret elokuvastudiot ovat uhkailleet yritystä. RealNetworksin on tarkoitus saada oikeudelta päätös, jossa todetaan RealDVD-ohjelman noudattavan DVD CCA:n (DVD Copy Control Association) määräämiä lisenssiehtoja, jonka myötä RealDVD-ohjelmaa ei voisi haastaa oikeuteen sopimusrikosta.

MPAA vastasi asiaan hetkeä myöhemmin omalla lehdistötiedotteellaan, jonka mukaan RealDVD rikkoo Yhdysvalloissa voimassa olevaa DMCA-lakia (Digital Millennium Copyright Act), koska ohjelmalla voi kiertää DVD-elokuvissa käytettävän CSS-kopiointisuojauksen. MPAA on nostanut asian tiimoilta oikeusjutun, jossa se vaatii taloudellisia korvauksia sekä sitä, että RealNetworksin on lopetettava RealDVD-ohjelman jakelu. MPAA:n mukaan RealDVD mahdollistaa luvattomien kopioiden tekemisen elokuvista.

RealDVD ei kuitenkaan mahdollista elokuvien fyysisten kopioiden tekemistä samalla tavalla kuin esim. AnyDVD-, DVDshrink- tai DVDFab Decrypter -ohjelmilla, sillä RealDVD suojaa kaikki tietokoneelle siirretyt elokuvat omalla DRM-suojauksellaan, jonka seurauksena elokuvia voi katsoa vain RealNetworksin omilla maksullisilla ohjelmilla, eikä niitä voi muuntaa normaaliksi DVD-Video-levyksi, joten RealDVD-ohjelmalla kopioituja elokuvia ei saa katselua esim. tavallisella DVD-soittimella.

MPAA:n lehdistötiedotteessa järjestön johtoportaassa toimiva Greg Goeckner sanoo, että ohjelman nimi pitäisi muuttaa RealDVD:stä StealDVD:ksi, koska ohjelma rikkoo Yhdysvaltojen lakia. Tämän lisäksi ohjelma vaikeuttaa Goecknerin mukaan luottamuksen saavuttamista elokuvastudioiden ja teknisten yhteisöjen välillä.

Goeckner sanoo elokuvastudioiden sijoittaneen suuria summia rahaa, jotta kuluttajat voivat nauttia uusista ja laillisista katseluelämyksistä, joita erilaiset latauspalvelut ja DVD-elokuvien mukana toimitettavat kannettaville mediasoittimille sekä tietokoneille tarkoitetut kopiot elokuvista tarjoavat. Goecknerin mukaan elokuvastudiot jatkavat vastaavien jakelukeinojen kehittämistä jatkossakin, mutta studiot eivät aio katsoa vierestä, kun yritykset tuovat markkinoille tuotteita, jotka johtavat kuluttajia harhaan ja rikkovat lakeja.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

11.10.2008 10:36

Ensimmäinen uutinen, jossa MPAA:lla on oikeasti jotain tolkkua toiminnassa.

Real panttaa imagen koneelle, ja maksullisella ohjelmalla vasta voi katsoa. Tässä on rahastusta jo maksetusta dvd:stä.

Tässä jopa toivoo MPAA:n voittoa, mutta harmittavaa sitten on, että alkavat ajattelemaan tappioputken katkeamista ja alkavat haastamaan kaikkea mikä liikkuu...

21.10.2008 15:46

Kai tässä kyse on vuokrattujen kopioimisesta itselle, en tiedä en harrasta moisia juttuja.

31.10.2008 21:55

Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)

42.10.2008 7:25

Turha ohjelma sanon minä, voisi vaan hävitä oikeudessa. Ei innosta maksaa siitä että saan katsoa ostamani DVD elokuvan koneella.

Eikö niitä(kin) pysty rippaamaan ilman DRM suojausta?

53.10.2008 14:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:
Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)
Itse ajattelisin pikemminkin niinpäin, että sen enemmän joutuvat riistämään kuluttajaa kattaakseen oikeudenkäynti ym kulut.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.10.2008 @ 14:19

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....
Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron (21.9.2018 10:47)
Amazon teki eilen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ainakin sen selväksi, että yhtiö haluaa levittää Alexa-puheavustajan aivan kaikkialle – koteihin, autoihin, työpaikoille ja kaikkiin mahdollisiin ....
Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin (21.9.2018 10:23)
Spotify on päättänyt avata muusikoille mahdollisuuden ladata musiikkiaan suoraan suoratoistopalveluun, minkä lisäksi koko prosessi on artiseille täysin ilmaista. Tällä hetkellä työkalu on beta-asteella ....
iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia (21.9.2018 09:59)
Applen uudet iPhone XS- ja iPhone XS Max -älypuhelimet ovat tulleet myyntiin Suomessa. Puhelimia on saatavilla kaikkien suurimpien myyntikanavien kautta, muun muassa operaattorit, elektroniikan ....
Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa (20.9.2018 16:23)
Presidenttikautensa alussa Donald Trump haali ympärilleen ystäviä ja lupasi teollisuudelle hyvää verohelpotusten muodossa, mutta viimeisen vuoden aikana hänen politiikkansa on perustunut uhittelulle. ....

Uutisarkisto